Advertentie
carrière / Nieuws

Ontslag Satudarah-ambtenaar niet terecht

Minister Ard van der Steur (Justitie) had een justitieambtenaar niet zonder meer mogen ontslaan omdat hij lid is van motorclub Satudarah. Dat bepaalde de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechter op het gebied van sociaal bestuursrecht, donderdag.

29 september 2016

Minister Ard van der Steur (Justitie) had een justitieambtenaar niet zonder meer mogen ontslaan omdat hij lid is van motorclub Satudarah. Dat bepaalde de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechter op het gebied van sociaal bestuursrecht, donderdag.

Onverenigbaar
De ambtenaar, die werkte als sociotherapeut in een forensisch psychiatrisch centrum, is sinds 2002 lid van een chapter van Satudarah. De minister vond dat onverenigbaar en ontsloeg de ambtenaar op basis van regels vastgelegd in de Circulaire Ongewenste Privécontacten. Hierin staat dat van beambten mag worden verlangd dat ze het lidmaatschap van een zogenoemde 1 procent-motorclub moeten beëindigen. Dit zijn clubs waarvan bekend is dat de individuele leden structureel crimineel of normoverschrijdend gedrag vertonen.

Te kort door de bocht 

Volgens de CRvB is de bewindsman te kort door de bocht gegaan met het toepassen van die regels. ,,In de circulaire staat voorop dat een zorgvuldige afweging moet plaatsvinden op basis van de specifieke omstandigheden van het geval'', zo stelt de raad. 'Binnen die afweging mag het recht op respect voor het privéleven van de ambtenaar en zijn recht op vreedzame vereniging en vergadering niet uit het oog worden verloren.'

Langdurig dienstverband
Ook heeft de minister nagelaten te kijken naar onder meer het langdurig dienstverband van de betrokkene en het feit dat het lidmaatschap van de club nooit tot problemen leidde. Van der Steur moet, met de uitspraak in de hand, nu een nieuwe beslissing over de ambtenaar nemen. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marnix
Ik vind het goed, maar dan moet ook de bezem door de ggz en de wijkteams keten het is al hetzelfde genre zonder motor en jasje maar zij worden op hun wenken bediend.
Jaap B.
Minister van der Steur heeft goed gehandeld laten we niet net doen of het allemaal zo onschuldig is ook het woord organisatie is hier niet op zijn plaats er moeten wel regels zijn.Ook heeft de rechter vaak genoeg genoeg leden straf opgelegd voor bewezen delicten.

Ook met de reactie over de (sociale ) wijkteams geleid door de ggz ben ik het eens:uitkijken en voorzichtig zijn de houding en de vrijheid is niet goed al weten ze het nog zo goed te brengen naar de overheid toe.
Leo uit Brabant / pluim
Je bent justitieambtenaar of bende lid beide kan niet.

Lijkt me duidelijk het oordeel van de rechter is onbegrijpelijk.

Goede keus minister Steur en we zijn blij dat u meer lef laat zien.
Archi / gepensioneerd ambtenaar
Ben het helemaal eens met de beslissing en motivering van de CRvB. Mensen weten niet of vergeten dat motorclubs als Satudarah OOK genoeg leden hebben die nog nooit een strafbaar feit hebben gepleegd. Het enige dat die leden "aangerekend" kan worden is dat ze het leuk vinden om in groepsverband in opzichtige kleding op een Harley met open uitlaat door het land te toeren en in hun clubhuizen bier te drinken. Ieder z'n meug, zeg ik dan maar.

Voor mij is in dit verband de zinsnede "het langdurig dienstverband van de betrokkene en het feit dat het lidmaatschap van de club nooit tot problemen leidde." van belang. Moet je iemands maatschappelijke loopbaan torpederen alleen omdat hij een wat meer afwijkende hobby heeft?
veestapel
Je kunt alle leden van deze club vervolgen voor het rijden zonder deugdelijke uitlaat, volgende keer doorpakken.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Iemand is pas schuldig als hij of zij veroordeeld is voor een strafbaar feit. Staat Satudara bekend als een verboden organisatie? En dan ? Minister Van der Steur laat zich steeds vaker zien als een onbetrouwbare, lompe houwdegen. Bij deze sociotherapeut zal zeker geen sprake zijn geweest dat hij geheime informatie heeft doorgespeeld en dan zit je wel te wroeten in iemands privéleven en berokken je iemand zware schade en leed. In een normale organisatie zou een leidinggevende eens een goed gesprek kunnen hebben en kunnen nagaan of er wellicht sprake zou zijn van een conflicterende situatie.

En dan zou een berisping op zijn plaats zijn. Opnieuw lijkt het wel of Van der Steur volstrekt niet met deskundige vakmensen kan omgaan die zich anders gedragen dan zijn niet zo fraaie VVD-vrindjes....
Advertentie