of 59232 LinkedIn

Akkoord over pensioenen ambtenaren

De totale pensioenpremie daatlt volgend jaar met 3,7 procent. De overheid heeft een akkoord bereikt met de vakbonden van ambtenaren en onderwijspersoneel over de pensioenregeling voor volgend jaar.
23 reacties

De overheid heeft een akkoord bereikt met de vakbonden van ambtenaren en onderwijspersoneel over de pensioenregeling voor volgend jaar. De pensioenpremies gaan omlaag voor werkgevers en de in totaal 2,8 miljoen werknemers die zijn aangesloten bij het ABP-pensioenfonds. De totale pensioenpremie daalt met 3,7 procent.

Hogere bruto lonen
Daardoor stijgt de koopkracht en komt er ruimte voor hogere bruto lonen. Dat kan een plus opleveren voor werknemers van 1,6 procent, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat het akkoord vrijdag bekendmaakte. Vakbond Abvakabo FNV stelt in een reactie dat er alles aan gedaan is om de negatieve gevolgen van de nieuwe pensioenwetgeving zoveel mogelijk te repareren.

Gered wat te redden valt
,,We hebben gered wat er te redden valt: zoveel mogelijk pensioenopbouw binnen de kaders van de nieuwe wet. En als er desondanks ruimte is voor premieverlaging, hebben we ervoor gezorgd dat die terecht komt waar hij hoort, bij werknemers'', aldus Abvakabo FNV.

Pensioenopbouw behouden
Volgens de bond behouden de meeste mensen die zijn aangesloten bij het ABP hun toekomstige pensioenopbouw. De allerlaagste inkomens krijgen als compensatie voor wat meer pensioenverslechtering extra premieverlaging en dus extra verhoging van hun nettosalaris. Dat geldt ook voor de zeer hoge inkomens.

Koopkrachtverbetering
Abvakabo houdt het op gemiddeld ruim 1 procent koopkrachtverbetering door verlaging van de werknemerspremies plus bijna 1 procent extra brutoloon bovenop de salarisafspraken in de cao’s. ABP is het pensioenfonds voor de overheidsmedewerkers en onderwijspersoneel. Het heeft 2,8 miljoen deelnemers en een vermogen van ruim 300 miljard euro. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door w. van de wiel (projectleider stadsontwikkeling) op
Geachte, lees niets over het generatiepact. Zou graag met mijn 63,5 jaar minder gaan werken met behoud pensioen opbouw. Ik werk bij gemeente Den Bosch. Hoe kan ik dit aankaarten? Graag Uw advies. Alvast dank.
Door genoeg is genoeg op
Ik ben tegen het pensioenakkoord want het is het zoveelste geval van koopkrachtverlies en verslechtering van arbeidsvoorwaarden.
De laatste CAO was ook een lachertje, we staan al jaren op de nul-lijn en worden nu afgescheept met een fooi en eenmalige uitkeringen.

De overheid moet eerst maar eens die miljoenen guldens (ik meen 800 miljoen) terugbetalen die van de ambtenaren gestolen zijn met de greep in de pensioenkas van het ABP in de jaren ‘80. Dan kunnen we misschien verder praten.

Bovendien irriteert het mij mateloos dat er geen enkele vorm van keuzevrijheid is, anderen beslissen wel wat goed is voor jou.

De pensioenleeftijd op 65 jaar houden is de bonden ook niet gelukt.

Er is in dit land geen geld meer omdat we het allemaal weggeven. Jaarlijks 8 miljard naar Brussel en nu krijgen we net als Engeland nog eens een fikse naheffing. Cameron pikt het niet maar wij zijn weer zo politiek correct dat "we het eerst moeten onderzoeken" en uiteindelijk toch gewoon betalen.
Verder zijn het in beginsel goede zaken maar er gaan miljarden naar ontwikkelingshulp, asielopvang en het volgen van Jihadisten, terwijl onze eigen verzorgings-staat wordt afgebroken. Kinderen moeten maar voor hun ouders zorgen terwijl deze de tijd daarvoor niet hebben omdat ze langer moeten doorwerken en later ook nog eens een lager pensioen krijgen. Wat er in 30 jaar tijd aan voorzieningen is opgebouwd wordt nu in 3 jaar afgebroken.

En de banken die de crisis veroorzaakt hebben zijn met gemeenschapsgeld overeind gehouden maar bonussen zijn nog steeds aan de orde van de dag. En als ze geschrapt moeten worden dan wordt toch gewoon het salaris verhoogd? De spaarrente is historisch laag maar als ik een krediet wil opnemen betaal ik de hoofdprijs. Zo komt de economie nooit op gang.

Het is een schande. We zijn nog steeds politiek te correct en niemand durft te zeggen waar het op staat.

Ook nu weer kunnen we als vakbondslid onze mening geven. Maar ik denk niet dat het iets uitmaakt.
Door JanK op
@Steven
Ik geloof best dat het hoogst mogelijke eruit gehaald wordt. Maar het is en blijft een koekje van eigen deeg zoals ook Peter-Paul en anderen al opmerkte.
Beste Steven,
Als onze vakbondsvertegenwoordigers vanaf nu toch eens de poot stijf hielden en tegen deze koekjes "neen" bleven zeggen, dan kan geen werkgever dat meer jaren volhouden om ons op de nullijn te houden.
En ik proef op de werkvloer, dat anderen daar in meegaan. Wij staan al een aantal jaren op streng dieet; daar kunnen nog wel wat jaartjes bij.
De overheid presenteert zich als werkgever en als volksvertegenwoordiger steeds vaker als zeer onbetrouwbare partner. Daar wil ik met 39 jaar overheidsdienst feitelijk geen zaken meer mee doen.
En dan wil ik zelfs die eigen koekjes niet eens meer.
En dat signaal kunnen alleen de bondsmensen aan de onderhandelingstafel afgeven. Of er moeten acties komen van de belastingambtenaren. Laat die de boel eens plat leggen op de momenten dat aanslagen de deur uit moeten gaan. Dan raak je diezelfde overheid waar het alleen nog maar om draait, de knikkers.
En niet de laagst betaalden onder ons op straat steeds acties laten voeren.
Maar wie durft dat aan? Niemand toch, als puntje bij paaltje komt.
En de mede-burgers zou je nog op je hand hebben met zo'n actie.
En als ik de uitzending van Zembla over jaarlijks verloren belastinginkomsten, dan begrijp ik niet waarom wij ambtenaren weer de dupe moeten zijn, terwijl wij juist voor veel meer overheidsgelden zouden kunnen zorgen. Maar dat mag vanwege personeelsbezuinigingen niet.
Vind jij het gek, dat er steeds meer onvrede over de salarisontwikkelingen bij de ambtenaren is. En nu nog de pensioenvooruitzichten nog even goed uitkleden. Ik voorzie dat wij straks zelf nog kiezen om langer door te werken. Daar zal deze maatschappij niet mee gediend zijn. De jongeren zitten thuis en wij moeten/willen straks steeds langer doorwerken omwille van een redelijk pensioen. En dat pensioen hebben wij dubbeldik verdiend na zoveel dienstjaren.
Tien jaar geleden gingen collega's met 40 dienstjaren nog met een dik pensioen naar huis, nadat ze nog één á twee jaren voor hun pensioen een leuke loonsverhoging kregen omwille van een goed pensioen. Dat alles betalen wij nu nog steeds en moeten wij ook nog allemaal zo maar over ons heen laten komen door het in mijn ogen veel te weinig verzet aan de onderhandelingstafel. Als de verloren werkgeverspremie, die nu verloren gaat voor ons pensioenpotje EXTRA als loon werd uitgekeerd, zodat we zelf voor een extra spaarpotje konden zorgen, hadden ze mijn steun en die van vele anderen. Maar niet nu stellen, dat we ook nog blij moeten zijn met het onderhandelingsakkoord, want dat is tig keren niks.
Dat is en blijft mijn overtuiging en daar kun je mij niet van afhalen door zo maar te stellen, dat het financieel het meest bereikbare is. Laat dan eindelijk eens een duidelijk signaal vallen door NEEN te zeggen en leg dat uit aan je achterban. Geen vakbondslid, die daar over zal mekkeren. Nu blijft dat wel hangen en gaat het weer een hoop leden kosten. Dat is dan het loon van de vakbond zelf.
Succes ermee!
Jan keulen
Door steven op
@Jan: Het betreft een puur financiële keuze door het Kabinet. De keuze is gemaakt om nu de belastinginkomsten te verhogen (verlagen fiscale aftrek pensioen) om zo in 2040 een groter probleem te creëren met de financiering van de AOW (lees inkomensniveau van burgers; van 4 werkenden 1 AOW-er naar 2 op 1).

De werkgevers en werknemersonderhandelaars verdienen wat dit dossier betreft een compliment. Zij hebben de maximale ruimte opgezocht, waarbij het Kabinet nog kon instemmen met de verlaging van de premie. Indien je wilt dat er zaken veranderen zal je mee moeten doen. Ofwel aan de werkgeverskant, de werknemerskant of politieke partijen. Deze laatste hebben gezorgd voor de verlaging. Hiernaast heb je het recht om te demonstreren!

@Peter: de jongeren zullen waarschijnlijk de dupe zijn, hoge solidariteitspremie in een grijs fonds en een grijze sector. Hiernaast ondervinden zij het grootste effect van niet indexeren en de beperkte mogelijkheden om een gunstig beleggingsbeleid te voeren (gepensioneerden minder: zij zijn immers gedurende het werkzame leven vaak wel geïndexeerd; toegegeven zij merken de effecten meteen)
Door JanK (ambtenaar Waterschappen) op
Dit van alle kanten een sigaar uit eigen doos. Sowieso betekent minder premie-inhouding meer netto salaris. Dat wordt door Den Haag vertaald als inkomensvooruitgang.
Maar daarnaast heeft de werkgever nog meer voordeel als wij ambtenaren en dat geld heeft Den Haag natuurlijk in gedachte om onze loonsverhogingen te kunnen betalen. Dus, wat we er nu op vooruit gaan betalen we geheel zelf. Want omdat wijzelf én de werkgever minder aan premie afdragen, sparen wij in totaal minder aan pensioen voor later.
Ook zie ik het zo, dat ons het werkgeversdeel eigenlijk geheel wordt afgenomen, liever gezegd, afgepikt. Dat deel wordt nu niet in ons pensioenpotje gestort, dus dat hebben we straks duidelijk minder als pensioenkapitaaltje ter beschikking.

Ik moet zeggen; de bonden zijn heel goed bezig met Den Haag aan het meedenken in plaats van met hun eigen leden. Ik had het veel meer kunnen waarderen als ze terug van het overleg waren gekomen en tegen hun achterban hadden gezegd. Loonsverhoging zit er niet in, maar van jullie pensioentjes blijven ze af. Ik ben benieuwd hoe Den Haag en de VNG en de Provincie en de Waterschappen dan naar hun medewerkers hadden gereageerd door alweer met een nullijn te moeten aankomen. Dat was voor hun als werkgevers toch absoluut een afbrander geweest.
Maar nu zitten we helaas met deze zware domper. Dank jullie wel bondsbonzen. Ik vermoed dat jullie laatste jaren ook langzaam aangebroken is.
Mijn steun hebben jullie niet meer.

Jan Keulen
Door A. Willemsen (financien) op
Vreemd dat we tot voor korte EXTRA pensioenpremie moesten betalen en alles nu omlaag kan. De ouderenbonden schreeuwen dat zij gepakt worden met lagere pensioenen, maar volgens mij geldt dat nog veel meer voor de jongere generatie. Maar die ziet dat pas als ze op hun 70e met pensioen hopen te gaan. Ik reken nergens meer op, bonden zijn wat dat betreft zeer onbetrouwbaar
Door H. Wiersma (gepens) op
@Peter-Paul. Op mijn netvlies staat dat het 15 miljard gulden was. Als je dat bedrag vertaalt naar 2014 zou het minstens 25 miljard euro zijn. Dat is ook nog eens héél andere koek dan het bedrag dat jij noemt!

Overigens eens met de (meeste) andere reacties. Hoogste tijd dat de vakbondbestuurders ter verantwoording worden geroepen voor deze blamage.
Door Peter-Paul op
Het wordt tijd dat het stelsel van vakbonden onderuit gaat. Een kleine groep beslist voor de meerderheid.
Ik ben al vanaf 1990 lid maar is mij nu iets gevraagd?
Nee.

Dit is het zoveelste koekje uit eigen trommel, wat ik nu aan koopkrachtverbetering krijg lever ik over een aantal jaren dubbel en dwars met mijn pensioen in. Dat wordt minder waard. En de koopkrachtverbetering nu geeft de werkgever misschien reden om de lonen volgend jaar niet of nauwelijks te laten stijgen.

Een van deze dagen stond ook iets soortgelijks op teletekst; de koopkracht van de ambtenaren was gestegen omdat de pensioenpremies verlaagd waren.
Ook een koekje uit eigen trommel, er stond namelijk niet bij dat ik hiervoor 2 jaar langer moet werken en pas met 67 aan pensioen mag denken. (als het tegen die tijd niet nog later is)

En de vakbond stond erbij en keek ernaar. Verhoging van de pensioenleeftijd hebben ze niet kunnen tegenhouden en ook met wat er nu weer gebeurt vraag ik me af in wiens belang dat is.

En de greep van 800 miljoen gulden uit de ABP kas destijds. Net zoals het kwartje voor de tijdelijke verhoging van de benzineaccijns, dat geld zien we nooit meer terug.
Door Henk op
Diefstal door de regering en de bonden.
Door Ra op
Vreselijk belangrijk mijn pensioen, echt.
De lulligheid..