Advertentie
carrière / Nieuws

30-minners voor 60-plussers

Oudere ambtenaren leveren uren en een beetje geld in ten gunste van jongeren. In Zwolle werkt het. Van de ambtenaren die in aanmerking komen voor het generatiepact, maakt 40 procent er gebruik van.

27 augustus 2016

Oudere ambtenaren leveren uren en een beetje geld in ten gunste van jongeren. In Zwolle werkt het. Van de ambtenaren die in aanmerking komen voor het generatiepact, maakt 40 procent er gebruik van.

Samenwerken met bonden
Ruim 80 procent van de uren die hierdoor zijn vrijgekomen, is inmiddels herbezet door jongeren. En dat wordt 100 procent, zeggen Ron Adriaans en Marcel van Winsen. ‘Zwolle is een vooruitstrevende werkgever’, zegt adviseur bedrijfsvoering Van Winsen. ‘We waren jarenlang de beste werkgever van de branche en zelfs eens de derde aantrekkelijke werkgever van Nederland.’ Wat volgens Adriaans ook meespeelt is dat de samenwerking met de vakbonden heel goed is. Adriaans was vorig jaar als projectleider betrokken was bij de invoering van het generatiepact.

Vakbonden

‘We hebben eerst met de vakbonden afspraken gemaakt over de regeling’, zegt Adriaans. ‘Daarna hebben de vakbonden het voorgelegd aan hun leden. Er was een bijeenkomst in de raadszaal, waar de vakbonden de regeling uiteenzetten. Ze zeiden: we hebben dit samen met de gemeente afgesproken en we vinden dit een prachtige regeling. De gemeente heeft namelijk gezegd dat al het geld dat vrijkomt wordt besteed aan de indiensttreding van jongeren. Daardoor was iedereen enthousiast.’

  

Hoge score

Ambtenaren die tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2017 60 jaar of ouder zijn, kunnen van het generatiepact gebruikmaken. Ze gaan 20 procent minder werken, hun loon over de ingeleverde uren wordt gedeeltelijk doorbetaald, zodat ze slechts 10 procent bruto loon inleveren en over hun loon bouwen ze pensioen op. Zo’n 15 procent van het personeelsbestand zou in die periode voor de regeling in aanmerking komen. Momenteel zijn dat 125 ambtenaren en daar komen er tussen nu en 1 juli 2017 nog 30 bij. Van de 125 ambtenaren die op dit moment kunnen meedoen aan de regeling zijn er 50 die dit daadwerkelijk doen. ‘Dat is 40 procent, een hoge score’, aldus Adriaans. 

Herbenutting

Van de 282 uur die vrijgekomen is door het generatiepact, is momenteel 230 uur herbezet door jongeren. Gerekend in euro’s is er al 82 procent herbenut. Er is 340.000 euro vrijgekomen, waarvan 280.000 euro is benut om jongeren aan te stellen. ‘Het is absoluut de bedoeling dat dat allebei 100 procent wordt’, zegt Van Winsen. Er zijn inmiddels 30-minners aangenomen als junior adviseur verkeer, junior adviseur milieu, junior adviseur water, medewerker administratie en medewerker debiteuren. Van Winsen: ‘Je kunt niet specifiek jongeren werven, maar het zijn wel vacatures die voor jongeren aantrekkelijk zijn.’

Of Zwolle na 1 juli 2017 doorgaat met het generatiepact, is nog niet bekend en hangt onder andere af van de uitkomsten van de evaluatie.

  

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 16 (inlog)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

steven
is deze herbezetting structureel tegen marktconforme voorwaarden of is deze op basis van goedkope inzet van tijdelijke arbeidskrachten of bv het garantiebanen?
Jan
Vroeger had je de FPU (Vut) die door iedere ambtenaar werd betaald en waardoor ouderen plaats maakten voor jongeren. Nu mogen enkele ouderen geld inleveren om enkele jongere collega's een kans te geven. Die ouderen moeten wel ontzettende altruïsten zijn. Want die ene dag minder werken per week is tegen inlevering van 10 procent loon en een slechter pensioen is nou niet bepaald echt een lokkertje.
Pipadekloon / Voorlichter
Eerst vut premie betalen en daar niets voor terug krijgen en nu opnieuw inleveren onder sociale druk.
Advertentie