Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar 'zionistencomplot' niet terug naar functie

Yasmina Haifi keert niet terug naar haar functie bij het Nationaal Cyber Security Center. Haar tweet waarbij ze de terreurdaden van IS toeschrijft aan zionisten, levert haar mogelijk een volledig ontslag op.

15 augustus 2014

De ambtenaar die deze week is geschorst vanwege een omstreden tweet die ze verstuurde over zionisten, komt in ieder geval niet meer terug op haar oude functie. Er wordt nog gekeken naar eventuele maatregelen en daarbij wordt ontslag niet uitgesloten. Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag.

'Islam zwart maken'

Hij zei geschrokken te zijn van de inhoud van de tweet. Yasmina Haifi schreef daarin dinsdag dat de radicaalislamitische terreurbeweging IS ,,een vooropgezet plan van zionisten'' is die ,,bewust de islam zwart willen maken''. Aanleiding was de discussie over de onrust in de Schilderswijk door recente betogingen van voor- en tegenstanders van IS, voorheen ISIS.

Niet op goede plek

De uitspraak paste volgens Opstelten op geen enkele manier bij haar functie bij het Nationaal Cyber Security Center. ,,Daarom is ze direct geschorst. Zij is niet de goede vrouw op de goede plek'', zei Opstelten. Hij zei dat ze op Personeelszaken niet betrokken was bij beleidsmatige of inhoudelijke zaken, maar wel mensen moest aannemen.

 
'Maag draait om'

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft zich ook in ongekend kritische termen uitgesproken over de ambtenaar die de jihadistische beweging IS dinsdag op Twitter een ,,vooropgezet plan van zionisten'' noemde. ,,Mijn maag draaide zich om toen ik er over hoorde'', zei Asscher (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad over de ,,afgrijselijke'' tweet. Yasmina Haifi, een partijgenote van Asscher, verwees afgelopen week naar artikelen op internet die haar punt zouden ondersteunen. Asscher noemde de complottheorie een klassieke vorm van antisemitisme en ,,buitengewoon schokkend''.

,,De domheid is bijna onmetelijk'', zei hij over Haifi's verweer dat ze het op internet had gelezen. ,,Ze moet wel verder studeren als ze dit soort artikelen gelooft.''

Mogelijk ontslag

Asscher wilde in zijn hoedanigheid van minister niet ingaan op eventuele gevolgen voor het PvdA-lidmaatschap van Haifi. ,,Het is een misdraging waar de partij naar moet kijken.''

Haifi was werkzaam voor het Nationaal Cyber Security Center van het ministerie van Veiligheid en Justitie, maar is voorlopig geschorst. Een ontslag wordt niet uitgesloten. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei vrijdag dat Haifi ,,niet op deze functie terugkomt, nooit.''


Regels

Voor ambtenaren gelden regels voor het twitteren, zei Opstelten. ,,Wat iemand zelf vindt, daar heb ik het niet over, het gaat erom wat je naar buiten brengt als ambtenaar.'' Daarbij is het zaak je te gedragen zoals bij je functie past. ,,En dit paste op geen enkele manier. Als we wisten dat ze dit zou doen, hadden we haar niet aangenomen.''

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Likoed Nederland / Vereniging
Iedereen weet echter - ook zij - dat duizenden Europese moslims naar het Midden-Oosten zijn vertrokken om voor ISIS en soortgelijke terreurorganisaties te gaan vechten. Iedereen zou moeten weten dat ISIS en soortgelijke terreurorganisaties als Hamas hetzelfde doel hebben: het Kalifaat vestigen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Europa.

En dat deze terreurorganisaties daar maar één middel voor hebben: de heilige oorlog.

Artikel 13 van het Handvest van Hamas zegt het duidelijk: "Jihad is de enige oplossing."



Voor mensen met een Westerse cultuur is deze tegenstrijdigheid in de belevingswereld van Haifa moeilijk te verklaren. Het is enerzijds het gevolg van een schaamtecultuur – mijn groep kan niets fout doen, dus beschuldigingen glashard ontkennen. De bijbehorende complottheorieën komen voort uit een islamitisch superioriteitsgevoel: de islam is de beste godsdienst, dus als het moslims niet goed gaat, komt dat door samenzweringen. En dan vooral van de Joden, die Mohammed niet wilden volgen.



Bart Harnsen / Socioloog.
Natuurlijk een verschrikkelijke tweet. Maar de consequenties die er aan verbonden worden gaan ver in een rechtsstaat. Dialoog is beter dan grootspraak van zwaargewichten.
ambtenaar / ICT
Bart, de mevrouw in kwestie zit (zat) op een uiterst gevoelige post waar "strijd" tegen radicale krachten een speerpunt is. Dat juist zij een zulke radicale gedachten openlijk uit, is ronduit zorgelijk. Elke ambtenaar die aangesteld wordt, krijgt een introductie waarin nadrukkelijk op de politiek gevoeligheid van eigen ideeën gewezen wordt. Dat mevrouw zich op een relatief hoge ambtelijke positie zich zó uit laat, is dom en naief, of zoals Asscher al zei: "onmetelijk dom" en is een zorgelijk signaal dat dergelijke gedachten blijkbaar ook heerst onder hoog opgeleide medelanders op hoge posten..... U noemt dat grootspraak van zwaargewichten. Ik noem dat een verstandig en kordaat besluit voor de veiligheid van ons land.
ambtenaar / ICT
Bart, de mevrouw in kwestie zit (zat) op een uiterst gevoelige post waar "strijd" tegen radicale krachten een speerpunt is. Dat juist zij een zulke radicale gedachten openlijk uit, is ronduit zorgelijk. Elke ambtenaar die aangesteld wordt, krijgt een introductie waarin nadrukkelijk op de politiek gevoeligheid van eigen ideeën gewezen wordt. Dat mevrouw zich op een relatief hoge ambtelijke positie zich zó uit laat, is dom en naief, of zoals Asscher al zei: "onmetelijk dom" en is een zorgelijk signaal dat dergelijke gedachten blijkbaar ook heerst onder hoog opgeleide medelanders op hoge posten..... U noemt dat grootspraak van zwaargewichten. Ik noem dat een verstandig en kordaat besluit voor de veiligheid van ons land.
Boris
Het is vooral onthutsend te lezen dat dit soort lieden, en waarschijnlijk met dubbel paspoort, blijkbaar ambtelijke posten (kunnen) vervullen die NL, dat waar ons land voor staat, en waarvoor in het verleden veel bloed is gevloeid moeten beschermen. Daar moet je niet te zachtzinnig mee omspringen. Die moet je niet ontslaan, die moet je de NL-nationaliteit afnemen en het land uitzetten als ongewenst persoon.
True
suffe act, is er al gehapt door die zogenaamde haatbaarden?

dommelvolk..
gerrie
In dit land hebben ze maar 1 overschot. Een overschot aan buitenlanders. Die schijten met zijn allen 2 keer zoveel dan onze veestapel. Vandaar ook een mestovetschot.
Renate
Wil iemand op de redactie eens een boek lezen of de definitie van "fascisme" opzoeken?! Ik help even:

-"Totalitaire, ultrarechtse politieke stroming die gepaard gaat met brute onderdrukking van minderheden. In het nationaal-socialisme ook nog met volkerenmoord."

-"Politiek systeem waarin racisme wordt gecombineerd met een extreem nationalisme."

-"Het fascisme is een politiek systeem dat berust op het beginsel van ultra-nationalisme en onverdraagzaamheid. Het is met name ook anti- communistisch. Alleen het eigen land deugt en alles dat anders is moet verdreven en vernietigd worden. Thans noemen we het ook wel extreem rechts. In de jaren dertig en veertig was Mussolini de grote leider."



En kan die persoon dan die walgelijke reactie van "Gerrie" verwijderen?!
Kaas !
Communisten hebben meer mensen vermoord dan (nationaal) socialisten, waren ook goed in mondje snoeren zoals onderstaande figuur "mariken".



@topic: de wapenhandel is dolblij met een roversbende als Isis, in Syrië mochten onze militairen niet aan de gang van Putin dus nou gaan we naar Irak en Oekraïne om tegen andere niet bestaande vijanden te vechten.



Leve de vrijhandel, leve de NAVO!
Vincent de Ruijter
De vrijheid van meningsuiting is een enorm grijs (en soms selectief) gebied in dit land. Waarom zou een ambtenaar dit niet mogen zeggen?
Ronald / Ambtenaar
@ 'Gerrie': Voor onwetendheid kan ik nog begrip opbrengen, maar tegen domheid valt niet te vechten...
hans wieser / senior project/programmamanager
Elke ambtenaar die zo'n tweet plaatst op basis van "iets dat hij/zij op internet heeft gelezen" is als overheidsdienaar niet te handhaven! Zeker niet op een positie die deze mevrouw bekleedt bij het NCSC. Gevaarlijk voor het land als dergelijke figuren bestuurders adviseren op basis van kretologie op sociale media. Terecht reaktie van Opstelten.

By the way, deze mevrouw heeft voor eeuwig haar kansen op een verkiesbare plaats bij de Pv/dA vergooid. Dommer dan stom! Goed dat Asscher zo duidelijk is.

O ja, DQ dit heeft niets met vrijheid van meningsuiting zoals in de Grondwet omschreven te maken. Terecht gelden voor ambtenaren een aantal beperkingen.

O. ten Hove
Deze vrouw is meer mohamedaans dan Nederlands en zij moet waken over de Nederlandse veiligheid? Met mensen met deze mentaliteit leveren wij onze nationale veiligheid uit.



Ik neem aan dat ze gestudeerd heeft en dan zou ze toch moeten weten dat wat op internet van alles staat. Gedegen wetenschappelijke artikelen tot de grootste onzin. Dus je beroepen op internet is flauwekul.



Of zij moet door haar allochtoon zijn door het onderwijs zijn gerold en door het voorkeurbeleid bij Justitie zijn binnengekomen waarbij niet gelet werd op integriteit en kwaliteit maar op vrouw en allochtoon.



Met dit at aannamebeleid gooit Nederland zijn veiligheid te grabbel... Het staat op internet... wat een flauwekul. De uitspraak getuigt van een grof antisemitisme...
bram
juist en alleen al het feit dat "Den Haag" zo "geschokt" reageert geeft al te denken.

en inderdaad: juist bij zo'n beladen onderwerp mag de redactie wel veel beter alert zijn op smakeloze reacties.
K. de Beer / organisatie adviseur
Voor mij is het onbegrijpelijk dat deze vrouw op deze post terecht gekomen is. Er is - denk ik - slecht geworven of sprake van plotselinge radicalisering. Ik ken uit mijn ambtenarenrechtelijke praktijk situaties dat ambtenaren voor minder ontslagen zijn en wat de rechter doodleuk in stand heeft gelaten.
Advertentie