Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar én lid van motorbende is 'onverenigbaar'

Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat het nog om 48 ambtenaren, die inmiddels zijn aangesproken op hun lidmaatschap. Hun is te verstaan gegeven dat dit gevolgen kan hebben voor hun dienstverband en eventueel tot ontslag kan leiden.

26 juni 2014

Het is niet eenvoudig om leden van criminele motorbendes die in dienst zijn van de overheid zomaar te ontslaan. De Tweede Kamer had daar eerder op aangestuurd maar nog steeds zijn tientallen ambtenaren aangesloten bij dit soort bendes. Coalitiepartijen VVD en PvdA drongen donderdag tijdens een overleg aan op een scherpere aanpak of beleid.

Onverenigbaar
Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat het nog om 48 ambtenaren, die inmiddels zijn aangesproken op hun lidmaatschap. Hun is te verstaan gegeven dat dit gevolgen kan hebben voor hun dienstverband en eventueel tot ontslag kan leiden. Tot dusver hebben 13 outlawbikers zelf ontslag genomen of hun club verlaten, meldde de minister. ‘Het werken bij de overheid is onverenigbaar met het lidmaatschap van zo'n motorgang.’ Hij gaat met zijn collega's van Defensie en Rijksdienst overleggen over mogelijkheden om de betrokken ambtenaren aan te pakken.

Reservisten
Op verzoek van de VVD zal hij daarin ook het Korps Nationale Reserve betrekken. Degenen die hier als reservist dienen, zijn niet in overheidsdienst maar hebben bijvoorbeeld wel toegang tot de wapenkamer, aldus VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff. Als het nodig is, wil hij dat er een ‘wettelijke haakje’ wordt gemaakt om deze mensen te kunnen ontslaan en te voorkomen dat ze in overheidsdienst komen.

Meer opsporing en vervolging
Opstelten zegde verder toe dat de politie blijft doorrechercheren op de motorbendes en niet pas in actie komt na liquidaties of brandstichtingen. Sinds 2012 is er een gezamenlijke aanpak die heeft geleid tot meer opsporing en vervolging.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Steven
waarom gedogen wij criminele organisaties??? Of kan niet hard gemaakt worden dat de motorbendes criminele organisaties zijn. In dat geval wat een ge$%# en pak het individu aan.
Mr R.M. Dalmijn
Geachte lezers,



Welke kwalificaties maken "iets" tot een motorbende.



Welke zijn er tot nu toe als zodanig bestempeld.



Waarom worden die dan niet ontmanteld terwijl de ambtenaar / leden wel geïntimideerd worden.



De bestuurlijke volgorde lijkt mij juridisch niet juist.
Motorbende.com / Geen Lid
zie http://www.motorbende.com/?page_id=2
huisman / gemeente
De meeste criminelen binnen de overheid zijn geen lid van een motobende. Maar hier kunnen we weinig tegen doen. Symbool politiek scoort beter in de media.
Hans / afdelingsmanager
1e zin: 'niet eenvoudig....zo maar te ontslaan'. Geeft precies de hype aan.
henk / kritisch volger
Ambtenaar en holigan: kan en mag wel ?

F-sider, milieu-activist en weet ik wat allemaal meer, kan dat wel worden gecombineerd met het ambtenaar zijn ?

Alles wel op dezelfde wijze beoordelen aub !!

Sommige milieuactivisten zien we zelfs terug in de Tweede Kamer. Maatpak, vet salaris, rare wereld toch.
rurup / Taalcontroluer
Op basis van een lidmaatschap ontslagen worden? De club is legaal of niet. Als club legaal is, is lidmaatschap legaal en kan je niet op basis van dat lidmaatschap ontslagen worden. Het zijn allemaal indivuduen die lid van een club zijn. Alleen als een individu veroordeeld is tot een gevangenis straf, is het redelijk om die persoon te ontslaan! belachelijke hetzé!
Bert
We willen toch geen aparte ambtenarenstatus !!!

Toch, Eddy van Hijum ??!!



Dan moet je als overheid ook niet zeiken, daarmee zijn ambtenaren gewone werknemers en mogen in hun vrije tijd doen wat ze willen (lid van motorclub, of ook twitteren als je korpschef bent).

Gelijke rechten, gelijke plichten, gelijke vrijheden.



Bert.
Bert P / Projectmanager Rijkswaterstaat
Eens met Hans Guldemond en Bert.

Wat is het verschil tussen een nette motorclub en een motorbende. Maak een lijstje bekend waarvan BZK het lidmaatschap niet acceptabel vind. Dan kan de discussie zich daarop richten. Nu maak je elke ambtenaar die voor zijn plezier lid is van een motorclub verdacht. Zéér ongewenst.

Bert P
J.J. Guldemond / Directeur veiligheidsadviesbureau
voor een deel kan en wil ik de stelling van minister Opstelten delen. Een lid van "een motorbende" (dus kan worden gelinkt aan georganiseerde criminaliteit) hoort niet thuis in het ambtenarenapparaat. Vooropgesteld dat de persoon in kwestie zich met criminele activiteiten bezig houd. Een incompatibiliteit zou ik het willen noemen. Echter moet wel helder zijn dat de ambtenaar lid is van een dérgelijke motorclub en bij de politie als zodanig bekend is. Want als een ambtenaar deel uitmaakt van een motorclub, zonder dat deze club mensen aan criminaliteit van welke vorm dan ook gelinkt kan worden, lijkt het mij duidelijk dat het voor de uitvoering van zijn werk als ambtenaar geen gevolgen heeft. Lukraak iemand neerzetten als crimineel omdat hij lid is van een motorclub is ongepast en ongewenst.
Advertentie