of 59232 LinkedIn

Docusoap laat leven van nieuwe wethouder zien

Laura Bromet, wethouder in Waterland
Laura Bromet, wethouder in Waterland

650 nieuwe wethouders zijn aangetreden sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Wie zijn deze mensen? En waarom willen zij een vak dat in de publieke opinie lang niet altijd even positief wordt gezien, waarvoor je 24 uur per dag en zeven dagen per week klaar moet staan en waarin je te maken hebt met een klagende oppositie en een veeleisend college? De Wethoudersvereniging maakte er een docusoap over.

Hele domme mensen
‘Ze gaat het zeker goed doen’, zegt Frans Bromet, vader van de kersverse GroenLinks wethouder Laura Bromet in de gemeente Waterland. ‘Maar het is wel moeilijk, denk ik. Want er is een heel vervelende oppositie hier. Hele domme mensen, en daar is heel moeilijk tegen te vechten’.

Ambitie
Het eerste deel van de docusoap Je leven als wethouder, te zien op Youtube,  gaat over ambitie en installatie. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014, zijn in de nieuw gevormde colleges zo’n  650 nieuwe wethouders voor het eerst in het ambt van wethouder gestapt. Met de docusoap wil de Wethoudersvereniging laten zien wie deze mensen zijn, waarom ze wethouder worden en hoe dat ze vergaat.

Installatie
De docusoap volgt twee nieuwe wethouders, Laura Bromet in de gemeente Waterland en Robin Paalvast, D66 wethouder in de gemeente Zoetermeer. Ze worden gevolgd vanaf het moment dat ze nog kandidaat wethouder zijn. Vervolgens is de installatie als wethouder te zien en worden de verdere belevenissen die zij ervaren tijdens de uitoefening van hun ambt gefilmd.

Ervaren rot
Paalvast laat zich tijdens zijn eerste toespraak niet uit de tent lokken door de oppositie. Op de vraag wat hij over vier jaar gerealiseerd denkt te hebben, antwoordt hij behendig: datgene wat in het coalitieakkoord staat. Of hij zelf dan geen ambities heeft? Daarop antwoordt hij dat je die niet kunt waarmaken als je bij voorbaat alles dichttimmert. De oppositie is duidelijk niet tevreden met de antwoorden, maar dat laat de D66-wethouder duidelijk van zich afglijden. Als een ervaren rot in het vak.

Gemierenneuk
Na de installatie van Laura Bromet, waarbij de VVD-fractie vragen stelde over het bedrijf van de ouders en de man van de nieuwbakken GroenLinks-wethouder, voegt vader zijn dochter nog een waarschuwing toe: ‘Dit is wel een voorbode van het gemierenneuk die je van de VVD kunt verwachten.’ Maar dochter is wel wat gewend, zegt ze, na acht jaar raadslidmaatschap.

Bekijk hier aflevering 1 van Je leven als wethouder: ambitie en installatie.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Baas D. op
Loekoek, doe eens niet zo betuttelend?
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
quote: ‘Ze gaat het zeker goed doen’, zegt Frans Bromet, vader van de kersverse GroenLinks wethouder Laura Bromet in de gemeente Waterland. ‘Maar het is wel moeilijk, denk ik. Want er is een heel vervelende oppositie hier. Hele domme mensen, en daar is heel moeilijk tegen te vechten’. einde quote.

Domme vader, die zijn volwassen dochter in de wielen rijdt. Als je al meteen begint met je tegenstander dom te noemen, of die het is of niet is een ander verhaal, dan laat je geen ruimte voor enig compromis. Ik heb de indruk dat vader via zijn dochter politiek tracht te bedrijven. Hij is echter geen partij in het spel. Heeft hij de partner van dochterlief ook uit te zoeken?