Advertentie
carrière / Nieuws

‘Maak ambtenaar weer trendvolger’

Paul de Beer, directeur van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging, pleit voor herintroductie van het trendvolgerschap voor ambtenaren. Hun arbeidsvoorwaarden volgen daarbij automatisch de loonontwikkelingen in de private sector. Een marktconforme loonontwikkeling is één van de manieren om als overheid goede mensen te behouden als de arbeidsmarkt straks krapper wordt. Deskundigen voorspellen dat nullijn gaat leiden tot extra uitstroom bij de overheid.

06 december 2013

Paul de Beer, directeur van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging, pleit voor herintroductie van het trendvolgerschap voor ambtenaren. Hun arbeidsvoorwaarden volgen daarbij automatisch de loonontwikkelingen in de private sector.

Gemakzuchtige bezuinigingen

‘Het voordeel van het gelijk opgaan van de arbeidsvoorwaarden is dat werknemers in de publieke sector dan gelijkwaardig worden met werknemers in de private sector. Voor de langere termijn betekent het dat je goed personeel beter kunt vasthouden. Maar het voorkomt tegelijk dat je als overheid op zoek gaat naar gemakzuchtige bezuinigingen’, zegt De Beer.

Vage cao-onderhandelingen
‘Ja, dat betekent dat we afstappen van die vage cao-onderhandelingen. Budget om te onderhandelen is er niet: door de politieke besluitvorming ligt alles op voorhand al vast en overheden maken geen winst, waar in de private sector juist de onderhandelingsruimte zit. Bij de vakbonden zullen ze dit me niet in dank afnemen, maar vrije onderhandelingen in de publieke sector zijn een illusie’, zegt hij.
Voor de overheidswerkgever is er volgens De Beer, tevens hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, geen reden om snel of überhaupt een nieuwe cao te maken. ‘Hoe langer de oude situatie duurt, hoe meer er immers wordt bezuinigd.’

Vertrek babyboomers

Net als De Beer is ook Paul de Ruijter, directeur van De Ruijter Strategie, voor concurrerende arbeidsverhoudingen tussen markt- en publieke sector. Hij schreef in 2010 mee aan de scenario’s van De Grote Uittocht, een verkenning van Binnenlandse Zaken naar de gevolgen van de vergrijzing voor de overheid. Zijn analyse was toen dat er voor de publieke sector een groot tekort aan personeel dreigde te ontstaan als gevolg van het massaal met pensioen gaan van de babyboomgeneratie en vanwege de veel aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden in de private sector.

Nullijn leidt tot extra uitstroom

Een marktconforme loonontwikkeling  zou één van de manieren zijn om als overheid goede mensen te behouden dan wel aan te trekken in een krapper wordende arbeidsmarkt. Daar dreigt volgens De Ruijter niets van terecht te komen. ‘De nullijn gaat leiden tot extra uitstroom bij de overheid. Als de economie straks aantrekt, dan gaan de sluizen open. Dan krijg je versnelling van de grote uittocht’, waarschuwt De Ruijter.

Hij begrijpt de korte termijnvisie van de werkgevers in de publieke sector niet. ‘Als werkgever moet je voor goed salaris zijn. Maar bestuurders luisteren geloof ik tegenwoordig meer naar de financiële man dan naar de HR-man. Heel raar. Met het huidige HR-beleid zijn we op de verkeerde weg. Ik maak me echt grote zorgen.’

Bonden willen hervatting cao-overleg

Een meerderheid van de gemeenten wil overigens dat de bonden weer gaan deelnemen aan het door hen in september opgeschorte cao-overleg. Dit blijkt uit een antwoordkaartenactie van de bonden onder gemeenten. Onderdeel van de onderhandelingen moeten de thema’s werk, inkomen en respect zijn. De VNG wil daarover best praten, maar weigert het overleg te hervatten op basis van een ultimatum van de bonden.

Lees het hele verhaal deze week in BB 24

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

criticus
"Hij begrijpt de korte termijnvisie van de werkgevers in de publieke sector niet."

Ik wil: de werkgevers zijn politici. Politici heb ik nog nooit kunnen betrappen op lange termijn denken....

Insider / ...
Ook de hrm man eet uit de hand van de bestuurder. Hmm waar zou dat toe leiden. En dat de gemeenten weer willen dat de bonden verder gaan, hehe nu valt er nog een nullijn uit te slepen o.i.d. over een half jaar worden de eisen hoger!

De VNG wil wel praten zolang het niets kost!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Een intelligent visie van Paul de Beer. Helaas hebben wij geen kabinet dat voor visie of lange termijn open staat. Verder las het 3-procentsdogma met de zweep komen de boekhouders niet. Zonder visie trekken zij de knoet over het volk. Ik was dit weekeinde nog bij een politieke bijeenkomst in België. Daar wordt gediscussieerd of een vol pensioen met 40 dienstjaren haalbaar blijft of langzaam moet opgerekt moet worden naar 45 dienstjaren. Brugpensioenen en seniorenregelingen op het werk blijven gewoon bestaan. In Frankrijk geldt pensioen uiterlijk met 62 jaar. In Nederland mag je tegen een steeds lager salaris in een moordend tempo doorwerken tot je zorgbehoevend bent. En dan verklaard verder wel een wereldvreemde politicus dat flexibilisering van de arbeid haalbaar is. En ik mag daar in blijven geloven, net als de kindertjes in Sinterklaas ?

Ik mag het niet zeggen, maar ik zie onder beleidsmakers en politici veel gevallen van alzheimer op jonge leeftijd.

Henk Becks / Hoofd Financieel Beleid
Een mooi voorstel, dat zo spoedig mogelijk ingevoerd dient te worden. Als de ambtenaren qua rechtspositie gelijk moeten worden aan de particuliere bedrijven, dan ook de bezoldiging aanpassen. Ik heb overigens nog goede herinneringen aan de decembermaanden in de jaren zestig en zeventig. Toen kreeg je soms 10% over je jaarsalaris aan nabetalingen als gevolg van de trend. Dat waren nog eens tijden.
vandepport
Laat ambtenaren eerst maar eens trendvolger worden met betrekking tot het ontslag recht. Nog steeds ontvangen ambtenaren die wegens disfunctioneren moeten vertrekken zakken vol met geld mee.

Ook zijn er nog maar bijzonder weinig die tot 65 jaar aan het werk blijven.

Schandalig. De ambtenaren bevinden zich in een riante voorkeurspositie en maar zeuren.
John / Adm. medewerker
@ Vandepport. Je weet niet waar je het over hebt, man.

Ga eens vakliteratuur lezen in plaats van onzin uit te kramen. Waar jij het over hebt zijn de uitzonderingen (topambtenaren) die breed in de Telegraaf uitgemeten worden.
Bart / zzp bij overheid
Vandepport Wellicht heb je verstand van administraties. Van pensioenen heb je weinig kaas gegeten. De pensioenleeftijd van ambtenaren is niet veel anders dan in de markt. De vroegpensioenregelingen zijn afgeschaft. Het afgelopen half jaar heb ik tien mensen zien vertrekken waarvan er 8 op hun 65 ste nog aan het werk waren en een paar maandjes later er uit mochten. Een was langdurig ziek. de laatste heeft zijn pensioen net niet gehaald. De ´voorkeurspositie´ van ambtenaren is niet te benijden. 1,5 procent CAOloon-verhoging in 2009 en sindsdien een 0-lijn. De helft van de ambtenaren heeft dit jaar te maken gehad met agressie of geweld. Schandalig en onacceptabel dat chauffeurs, brandweermensen en BOA´s en bijstandsconsulenten zo worden aangevallen. Een van de dieptepunten was een man die in zijn auto stapte en doelbewust inreed op een van de geüniformeerden.
Rolie Groninger / consultant
Direct invoeren, goed verhaal!; reactie van Bart slaat nergens op, heeft duidelijk het voorstel niet begrepen.
K. de Beer / organisatie adviseur
De Ruijter heeft grotendeels gelijk dat het voortdurend uitkleden van de ambtelijke rechtspositie uiteindelijk zal leiden tot matige kwaliteit voor een gemiddelde prijs. Zijn stelling dat de huidige bestuurder meer luistert naar de financiele man dan de HRM-er klopt. Sinds de jaren 90 zijn de rasbestuurders met een brede kennis verdwenen en ingeruild voor politici die hun kiezers willen uitleggen dat ze financieel orde op zaken hebben gesteld. Niet dat er veel veranderd is want de belastingen zijn nergens verlaagd. Hooguit is er wat bespaard op de uitgavenkant maar dat gaat al vrij snel weer op aan hobby's als jachthavens, sporthallen en een evenementenplein. Toch is er niet veel bezuinigd op het bestuurlijke en ambtelijke apparaat. Door het dualisme zijn er tal van nieuwe functies ontstaan. Bij Financien is het aantal topfuncties verdriedubbeld vergeleken met 20 jaar terug. Tel daarbij op de nieuwe functies die zich bezig houden met de rechtmatigheidstoets en het voeden van de accountant.
Advertentie