Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren mogen meest flexibel werken

Van alle werknemers in Nederland zijn het vooral de ambtenaren die de mogelijkheid krijgen om hun werktijden en werkplek zelf te bepalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

01 september 2016

Van alle werknemers krijgen ambtenaren de meeste vrijheid om zelf hun werktijden te bepalen. Vooral de hoger opgeleide mannelijke veertigers krijgen van hun baas de mogelijkheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). 

Zelf beslissen

Er wordt in Nederland steeds meer vanuit huis gewerkt. Eén op de vijf werknemers werkt minstens één dag per week thuis. Dit is een stijging van 5 procentpunten over de laatste 10 jaar. Terwijl gemiddeld 41 procent van de Nederlandse werknemers zelf zijn begin- en eindtijden bepalen ligt dat in de ambtenarij een stuk hoger, namelijk 65 procent. 44 procent van de ambtenaren mag ook zelf beslissen op welke plek het werk gedaan wordt. Gemiddeld geldt deze vrijheid voor slechts 25 procent van werkend Nederland.

Altijd beschikbaar

Mannen werken in het algemeen iets vaker thuis dan vrouwen. Jongeren werken relatief weinig thuis: slechts 4 procent van de 16-24-jarigen met een baan werkt thuis. Mensen die een hoge werkdruk ervaren maken meer gebruik van flexibel werken dan mensen zonder werkstress. ‘De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk,’ aldus de onderzoekers. ‘Het kan zijn dat mensen vaker flexibel werken vanwege de hoge werkdruk, bijvoorbeeld wanneer zij thuiswerken om werk af te maken.’ Volgens de onderzoekers is het ook mogelijk dat ze juist een hoge werkdruk ervaren doordat ze vaker flexibel werken. Bijvoorbeeld vanwege het gevoel altijd beschikbaar te moeten zijn voor het werk.

Productiever
Toch blijkt uit verschillende andere onderzoeken dat ambtenaren die zelf mogen bepalen waar zij hun werk uitvoeren gelukkiger zijn en ook veel productiever. Zo ook volgens een wereldwijde studie onder 70.000 respondenten door de International Facility Management Association. Medewerkers die activiteit-gerelateerd werken zijn ook trotser op hun werk zijn dan collega’s die dat voor 100 procent vanaf een vast honk doen. Activiteit-gerelateerd werken (AGW) is een onderdeel van Het Nieuwe Werken waarbij werknemers niet langer een vaste werkplek hebben. Ze zoeken een plaats, binnen of buiten het kantoor, die aansluit bij de activiteit die zij op dat moment willen uitvoeren.
 
Vast contract 

Overigens gelden de vrijheden voor ambtenaren volgens het SCP vooral voor mensen met een vast contract. 'Tijdelijke werknemers hebben namelijk minder zeggenschap over de plek waar ze werken. De leeftijdsgroep rond de 30 jaar heeft in toenemende mate te maken heeft met tijdelijke aanstellingen. Dit is ook de groep die relatief vaak de zorg heeft voor jonge kinderen. Mogelijk bemoeilijken tijdelijke contracten met weinig flexibele mogelijkheden juist voor deze groep de combinatie van arbeid en zorg,' aldus de onderzoekers.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Steven de Jong / Salarisadminstrateur
ben benieuwd of de lopende generatiepacten een positief effect hebben op het feit mbt de vaste contracten van jongeren......
Advertentie