Advertentie
carrière / Nieuws

9 procent minder ambtenaren 100.000+ gemeenten

Sinds 2008 daalde het aantal ambtenaren bij de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners met 9 procent Dit komt neer op ruim 3.000 arbeidsplaatsen en ruim 158 miljoen euro (loonkosten). Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot.

12 februari 2014

Sinds 2008 daalde het aantal ambtenaren bij de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners met 9 procent Dit komt neer op ruim 3.000 arbeidsplaatsen en ruim 158 miljoen euro (loonkosten).

Onderzoek Berenschot

Dat blijkt uit onderzoek dat adviesbureau Berenschot begin dit jaar uitvoerde bij zeventien van de zesentwintig 100.000+ gemeenten, exclusief de G4 – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Waar de grote gemeenten vijf jaar geleden gemiddeld nog 9,7 arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners inzetten, is dit in 2014 gedaald naar 8,8 fte aan ambtenaren. Dat komt neer op in totaal bijna 33.000 arbeidsplaatsen.

Hoofdoorzaken bezuinigingen en regionale samenwerking

Marvin Hanekamp, adviseur bij Berenschot, noemt als belangrijkste oorzaken van deze afname het uitplaatsen of in regionaal verband oppakken van taken, maar uiteraard ook de bezuinigingen. Hij verwacht dat het aantal ambtenaren de komende jaren nog verder zal afnemen. Voor 2014 maar ook voor de jaren daarna wordt namelijk gerekend op extra bezuinigingen ter grootte van vele honderden miljoenen euro’s. Die worden voor een belangrijk deel gezocht in een verdere versobering van het ambtenarenapparaat, onder meer door het efficiënter, minder of zelfs geheel niet meer uitvoeren van taken.

Nog grotere krimp verwacht

Uit het recente rapport van Binnenlandse Zaken, De Grote Uittocht, herzien  – Binnenlands Bestuur berichtte daar in oktober over – blijkt  dat de bezuinigingen op het openbaar bestuur tot 2017 oplopen tot bijna 13 miljard euro. Als  gevolg van die afslanking zijn er 43.000 fte minder nodig in het openbaar bestuur. En als na 2017 de bezuinigingen – door een nieuw kabinet – verder worden doorgetrokken, dan krimpt het openbaar bestuur naar schatting van Binnenlandse Zaken  met nog eens 10.000 banen.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stevenson
Klopt. Bij ons ook. Vervangen door een "flexibele schil" van met name zzp'ers. Maar die staan niet in de boeken als ambtenaar.

Financieel levert het dan ook eigenlijk niks op. Maar politiek scoren dat je ermee kan jonguh!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Als je zo fors in je personeelsbestand snijdt moet je ook kritisch kijken naar de taken die je uitvoert maar dat doet de overheid niet. Integendeel het moet allemaal meer met minder. De kruik gaat zolang te water tot hij barst.
K. de Beer / organisatie adviseur
Wel minder maar veel duurder. Uitvoerend personeel is weg: buschauffeurs, stratenmakers, schoffelaars, zoutstrooiers en huishoudelijk personeel. Er voor in de plaats komen toezichthouders, regisseurs en planning en control mensen. In salarisschalen die twee maal zo hoog zijn dan het volk wat eruitgebonjourd is.
Eppo Burger
Laatst wat sollicitanten mogen ontvangen. Je merkt wel aan de mensen dat ze het moeilijk hebben. Sterkte voor de mensen die nu aan de kant staan!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Helemaal eens met Nobby. Het is inderdaad het uitvoerend personeel dat het eerst wordt wegbezuinigd. Het zou veel effiecienter zijn eens te kijken naar de doorgeschoten juridisering van Nederland en naar de dure beleidsmakers. Dat zet echt zoden aan de dijk maar dan moet de politiek ook keuzes durven maken en ook eens nee leren verkopen.
Stevenson
@ Nobby



Herkenbaar! Dat is bij ons ook aan de gang. Dat uitvoerend personeel is weg. Maar wat die mensen deden wordt nog wel gedaan (door aannemers), want de politiek heeft niks geschrapt.



Dus: eigen personeel is nu hoger ingeschaald, en de 'handjes' klussen worden door aannemers gedaan. De rekening van de aannemer wordt betaald door onze gemeente. O ja, die betaalt trouwens ook de WW van de ambtenaren die vroeger in dienst waren als 'handjes'.



Echt, onze lokale (pvda) politici zijn visionaire wonderen.
Hans
Ik durf stellig te beweren dat het aantal ambtenaren binnen afzienbare tijd tot 0 zal dalen. Er zal geen ambtenaar meer zijn, alleen maar werknemers van gemeenten, provincies, ministeries...

Zoals andere reacties al aangeven is dit enkel gegoochel met cijfers. Misschien eens nagaan welke bedragen er worden uitgegeven aan personeel en inhuur externen en uitzendelingen. Kan het beeld zomaar er heel anders uitzien....
Monique / juridisch medewerker
Met de afschaffing van de ambtenarenstatus wordt het nog makkelijker om ambtenaren te ontslaan. Was dit met voorbedachte rade???
jan
Alleen kijken naar fte is misleidend en geeft de burger een verkeerde kijk op de overheid.

Zet de "bespaarde loonkosten"uit tegen de vervangende kosten inhuur, uitbesteding en de kosten die ict heeft voor het vervangen van de desbetreffende fte.



Ben benieuwd of het tegen elkaar opweegt. Je ziet de uitgaven alleen maar op lopen.



Handhaaf taken kunnen/worden ook al uitbesteed worden.
adriana
onvolledig verhaal. Als er bv per 1000 fte 1 fte meer in dienst is dan de benchmark, dan is een afname van 150 geen personeelsreductie, maar een terugkeer naar de norm. Inderdaad wordt er vooral geschrapt aan de onderzijde van het loongebouw. de verspillende ambtelijke top blijft in dienst en werken niet harder dan ze gewend zijn. Het is overal het zelfde. Vraag wat doen we er aan?
Janneke
Als je en het aantal ambtenaren wilt terugdringen en het werk niet wilt uitbesteden aan inhuur (dat is tenslotte toch altijd duurder) dan moet je de gemeente geen potje onvoorzien geven in de begroting.



En regels voor inhuur aanscherpen. Als je als gemeente vindt dat je geen geld voor fte voor een bepaalde taak, heb je ook geen geld voor inhuur voor die taak.

M.J.J. van Eijle
Als 3.000 arbeidsplaatsen ruim 158 miljoen euro kost en dat 9% vertegenwoordigd, dan moeten er dus nog zeker meer dan 90.000 arbeidsplaatsen verdwijnen om 5miljard te kunnen bezuinigen halen en meer is waarschijnlijk nog nodig. De organisatie heeft dus nog wat te doen!
M.Douma
Ik heb onderzocht wat bezine mij kost. Conclusie: mijn auto verbruikt 0 liter benzine! Ik betaal per tankbeurt benzine 50 liter x 0,00 = 0. Ik betaal dus niks aan bezine.

Kortom: ik bespaar enorm veel geld.



Wat ik zeggen wil: Niet voor niets dat veel gemeenten onder curatele staan. Blijkbaar hebben ze totaal geen inzicht in hun financiele situatie. Ondanks allerlei onderzoeken. Maar onderzoeken hoeveel je bespaard hebt en vervolgens het onderzoek met je inmiddels bespaarde geld betalen, levert natuurlijk geen besparing op. De papieren werkelijkheid.
Advertentie