Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeenten betalen 126 miljoen wachtgeld aan wethouders

Gemeenten waren de afgelopen vijf jaar ruim 126 miljoen euro kwijt aan wachtgeld voor oud-wethouders. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 297 gemeenten.

17 juni 2019
financien---berg-geld.jpg
Zie ook aanvulling onderaan bericht.

Gemeenten waren de afgelopen vijf jaar ruim 126 miljoen euro kwijt aan wachtgeld voor oud-wethouders. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 297 gemeenten. 

Lelystad betaalde het meest
In totaal kregen ruim 1500 wethouders een wachtgelduitkering. De verschillen tussen gemeenten zijn groot. Zo betaalde Lelystad met ruim 1,8 miljoen euro het meeste wachtgeld, maar waren er ook tien gemeenten die in de onderzochte periode aan geen enkele bestuurder wachtgeld verschuldigd waren.


Hoogste uitkering in Capelle aan den IJssel

EenVandaag vroeg alle 355 gemeenten naar de wachtgeldbedragen die ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud-wethouders. Bijna 84 procent van de gemeenten reageerde. Na Lelystad waren Oude IJsselstreek (1,7 miljoen euro) en Eindhoven (1,2 miljoen euro) het meeste kwijt aan wachtgeld. De hoogste uitkering was voor een voormalig bestuurder uit Capelle aan den IJssel met ruim 510.000 euro. Hij wordt gevolgd door een oud-wethouder van de gemeente Hulst (373.000 euro) en twee wethouders uit Helmond (367.000 en 362.000 euro).

Kaart
Een kaart op de website van EenVandaag laat zien hoeveel wachtgeld de verschillende gemeenten de afgelopen vijf jaar betaalden aan oud-bestuurders en naar hoeveel personen dit bedrag is gegaan.


Aanvulling: In bovenstaand bericht is vermeld dat Lelystad het meest geld kwijt is geweest aan wachtgelduikeringen. Dit berust echter op een rekenfout van EenVandaag.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Dat is dus ongeveer €84.000 per gemeente per jaar gemiddeld.

126milj:5:297



Of 84.000 per wethouder 126milj:1500

Hoekstra / Ambtenaar
Nog een paar dingetjes voor de redactie van EénVandaag om uit te zoeken (met inzet van publieke middelen):

- hoeveel hebben gemeenten aan strooizout uitgegeven sinds de strenge winter van 1963?

- hoe vaak zijn de bruggen sinds de de eerste volle maan in 1970 open en dicht gegaan in gemeenten?

- hoeveel kliko's zijn er sinds de invoering per ongeluk in de vuilniswagens gevallen?



tjonge tjonge
Gerben
De volgende geschiedkundige vraag is meer aan de orde. Hoelang is het geleden dat de VNG een fatsoenlijke CAO afsloot met de gemeenteambtenaren?
Albert
Een foto geplaatst bij een artikel is visueel aantrekkelijk en kan verhelderend werken. Maar een redactie moet daarbij wel bedenken wat de boodschap van een foto is. De foto bij dit artikel is op zijn minst tendentieus en voegt niets toe aan de inhoud.
Jan H
Wat niet blijkt uit dit bedrag is of het de bruto uitgaven zijn of de netto uitgaven na verrekening met eventuele nieuwe inkomsten. Feit is wel, zoals ook bleek uit de reportage van EenVandaag, dat wethouders ondanks de sollicitatieplicht moeilijk opnieuw aan de slag komen. Dat wordt alleen maar erger als per 1 januari 2020 het terugkeerrecht van ambtenaren en onderwijzend personeel naar de werkgever waar zij politiek verlof hadden, vervalt omdat zij dan arbeidsrechtelijk vallen onder het Burgerlijk Wetboek. Die wet kent wel politiek verlof, maar alleen voor het bijwonen van vergaderingen. Wethouders zijn, voltijds of in deeltijd, ook buiten de vergaderingen werkzaam in hun ambt.
criticus
In het kader van gelijkheid zou natuurlijk vastgelegd kunnen worden dat dezelfde rechten en plichten gelden voor oud-wethouders als voor ww-ers. Dat betekent dat na 6mnd elke baan passend is, ook onder niveau. Onvoldoende moeite doen betekent korten op het wachtgeld.



Of geldt hier : we zijn allemaal gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan de anderen|?
Jan
Geheel eens met Criticus. Ik wil zelfs nog verdergaan: 6 maanden wachtgeld is voldoende, daarna gewoon WW. Als een oud-wethouder moeite heeft met het vinden van een andere baan, moet hij zich maar laten bij- of omscholen. Van die sollicitatieplicht onder het genot van langdurig wachtgeld komt nu in de praktijk weinig tot niets terecht.
Bert
Rendement van een miljonair.
Bert
In de land-en tuinbouw komen ze handen tekort. Wellicht brief schrijven.
Advertentie