Wouter Boonstra

Wouter is redacteur met als specialisme Arbeidsmarkt en carrière en ondermijning en integriteit.
Website: www.wouterboonstra.com
Twitter: @wouterboonstra
Contactgegevens
- E-mailadres:
- wboonstra@binnenlandsbestuur.nl
- Telefoonnummer (mobiel):
- 06 - 144 08 705
- LinkedIn:
- LinkedIn profiel van Wouter Boonstra
- Twitter:
- Twitter profiel van Wouter Boonstra
Recente Artikelen
-
‘Campussen voor arbeidsmigranten werken goed’
Een pragmatische aanpak van arbeidsmigratie werkt het beste, concludeert Laurens Wijmenga, medewerker van het Wetenschappelijk Bureau van de ChristenUnie, op basis van onderzoek naar oplossingen die ontstaan in de praktijk, zoals in de Rotterdamse wijk Charlois. Grote campussen voor arbeidsmigranten blijken bijvoorbeeld goed te werken.’
-
Bestuurlijk experimenteren in Friesland en Zeeland
De tijd is rijp voor serieus onderzoek naar een radicaal andere organisatie van het regionale bestuur. Friesland en Zeeland lenen zich bij uitstek voor een experiment, waarbij alle functionele taken zoveel mogelijk onder de hoede komen van het provinciebestuur. Het ministerie van BZK ziet bestuurlijke experimenten in de provincies wel zitten. ‘Zolang we niet rommelen aan het Huis van Thorbecke.’
-
Goudse wethouder: geen paniek, wel alertheid
‘We kunnen niet meer zeggen dat we er goed voor staan’, reageert de Goudse wethouder Michiel Bunnik (CDA, financiën en economie) op de uitkomsten van de Goudse Coronamonitor die gisteren werd gepresenteerd en waaruit een bedrag van 8 miljoen euro opdoemde aan ‘coronakosten’. ‘Ik ben niet in paniek, wel heel alert.’
-
Goudse coronamonitor meet impact op gemeentefinanciën
De totale financiële impact van de coronacrisis voor de gemeente Gouda wordt geschat op bijna 8 miljoen euro, waarvan vooralsnog ruim 5 miljoen euro door het rijk is gecompenseerd. Dat blijkt uit de Goudse Coronamonitor die, uniek in gemeenteland, de financiële gegevens van de gemeente zelf combineert met de impact van corona op de stad.
-
Rol gemeentesecretaris doemt op in Vahstal-zaak
De gemeente Amersfoort ziet toch weer gronden om door te procederen in de Vahstal-zaak. Dat schrijft het college in een raadsinformatiebrief. Het wil een tussenbeslissing en de eindbeslissing van bindend adviseurs laten vernietigen om zo een miljoenenclaim af te kunnen wenden. Tegelijkertijd wil het college proberen om alsnog met projectontwikkelaar Hans Vahstal een schikking te treffen.
-
Bestuurders en media voeden polarisatie
Na de avondklokrellen, de verslagen ervan in de media en de reacties erop van bestuurders maken onderzoeker en adviseur gedragscommunicatie en communicatiestrategie Hanneke de Bruin en politiek-historicus Jan Waszink zich zorgen over de gevolgen voor de polarisatie in de samenleving.
‘Media en bestuurders moeten nadenken over hun rol.’ -
Velsense aanpak coronademonstraties werkt
Recent noemde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de gemeente Velsen als voorbeeld voor de aanpak van onrust en rellen rond anti-coronademonstraties in verschillende gemeenten. Maar wat behelst nou precies de ‘Velsense aanpak’? Burgemeester Frank Dales vertelt over de aanpak en de samenwerking in de lokale driehoek. ‘Het is belangrijk dat je fysiek aanwezig bent.’
-
Digitale ontwikkelingen ‘gevaar voor democratie’
Grote technologische veranderingen brengen de beginselen van de democratische rechtstaat in gevaar en de overheid is niet in staat om met deze veranderende wereld om te gaan. Dat legt politicoloog Maarten Koningsveld uit in zijn boek ‘Democratie in Crisis’. ‘Ondoorzichtigheid over de beslisregels speelt een belangrijke rol.’
-
Burgers effectief in aanpak ondermijning
Oplettende burgers en ondernemers kunnen een nuttige ondersteuning zijn voor de politie in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. TNO-onderzoekers zetten in vier stappen uiteen hoe de politie en gemeenten de meldingsbereidheid van burgers kunnen vergroten.
-
Flevoland doet aangifte na ernstige bedreigingen
Het aantal ernstige bedreigingen dat de provincie Flevoland de laatste tijd ontvangt loopt zodanig de spuigaten uit dat commissaris van de koning Leen Verbeek aangifte heeft gedaan bij de politie. De bedreigingen zijn niet alleen gericht tegen bestuurders, maar ook tegen ambtenaren en zouden te linken zijn aan dierenactivisten. Het Openbaar Ministerie heeft beloofd tot vervolging over te gaan.
-
Coronacrisis redt Arnhemse wethouder
De avondklok was al voorbij, toen Arnhemse raadsleden eindelijk hun bed mochten opzoeken. Tot vijf uur ’s nachts duurde het raadsdebat waarin twee wethouders zich moesten verantwoorden voor de discriminatieaffaire. Wethouder Martien Louwers (PvdA) kreeg een motie van wantrouwen aan de broek die werd gesteund door coalitiepartij D66. Maar oppositiepartij Arnhem Centraal vond dat de stad er tijdens de coronacrisis geen gehavend stadsbestuur bij kon hebben, waardoor het vege lijf van de wethouder werd gered.
-
Ellemeet (GL): meer vrijheid voor gemeenten
GroenLinks wil een snelle en rechtvaardige klimaataanpak. Als het aan Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet ligt, in combinatie met meer beleidsvrijheid voor gemeenten en verhoging van het gemeentefonds. ‘Bij lokale problemen moet je kijken naar maatwerk.’
-
‘Misplaatst superioriteitsdenken overheid kan niet meer’
Stemmingmakerij, noemt Bob Hoogenboom, hoogleraar Forensic Business Studies aan Nyenrode, de verhalen over aard en omvang van ondermijning door criminele activiteiten als witwassen en fraude en de rol die poortwachters als notarissen, makelaars en taxateurs daarbij zouden spelen. ‘Er is geen strafrechtelijke veroordeling geweest voor lidmaatschap van een criminele organisatie van deze poortwachters. Dat beeld is niet terug te vinden in de bronnen.’
-
Het kan anders in Waterland
Geen van de betrokkenen vindt de wijze waarop men in de raad van Waterland met elkaar omgaat plezierig. Met die zin opent waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn het hoofdstukje ‘beleving’ in zijn beschouwing, die een aanzet geeft tot een cultuurverbetering in de Waterlandse gemeenteraad.
-
Nieuwe directeur Floriade nog onzeker
Het lijkt erop dat er een nieuwe tweede directeur van de Floriade komt na het recent aangekondigde vertrek van oud-topambtenaar Pieter Cloo als directeur per 2 april 2021. In een debat dat aangevraagd was door de PVV en Partij voor de Dieren ontraadde Floriade-wethouder Jan Hoek (GroenLinks) een PvdA-motie voor het houden van één directeur. Het grootste zorgpunt voor de Floriade is en blijft de sponsoring.
-
Veiligheid blijkt óók taak voor wethouders
Nederland telt momenteel 22 wethouders met veiligheid en 90 wethouders met handhaving in hun portefeuille. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool in opdracht van de Wethoudersvereniging.
-
‘Stuur meer ambtenaren naar de frontlijn’
Het is zijn zwanenzang. Peter Noordanus zwaait op 1 maart af als voorzitter van het Strategisch Beraad Ondermijning (SBO). Ook het Aanjaagteam Ondermijning zit aan het eind van zijn periode. Vandaag presenteert Noordanus het adviesrapport ‘Preventie met gezag’, waarin hij pleit voor een sterkere rol van de gemeente in de frontlijn. ‘Ambtenaren en justitie moeten zichtbaarder zijn in de wijk. De overheid is nu vaak te afstandelijk.’
-
Veenendaal mag miljoenen 'Freule-affaire' blijven innen
De Hoge Raad heeft een uitspraak van het gerechtshof uit 2019 over de zogenoemde Freule-affaire gehandhaafd, waardoor de gemeente Veenendaal kan doorgaan met het innen van 4,9 miljoen euro bij een Haagse adviseur.
-
Inspreker: griffie Rotterdam belemmert mij actief
Inspreken tijdens een raadsvergadering is een recht, maar in Rotterdam lijkt het meer op een gunst en dat moet stoppen. Dat vindt lobbyist Dianthus Panacho die meermaals per week probeert in te spreken in commissievergaderingen over integriteitszaken, maar daar niet altijd in slaagt. Hij ervaart dat als ‘actieve belemmering’, maar volgens de griffie is dat niet het geval.
-
Arnhem in ban van discriminatieaffaire
Een rapport waaruit blijkt dat mensen met een niet-westerse achtergrond minder kans maken op een baan bij de gemeente Arnhem heeft het Arnhemse college in ernstige verlegenheid gebracht. Niet per se de inhoud van het rapport, maar vooral de manier hoe het er mee is omgesprongen richting de raad en de ambtelijke organisatie, zou twee wethouders in moeilijkheden kunnen brengen.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Management by terror
‘Niets is complexer dan organisaties die gegrepen zijn door angst, wantrouwen en woede’, schrijft teamtrainer en organisatieadviseur Peter Fijbes in zijn boek ‘Angst cultuur’. Razend actueel, want een economische crisis vergroot de kans erop.
-
‘De ambtelijke top moet diverser’
De gemeente Amsterdam streeft ernaar dat 30 procent van de management- en directiefuncties wordt bezet door mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. De huidige bezetting is nog geen goede afspiegeling van de Amsterdamse beroepsbevolking. ‘Mensen kiezen mensen uit die op henzelf lijken.’
-
‘Pietje Bell’ in het Leidse stadhuis
NRC-journalist Gijsbert van Es was vijf jaar gemeenteambtenaar in Leiden. Als ‘frisdenker’ moest hij ambtenaren onderwijzen in het ‘van buiten naar binnen werken’. ‘Je moet niet alleen maar vergezichten schetsen waar mensen van schrikken.’
-
Den Helder kruipt uit haar schulp
In het in de oorlog zwaar gebombardeerde Den Helder kwam je alleen op doorreis naar Texel. Tenzij je een loopbaan bij de marine ambieerde. Maar wie de afgelopen jaren in de file stond voor de boot, zag aan de overkant van het water een horecacomplex verrijzen. Winkelstraten gingen op de schop. Een teken dat er iets aan het gebeuren is in ‘het zwarte gat onder Texel’.
-
Wordt het de barista of de beach lounge?
Amstelveen moderniseerde het veertig jaar oude gemeentehuis. Er kwamen nieuwe kantoorapps, bureaus met sensoren en de koffie werd beter. Waar veel gemeenteambtenaren tot 2021 gedwongen thuiswerken, zitten in Amstelveen ruim 250 coronaproof op hun werk.
-
Geen zorgen voor de zomer
Burgemeesters zien vooralsnog geen aanleiding om zich zorgen te maken over mogelijke overlast van (thuisblijvende) zich vervelende jongeren of om mokkende voetbalsupporters die mondjesmaat het stadion in kunnen en (in principe) niet mogen juichen of zingen. ‘Zingen in een stadion hoort erbij.’
-
‘Mensen missen de ontmoeting’
Corona confronteert gemeentesecretarissen met een nieuwe realiteit. In hoeverre is hun rol door het vele thuiswerken veranderd? Welke medewerkers hebben meer aandacht nodig en hoe houden zij verbinding met hun team en de organisatie? We vroegen het aan gemeentesecretarissen Cees Vermeer (Breda) en Beatrijs de Vries (Coevorden).
-
Liever praten dan beboeten
Bureau Halt spreekt met jongeren die zich niet aan coronaregels houden. Doel is bewustwording bij hen en ondersteuning van gemeenten, politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in de handhaving. Het Openbaar Ministerie wilde er eerst niet aan, maar na een maand coronamaatregelen werd Halt toch ingezet.
-
Nieuwe regels nodig voor thuiswerker
Veruit de meeste ambtenaren werken vanwege de corona vanuit huis. Hoe zit het met hun rechten en plichten? En die van hun werkgever? Deskundigen over het spanningsveld tussen vertrouwen en controle.
-
Handboek aanpak van criminelen
De aanpak van ondermijning verslapt makkelijk in coronatijden. Daar moet de nieuwe ‘Handreiking APV en ondermijning’ een eind aan maken. En met reden. ‘Bij hoge werkloosheid is het voor criminelen aanlokkelijk om in die groep mensen te werven.’