Advertentie
carrière / Nieuws

Verbod op terughuren ontslagen ambtenaar opgeheven

Minister Blok heeft het verbod op het binnen twee jaar inhuren van ontslagen rijksambtenaren opgeheven. Overigens raadt de minister in bepaalde situaties het terughuren van ex-collega's alsnog af.

10 oktober 2016

Ontslagen ambtenaren mogen voortaan direct weer als zelfstandige aan de slag bij ministeries. Minister Blok (Rijksdienst) schrapt het verbod op deze ‘draaideurconstructies’. Dat blijkt uit de nieuwe Gedragscode Integriteit Rijk, die maandag is gepubliceerd in de Staatscourant.

Vriendjespolitiek

De regel om ontslagen ambtenaren minstens twee jaar niet in te huren werd ooit ingesteld om niet-integere situaties te vermijden. ‘Na ontslag kan bij inhuur door het departement waar de ambtenaar heeft gewerkt al gauw (de schijn van) belangenverstrengeling, vriendjespolitiek en oneerlijke concurrentie ontstaan,’ luidde de officiële verklaring voor dit beleid. 


Afraden

Overigens raadt Blok het inhuren van voormalige collega’s in bepaalde gevallen wel af. ‘Zo is het bijvoorbeeld ongewenst als een voormalige ambtenaar die met een vertrekpremie de rijksoverheid heeft verlaten, via de achterdeur weer als externe wordt binnengehaald om hetzelfde werk te doen. Ook ligt het opnieuw binnenhalen van voormalige ambtenaren voor hetzelfde werk tegen flink hogere kosten gevoelig,' aldus de minister. 'Beide voorbeelden roepen ‘al dan niet terecht’ het beeld op van een geldverspillende overheid.'


Imagoschade

Nu het verbod is geschrapt, blijft ‘eerlijke concurrentie’ wel het uitgangspunt, net als het voorkomen van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. De regeling bevat daarbij een waarschuwing voor ‘eventuele imagoschade’ door het inhuren van voormalige ambtenaren. Ministeries zullen hierbij ‘extra alert’ moeten zijn, zo benadrukt de minister.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
Ik vind het jammer dat in dit artikel de argumenten van dhr. Blok om deze regels te heroverwegen niet worden genoemd. Misschien kan dit nog worden uitgezocht..
Hannes Haganum / kritisch lezer
Hoe zo bezuinigen ? de ervaring leert dat men graag vriendjes zo flink bevoordeelt: noem het gewoon poldercorruptie.
Rene Brozius
Bijzonder... De maatregel werd in de praktijk alleen toegepast als het ging over terugkeer in dezelfde functie. Nu wordt toch op z'n minst de indruk gewekt dat dat (weer) mag; dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Stef van der Made / Project manager
Ik ben nu echt helemaal kwijt wat nu wel en niet mag in het kader van wet DBA. Ik hoor op verschillende plaatsen dat je als medewerker in dienst niet direct als ZZP'er kunt terugkeren. Nu mag dit bij de overheid in eens wel? Ik ben echt oprecht verbaasd dat de heren in den haag niet met elkaar praten over onderwerpen als deze.
Eric Immink
Een oplossing voor de Belastingdienst. Die kunnen de ambtenaren die gebruik hebben gemaakt van de vertrekregeling gewoon weer inhuren.
henk
Ik ken deze gevallen ook. Eerst riante vertrek regeling en hierna voor 98 euro per uur weer aan het werk........ privatisering heet dat!
Moti / Vig-3
Dit is te gek voor worden dat zulke ambtenaren weer op hun oude positie weer kunnen werken.nou kunnen ze weer aan dealag om opnieuwvan alles te doen waar zijn we nee bezig
O. ten Hove
Ik snap er echt helemaal niets van. Als een ambtenaar wegens bezuinigingen of zo ontslagen wordt en hij komt daarna als zzp'er terug dan geef je toch aan dat die fte gewoon nodig is? Blok, uiteraard vvd, is hier raar bezig. Zo min mogelijk ambtenaren (als vvd'er heeft hij liever géén ambtenaren meer in dienst) maar dan moet het werk door zzp'ers worden gedaan. Dat pvda hier weer in trapt... Samsom mag dan wel intelligent zijn maar dat blijkt ook nu weer niet.
Willem / AS
Een slag in het gezicht van de integriteit. Daarbij dient de vraag zich aan waarom de mensen eerst zijn weggestuurd. Blijkbaar zijn ze nog steeds nodig. Daarnaast somt Blok alleen maar nadelen op, dus wat is nou helemaal de winst?
Reyer Brons
Hoe valt dit te rijmen met de wet DBA?

Heeft Blok dit met Wiebes besproken?
Advertentie