Advertentie
carrière / Nieuws

Juridische strijd om toelage ambtenaren

Maar liefst 175 ambtenaren van de gemeente Sittard-Geleen proberen via de juridische weg hun uitloopschaal of uitlooppercentage die ze bovenop hun salaris krijgen te behouden. Voor sommige gemeenteambtenaren scheelt dit wel 11 procent in hun salaris.

20 december 2016

Krijgen de honderden gemeenteambtenaren van de Sittard-Geleen nu wel of niet een extra percentage bovenop hun maandsalaris? Tientallen ambtenaren zaten vorige week in de rechtbank om voor hun beloofde toelage te strijden. De gemeente schrapte vorig jaar onverwacht de 'uitloopvergoeding', een lokale beloningsregeling. Voor sommige ambtenaren scheelt dit honderden euro’s in de maand.

Onrust
Alsof dat hete hangijzer nog niet voldoende is, lijken de afspraken met ambtenaren ook nog erg te verschillen. ‘Bij de ene ambtenaar staat de belofte van de toelage het letterlijk in het contract’, vertelt de gemeentewoordvoerder, ‘anderen gingen ervan uit dat ze het automatisch zouden krijgen.’ Toch vindt de woordvoerder dat de gemeente hiervoor geen blaam treft. ‘We hebben het drie keer laten checken door externe juristen en die hebben steeds bevestigd dat de uitloopregeling goed geformuleerd was.’ Overigens staan de vakbonden achter de 175 ambtenaren die naar de rechter zijn gestapt.


Landelijke afspraken
Het is een fenomeen waar veel gemeenten mee te maken hebben; ambtenaren die al jaren vastzitten in hun loonschaal en ook geen uitzicht hebben op verbetering. Het toepassen van een zogenoemde uitloopschaal kan dan een oplossing zijn. Er is de mogelijkheid om vanuit de eigen aanvullende arbeidsvoorwaarden een mouw aan te passen. Gemeenten hebben hun eigen positie bij het opstellen van arbeidsvoorwaarden. De rechtspositie wordt per gemeente vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Daarover zijn echter op landelijk niveau wel afspraken gemaakt tussen de bonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten hebben zich via de VNG gebonden aan deze afspraken.
 
Indeling loongebouw verschilt 

De belangrijkste zaken worden uiteindelijk dus landelijk bepaald, maar een klein gedeelte van de arbeidsvoorwaarden kunnen gemeenten zelf invullen. Veel gemeenten nemen alle arbeidsvoorwaarden over van de landelijke bepalingen. Een klein gedeelte vult het overgebleven deel zelf in, waardoor er kleine onderlinge verschillen zijn in secundaire arbeidsvoorwaarden. De salarisschaalbedragen zijn in iedere gemeente wel altijd hetzelfde, maar de indeling van het loongebouw is verschillend.


Extraatjes afgeschaft

Doordat gemeenten de afgelopen jaren hebben moeten bezuinigen, worden de extraatjes steeds vaker afgeschaft. Dat is ook bij Sittard-Geleen het geval. ‘Overigens blijft de totale loonsom voor de gemeente gelijk’, legt een woordvoerder uit. ‘De uitloopschalen of –percentages werden in feite betaald door minder mensen aan te nemen dan eigenlijk nodig is. Van het geld dat de gemeente overhoudt door de regeling te schrappen worden meer mensen aangenomen’, aldus de gemeentewoordvoerder.
De uitspraak van de rechter wordt binnen 6 weken verwacht.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het lijkt een beetje op Limburgs rekenen. Zelfs de regelingen bij de provincie Zeeland en de Belastingdienst waren beter.
Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Relevant is of er harde verwachtingen zijn gewekt bij de betrokken ambtenarengroep, bij de aanstelling of later, dat men in een 'uitloopschaal' zou komen of extra periodieken zou krijgen. Dergelijke beloften moeten natuurlijk ingelost worden. Zijn die garanties niet gegeven of geconditioneerd, dan is er natuurlijk geen automatisme voor een hogere beloning.



Mij stoort in het bericht wel het begrip "vastzitten in hun loonschaal". Als iemand niet tevreden (meer) is met zijn salaris, dat bij de zwaarte van zijn functie past, dan kan hij altijd nog solliciteren naar een zwaardere functie binnen de gemeente (of naar een baan elders solliciteren). Maar niet klagen dat men qua beloning 'vast zit'.

Velen staan op de arbeidsmarkt klaar om je baan in te nemen, als het je niet bevalt!
Advertentie