of 59232 LinkedIn

Dagmar Winkelhorst is Jonge Ambtenaar van het Jaar

Dagmar Winkelhorst (34), manager van de afdeling Dienstverlening, Communicatie en Informatie van de gemeente Midden-Delfland., is Jonge Ambtenaar van het Jaar geworden.

Dagmar Winkelhorst (34), manager van de afdeling Dienstverlening, Communicatie en Informatie van de gemeente Midden-Delfland, is Jonge Ambtenaar van het Jaar geworden.

Veranderende rol overheid
Tijdens de eindstrijd in Hotel Arena in Amsterdam, namen drie finalisten het tegen elkaar op. Aanvankelijk waren er vier finalisten. Maar Sahin Ergec, manager bij de belastingdienst in Den Haag, moest zich vanwege gezondheidsproblemen terugtrekken uit de strijd. De jonge ambtenaren probeerden de vakjury, bestaande uit Bartho Boer (NS), Jantine Kriens (VNG), Florus van der Linden (FUTUR) en Pieter Litjens (Wethouder Amsterdam), te overtuigen met een visie op de veranderende rol van de overheid in de hedendaagse samenleving.

Waarde toevoegen
Winkelhorst wist de jury aan haar kant te krijgen met een sterk pleidooi voor het ambtenaarschap dat zich niet richt op een blauwdruk van de systeemwereld, waar het soms belangrijker lijkt de juiste vinkjes in de juiste vakjes te kunnen zetten, dan waarde toevoegen aan de samenleving en het leven van de individuele burger. Ze gaf aan geen moeite te hebben met het schoppen tegen heilige huisjes, als dat schoppen maar geen doel op zich is. ‘Het gaat me niet om verzet, maar om gedrevenheid.’

Mezelf zijn
Het was al vrij snel duidelijk dat Winkelhorst de titel in de wacht zou slepen. Haar concurrenten, Maarten van der Meer van  Waterschap Hollandse Delta en Anne-Marleen Dijkhuis van de gemeente Hollands Kroon, presenteerden hun visie met veel enthousiasme, maar bleven steken in algemeenheden als ‘vooral doen wat je denkt dat goed is’ en ‘mezelf zijn in alles wat ik doe’.

Geen blauwdruk
Winkelhorst pareerde dergelijke zinsneden met de stelling dat een ambtenaar inderdaad zoveel mogelijk zichzelf moet zijn, maar zich continu moet afvragen wat het betekent om ambtenaar te zijn. ‘Een ambtenaar is iemand die zich voortdurend afvraagt waarom hij doet wat hij doet, en welke waarde hij daarmee toevoegt aan de samenleving. Als de werkelijkheid zich niet gedraagt als een blauwdruk, dan moet de ambtenaar daar ook niet van uit gaan.’


Publieksprijs
De publieksprijs werd gewonnen door Anne-Marleen Dijkhuis, transitiemanager in de gemeente Hollands Kroon, vanwege haar opzet van een nieuw systeem voor het werken in zelfsturende teams.
 

Ambassadeur
Om het belang van jonge talenten bij de overheid in de spotlight te zetten, organiseert FUTUR sinds 2002 de verkiezing Jonge Ambtenaar van het jaar. De winnaar zal het komend jaar als ambassadeur voor jonge ambtenaren optreden en wordt geacht de boodschap ‘Jonge ambtenaar, neem je rol in een veranderende overheid’, uit te dragen.

Dagmar Winkelhorst 'De grens opzoeken zit wel een beetje in me' (verscheen eerder op de site)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dalmijn op
Zeer geachte mevrouw Winkelhorst,

Geweldig! Van harte gefeliciteerd met deze mooie herkenning van uw talenten. Hulde!