Advertentie
carrière / Nieuws

Militair op missie voor raadsverlof

D66-fractievoorzitter Alex Raggers in de gemeente Roosendaal heeft in plaats van één ineens twee missies. Hij is luitenant-kolonel bij Defensie en gaat in maart voor een half jaar op VN-missie naar het Midden-Oosten. Maar hij kan daarvoor niet met politiek verlof en daar is hij het niet mee eens.

07 december 2018

Hij heeft in plaats van één ineens twee missies. D66-fractievoorzitter Alex Raggers in de gemeente Roosendaal is luitenant-kolonel bij Defensie en gaat in maart op VN-missie naar het Midden-Oosten voor een half jaar. Maar hij kan daarvoor niet met politiek verlof en daar is hij het niet mee eens.

Wanneer kwam u erachter dat u uw raadszetel niet tijdelijk kon afstaan?
‘Ik zit in mijn tweede raadstermijn en was niet eerder tijdens mijn raadslidmaatschap op missie geweest. Voor mijn eerste raadslidmaatschap heb ik de griffie gevraagd of ik tijdelijk uit de raad kon als ik op missie zou gaan. Ik begreep toen dat ik verlof kon krijgen net als bij ziekte of zwangerschap. Daar ging ik dus ook vanuit toen ik mij voor deze missie vrijwillig opgaf en het leek ook heel logisch. In juni werd ik aangewezen voor de missie. Maar toen bleek na contact met de griffie dat politiek verlof alleen geldt bij ziekte en zwangerschap. Het staat inderdaad duidelijk in de Kieswet.’

U kunt zich dus wel ziek melden.
‘Ja, maar ik ga me niet ziek melden als ik het niet ben. Dat zou fraude zijn. Toen besefte ik: ik ben het er niet mee eens. Ik heb D66-Kamerlid Salima Belhaj en oud-PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink benaderd en die vonden het ook heel gek dat dit zo is. Het is toch jammer dat je door de overheid wordt uitgezonden en dan geen tijdelijk verlof als raadslid kunt krijgen? Via Eijsink kwam ik in contact met de Veteranenombudsman. Daar kreeg ik al snel te horen: het helpt jou waarschijnlijk niet meer, maar we kunnen wel kijken of we de Kieswet aan kunnen passen voor de toekomst.’

Uw zetel tijdelijk onbezet laten was ook een optie?
‘Ja, maar dan mis je een aantal raadsvergaderingen en krijg je toch een raadsvergoeding. Ik heb er wel over nagedacht, ook om deze zaak te maken. Het idee was om de zetel wel bezet te houden en dan via internet alles bij te houden in mijn vrije tijd daar. Ik kan overleggen met de fractie via Facetime, maar was dus alleen niet fysiek aanwezig. Dat is gemakkelijk negatief uit te leggen door anderen en dan zou mijn partij er mogelijk last van krijgen. Dat zou ik vervelend vinden. Dit is veiliger.’

Is deze kwestie nooit eerder aan de kaak gesteld?
‘Ik weet niet of het vaker is voorgekomen, maar niemand heeft er volgens mij eerder een zaak van gemaakt. Mijn missie is om de Kieswet aan te laten passen. Daarvoor krijg ik vrijwel alleen maar steun. Het is een weeffout. Kijk, ik zou het niet doen als het een missie voor een jaar of langer was, maar de meeste missies duren korter dan zes maanden. Gevoelsmatig zeg ik dat je tijdens een raadslidmaatschap er dan tussen de 6 maanden en een jaar uit mag.’

Mede-raadsleden en D66-leden uit andere gemeenten steunen u. En dus ook Kamerleden?
‘Ja, we hebben een Whatsappgroep met raadsleden in Noord-Brabant. Er zijn steunbetuigingen naar Kamerlid Belhaj gestuurd. Gisteren heeft zij Kamervragen gesteld, die zijn mede-ingediend door John Kerstens (PvdA) en Monica den Boer (D66).

Heeft u enig idee voor hoeveel raadsleden dit zou gelden?
‘Ik ken meerdere Defensie-medewerkers die raadslid zijn. Het hangt ook van je vakgebied en rang af of je nodig bent voor een missie. Mijn laatste uitzending was tien jaar geleden. Je kunt er niet echt een peil op trekken. Ik ga nu vrijwillig, want daar niets doen is voor mij geen optie. Ik was toen natuurlijk nog wel in de veronderstelling dat ik politiek verlof zou krijgen. Maar als je aangewezen word, mag je geen nee zeggen. Ik vind het zo mooi dat ik het werk graag doe. Als ik nooit meer terug zou mogen in de raad, dan had ik ook getekend. Hier ga ik voor. Het lijkt misschien ook wel logisch dat je niet op missie gaat als je in de raad zit, maar als je ziet hoeveel verloop er is in de raad, dan ontwricht ik de raad niet door een half jaar vervangen te worden. Overigens is mijn vrouw de volgende persoon op de lijst,  waardoor sommigen zeggen dat ik een terugkeer toch binnenshuis zou kunnen regelen. Maar daar gaat het mij niet om. Ik kijk verder. Dit moet geregeld worden voor alle militairen.’

Maar u kunt dus zelf wel terugkeren naar uw zetel als u het netjes vraagt aan uw vrouw?
‘Ik hoop terug te keren in de gemeenteraad. Als een ander zijn of haar zetel opgeeft, ben ik enthousiast om terug te keren, maar het is niet democratisch om daar afspraken over te maken.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John Bijl
M. Vuijk schrijft 'een raadslid wordt geacht eenieder te vertegenwoordigen'.



Dat is een misverstand. Een raadslid vertolkt zijn idealen en ideeën en krijgt hiervoor mandaat van een achterban. Het is niet zo dat hij na de verkiezingen alles moet loslaten en dan het héle volk moet vertegenwoordigen.



'De gehele bevolking vertegenwoordigen' is een taak van de raad gezamenlijk, niet van één individueel raadslid!



On topic: de gemeenteraad is bedoeld om de lokale wortels te houden. Mensen die in de gemeente zijn, er leven. Zodat ze de verhalen uit de samenleving op kunnen halen. Gek als je na een paar manden in het buitenland bent geweest weer in de raad schuift, toch?
Erwin Kamp / Hoofdkrijgsmachtraadsman
Goed initiatief. Er wordt alleen over de gemeenteraad gesproken. Ik ben benieuwd hoe dit is geregeld voor Provinciale Statenleden. Als de Kieswet voor hen uitsluit dat zij verlof kunnen krijgen, is het verstandig PS ook gelijk mee te nemen.
Willem D A Laros / lid D66 Roosendaal
De Kieswet dient hiervoor niet te worden veranderd. Je dient nu eenmaal een keuze te maken: op missie of gemeenteraadslid. Ambassadepersoneel in Kenia kan ook geen raadslid worden.

Ik voorzie dan ook dat de Kieswet niet wordt aangepast. Gebeurt dit wel heb ik Raggers en zijn echtgenote een etentje beloofd.
Kareel
Het is beter dat in de Kieswet wordt geregeld dat beroepsmilitairen worden uitgesloten van deelname in Gemeenteraad, Provinciale Staten of Tweede Kamer.
Martin
Een raadslid wordt geacht eenieder te vertegenwoordigen. Als er dan al een tijdelijke regeling wordt gevraagd, waarom dan louter voor ambenaren ? Mensen in het bedrijfsleven zijn soms ook enige tijd door hun werk niet in staat de raadsvergaderingen bij te wonen.
Toeschouwer / Waarnemer
M. Vuijk en E. Kamp: leest u artikel X10 Kieswet en u weet wat u moet weten.

"Louter voor ambtenaren" is stemmingmakerij. Dat staat niet in X10 Kieswet.
Jan H
De Kieswet is er voor iedereen die zich kandidaat wil stellen voor de gemeenteraad, provinciale staten, het algemeen bestuur van een waterschap, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De enige plek waar dit geregeld kan worden is dus in de Kieswet. Op zich een goede zaak als dit geregeld zou worden. De vraag is wel waar je dan de grens moet trekken alleen uitzendingen voor korte tijd voor defensie? Bij het zwangerschaps-/bevallingsverlof en langdurige ziekte is het binnen één zittingstermijn maximaal drie keer voor steeds 16 weken.
Advertentie