Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeente niet blij met taaleis

De taaleis stuit bij veel gemeenten op verzet. De meeste grote steden gaan de taaleis in een ‘light’ of ‘ultralight’ versie uitvoeren.

04 december 2015

De gemeente Utrecht riep onlangs de hoon over zich af vanwege een bericht over de taaleis voor bijstandsgerechtigden. Het bericht ging over de uitbreiding van de Participatiewet met de taaleis. Dit betekent dat per 1 januari 2016 alle mensen die recht hebben op een bijstandsuitkering Nederlands moeten kunnen spreken, lezen en schrijven op het niveau van iemand die acht jaar basisonderwijs heeft gehad. De taaleis wordt ingevoerd omdat het de kans op werk vergroot.

De hoon betrof het feit dat er een knetterende taalfout in het stuk stond. ‘Hierin wordt het taalniveau bepaalt,' stond in de brief te lezen. Bepaald had natuurlijk met een ‘d’ geschreven moeten worden, en niet met een 't'. ‘Ik hoop niet dat de schrijver in de bijstand komt’, twitterde GroenLinks-fractie-voorzitter Heleen de Boer.

De gemeente Utrecht vatte het sportief op. Ze dankte alle oplettende twitteraars: ‘Allen geslaagd voor de taaleis ;-) Bericht is aangepast.’

Ultralight versie
De taaleis stuit bij veel gemeenten op verzet. De meeste grote steden gaan de taaleis in een ‘light’ of ‘ultralight’ versie uitvoeren. Het kabinet heeft de gemeenten opgedragen ervoor te zorgen dat alle bijstandsgerechtigden met cursussen en taaltoetsen op het juiste taalniveau worden gebracht. De gemeenten vrezen extra kosten en bureaucratie.

Het kabinet heeft geen extra geld voor de taaleis uitgetrokken. De gemeente Amsterdam heeft al te kennen gegeven niet op de uitkeringen te zullen korten als mensen niet aan de taaleis kunnen voldoen. De gemeente Rotterdam gaat dit overigens wel doen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
Het belang van het beheersen van Nederlands wordt niet door gemeenten betwijfeld. Het is die malle dwang via de uitkering die op weerstand stuit. Die dwang via de uitkering komt vooral uit de hoek van de VVD. In de filosofie en werkwijze van Opstelten c.s. los je veel problemen op door ongewenst gedrag strafbaar te stellen. Politiek een goedkope oplossing, het volk is tevreden. Uitvoering en hanhaving is van later zorg en kieper je bij voorkeur over de heg naar de uivoeringsorganisaties, in dit geval de gemeenten. Doen die het niet goed dan is de volgende eenvoudige reactie uit de Tweede Kamer ook voorspelbaar: die duivelse uitvoerders zitten ons dwars dus ook die moeten gekort worden. Klaar, al weer een probleem opgelost.
R.F. Smid / Nadenker
Buitengewoon to the pointe reactie van Hoekstra. Ik zou zeggen; "Hoekstra for (minister-)president".
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
@Hoekstra; strekking reactie is helder. Echter niet geslaagd voor de taaleis. Ook handhaving is dus met een "d". Maar dat was natuurlijk "de opleteis" !!?
Jakov
@Opmerkert: Weet jij wat een uivoeringsorganisatie is?
alexander / ambtenaar
Is dit niet wat overdreven? Kijk je om je heen dan valt op hoe ook op tv de beheersing van het Nederlands een dikke 2 mag krijgen. En de reacties op NU.nl zijn wat het Nederlands betreft niet eens te scoren zo slecht. Niet te vergeten dat Kroningslied dat krom en wel door BN'ers uit volle borst werd gezonden. Wat willen we eigenlijk?
Advertentie