Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Achteraf scheiden van plasticafval goedkoper

Het achteraf scheiden van plastic uit het afval is efficiënter en stukken goedkoper dan het laten scheiden van plastic door burgers zelf. Dat blijkt uit een proef die zestien Limburgse gemeenten deden naar het scheiden van plastic afval.

04 februari 2010

Zes miljoen
Het achteraf scheiden van plastic uit het afval met een speciale verwerkingsmachine bespaart de zestien gemeenten bijna zes miljoen euro, dat zegt wethouder Jan Bormans van de gemeente Gulpen-Wittem en initiatiefnemer donderdag.

 

Meer kilo's
Daarnaast levert deze methode per inwoner ook meer kilo's ingezameld plastic afval op. Met proeven van gemeenten die de burgers zelf het afval laten scheiden wordt 6,3 kilo per inwoner ingezameld. De proef met nascheiding bij de Limburgse gemeenten leverde 19 tot 21 kilo plastic per inwoner op.

 

Verplicht
Met ingang van 1 januari 2010 zijn gemeenten verplicht om plastic te scheiden uit het afval. Zij mogen daarbij zelf kiezen hoe zij dat doen: door de burgers zelf in speciale plastic zakken of via nascheiding.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Bij ons puilen de verzamelcontainers meestal uit (papier, restafval). Mensen dumpen er ook hun grof vuil naast. De gemeente haalt het dan een paar dagen later op. Daardoor denken mensen uit de hele stad: Hee, als je het daar dumpt, ben je ervanaf. Vaak staan er vele kubieke meters. De rotzooi verspreidt zich over de stoep en het aangrenzende grasveld.

De gemeente lijkt te denken dat het een "oplossing" is om de logistiek van het afval uit te besteden aan burgers van wie velen de verantwoordelijkheid die bij hen is gedumpt, niet nemen, maar op hun beurt hun afval dumpen. De gemeente neemt vervolgens haar handhavingsverantwoordelijkheid ook niet. En dus is het een klerezooi.
RWindt / machteloze burger
Het scheelt in elk geval ruimte voor de bewoners in hun afvalcontainer, die bij ons eens per 14 dagen wordt geleegd.
De betreffende containers bij de supermarkten zitten dan ook propvol.
F. van Bohemen / beleidsmaker
In Londen is men enkele jaren geleden afgestapt van de gescheiden afvalinzameling. Nu wordt alle afval op uniforme en professionele wijze gescheiden ná inzameling. De kwaliteit van het gescheiden afval is daarmee verhoogd.
RWindt / machteloze burger
Vele burgers vinden het prima om dat plastic ook mee te nemen met het glasspul naar de bakken bij de supermarkt.
Als men in Londen dat al weet, In Rotterdam geloof ik ook, en in het zuiden van het land, hoe komt het dan dat men dit toch heeft doorgevoerd?? Overenthousiasme? Dit MOET wel goed uitpakken?

Bezint eer ge begint....met geld uit te geven.
Advertentie