Advertentie
carrière / Nieuws

'Gemeente-cao voorbeeld voor provincie en politie'

Het principeakkoord over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren bewijst dat het wel kan: Goede afspraken over behoud van werk en zelfs een kleine loonstijging.

24 april 2012

Het principeakkoord over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren bewijst dat het wel kan: Goede afspraken maken in economisch zware tijden over behoud van werk en zelfs een kleine loonstijging. Dat zegt Abvakabobestuurder Bert de Haas. ‘Ik hoop dat we hiermee de weg kunnen banen voor werknemers bij provincies en de politie.’

Winst zit in details

De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) en de drie vakbonden (Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF) bereikten vrijdag een principeakkoord, met afspraken over koopkrachtbehoud en begeleiding na boventalligheid. Volgens vakbondsbestuurder Bert de Haas van Abvakabo hebben beide partijen een beetje water bij de wijn gedaan. Tegelijkertijd zijn voor zowel VNG als vakbonden hun voornaamste eisen ingewilligd. Het klopt dat het akkoord in grote lijnen lijkt op het eindbod dat de VNG in februari deed, zegt de Haas. ‘De winst zit in de details.’

Bod tot het Catshuis

Ook de VNG is tevreden, zegt woordvoerster Asha Khoenkhoen. ‘Ons bod gold tot het Catshuis. Daarna zouden er wellicht extra bezuinigingen komen, waardoor het weer van tafel moest. Het is een beetje bizar dat kort na ons akkoord het kabinet is gevallen, maar ik denk niet dat onze afspraken er anders uit hadden gezien als we dat vooraf hadden geweten. Je doet hier wat eraf en daar wat erbij en dan vind je elkaar. Wij kunnen nu verder, dat is belangrijk.’

Eenmalige uitkering

De oplossing voor het struikelblok van de gevraagde loonstijging is gevonden in het VNG-aanbod voor een eenmalige uitkering: 400 euro voor werknemers tot en met schaal 6, en 200 euro voor schaal 7 en hoger. Samen met de loonstijging van 1procent per 1 januari 2012 en nogmaals 1 procent per 1 april 2012 is daarmee de koopkracht tot eind dit jaar gegarandeerd, zegt De Haas.

Oud cadeau in nieuw papier

Eerder bood de VNG ook 2 procent loonsverhoging, maar 1 procent daarvan was volgens De Haas een voorwaardelijke loonsverhoging uit de huidige cao waar de gemeenteambtenaren nog steeds op wachten. ‘Dat was, anders gezegd, het verjaardagscadeau van vorig jaar, in nieuw papier verpakt.’

Verder praten

De vakbond leverde een bijdrage aan het compromis door akkoord te gaan met de eenmalige uitkering als tijdelijke oplossing. De Haas: ‘Het liefst hadden we een structurele loonsverhoging gehad. Maar voor deze cao-periode is de koopkracht in elk geval gewaarborgd. Hierna zullen we verder moeten praten.’

Geen werkgarantie

De begeleiding van werk naar werk is nu ook goed geregeld, vinden de vakbonden. Weliswaar hebben zij de werkgarantie voor onbepaalde tijd moeten loslaten, maar de termijn voor begeleiding van mensen die hun baan verliezen is opgerekt tot 24 maanden.

Maatwerk

‘Aanvullend hebben we maatwerk afgesproken. Als iemand na 24 maanden nog geen ander werk heeft, kan op basis van een deskundig loopbaanadvies worden afgesproken dat de termijn wordt verlengd, voor onbepaalde tijd. De deadline dat je binnen twee jaar ander werk moet hebben gevonden, is daarmee niet meer zo hard.’

Iedereen in algemene dienst

Een andere afspraak in het principeakkoord is dat elke werknemer per 1 januari 2013 een aanstelling in algemene dienst heeft. Dat vergroot de mobiliteit en flexibiliteit, legt Asha KhoenKhoen van de VNG uit. ‘Mensen zitten dan niet meer vast aan een bepaalde sector, maar kunnen voor projecten makkelijker worden verplaatst binnen de organisatie.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Toch vreemd dat de 1% waar recht op hadden vanuit de vorige CAO ineens wordt losgelaten. Dat betekent dat door de starre opstelling van de bonden 1% vanaf juni 2011 ons door de neus wordt geboord met dit resultaat. En waarom weer tot schaal 7 meer dan de rest. zo is het eerder ook al met de eindejaarsuitkering gegaan en met de werkgeversbijdrage IZA. Algemeen bekend is toch dat je in de lagere functies bij een gemeente meer verdiend dan in het bedrijfsleven en in de hogere functies juist minder. Het verschil met het bedrijfsleven wordt zo alleen maar vergroot. Ik ben benieuwd of gemeenten met de grote aanstaande uittocht van oudere ambtenaren nog voldoende hoger opgeleide mensen kan aantrekken met dit soort relatieve verslechteringen tov bedrijfleven.
Jeremy
Heer Willemsen, u heeft het over het verschil met het bedrijfsleven maar u kiest er toch zelf voor om gemeenteambtenaar te worden en blijven? Ik denk dat we niet mogen klagen over 2% verhoging en de eenmalige uitkering.
Gerrit
Je hoeft toch geen econoom te zijn om te concluderen dat koopkrachtbehoud voor gemeenteambtenaren al geruime tijd, te weten sinds 2009, voorgoed is verlaten.



Voor 2012, is het volgens opgave "gegarandeerd", dat kan - zo gesteld - juist zijn, maar dan vergeet men hier onder andere het ontstane gat in 2011 en de ontoereikende CAO over de periode vanaf 2008.



Als de VNG nog een aantrekkelijke en betrouwbare werkgever was (dat zeggen ze), wat ik bestrijd, dan had ten minste die 1% met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2011 gegeven behoren te worden. Nu dat ook niet het geval is kun je deze kwalificaties, die de VNG zichzelf hier toedicht, in alle redelijkheid niet (meer) volgen.



En verder hoor ik partijen niet dan wel onvoldoende over de gestegen pensioenpremies en de dalende pensioenuitkeringen (indexatie huh?) en dat terwijl hiervan normaliter geen sprake van was geweest als de rijksoverheid geen grote graai had genomen uit "onze" oudedagsvoorziening.



Ben benieuwd wat de ABP hierover naar buiten gaat brengen in hun magazine in mei van dit jaar en of zij deze politieke move blijvend op de agenda kunnen zetten, in het belang van alle NL-gepensioneerden.

Criticus - NL
Goede reactie Gerben-Jan, ook mijn netto inkomen loopt sinds 2008 achteruit. Dat terwijl er in goede tijden (tot 2008) ook al niet meer in zat dan koopkrachtbehoud. Toch ben ik blij met ieder extra procentje in een tijd dat menig arbeider (markt en overheid) ontslagen wordt.
gerrie
Onderdanen bedankt. Tikt op mijn salaris lekker door die procenten
Janssen / Boekhouder
Er ligt een CAO overeenkomst althans, voorlopig. De minister kan deze nog altijd onverbindend verklaren of via de loonwet gecorrigeren.

Los van het geklaag, de meeste ambtenaren hebben een vaste baan, vanaf een bepaalde schaal een goed salaris, en vaak een makkelijke werkgever die niets te maken heeft met marktwerking.

Vind je het niet leuk, dat lage salaris, zoek dan maar een baan in de particuliere sector.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
weinig om voor te juichen als je goed alles op een rijtje zet ,al met al door deze late cao, zitten we op een nullijn en dat was toch ook de bedoeling van onze werkgever olv mevr kriens.

dus over de laatste jaren genomen gaan we alleen maar achteruit en ook dit jaar weer

daarbij nog de verhoging van het pensioen tel uit je winst .

daarbij hebben de bonden altijd geroepen jaren geleden bij de afschaffing van de vut of prepensioen dat deze premie minder zou worden en geleidelijk eraf zou gaan nu het tegengestelde is waar het wordt alleen maar meer.

steeds minder mensen maken gebruik hiervan en veel zijn al uitgetrokken in deze pot dus waar blijft dat geld allemaal bij die pensioen fondsen

de bonden moeten maar eens helder maken hoeveel mensen nog van dit fenomeen gebruik maken en hoeveel er nu eigenlijk wordt uitgekeerd t.o.v de opgehaalde premie.

als ik zie wat ik totaal aan premie moet afdragen aan het abp is dat godsgeklaagd veel zeker in verhouding van wat je uitgekeerd gaat krijgen na al die jaren .

dus bonden doe hier ook eens wat aan en geen juich stemming over het magere resultaat .
Bert de Haas / Bestuurder Abvakabo FNV
In één van de reacties op dit artikel wordt gesuggereerd dat de bonden de voorwaardelijke één procent uit de cao 2009-2011 hebben losgelaten. Dat is niet waar. Deze één procent wordt met dit principeakkoord juist verzilverd met de verhoging van 1% per 1 januari 2012. Voor de nieuwe contractperiode volgt daarnaast een verhoging van 1% per 1 april 2012 en de eenmalige uitkering van 400/200 in augustus.2012
Advertentie