Advertentie
carrière / Nieuws

Wetsvoorstel pensioenen politici in de maak

De wet over de pensioenen zal naar verwachting in het najaar in de ministerraad worden besproken. Het wetsvoorstel zal in gaan houden dat politici net zoveel moeten gaan inleveren als ambtenaren als er op de pensioenen gekort wordt.

05 september 2012

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een wetsvoorstel om de pensioenen van politici anders te gaan regelen. In het voorstel staat onder meer dat politici voortaan net zoveel in moeten gaan leveren als ambtenaren wanneer er op de pensioenen wordt gekort.

Wetsvoorstel
Een woordvoerder van het departement bevestigde dinsdagavond berichtgeving hierover van de NOS. Volgens de zegsman is het wetsvoorstel nog 'in consultatie' en dus nog niet openbaar. Inhoudelijk kon hij dan ook niet veel zeggen over de wet.

Rechtspositie
De wet over de pensioenen zal naar verwachting in het najaar in de ministerraad worden besproken. Daarna kan het voorstel naar de Tweede Kamer, waar een tweederdemeerderheid nodig is voor de aanpassingen. Dat is zo, omdat het voorstel gaat over de eigen rechtspositie van de Kamer.

Eerste Kamer
De woordvoerder hoopt dat ook de Eerste Kamer heeft ingestemd als de pensioenfondsen begin 2013 weer besluiten of er moet worden gekort.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
@ Piet. En daarbij komt nog dat het pensioen van politici nog steeds gebaseerd is op het eindloon, terwijl de ambtenaren moesten overstappen op de middelloon-berekening die veel ongunstiger is.
Gerard Heetman / raadslid
Iedereen weer uitgeraasd? Eerst weten hoe de vork aan de steel zit en dan reageren, want uit de reacties blijkt dat hier geen mensen reageren die onbekend zijn met de arbeidsvoorwaarden van wethouders. Maar toch ...

Inderdaad, wethouders volgen niet de CAR-UWO, maar de rijksambtenaren. De laatste 10 jaar hebben wethouders geen extra voordelen in de salarissen gehad dan wat de rijksambtenaren ook hebben gehad. En het wetsvoorstel ligt er niet al van 2006, want dat was een advies van de commissie Dijkstal aan het kabinet om de pensioenen van politici die wel veel regels van het ABP-pensioen volgen niet meer bij de gemeenten, provincies en het Rijk te laten, maar onder te brengen bij het ABP. Daar is door de crisis nog helemaal geen wetsvoorstel voor gemaakt, omdat ze door de crisis niet naar het ABP kunnen. En eindloon? Ja, maar wethouders hebben geen periodieken maar een vast loon afhankelijk van de gemeentegrootte dat alleen wordt aangepast als de rijksambtenaren procenten erbij krijgen. Dus is het feitelijk middelloon.
Piet
@evert: Je beschrijft precies de redenen waarom iedereen hier reageert op de wethouder (die overigens ook nog een bijbaantje lijkt te hebben, maar dat terzijde). Die 200 euro eenmalig heeft hij echt niet nodig. Het zou hem sieren dat de mensen te gunnen die het minder hebben.
Dick Zumker / zzp'er
Mooi initiatief dat zeker bij de inwoners punten zal scoren. Worden dan alle voordelen die de ambtenaren hebben binnen de CAR UWO ook toepasbaar op politici? Afgelopen maand hebben alle ambtenaren een mooi eenmalig bedrag gekregen, alleen politici niet. Kan ik absoluut mee leven, maar laten we zowel de lusten als de lasten delen en er niet op een populistiche manier wat uitpakken om lekker te scoren!
Monique
@ Dick

Als we alle lusten en lasten gaan delen weet ik wel wie daar beter van worden. Het zijn zeker niet de wethouders. Ambtenaren lopen qua regelingen en loonsverhoging nogal wat achter op wethouders.
Piet / directeur
Beste Dick

Kennelijk ben je niet goed op de hoogte van je eigen pensioen. Jullie pensioen wordt meestal niet gespaard in pensioenfondsen, maar uit de begroting van de desbetreffende Overheidsinstantie., volgens de Algem Penswet Politieke ambtdragers ( Appa).



Kortingen gelden dus wel voor ambtenarenmaar niet voor politieke ambtsdragers.. Kortom een goudgerand pensioen.



Pikant detail. Het Wetsvoorstel ligt er al vanaf 2006. Ik had toch maar beter de politiek in kunnen gaan!

Ongelooflijk dat dit soort zaken ook in Ned nog gewoon mogelijk is.
piet
@dick, We gaan de lusten en de lasten delen na correctie van alle voordelen die wethouders de laatste 10 jaar hebben gehad.
T. ten Klooster
@ Dick. De lusten en de lasten delen? B en W vallen onder de CAO voor rijksambtenaren. Die zijn er de afgelopen jaren veel meer op vooruit gegaan dan de gemeenteambtenaren. Dat mooie eenmalige bedrag is een magere compensatie. Als je de 'lusten' wil delen stel ik voor dat je salaris met terugwerkende kracht wordt geïndexeerd met toepassing van de CAO voor gemeenteambtenaren enn niet die van de rijksambtenaren.
Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
De kop van het artikel suggereert dat politici hun bevoorrechte positie kwijtraken. Dat moeten we nog maar afwachten. niet vermeld wordt dat dit soort voorstellen er al liggen sinds 2006, en steeds weer in de ijskast belanden. mdat zal nu na 12 september 2012 ook wel weer gebeuren.... Zie ookhttp://toinevanbergen.blogspot.nl/2012/09/politi …
pieter / wegkijker
@Dick

Beste Dick, deze eneorme meevaller voor de gemeente-ambtenaren had je niet. Dat is logisch omdat je de cao voor rijksambtenaren volgt.

Ik lever zo mijn eenmalige douceertje met rente in voor een gelijkschakeling met de rijkscao. Kan heel erg goed uit voor mij.
Advertentie