Advertentie
carrière / Redactioneel

Damschreeuwers

Amsterdam laat binnen nu en twee jaar 900 van de 12.900 voltijdbanen verdwijnen. De gemeente wil vooral goedkoper gaan werken. Of dat in het belang van de burger is, valt te betwijfelen.

28 februari 2014

Onderdeel van het reorganisatieplan is dat een groot deel van de directeuren bij stadsdelen en stedelijke diensten uit hun functie worden ontheven. Zij worden, net als een paar honderd andere ambtenaren, boventallig verklaard en krijgen twee jaar de tijd een nieuwe functie te zoeken.

Met die boodschap verraste wethouder Eric van der Burg vorige week vriend en vijand, in elk geval de centrale ondernemingsraad. Hoewel verrassend? Al geruime tijd was bekend dat Amsterdam flink zou gaan reorganiseren. Dat de VVD-wethouder de mededeling nu deed kan evenmin verrassen. Over de timing, vier weken voor de raadsverkiezingen van 19 maart is vast goed nagedacht. Een zekerheid is namelijk dat het mes zetten in de ambtenarij er bij de eigen achterban in gaat als koek.

Doel van de sanering is een kleinere, goedkopere en betere gemeentelijke organisatie neer te zetten. Maanden voordat de precieze omvang van de afslanking duidelijk was, plaatsten de lokale rekenkamer en de centrale ondernemingsraad (COR) kanttekeningen bij zowel de noodzaak als de gevolgen ervan. Zo zouden er teveel reorganisaties tegelijkertijd lopen, waarbij er volgens de rekenkamer onvoldoende centrale regie is en onduidelijk is of ze elkaar niet overlappen, dan wel strijdig zijn met gemeentebrede ontwikkelingen.

De COR waarschuwde toen al voor chaos. In een interview in dit nummer van Binnenlands Bestuur laat COR-voorzitter René van Urk Dam weten onaangenaam te zijn verrast door de forse krimp die Van der Burg vorige week aankondigde. En dat hij over de consequenties van het verminderen van het aantal ambtenaren niemand hoort. ‘Als straks de dienstverlening op alle fronten achteruit gaat, dan deugt het weer niet. Zal je zien dat de ambtenaren het hebben gedaan’, stelt hij.

Hoezeer ambtenaren altijd een dankbare schietschijf zijn, blijkt uit de vele weinig genuanceerde reacties op webberichten over die beroepsgroep. Sommige raadsleden blijken de verleiding ook niet te kunnen weerstaan uit hetzelfde vaatje te tappen, zeker met de verkiezingen voor de deur. In plaats van zich uit electorale overwegingen te mengen in het koor van Damschreeuwers zouden nieuwe raadsleden er verstandig aan doen de rapporten van de rekenkamer en de COR over de afslankingsoperatie eens goed te bestuderen. En er dan al lezend rekening mee te houden dat de gemeente er vanaf volgend jaar een groot aantal taken bij krijgt op het gebied van jeugd, werk en zorg. Over de uitvoering van dat meerwerk met minder mensen zijn dunkt mij best wat kritische vragen te bedenken. Ook na de verkiezingen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Cor / adviseur
We kunnen best met minder ambtenaren toe, maar dan dient er eerst een strak quotum te komen op raadsvragen, amendementen, moties en wat dies meer zij, waar onze raadsfracties de ambtenaren nodeloos mee van hun eigenlijke werk houden.
Eric Höfkes / directie adviesbureau
Jammer dat de grootste gemeenten van Nederland niet het goede voorbeeld durft te geven en kiest voor arbeidstijdverkorting voor iedere ambtenaar.

Ook met wethouder mevrouw van Es in de gelederen.

Waarom niet kiezen voor 10 procent minder uren per ambtenaar, waardoor zij allemaal aan het werk blijven en t.z.t. weer meer uren kunnen maken als mensen afvloeien vanwege leeftijd etc.. Dit scheelt enorm aan reorganisatiekosten, uitkeringen, begeleiding naar andere werk, dat er niet is voor vele ambtenaren, omdat ook andere overheden van ambtenaren af willen komen. Bovendien blijft de kennis van wetgeving etc. bij het ambtenarencorps aanwezig.

Als je al op personeelskosten wilt bezuinigen, maak dan niet nog meer mensen werkloos en laat hun op termijn in de bijstand belanden bij de huidige hoge werkloosheid met slechte vooruitzichten, dat zij ooit nog weer aan het werk komen als ambtenaar of misschien wat anders (Wie wil een ex- ambtenaar in het bedrijfsleven aannemen met een eenzijdige opleiding op het gebied van allerlei wetgeving, waar je in het bedrijfsleven niets mee kunt beginnen. )

Conclusie:Geef als grootste ambtelijke gemeentelijke werkgever in Nederland het voorbeeld hoe je met je eigen personeel behoort om te gaan.

De arbeidsproductiviteit wordt ook verhoogt (VVD mevr. van Nieuwenhuizen!!) als mensen met minder uren dezelfde productie leveren (slimmer werken!!). Met de juiste arbeidsurenverdeling heeft dan toch iedereen werk en worden mensen niet als vuil aan de kant gezet en later verweten dat ze niet willen werken. En worden verplicht voor de uitkering verplicht mantelzorg te verlenen. Asociaal!!!
criticus
En deze casus illustreert dat de overheid de politiek niet kan scheiden van werkgerschap. En daarom is de "normalisatie"van de ambtenarebnpositie zo'n verschrikkelijk slecht idee.

Politiek bedrijven over de ruggen van werknemers rijmt zich niet met een integere overheid!
Rvschaik
Meer taken met minder mensen. Logisch toch ?
Klaas / Directeur binnenstad
Het is zinniger op te bepalen wat we niet meer doen en wat de kwaliteiseisen zijn voor wat we wel doen. Maar datis te moeilijk voor velen
Advertentie