of 59179 LinkedIn

Wouter Boonstra

Wouter is redacteur met als specialisme Arbeidsmarkt en carrière en ondermijning en integriteit. 

 

Website: www.wouterboonstra.com

Twitter: @wouterboonstra

 

 

 

 

Contactgegevens

E-mailadres:
wboonstra@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (mobiel):
06 - 144 08 705
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Wouter Boonstra
Twitter:
Twitter profiel van Wouter Boonstra

Recente Artikelen

 • Arbeidsbemiddelaar Het Publieke Domein (HPD) vroeg dinsdag in een kort geding om intrekking van de aanbestedingsprocedure ‘Overname arbeidsmobiliteitscontracten’ van de gemeente Utrecht. In de huidige vorm kan die niet worden gehandhaafd, vindt HPD. De gemeente heeft de inschrijving ‘on hold’ gezet en vraagt de rechter de vorderingen van HPD niet-ontvankelijk te verklaren.

  Utrechtse aanbesteding arbeidsmobiliteit voor rechter

  Reageer

  De huidige aanbesteding ‘Overname arbeidsmobiliteitscontracten’ van de gemeente Utrecht kan zo niet worden gehandhaafd, vindt arbeidsbemiddelaar Het Publieke Domein (HPD). De arbeidsbemiddelaar vroeg dinsdag in een kort geding om intrekking van de aanbestedingsprocedure. De gemeente heeft inmiddels de inschrijving ‘on hold’ gezet en vraagt de rechter om de vorderingen van HPD niet-ontvankelijk te verklaren.

 • ‘Legalisering van het gebruik van drugs is geen oplossing voor het probleem van de internationale drugshandel', zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zondag in debatcentrum De Balie. Wel ziet ze iets in het bieden van een alternatief economisch perspectief aan jonge drugsdealers. 'De kwetsbaarheid van een gemeente zit hem in de zachtaardigheid van een gemeente.'

  Halsema: legalisering drugs geen oplossing

  6 reacties

  Verschillende burgemeesters hebben als denkrichting naar Den Haag geopperd drugs te legaliseren voor gebruik, maar volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zet dat geen zoden aan de dijk, zei ze zondagavond in debatcentrum De Balie. ‘Legalisering van het gebruik van drugs is geen oplossing voor het probleem van de internationale drugshandel.’

 • Het bedrijf Lithium Werks opent toch geen vestiging op de onderzoekscampus op voormalig vliegveld Twente. De regio loopt daardoor ruim 2000 banen mis. Niettemin houden de samenwerkende Twentse gemeenten in de 'Agenda voor Twente' er vertrouwen in dat er toch een grote accuproducent komt op de Technology Base in Enschede.

  Twentse gemeenten toch hoopvol na domper

  Reageer

  De Twentse gemeenten die samenwerken in de 'Agenda voor Twente' houden er vertrouwen in dat er toch een grote accuproducent komt op de Technology Base in Enschede. Gisteren werd bekend dat het Amerikaanse bedrijf Lithium Werks toch geen vestiging opent op de onderzoekscampus op voormalig vliegveld Twente. De regio loopt daardoor ruim 2000 banen mis.

 • Een samenleving die tegelijk weerbaar en open is vraagt om een balanceeract. Van de Duitsers kunnen we leren meer te reflecteren op fundamentele principes als privacy, mensenrechten en persoonlijke integriteit, maar ook meer partnerschappen aangaan met burgers en bedrijven. Israël leert ons dat cybersecurity ook een kans kan zijn voor economische ontwikkeling.

  Weerbare open samenleving is balanceren

  Reageer

  Hoe kan een samenleving tegelijk weerbaar en open zijn? Van de Duitsers kunnen we leren meer te reflecteren op fundamentele principes als mensenrechten, privacy en persoonlijke integriteit, maar ook meer partnerschappen aan te gaan met burgers en bedrijven. Israël leert ons dat cybersecurity ook een kans kan zijn voor economische ontwikkeling.

 • Lokale krant Almere Deze Week heeft journalistiek onzorgvuldig gehandeld door al voor de uitkomst van een extern onderzoek te publiceren over het ‘broekzakgesprek’ van de Almeerse PvdA-wethouder Tjeerd Herrema, tijdens welke een journalist ‘seksuele handelingen’ zou hebben gehoord. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek. Het externe onderzoek naar de zaak kon elk moment afgerond zijn.

  'Publicatie 'broekzakgesprek' Herrema voortijdig'

  Reageer

  Lokale krant Almere Deze Week had vorig jaar juni niet mogen publiceren over het ‘broekzakgesprek’ van de Almeerse PvdA-wethouder Tjeerd Herrema, tijdens welke een journalist ‘seksuele handelingen’ zou hebben gehoord. Extern onderzoek naar de zaak kon elk moment afgerond zijn. De krant heeft journalistiek onzorgvuldig gehandeld door al daarvoor te publiceren, aldus de Raad voor de Journalistiek.

 • Ondermijning is een vaag en breed begrip zonder duidelijk kader dat door bestuurders nogal eens wordt gebruikt als ‘pr-verhaal’, aldus de Bredase strafrechtadvocaat Erik Thomas.

  ‘Ondermijning is een pr-verhaal’

  3 reacties

  Ondermijning en met name de bestrijding ervan was de afgelopen week een dankbaar onderwerp voor burgemeesters in hun nieuwjaarstoespraak, maar vanuit de advocatuur is ook een hele andere toon te horen. De Bredase strafrechtadvocaat Erik Thomas noemt ondermijning een vaag en breed begrip zonder duidelijk kader dat door bestuurders nogal eens wordt gebruikt als ‘pr-verhaal’.

 • Burgemeester Hans van der Hoeve (VVD) van de Veluwse gemeente Epe weet dat het verspreiden van nepnieuws van alle tijden is, maar in zijn nieuwjaarstoespraak moet de regionale media het ontgelden. ‘Feitencontrole en wederhoor worden, ook door onze regionale krant, steeds minder toegepast.’ Voorbeelden daarvan geeft hij echter niet.

  Burgemeester Epe laakt regionale krant

  5 reacties

  Nepnieuws verspreiden is van alle tijden, weet burgemeester Hans van der Hoeve (VVD) van de Veluwse gemeente Epe. Maar in zijn nieuwjaarstoespraak moet de regionale media het ontgelden. ‘Feitencontrole en wederhoor worden, ook door onze regionale krant, steeds minder toegepast.’ Voorbeelden geeft hij echter niet.

 • De Westvoornse gemeentesecretaris Rob Beek werkte drie jaar lang aan een ambtelijke fusie van de gemeenten Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis. Tevergeefs. Wantrouwen tussen de ambtelijke toppen van de gemeenten won het van de wil om ambtelijk te fuseren. Beek pakt nu als enige zijn biezen.

  Mislukte fusie nekt Westvoornse gemeentesecretaris

  8 reacties

  Drie jaar lang werkte de Westvoornse gemeentesecretaris Rob Beek aan een ambtelijke fusie van de gemeenten Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis. Tevergeefs. Wantrouwen tussen de ambtelijke toppen van de gemeenten won het van de wil om ambtelijk te fuseren. Beek pakt nu als enige zijn biezen.

 • Werkgevers dichten vooral de overheid een voorbeeldfunctie toe in het in dienst hebben van medewerkers die een afspiegeling zijn van de samenleving en die blijken zij ook te vervullen. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek van Kantar Public onder leidinggevenden en hr-functionarissen in opdracht van het ministerie van SZW. Diversiteit interesseert werkgevers niet echt en ze voeren er ook geen gericht beleid op.

  'Diversiteit vooral zaak voor overheid'

  3 reacties

  Diversiteit houdt werkgevers niet echt bezig en ze voeren er ook geen gericht beleid op. Vooral de overheid wordt een voorbeeldfunctie toegedicht in het in dienst hebben van medewerkers die een afspiegeling zijn van de samenleving en die blijken ze ook te vervullen. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek van Kantar Public onder leidinggevenden en hr-functionarissen in opdracht van het ministerie van SZW.

 • Almeerse raadsleden mogen de geheime definitieve ontwikkelingsovereenkomst met Floriade-ontwikkelaar Amvest inzien, maar moeten wel zelf zoeken naar de verschillen met de conceptovereenkomst.De PVV-fractie wil dat het college duidelijk maakt wat de verschillen zijn en wat daarvan de financiële consequenties zijn. ‘Het college dient de raad fatsoenlijk te informeren.’

  PVV: Overeenkomst Floriade is zoekplaatje

  4 reacties

  De Almeerse PVV-fractie wil dat het college duidelijk maakt waar de definitieve overeenkomst met Floriade-ontwikkelaar Amvest verschilt van de conceptovereenkomst en wat daarvan de financiële consequenties zijn. Raadsleden mogen de geheime tekst inzien, maar moeten zelf zoeken naar de verschillen. ‘Het college dient de raad fatsoenlijk te informeren.’

 • Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) willen toezeggingen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om meer verdedigingsmiddelen, zoals pepperspray, wapenstok en een bodycam, te mogen gebruiken. Komen die openingen er niet, dan staan er werkonderbrekingen en verrassingsacties op stapel.

  Boa’s actiebereid voor bewapening

  3 reacties

  Werkonderbrekingen en verrassingsacties staan op stapel als buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema niet voldoende toezeggingen krijgen om meer verdedigingsmiddelen, zoals, pepperspray, wapenstok en een bodycam, te mogen hanteren.

 • Het spontane contact met de inwoners vond Haarlems bedreigde burgemeester Jos Wienen (CDA) juist ‘een feestje’, maar lopen of fietsen door zijn stad is er voor hem niet meer bij. ‘Ik relativeer het gevaar, maar zie ontwikkelingen waardoor het heftiger wordt.’

  Wienen: ‘Burgemeesterschap is niet levensgevaarlijk’

  Reageer

  Lopen of fietsen door zijn stad is er voor Haarlems bedreigde burgemeester Jos Wienen (CDA) niet meer bij. Terwijl hij het spontane contact met de inwoners juist ‘een feestje’ vond. ‘Ik relativeer het gevaar, maar zie ontwikkelingen waardoor het heftiger wordt.’

 • Negen flexwerkers op het callcenter van de gemeente Amsterdam die dit jaar al 3,5 jaar met een flexcontract werken krijgen een vast contract aangeboden. Volgend jaar krijgen 33 andere flexwerkers die deze termijn dan bereiken ook een vast contract. Dat heeft wethouder P&O Touria Meliani afgelopen donderdag toegezegd in een spoeddebat over de kwestie.

  Amsterdam biedt 42 flexwerkers callcenter vast contract

  Reageer

  Negen flexwerkers op het callcenter van de gemeente Amsterdam die dit jaar al 3,5 jaar met een flexcontract werken krijgen een vast contract aangeboden. 33 andere flexwerkers die deze termijn volgend jaar bereiken, krijgen dan ook een vast contract aangeboden. Dat heeft wethouder P&O Touria Meliani afgelopen donderdag toegezegd in een spoeddebat over de kwestie.

 • Bedreigingen aan zijn adres mogen niet leiden tot inperking van bevoegdheden van de burgemeester, vindt Jos Wienen. De burgemeester – niet de officier van justitie – blijft de meest logische persoon om de strijd aan te gaan met de georganiseerde misdaad.

  ‘Misbruik mijn situatie niet om je gelijk te halen’

  2 reacties

  Bedreigingen aan zijn adres mogen niet leiden tot inperking van bevoegdheden van de burgemeester, vindt Jos Wienen. De burgemeester – niet de officier van justitie – blijft de meest logische persoon om de strijd aan te gaan met de georganiseerde misdaad.

 • Burgemeesters moeten meer invloed krijgen om politie in te zetten in hun eigen gemeente. De Tweede Kamer heeft een motie van Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) die hiertoe oproept met algemene stemmen aangenomen.

  Kamer: Geef burgemeesters meer invloed op inzet politie

  Reageer

  Burgemeesters van vooral kleine gemeenten moeten meer invloed krijgen om politie in te zetten in hun eigen gemeente. Een motie van ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf die hiertoe oproept is door de Tweede Kamer met algemene stemmen aangenomen.

 • Raadsleden van verschillende politieke partijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben een spoeddebat aangevraagd met GL-wethouder Touria Meliani (personeel & organisatie) na verhalen te hebben aangehoord van flexwerkers bij het callcenter van de gemeente (CCA). ‘Doe wat aan die angstcultuur en breng het aantal flexwerkers terug door hen een vast contract te geven.’

  ‘Angstcultuur en intimidatie bij callcenter Amsterdam’

  Reageer

  Na gesprekken met flexwerkers bij het klantcontactcentrum Amsterdam (CCA) hebben raadsleden van verschillende politieke partijen in de Amsterdamse gemeenteraad een spoeddebat aangevraagd met GL-wethouder Touria Meliani (personeel & organisatie). ‘Doe wat aan die angstcultuur en breng het aantal flexwerkers terug door hen een vast contract te geven.’

 • Burgemeesters hebben met de stroperige strafrechtprocedures een argument om ruimere bevoegdheden te vragen en in te zetten om adequaat op te kunnen treden tegen ondermijningspraktijken. Voordat de strafrechtketen echt vastloopt, zou de minister van Justitie en Veiligheid proces- en vonnisafspraken moeten overwegen, aldus docent en onderzoeker Laura Peters van de Rijksuniversiteit Groningen.

  ‘Gebruik afspraakprocedures in ondermijningszaken’

  Reageer

  Stroperige strafrechtprocedures geven burgemeesters een argument om ruimere bevoegdheden te vragen en in te zetten om adequaat tegen ondermijningspraktijken op te kunnen treden. Voordat de strafrechtketen echt vastloopt, zou de minister van Justitie en Veiligheid proces- en vonnisafspraken moeten overwegen, aldus docent straf(proces)recht en onderzoeker Laura Peters van de Rijksuniversiteit Groningen.

 • Ook na de uitleg van het Veerse college blijft de Rotterdamse hoogleraar financial accounting Jeroen Suijs vraagtekens zetten bij de regeling met het bedrijf waar ex-wethouder Jaap Melse aandeelhouder van is.Het dividend over opdrachten voor de gemeente Veere komt niet bij Melse terecht via de algemene reserve van het bedrijf, want deze gaat uitsluitend naar twee andere vennoten, stelt het Veerse college.

  Blijvende twijfel over dividendregeling ex-wethouder Veere

  Reageer

  Het dividend over de winst uit opdrachten voor de gemeente Veere komt niet bij aandeelhouder (en ex-wethouder van de gemeente Veere) Jaap Melse terecht via de algemene reserve van het bedrijf Melse Maljaars Beheer B.V., want deze komt uitsluitend ter beschikking van twee andere vennoten. Dat stelt het Veerse college. Toch blijft de Rotterdamse hoogleraar financial accounting Jeroen Suijs vraagtekens zetten bij de uitleg van de regeling.

 • Telefonische dienstverlening aan burgers wordt bij de gemeente Amsterdam grotendeels afgehandeld door flexwerkers. Volgens de gemeente is 63 procent van de 300 medewerkers op het klantcontactcentrum flexwerker. Volgens onderzoek van de FNV is het zelfs 75 procent. Streefcijfer voor het hele ambtenarenapparaat is 15 procent. ‘Externe inhuur blijft een pijnpunt.’

  Amsterdam kan flexwerk niet beteugelen

  1 reactie

  De gemeente Amsterdam laat de telefonische dienstverlening aan de burger grotendeels afhandelen door flexwerkers: 63 procent van de 300 medewerkers op het klantcontactcentrum is flexwerker. En volgens onderzoek van de FNV is het zelfs 75 procent. Streefcijfer voor het hele ambtenarenapparaat is 15 procent. ‘Externe inhuur blijft een pijnpunt.’

 • De lokale driehoek van burgemeester, politie en justitie moet de keuze voor het al dan niet bewapenen van boa’s, met pepperspray, handboeien, wapenstok of bodycam, kunnen maken, zegt G40-voorzitter en burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone. ‘Het gaat om lokaal maatwerk. Nu moet een stad telkens toestemming aan het rijk vragen, dat werkt niet.’

  G40: laat keuze bewapening boa’s aan driehoek

  6 reacties

  De keuze voor het al dan niet bewapenen van boa’s, met pepperspray, handboeien, wapenstok of bodycam, moet bij de lokale driehoek van burgemeester, politie en justitie liggen, zegt G40-voorzitter en burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone. ‘Het gaat om lokaal maatwerk. Nu moet een stad telkens toestemming aan het rijk vragen, dat werkt niet.’

 • D66-fractievoorzitter Alex Raggers in de gemeente Roosendaal heeft in plaats van één ineens twee missies. Hij is luitenant-kolonel bij Defensie en gaat in maart voor een half jaar op VN-missie naar het Midden-Oosten. Maar hij kan daarvoor niet met politiek verlof en daar is hij het niet mee eens.

  Militair op missie voor raadsverlof

  7 reacties

  Hij heeft in plaats van één ineens twee missies. D66-fractievoorzitter Alex Raggers in de gemeente Roosendaal is luitenant-kolonel bij Defensie en gaat in maart op VN-missie naar het Midden-Oosten voor een half jaar. Maar hij kan daarvoor niet met politiek verlof en daar is hij het niet mee eens.

 • Om zich te kunnen wapenen tegen witwassen krijgen voetbalclubs en andere sportverenigingen in Rucphen trainingen aangeboden van de gemeente om ze weerbaarder te maken. Agrariërs in het buitengebied krijgen informatie over onder meer ondermijning, hoe dit te herkennen en hoe ermee om te gaan. ‘Als je weerbaar bent, trek je eerder aan de bel.’

  Rucphen maakt voetbalclubs ‘weerbaar’

  Reageer

  Voetbalclubs en andere sportverenigingen in Rucphen krijgen trainingen aangeboden van de gemeente om zich weerbaarder te maken tegen bijvoorbeeld witwaspraktijken. Ook agrariërs in het buitengebied krijgen preventief informatie over onder meer ondermijning, hoe dit te herkennen en hoe ermee om te gaan. ‘Als je zelf weerbaar bent, trek je eerder aan de bel.’

 • Door een andere aanpak van langlopende 'conflictdossiers' kan de Belastingdienst miljoenen besparen. Ook voor gemeenten die kampen met extreem geëscaleerde geschillen kan deze werkwijze nuttig zijn.

  Conflicten kosten fiscus miljoenen

  1 reactie

  De Belastingdienst kan miljoenen besparen door een andere aanpak van de langlopende 'conflictdossiers'. Ook voor gemeenten die kampen met extreem geëscaleerde geschillen kan deze werkwijze nuttig zijn.

 • Burgemeester Femke Halsema mag afwijken van handhaving van het boerkaverbod, want als bestuurder is ze niet verplicht om dat uit te voeren, constateert Gert-Jan Leenknegt, universitair hoofddocent staatsrecht aan Tilburg University.

  ‘Burgemeester hoeft boerkaverbod niet te handhaven’

  14 reacties

  Femke Halsema mag zelf geen boerka dragen in publieke ruimtes als het boerkaverbod van kracht is geworden. Wel mag ze als burgemeester afwijken van handhaving van het boerkaverbod, want als bestuurder is ze niet verplicht om dat uit te voeren, constateert Gert-Jan Leenknegt, universitair hoofddocent staatsrecht aan Tilburg University.

 • Nu het aantal meldingen van agressie en geweld onder ambtenaren van de gemeente 's-Hertogenbosch blijkt toegenomen, onderzoekt de gemeente of een draagbaar alarm soelaas biedt. ‘Ambtenaren melden vroeger niet dat ze in hun gezicht waren gespuugd.’

  Draagbaar alarm optie voor Bossche ambtenaren

  6 reacties

  Een draagbaar alarm zou agressie en geweld tegen Bossche ambtenaren moeten verminderen. Naar die optie loopt een onderzoek, nu is gebleken dat het aantal meldingen is toegenomen. ‘Ambtenaren melden vroeger niet dat ze in hun gezicht waren gespuugd.’

 • Ook bij de herindelingsverkiezingen verloren klassieke middenpartijen terrein. Het past in een trend naar een nieuwe maatschappelijke ordening van zuilen naar bubbels en die kunnen een bedreiging vormen voor het nationale bestuur, aldus Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance aan de campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen.

  ‘Bubbels bedreigen nationaal bestuur’

  5 reacties

  De klassieke middenpartijen verloren ook bij de herindelingsverkiezingen terrein. Het past in een trend naar een nieuwe maatschappelijke ordening van zuilen naar bubbel. Die kunnen een bedreiging vormen voor het nationale bestuur, aldus Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance aan de campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen.

 • Half november stapte Arnout Hoekstra (33) op als wethouder van de gemeente Vlaardingen vanwege de problematische verhouding tussen college en raad. Nu blijkt hij voorgedragen als SP-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Een raadslid suggereert een politiek spelletje, maar Hoekstra verzekert dat het geen ‘opzetje’ was.

  Vertrek Vlaardingse wethouder geen ‘opzetje’

  Reageer

  De voorgedragen SP-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Arnout Hoekstra (33), stapte half november op als wethouder van de gemeente Vlaardingen vanwege de problematische verhouding tussen college en raad. Hij repte toen niet over zijn aanstaand lijsttrekkerschap. Sommige raadsleden suggereren een politiek spelletje, maar Hoekstra verzekert dat geen sprake was van een ‘opzetje’.

 • Volgens een accountant-administratieconsulent in ruste stelt de door het college van de gemeente Veere getroffen regeling met loonbedrijf Melse Maljaars, waarbij de eerder dit jaar opgestapte wethouder Jaap Melse twee jaar lang geen dividend ontvangt, niets voor. Melse kan via een omweg immers later alsnog dividend ontvangen. Zijn claim krijgt steun van de Rotterdamse hoogleraar financial accounting Jeroen Suijs.

  Dividendregeling ex-wethouder Veere ‘wassen neus’

  2 reacties

  De gemeente Veere leek de affaire-Melse achter zich te hebben gelaten, maar onlangs meldde zich een accountant-administratieconsulent in ruste. Volgens hem stelt de door het college getroffen regeling met loonbedrijf Melse Maljaars, waarbij de opgestapte wethouder Jaap Melse twee jaar lang geen dividend ontvangt, niets voor, omdat Melse via een omweg later toch dividend kan ontvangen. Zijn claim krijgt steun van de Rotterdamse hoogleraar financial accounting Jeroen Suijs.

 • De uiteindelijke aanpak voor vakantieparken blijft een lokale keuze. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, samen met de actie-agenda Vakantieparken 2018-2020. Permanente bewoning van vakantieparken wordt alleen ingezet als aanvulling op de woningmarkt daar waar het nodig en verantwoord is.

  Gemeenten houden regie op aanpak vakantieparken

  4 reacties

  Permanente bewoning van vakantieparken wordt alleen ingezet als aanvulling op de woningmarkt daar waar het nodig en verantwoord is. Dat staat in de actie-agenda Vakantieparken 2018-2020 die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De uiteindelijke aanpak voor vakantieparken blijft een lokale keuze.

 • Permanente bewoning van vakantieparken kan mensen, onder voorwaarden, ook een kans bieden, schrijft minister Kajsa Ollongren van BZK in een Kamerbrief aan de vooravond van de Vakantieparkentop. Gemeenten kunnen hun zicht op vakantieparken en er verblijvende mensen wel verbeteren. Regionale samenwerking kan verplaatsing van het probleem van ongewenste permanente bewoning voorkomen.

  Ollongren: bewoning vakantieparken ook een kans

  5 reacties

  Gemeenten kunnen hun zicht op vakantieparken en de mensen die daar verblijven verbeteren, schrijft minister Kajsa Ollongren van BZK in een Kamerbrief aan de vooravond van de Vakantieparkentop. Regionale samenwerking kan verplaatsing van het probleem van ongewenste permanente bewoning voorkomen. Ze noemt bewoning van vakantieparken niet per se negatief. Het biedt ook kansen.

 • Burgemeester Marco Out van Assen heeft zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd en is nu bewust partijloos burgemeester. In een verklaring via Twitter zegt hij dat zijn beslissing is ingegeven door de landelijke VVD-lijn, waarin hij zich niet kan vinden. Maar ook de wijze waarop hij invulling wil geven aan het burgemeestersambt speelt een grote rol bij de opzegging. 'Ik geloof niet in een gepolitiseerde burgemeester.'

  Burgemeester Assen stapt uit VVD

  2 reacties

  Burgemeester Marco Out van Assen heeft zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. In een verklaring via Twitter zegt hij dat zijn beslissing is ingegeven door de lijn van de landelijke VVD, waarin hij zich niet kan vinden. Maar ook de wijze waarop hij invulling wil geven aan het burgemeestersambt speelt nadrukkelijk een rol bij zijn opzegging. 'Ik geloof niet in een gepolitiseerde burgemeester.'

 • Lokale politieke partijen willen vooral trainings- en opleidingsmogelijkheden, zoals versterking van hun beleidsinhoudelijke en juridische expertise en training in debatteren en (snel)lezen. Dat blijkt uit een verkenning van ProDemos onder de partijen. 'Kleine lokale partijen worstelen vaak met de ondersteuning.'

  Lokale partijen: wel steun, geen sturing

  Reageer

  Een verkenning van ProDemos onder lokale politieke partijen leert dat zij vooral trainings- en opleidingsmogelijkheden willen, zoals versterking van hun beleidsinhoudelijke en juridische expertise en training in debatteren en (snel)lezen. 'Kleine lokale partijen worstelen vaak met de ondersteuning.'

 • Het incidentele miljoenenbudget uit het ondermijningsfonds van minister Ferdinand Grapperhaus is onvoldoende voor een effectief offensief tegen ondermijning in de vier grote steden, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, namens haar ambtgenoten van de G4, aan de minister. Er is meer nodig: meer bevoegdheden, meer experimenteerruimte, meer informatiedeling en een coalitie met Antwerpen.

  G4: meer nodig voor effectief offensief ondermijning

  Reageer

  Voor een effectief offensief tegen ondermijning in de vier grote steden is meer nodig dan het incidentele miljoenenbudget uit het ondermijningsfonds van minister Ferdinand Grapperhaus, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, namens haar drie ambtgenoten van de G4, in een brief aan de minister. De G4 wil meer bevoegdheden, experimenteerruimte en informatiedeling en een coalitie met Antwerpen vormen.

 • Volgens regioburgemeester Peter den Oudsten wil Noord-Nederland echt een vuist maken tegen ondermijning nu minister Grapperhaus de regio 6 van de beschikbare 85 miljoen voor de aanpak heeft toebedeeld. De regio legt de focus op versterking van de integrale aanpak en operationele uitvoeringskracht en vergroting van de analysekracht.

  ‘Nu kunnen we een vuist maken tegen ondermijning’

  Reageer

  Minister Grapperhaus heeft de regio Noord-Nederland 6 van de beschikbare 85 miljoen voor de aanpak van ondermijning toebedeeld. In de regio Noord-Nederland ligt de focus van de aanpak van ondermijnende criminaliteit op versterking van de integrale aanpak en de operationele uitvoeringskracht en vergroting van de analysekracht. Regioburgemeester Peter den Oudsten: 'Dit is een belangrijke en noodzakelijke impuls.'

 • In de uitvoering van de Participatiewet blijven gemeenten achter bij de verwachtingen die bij de invoering zijn gesteld. Tegelijkertijd blijft de doelgroep gestaag groeien. Dat blijkt uit de 'Landkaart van de Participatiewet' van bureau Berenschot waarvoor de 35 centrumgemeenten van de arbeidsmarktregio’s zijn onderzocht.

  Gemeenten lopen achter met uitvoering Participatiewet

  1 reactie

  Gemeenten blijven in de uitvoering van de Participatiewet achter bij de verwachtingen die bij de invoering zijn gesteld. Tegelijkertijd blijft de doelgroep gestaag groeien. Dat blijkt uit de 'Landkaart van de Participatiewet' van bureau Berenschot waarvoor de 35 centrumgemeenten van de arbeidsmarktregio’s zijn onderzocht. 'De komende collegeperiode is bepalend voor het slagen van de Participatiewet.'

 • Een met de VNG samengestelde werkgroep moet voor 1 april 2019 één gevalideerde loonwaardemethodiek kiezen, waar alle gemeenten en het UWV mee gaan werken. Met haar brede offensief om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen wil staatssecretaris Van Ark van SZW naar één uniforme loonwaardemethodiek.

  Van Ark: naar één uniforme loonwaardemethodiek

  1 reactie

  Met haar brede offensief om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen wil staatssecretaris Van Ark van SZW naar één uniforme loonwaardemethodiek voor alle gemeenten en het UWV. Een met de VNG samengestelde werkgroep moet voor 1 april 2019 één gevalideerde methodiek kiezen.

 • Hoge werkdruk, veel leeswerk, avondvergaderingen en een gemiddelde leeftijd van 58 jaar. Het raadslidmaatschap lijkt niet heel aantrekkelijk. Die afnemende belangstelling is reden voor Bahreddine Belhaj, kersvers voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, om daar landelijke aandacht voor te vragen. ‘De gemeenteraad moet een afspiegeling van de bevolking zijn.'

  'Raad moet betere afspiegeling bevolking zijn'

  10 reacties

  De afnemende belangstelling voor het raadslidmaatschap is reden voor Bahreddine Belhaj, kersvers voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, om daar landelijke aandacht voor te vragen. ‘De raad moet een afspiegeling van de bevolking zijn.’

 • Voor het verkeerd en onvolledig informeren van de raad over veranderingen in de plannen voor woningbouw op het Floriade-terrein heeft het college van de gemeente Almere een bijna raadsbrede motie van treurnis aan de broek gekregen.

  Motie van treurnis voor handelwijze Floriade

  Reageer

  Het college van de gemeente Almere heeft een bijna raadsbrede motie van treurnis aan de broek gekregen voor het verkeerd en onvolledig informeren van de raad over veranderingen in de plannen voor woningbouw op het Floriade-terrein.

 • Volgens staatssecretaris Tamara van Ark is het scannen en verzamelen van vingerafdrukken voor een aanwezigheidscontrole onwenselijk en bovendien in strijd met privacywetgeving. Daarmee veroordeelt na de Autoriteit Persoonsgegevens ook het kabinet gemeenten die zonder toestemming vingerafdrukken van bijstandsgerechtigden hebben afgenomen.

  Ook kabinet veroordeelt illegale vingerafdrukkers

  Reageer

  Na de Autoriteit Persoonsgegevens heeft ook staatssecretaris Tamara van Ark de gemeenten die zonder toestemming vingerafdrukken van bijstandsgerechtigden hebben afgenomen op de vingers getikt. Volgens haar is het scannen en verzamelen van vingerafdrukken voor een aanwezigheidscontrole onwenselijk en bovendien in strijd met privacywetgeving.

 • Het ministerie van Justitie en Veiligheid is met gemeenten, provincies en Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) in gesprek over een landelijk Bibob-register. Ook informatiedeling tussen bestuursorganen onderling is onderwerp van gesprek.

  Mogelijk landelijk Bibob-register

  Reageer

  Gemeenten, provincies en Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) voeren gesprekken met het ministerie van Justitie en Veiligheid over een landelijk Bibob-register. Ook informatiedeling tussen bestuursorganen onderling is onderwerp van gesprek.

 • De aanstaand burgemeester van Enkhuizen, Eduard van Zuijlen, heeft in 2015 als burgemeester van Menterwolde onterecht topambtenaar Aziz Kaynak ontslagen en was daar ook niet toe bevoegd. Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Het college heeft volgens de CRvB onzorgvuldig en onbegrijpelijk gehandeld door Kaynak te ontslaan op basis van een opgevangen wachtkamergesprek.

  Rechter kapittelt burgemeester na wachtkamerontslag

  12 reacties

  Het college van de gemeente Menterwolde heeft in 2015 onzorgvuldig en onbegrijpelijk gehandeld door topambtenaar Aziz Kaynak te ontslaan op basis van een opgevangen wachtkamergesprek. De aanstaand burgemeester van Enkhuizen, Eduard van Zuijlen, stuurde destijds als burgemeester van Menterwolde de ontslagbrief. Volgens de Centrale Raad van Beroep is Kaynak onterecht ontslagen en was Van Zuijlen niet bevoegd hem te ontslaan.

 • De verkiezingen voor de herindeling van de gemeenten Onderbanken, Nuth en Schinnen tot de gemeente Beekdaelen biedt jongeren een kans om verandering te brengen in het vergrijzen van de gemeenteraad. Het Schinnense raadslid Levin de Koster (25) van de Vernieuwingspartij Beekdaelen benaderde jonge kandidaten van andere partijen om een pact te vormen.

  ‘Weg met oude grijze mannencultuur’

  5 reacties

  Limburg vergrijst en de gemeenteraden vergrijzen misschien nog wel meer. De verkiezingen voor de herindeling van de gemeenten Onderbanken, Nuth en Schinnen tot de gemeente Beekdaelen biedt jongeren een kans daar verandering in te brengen. Het Schinnense raadslid Levin de Koster (25) van de Vernieuwingspartij Beekdaelen benaderde jonge kandidaten van andere partijen om een pact te vormen.

 • De Digital Award 2018 in de categorie gemeenten is gewonnen door de Droom van Nederland, een online platform om samen de stad van je dromen waar te maken. Het platform wordt gebruikt in ’s-Hertogenbosch en Nijmegen.

  Droom van Nederland wint Digital Award 2018

  Reageer

  Droom van Nederland, een online platform om samen de stad van je dromen waar te maken, heeft de Digital Award 2018 gewonnen in de categorie gemeenten. Het platform wordt gebruikt in ’s-Hertogenbosch en Nijmegen.

 • Fotograaf: Bart Rurenga

  Kartonnen slaapkamer voor daklozen

  7 reacties

  De toename van het aantal daklozen in Amsterdam en het afstudeerthema van architectuurstudent Patrick Roegiers zijn samengekomen in een kartonnen slaapkamer voor dak- en thuislozen tussen twee huizen in de Jordaan (bedsteeg). ‘De gemeente kan hier openbare stegen voor openstellen.’

 • De gemeente Amstelveen schakelt oud-politieagenten in om de toename van inbraken in de stad in te dammen. De gemeente kiest voor deze onorthodoxe aanpak, omdat de middelen van het rijk en de gemeente wel zijn benut, maar onvoldoende zijn gebleken.

  Amstelveen zet oud-dienders in tegen inbraak

  Reageer

  De middelen van rijks- en gemeentewege zijn benut, maar zijn onvoldoende gebleken in de aanpak van inbraken in Amstelveen. De gemeente gaat oud-politieagenten inschakelen om de toename van deze huisinvasies in te dammen.

 • Ook voor de overheid wordt het aantrekkelijker om mediation in te zetten bij conflicten als de rechtspositie van ambtenaren straks is veranderd. Dat zegt Margriet Drent, mediator en jurist bij het CAOP.

  ‘Mediation aantrekkelijker voor overheid’

  Reageer

  Door de veranderende rechtspositie van ambtenaren wordt het ook voor de overheid aantrekkelijker om mediation in te zetten bij conflicten. Dat zegt Margriet Drent, mediator en jurist bij het CAOP.

 • ‘Er wordt niet naar de juiste oorzaken van werkstress gekeken en dus worden ook niet de juiste behandeling en preventie ingezet, stelt hoogleraar Willem van Rhenen, chief health officer bij Arbo Unie. Leidinggevenden kijken met name naar belasting versus belastbaarheid, terwijl werkstress vaak een gevolg is van te weinig steun, te weinig autonomie of een gebrek aan competenties.

  ‘Werkstress verkeerd beoordeeld en behandeld’

  Reageer

  In de aanpak van werkstress kijken leidinggevenden vooral naar belasting versus belastbaarheid, terwijl werkstress vaak een gevolg is van te weinig steun, te weinig autonomie of een gebrek aan competenties. ‘Er wordt niet naar de juiste oorzaken gekeken en dus worden ook niet de juiste behandeling en preventie ingezet, stelt hoogleraar Willem van Rhenen, chief health officer bij Arbo Unie.

 • ‘We onderscheiden ons met de eigen inbreng van het ‘slachtoffer’. Het lam hoeft niet alleen geslacht te worden, maar mag ook wat zeggen', aldus oud-burgemeester Bert Berghoef van de gemeente Aalten over zijn integriteitsbureau Partners in Integriteit dat hij samen met Christiaan Kooman, voormalig partner van BING, heeft opgezet.

  Oud-burgemeester begint integriteitsbureau

  2 reacties

  Oud-burgemeester Bert Berghoef van de gemeente Aalten is een integriteitsbureau begonnen: Partners in Integriteit. De gepensioneerde Berghoef runt het bureau samen met Christiaan Kooman, voormalig partner van BING, en Berber Wierstra, ook afkomstig van BING. ‘We onderscheiden ons met de eigen inbreng van het ‘slachtoffer’. Cru gezegd: het lam hoeft niet alleen geslacht te worden, maar mag ook wat zeggen.’

 • De wetenschap moet eerder en dichter op de praktijk van de bestrijding van de ondermijnende misdaad komen met de oprichting van het Ondermijningslab. Het lab is een samenwerkingsverband van de Taskforce Ondermijning Brabant Zeeland en TNO met steun van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

  Wetenschap ingezet tegen ondermijning

  2 reacties

  Met de oprichting van het Ondermijningslab moet de wetenschap eerder en dichter op de praktijk van de bestrijding van de ondermijnende misdaad komen. Het lab is een samenwerkingsverband van de Taskforce Ondermijning Brabant Zeeland en TNO met steun van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

 • Het nieuwe kabinetsbeleid geeft Groningers die schade hebben door de aardbevingen weinig vertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen onder bewoners van het aardbevingsgebied. De getroffenen tonen veerkracht, maar het vertrouwen blijft laag en de ervaren veiligheid daalt. Men wantrouwt de motieven van de overheid en de hoop op een goede afloop is tanende onder de zwaarst getroffenen.

  'Weinig vertrouwen in beleid bij Groningers'

  Reageer

  Groningers die schade hebben door aardbevingen hebben weinig vertrouwen in het nieuwe kabinetsbeleid. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen onder bewoners van het aardbevingsgebied. De mensen tonen veerkracht, maar het vertrouwen blijft laag en de ervaren veiligheid daalt. Men wantrouwt de motieven van de overheid en de zwaarst getroffenen hebben steeds minder hoop op een goede afloop.

 • De organisatie van de Floriade 2022 gaat de gemeente Almere niet de begrote 10 miljoen, maar 28 miljoen kosten, aldus het college. De wereldtuinbouwtentoonstelling kost volgens de Volggroep Floriade, waarin raadsleden zijn vertegenwoordigd, zelfs 35 miljoen euro. Morgen spreekt de gemeenteraad over het Definitief Ontwikkelingsplan Floriade.

  Floriade Almere miljoenen duurder

  5 reacties

  Niet de begrote 10 miljoen, maar 28 miljoen zijn de kosten voor de gemeente Almere voor de organisatie van de Floriade 2022, aldus het college. De tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling kost volgens de Volggroep Floriade, waarin raadsleden zijn vertegenwoordigd, zelfs 35 miljoen euro. Morgen bespreekt de gemeenteraad het Definitief Ontwikkelingsplan Floriade.

 • ‘Er zou net zoveel inzet moeten zijn vanuit de rijksoverheid voor permanente bewoners van recreatieparken als voor Roma en Sinti.' Dat stelt Floor Drost, voorzitter van Coöperatie Chaletpark “De Konijnenburg” in Putten. Permanente bewoning op een recreatiepark moet volgens hem kunnen als het bouwbesluit en de veiligheid zijn gewaarborgd en handhavingsbeleid wordt omgezet in toezicht.

  ‘Sta permanente bewoning recreatieparken toe’

  10 reacties

  Permanente bewoning op een recreatiepark moet kunnen als het bouwbesluit en de veiligheid zijn gewaarborgd en handhavingsbeleid wordt omgezet in toezicht. Dat stelt Floor Drost, voorzitter van Coöperatie Chaletpark “De Konijnenburg” in Putten. ‘Er zou net zoveel inzet moeten zijn vanuit de rijksoverheid voor permanente bewoners van recreatieparken als voor Roma en Sinti.’

 • Volgens het Amsterdamse college is niet alles afgeschoten en zijn gesprekken nog gaande, maar Rijkswaterstaat (RWS) heeft alle zes geopperde varianten voor een fietsbrug over het IJ “nautisch onveilig” beoordeeld. Dat door de gemeente gevraagde advies is anderhalve maand geleden al gestuurd naar GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck. Zo kan RWS geen toestemming geven voor de bouw.

  RWS: alle varianten IJ-brug nautisch onveilig

  2 reacties

  Volgens Rijkswaterstaat (RWS) zijn alle zes geopperde varianten voor een fietsbrug over het IJ 'nautisch onveilig'. Dat stelt het agentschap in een door de gemeente Amsterdam gevraagd advies dat anderhalve maand geleden naar wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) is gestuurd. Zo kan RWS geen toestemming geven voor de bouw. Volgens het college is niet alles afgeschoten en zijn gesprekken nog gaande.

 • Maar liefst 160.000 mensen zouden dakloos kunnen worden als het nationale actieplan dat een einde moet maken aan de vele verloederde vakantieparken wordt uitgevoerd. Dat blijkt uit een berekening van ZKA Leisure Consultants.

  Sluiting vakantieparken: mogelijk 160.000 daklozen

  13 reacties

  Het nationale actieplan dat een einde moet maken aan de vele verloederde vakantieparken zou ertoe kunnen leiden dat 160.000 mensen dakloos worden. Dat blijkt uit een berekening van ZKA Leisure Consultants.

 • Hans Boutellier, deeltijdhoogleraar veiligheid & veerkracht en wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut ziet dat het begrip "ondermijning" de laatste tijd een vlucht neemt. ‘Het lokale gezag heeft geen overzicht meer.’

  ‘Ondermijning begint op straat’

  10 reacties

  Ondermijning neemt de laatste tijd een vlucht. Hans Boutellier, deeltijdhoogleraar veiligheid & veerkracht en wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut: ‘Het lokale gezag heeft geen overzicht meer.’

 • Een rapport uit 2013 stelde dat de omvang van de wietteelt in Tilburg groter was dan de gemeentelijke begroting. De schatting van de omvang blijkt gebaseerd te zijn op één dubieuze bron, stelden experts vorige week in het onderzoeksprogramma Argos. Tweede Kamerlid Vera Bergkamp heeft nu vragen gesteld aan minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus en haar partij in de Tilburgse raad sluit zich daarbij aan.

  Twijfels over onderzoek omvang wietteelt

  1 reactie

  De schatting van de omvang van de wietteelt in Tilburg blijkt gebaseerd te zijn op één dubieuze bron, stelden experts vorige week in het onderzoeksprogramma Argos. Het rapport uit 2013 stelde dat de omvang groter is dan de gemeentelijke begroting. Tweede Kamerlid Vera Bergkamp heeft nu vragen gesteld aan minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus en haar partij in de Tilburgse raad sluit zich daarbij aan.

 • Onderzoeker Yarin Eski noemt de grootschalige camera-inzet in het Rotterdamse havengebied innovatief, maar zet vraagtekens bij ongewenste effecten. ‘Camera’s moeten geen vervangmiddel worden.’ Het Rotterdamse Havenbedrijf maakte bekend dat in navolging van een in juni gesloten convenant met onder meer de gemeente Rotterdam 227 camera’s het havengebied veiliger moeten gaan maken.

  Camera’s hebben geen fingerspitzengefühl

  1 reactie

  227 camera’s moeten het Rotterdamse havengebied veiliger gaan maken in navolging van een in juni gesloten convenant met onder meer de gemeente. Dat heeft het Rotterdamse Havenbedrijf bekendgemaakt. Onderzoeker Yarin Eski noemt de grootschalige camera-inzet innovatief, maar zet vraagtekens bij ongewenste effecten. ‘Camera’s moeten geen vervangmiddel worden.’

 • De nieuwe besteding die het kabinet voor het geld ziet dat overblijft door het sneuvelen van de afschaffing van de dividendbelasting, betekent dat expats de komende twee jaar hun dertigprocentsregeling behouden. Ze hoeven over 30 procent van hun jaarinkomen geen belasting te betalen, waardoor ze een voorsprong houden op de huizenmarkt ten opzichte van de huidige bewoners van de grote steden.

  ‘Expats niet grootste struikelblok woningmarkt’

  2 reacties

  De afschaffing van de dividendbelasting is van de baan, maar de nieuwe besteding die het kabinet voor het geld ziet, betekent de komende twee jaar het behoud van de dertigprocentsregeling voor expats. Ze hoeven over 30 procent van hun jaarinkomen geen belasting te betalen, waardoor ze een voorsprong houden op de huizenmarkt ten opzichte van de huidige bewoners van de grote steden.

 • Door een unaniem door de gemeenteraad aangenomen amendement dreigt het college van de gemeente Krimpenerwaard ‘als het ware “demissionair” te worden verklaard'. De wethouders beraden zich op hun positie en geven om 18.00 uur uitsluitsel. Het college verloor onlangs haar meerderheid van een zetel, toen een raadslid uit de fractie van coalitiepartij VGBK stapte.

  College wankelt in Krimpenerwaard

  Reageer

  Het college van de gemeente Krimpenerwaard verloor onlangs haar meerderheid van een zetel, toen een raadslid uit de fractie van coalitiepartij VGBK stapte. Nu dreigt een unaniem aangenomen amendement van de oppositie het college ‘als het ware “demissionair” te verklaren’. De wethouders beraden zich op hun positie en geven om 18.00 uur uitsluitsel.

 • Als Hans van M. op woensdagnacht 22 augustus zijn Nissan dwars door de glazen pui van het gemeentehuis van Lingewaard te Bemmel boort, vat de auto meteen vlam en raakt de hal zwaar beschadigd. Het duurt zeker een half jaar voor de ambtenaren weer naar hun werkplek kunnen. Wat zijn de organisatorische en psychologische gevolgen?

  Elke dag een stapje richting normaal

  Reageer

  Woensdagnacht 22 augustus boort Hans van M. zijn Nissan dwars door de glazen pui van het gemeentehuis van Lingewaard te Bemmel. De auto vat meteen vlam en de hal raakt zwaar beschadigd. Het duurt zeker een half jaar voor de ambtenaren weer naar hun werkplek kunnen. Wat zijn de organisatorische en psychologische gevolgen?

 • Met de wijziging van de verordening winkeltijden in de gemeente Veenendaal zou gedwongen werken op zondag een probleem worden, verwachtte de SGP. Met steun van ChristenUnie, CDA en GroenLinks kwam het meldpunt gedwongen zondagswerk. Na een half jaar heeft de gemeente een tussenstand opgemaakt: nul meldingen.

  Veenendaal: geen meldingen gedwongen zondagswerk

  1 reactie

  Gedwongen werken op zondag zou met de wijziging van de verordening winkeltijden in de gemeente Veenendaal een probleem worden, verwachtte de SGP. Met steun van ChristenUnie, CDA en GroenLinks kwam er een meldpunt gedwongen zondagswerk. Na een half jaar meldpunt heeft de gemeente een tussenstand opgemaakt: nul meldingen.

 • De brandveiligheid van het stadhuis van de gemeente Amersfoort haalt niet eens de ondergrens. Na zes jaar uitstel moet de gemeente van de brandweer nu toch echt maatregelen nemen om de brandveiligheid in het stadhuis te waarborgen. Het college wil er zes ton voor uittrekken. Burgerpartij Amersfoort vindt dat het probleem door de gemeente zelf is gecreëerd. ‘Het onderhoudsbudget is de laatste jaren niet gebruikt.’

  ‘Amersfoort creëert eigen veiligheidsprobleem’

  Reageer

  Na zes jaar uitstel moet de gemeente Amersfoort van de brandweer nu toch echt maatregelen nemen om de brandveiligheid in het stadhuis te waarborgen, want die voldoet niet eens aan de ondergrens. Het college wil er zes ton voor uittrekken. Burgerpartij Amersfoort vindt dat het probleem door de gemeente zelf is gecreëerd. ‘Het onderhoudsbudget is de laatste jaren niet gebruikt.’

 • Handhavers zouden verkeersboetes moeten kunnen uitdelen, aldus de Haagse wethouder Richard de Mos (Groep De Mos) en op meer domeinen moeten kunnen worden ingezet. Daarvoor moet de wet aangepast worden en daar gaat de gemeente Den Haag voor lobbyen bij het rijk. 'Wat de gemeente kan doen, moet de gemeente ook zelf doen', aldus De Mos.

  ‘Laat handhavers verkeersboetes uitdelen’

  11 reacties

  Wat de gemeente kan doen, moet de gemeente ook zelf doen, aldus de Haagse wethouder Richard de Mos (Groep De Mos). Handhavers zouden bijvoorbeeld verkeersboetes moeten kunnen uitdelen. Daarvoor moet de wet aangepast worden en daar gaat de gemeente Den Haag voor lobbyen bij het rijk.

 • Via de online tool West Begroot kunnen Amsterdammers sinds 1 oktober hun ideeën posten voor een duurzamere, meer diverse of groenere buurten in het stadsdeel West. Vervolgens kunnen mensen die plannen “liken”. Ambtenaren toetsen de plannen met 50 likes of meer op haalbaarheid. De stadsdeelcommissie kiest 30 plannen. Bewoners van West kunnen drie ton over de plannen verdelen en bepalen welk plan wordt uitgevoerd.

  Amsterdammers mogen zelf begroten

  1 reactie

  Amsterdam-West heeft sinds 1 oktober de online tool West Begroot, waar mensen hun ideeën kunnen posten voor een duurzamere, meer diverse of groenere buurt. Vervolgens kunnen mensen die plannen “liken”. De plannen met 50 likes of meer worden op haalbaarheid beoordeeld door de ambtelijke organisatie. De stadsdeelcommissie selecteert 30 plannen en bewoners van West kunnen de beschikbare drie ton dan over die plannen verdelen en zo bepalen welk plan wordt uitgevoerd.

 • Een ecosysteem creëren, waarbij overheden, investeerders en sociaal ondernemers systematisch samen maatschappelijke vraagstukken effectiever moeten gaan oplossen. De twee oprichters van de eerste Nederlandse Social Impact Bond (SIB) in Rotterdam hebben besloten de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van deze constructies.

  Ecosysteem voor oplossing sociale problemen

  Reageer

  De twee oprichters van de eerste Nederlandse Social Impact Bond (SIB) in Rotterdam hebben besloten de volgende stap te zetten door naar eigen zeggen een ecosysteem te creëren, waarbij overheden, investeerders en sociaal ondernemers systematisch samen maatschappelijke vraagstukken effectiever moeten gaan oplossen.

 • In het Zeeuwse Veere vond donderdag een noviteit plaats: de SGP/CU-fractie gaf steun aan verruiming van zondagsopenstelling voor winkels, op één raadslid na. Ook werden de lessen van de Veerse formatie donderdag unaniem onderschreven door de raad, althans de aanbevelingen. In het rapport van formateur Geurt van de Haar zijn fouten geconstateerd, dus die inhoud werd niet onderschreven.

  Verhoudingen in Veerse raad nog gespannen

  Reageer

  De lessen van de Veerse formatie zijn donderdag unaniem onderschreven door de raad, althans de aanbevelingen. In het rapport van formateur Geurt van de Haar zijn fouten geconstateerd, dus die inhoud werd niet onderschreven. Een noviteit was dat de SGP/CU-fractie steun gaf aan verruiming van zondagsopenstelling voor winkels, op één raadslid na.

 • Zowel de waarnemend burgemeester als raadsleden als de griffier van de gemeente Enkhuizen willen niet naar buiten treden over het proces dat zich het afgelopen half jaar heeft afgespeeld en wat ertoe leidde dat Enkhuizen als laatste Nederlandse gemeente een compleet college vormt. De raadsbrede afspraak tussen de partijen lijkt: radiostilte.

  Enkhuizen laatste gemeente met nieuw college

  3 reacties

  Radiostilte. Dat lijkt de raadsbrede afspraak tussen de partijen in Enkhuizen. Zowel de waarnemend burgemeester als raadsleden als de griffier willen niet naar buiten treden over het proces dat zich het afgelopen half jaar heeft afgespeeld en wat ertoe leidde dat Enkhuizen als laatste Nederlandse gemeente een compleet college vormt.

 • Dit jaar geen G4-bijeenkomst op Prinsjesdag in Den Haag, want de overdracht van de voorzittershamer van Amsterdam aan Utrecht en kennismaking tussen de colleges vond maandag al plaats in Amsterdam. Toch is de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen vandaag in de Hofstad als VNG-voorzitter.

  Van Zanen: ‘Teleurgesteld in beperkte investeringen’

  3 reacties

  Dit jaar geen G4-bijeenkomst op Prinsjesdag in Den Haag, want de overdracht van de voorzittershamer van Amsterdam aan Utrecht en kennismaking tussen de colleges vond maandag al plaats in Amsterdam. Toch is de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen vandaag in de Hofstad als VNG-voorzitter. ‘Ik ben blij met de erkenning van de medeoverheden, maar erg teleurgesteld dat het kabinet minder heeft geïnvesteerd.’ 

 • Smart mobility is eigenlijk het kernwoord in het gesprek met Van Asten die het kabinet meer als partner wil hebben in de ambities van Den Haag in woningbouw, mobiliteit en de energietransitie. ‘Wij willen graag vol investeren in de stad, maar het kabinet moet dan concreter maken hoe het de energietransitie wil aanpakken en hoe we dat gaan financieren.’ De stad Den Haag wil graag stappen zetten de bouw van woningen en het aanleggen van lightrail.

  ‘Snel duidelijkheid over energietransitie’

  2 reacties

  ‘We hebben vooral concrete voorstellen van het kabinet nodig op de onderwerpen mobiliteit, woningbouw en de energietransitie’, aldus Robert van Asten, de Haagse wethouder op mobiliteit, cultuur en strategie, namens het Haagse college in reactie op de Troonrede en de eerste begroting van Rutte-III.

 • ‘Een optimistisch verhaal’, vond Visser de Troonrede. ‘We hebben een uitstekend draaiende economie, waarvan iedereen kan profiteren.’ De grote steden, zoals Rotterdam, werden niet specifiek genoemd, maar wel werden veel grootstedelijke problemen benoemd.

  ‘Geluisterd naar problematiek grote steden’

  Reageer

  Ondanks dat ze niet letterlijk zijn genoemd werden wel veel problemen die spelen in grote steden genoemd in de Troonrede, constateert de Rotterdamse wethouder financiën, organisatie en haven Adriaan Visser (D66). ‘Naar onze vraagstukken, ook in de haven, is goed geluisterd en het kabinet geeft daarbij ruimte voor onze input.’

 • Interview met Rienk Hoff (scheidend directeur Handhaving en Toezicht van de gemeente Amsterdam) over de samenwerking van BOA's en agenten.

  ‘Laat politie en boa’s beter samenwerken’

  Reageer

  ‘Er zullen altijd te weinig handhavers zijn, net als dat er altijd te weinig politie is geweest’, verzucht Rienk Hoff, scheidend directeur Handhaving en Toezicht van de gemeente Amsterdam. Hij ziet de lokale overheid meer investeren in buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). ‘Boa’s zien en horen meer dan de politie.’

 • Juridisch adviseur Bram van Leeuwen was aanstichter van de val van de Veerse SGP/CU-wethouder Jaap Melse in mei. Dat leidde indirect tot een vertrouwensbreuk in de formatie. Nu richt hij zijn pijlen op burgemeester Rob van der Zwaag en hoe die in de integriteitskwestie rond Melse acteerde.

  ‘Zeeuwse cultuur is niet benoemen, maar verbloemen’

  1 reactie

  Juridisch adviseur Bram van Leeuwen was aanstichter van de val van de Veerse SGP/CU-wethouder Jaap Melse in mei. Dat leidde indirect tot een vertrouwensbreuk in de formatie. Nu richt hij zijn pijlen op burgemeester Rob van der Zwaag en hoe die in de integriteitskwestie rond Melse acteerde. Zijn klacht wordt door het college niet in behandeling genomen. ‘De Zeeuwse cultuur is niet benoemen, maar verbloemen.’

 • Demonstratie in het gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

  Speciale website voor 100-jarig ministerie van SZW

  1 reactie

  Na het Kinderwetje van Van Houten (1874) en de Arbeidswet (1889) werd de “sociale kwestie” steeds belangrijker. In revolutiejaar 1918 besloot het kabinet-Ruys de Beerenbrouck het ministerie van Arbeid op te richten. Op 25 september viert het ministerie van SZW zijn 100-jarig bestaan met en bijzondere bijeenkomst, een rondreizende tentoonstelling en een speciale website

 • De Ronde Venen heeft 2,45 miljoen euro neergelegd om eigendom en zeggenschap terug te krijgen over de openbare verlichting. Het contract met lichtleaser CityTec voor beheer en onderhoud van de openbare verlichting is per 1 januari 2019 opgezegd. De gemeente wil het pad van duurzame verlichting op en met de overname wordt jaarlijks bijna 2 ton aan leasekosten bespaard.

  De Ronde Venen koopt openbare verlichting terug

  6 reacties

  De Ronde Venen heeft het contract met lichtleaser CityTec voor het beheer en het onderhoud van de openbare verlichting per 1 januari 2019 opgezegd en afgekocht. De gemeente legt 2,45 miljoen euro neer om eigendom en zeggenschap terug te krijgen. De gemeente wil het pad van duurzame verlichting op en met de overname wordt jaarlijks bijna 2 ton aan leasekosten bespaard.

 • Tiel en West Maas en Waal willen meer maatwerk in de afvalverwerking en opteren voor een jaar uitstel van het nieuwe afvalbeleid dat al is goedgekeurd door gemeenten in de gemeenschappelijke regeling. Beiden stemden ook daar al tegen het plan om ondergrondse containers te plaatsen om zo de hoeveelheid restafval te verminderen. Een jaar uitstel betekent ook extra kosten.

  Strijd om afvalbeleid

  Reageer

  Tiel en West Maas en Waal gaan de strijd aan met afvalverwerker Avri en dus met acht andere gemeenten die de gemeenschappelijke regeling voor afvalverwerking in de regio vormen. Zij stemden eerder tegen het plan om ondergrondse containers te plaatsen om de hoeveelheid restafval te verminderen. Ze willen meer maatwerk en opteren voor een jaar uitstel, al brengt ook dat kosten met zich mee.

 • Een explosief voor, bij of aan de deur van een (horeca)onderneming, de straat wordt afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimt het op. Het is deze week dagelijkse usance in Amsterdam: Later wordt besloten of de onderneming wordt gesloten. Maar hoe bepaalt burgemeester Halsema of een getroffen zaak dicht moet?

  Bommen en granaten in Amsterdam

  Reageer

  Het is deze week dagelijkse usance in Amsterdam: een explosief voor, bij of aan de deur van een (horeca)onderneming, de straat wordt afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimt het op. Later wordt besloten of de onderneming wordt gesloten. Maar hoe bepaalt burgemeester Halsema of een getroffen zaak dicht moet?

Recente Achtergrond Artikelen

 • Genoeg mensen vinden voor zachte piketdiensten is een zorg voor veiligheidsregio’s. In Groningen keren ze nu ook een vergoeding uit aan gemeenteambtenaren met zacht piket tijdens crisissituaties. ‘Het is een blijk van waardering.’

  Harde knaken bij zacht piket

  Reageer

  Genoeg mensen vinden voor zachte piketdiensten is een zorg voor veiligheidsregio’s. In Groningen keren ze nu ook een vergoeding uit aan gemeenteambtenaren met zacht piket tijdens crisissituaties. ‘Het is een blijk van waardering.’

 • Sociale media zijn handig voor direct contact met de burger. Maar zijn gemeenten zich wel bewust dat zij surfgedrag van hun sitebezoekers doorgeven aan derde partijen als Google en Facebook? ‘De gevolgen kunnen heel groot zijn.’

  Pixels, cookies en andere monsters

  Reageer

  Sociale media zijn handig voor direct contact met de burger. Maar zijn gemeenten zich wel bewust dat zij surfgedrag van hun sitebezoekers doorgeven aan derde partijen als Google en Facebook? ‘De gevolgen kunnen heel groot zijn.’

 • Wat gebeurt er in de gemeentelijke ambtenarij na ernstige geweldsincidenten? Wat gebeurt er aan preventie en hulp aan burgers, wat zijn draaiboeken en scenario’s? Ervaringen uit Amsterdam, Utrecht en Venlo.

  De ambtenaren van OOV

  Reageer

  Wat gebeurt er in de gemeentelijke ambtenarij na ernstige geweldsincidenten? Wat gebeurt er aan preventie en hulp aan burgers, wat zijn draaiboeken en scenario’s? Ervaringen uit Amsterdam, Utrecht en Venlo.

 • De opmars van lokale partijen zet door, laten de gemeenteraadsverkiezingen zien. Dat kan gevolgen hebben voor de politieke weerbaarheid van de nieuw gekozen raden. Bieden lokale partijen net zo goed weerwerk aan lobbyende projectontwikkelaars als hun collega’s van landelijke partijen? 

  Zijn lokalo’s wel weerbaar?

  Reageer

  De opmars van lokale partijen zet door, laten de gemeenteraadsverkiezingen zien. Dat kan gevolgen hebben voor de politieke weerbaarheid van de nieuw gekozen raden. Bieden lokale partijen net zo goed weerwerk aan lobbyende projectontwikkelaars als hun collega’s van landelijke partijen? 

 • Ambtenaren Fleur Pullen en Esther van der Storm waren de ingesleten patronen op de werkvloer beu. Ze zegden hun baan op en schreven een ideeënboek om de overheid drastisch te vernieuwen. Werken hun voorstellen ook in de praktijk? Gemeentesecretarissen van Emmen, Hoorn en Tilburg geven hun oordeel.

  Heb meer ideeënseks! Voorstellen voor innovatie overheid

  Reageer

  Ambtenaren Fleur Pullen en Esther van der Storm waren de ingesleten patronen op de werkvloer beu. Ze zegden hun baan op en schreven een ideeënboek om de overheid drastisch te vernieuwen. Werken hun voorstellen ook in de praktijk? Gemeentesecretarissen van Emmen, Hoorn en Tilburg geven hun oordeel.

 • Met de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wrna) mogen gemeenten een eigen cao afsluiten voor hun ambtenarenkorps. Vooralsnog laten ze dat over aan koepelorganisatie VNG. Of dat zo blijft? ‘Het kan zijn dat grotere gemeenten op den duur helemaal hun eigen koers gaan varen met eigen cao’s.’

  Deur open voor meer eigen cao’s

  Reageer

  Met de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wrna) mogen gemeenten een eigen cao afsluiten voor hun ambtenarenkorps. Vooralsnog laten ze dat over aan koepelorganisatie VNG. Of dat zo blijft? ‘Het kan zijn dat grotere gemeenten op den duur helemaal hun eigen koers gaan varen met eigen cao’s.’

 • Gemeenten zijn sinds een jaar verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die onder de Participatiewet vallen en ziek worden. Maar het beleid staat nog in de kinderschoenen, als het er al is. ‘Het gaat om een kwetsbare groep, waar het risico op ziekte groter is dan gemiddeld.’

  Vangnetters tussen wal en schip

  Reageer

  Gemeenten zijn sinds een jaar verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die onder de Participatiewet vallen en ziek worden. Maar het beleid staat nog in de kinderschoenen, als het er al is. ‘Het gaat om een kwetsbare groep, waar het risico op ziekte groter is dan gemiddeld.’

 • Gemeenten erkennen de positie van de arbeidsdeskundige onvoldoende, waardoor hun doelgroep – mensen met een arbeidsbeperking – niet goed wordt gezien. Dat leidt tot negatieve persoonlijke en maatschappelijke effecten en is zelfs schadelijk voor de gemeentelijke portemonnee.

  Niet zeuren, aan het werk

  Reageer

  Gebrek aan arbeidsdeskundigheid bij gemeenten leidt tot mismatches, niet zichtbare arbeidsbeperkingen en meer mensen op de bank. Dat stelt het Platform Sociaal Domein. ‘Klantmanagers in de re-integratie lopen tegen hun grenzen aan.’

 • ‘De problemen van kwetsbare jongeren verdwijnen niet na hun 18de jaar, maar ze krijgen wel te maken met andere zorgwetgeving. Ze moeten hun zorgverzekering en hun huur betalen. Dat is een grote overgang. Juist op deze leeftijd goede passende hulp bieden, maakt veel uit voor de rest van hun leven’, aldus de Amsterdamse D66-wethouder Simone Kukenheim over het besluit het eigen risico te vergoeden van 18-jarigen die hun GGZ-behandeling dreigen te staken. Met een pilot wil de gemeente voorkomen dat deze jongeren later terugkomen met veel grotere problemen.

  Voorkom harde knip bij 18-jarige

  Reageer

  Om te voorkomen dat kwetsbare jongeren tussen wal en schip vallen als ze 18 jaar worden, dienen gemeenten hen te ondersteunen in werk, inkomen, onderwijs, zorg, veiligheid en wonen. Goede resultaten worden behaald met een toekomstplan, een buddy en een levensfasegerichte methode.

 • Trainees vinden hun overheidsorganisatie vaak interessanter dan gedacht. Ze leren er veel en zien hun verwachtingen uitkomen. Natuurlijk blijft er altijd wat te wensen over, zoals meer leeftijdsgenoten op de werkvloer en vooral: een vast dienstverband.

  Jongere wil echt wel vast contract

  Reageer

  Trainees vinden hun overheidsorganisatie vaak interessanter dan gedacht. Ze leren er veel en zien hun verwachtingen uitkomen. Natuurlijk blijft er altijd wat te wensen over, zoals meer leeftijdsgenoten op de werkvloer en vooral: een vast dienstverband.

 • Om kwetsbare inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen, moet een gemeente een helder beeld hebben van het voorzieningennetwerk in het sociaal domein. De fusiegemeente Krimpenerwaard bracht als eerste gemeente dat netwerk visueel in kaart.

  Sociaal domein in beeld

  Reageer

  Om kwetsbare inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen, moet een gemeente een helder beeld hebben van het voorzieningennetwerk in het sociaal domein. De fusiegemeente Krimpenerwaard bracht als eerste gemeente dat netwerk visueel in kaart.

 • In oktober 2018 moeten alle gemeenten een sluitende aanpak hebben voor personen met verward gedrag. Het overkoepelende schakelteam bleek onlangs niet optimistisch over de voortgang. Een pilot met wijk-ggd’ers in Vught toont goede resultaten en krijgt vervolg in dertien gemeenten. ‘Wat klein is, moet je klein houden.’

  Wijk-GGD’er verbindt zorg en veiligheid

  Reageer

  In oktober 2018 moeten alle gemeenten een sluitende aanpak hebben voor personen met verward gedrag. Het overkoepelende schakelteam bleek onlangs niet optimistisch over de voortgang. Een pilot met wijk-ggd’ers in Vught toont goede resultaten en krijgt vervolg in dertien gemeenten. ‘Wat klein is, moet je klein houden.’

 • Deze zomer besloot de gemeente Zundert de camping Fort Oranje op humanitaire gronden te sluiten en het beheer over te nemen. De verantwoordelijke bestuurders blikken terug. ‘Het is ontzettend lastig een private onderneming bij overtredingen aan te pakken.’

  ‘Wij hebben onze nek uitgestoken’

  Reageer

  Deze zomer besloot de gemeente Zundert de camping Fort Oranje op humanitaire gronden te sluiten en het beheer over te nemen. De verantwoordelijke bestuurders blikken terug. ‘Het is ontzettend lastig een private onderneming bij overtredingen aan te pakken.’

 • In hun bijstandsaanpak staan de twee grootste steden faliekant tegenover elkaar. Rotterdam is strenger op instroom, Amsterdam is sterker in uitstroom. Wethouders Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) en Arjan Vliegenthart (Amsterdam, SP) schermen met hun successen. Een dubbelinterview.

  De zachte hand versus de harde

  Reageer

  In hun bijstandsaanpak staan de twee grootste steden faliekant tegenover elkaar. Rotterdam is strenger op instroom, Amsterdam is sterker in uitstroom. Wethouders Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) en Arjan Vliegenthart (Amsterdam, SP) schermen met hun successen. Een dubbelinterview.

 • Gemeenten schakelen sociale ondernemingen in om maatschappelijke doelen te bereiken. Maar sociale ondernemingen willen niet alleen de gunfactor, ze willen ook een serieuze businesspartner zijn. Zij bieden immers dezelfde kwaliteit als andere ondernemingen en ook nog op een verantwoorde manier.

  ‘Neem sociaal ondernemen serieus’

  Reageer

  Gemeenten schakelen sociale ondernemingen in om maatschappelijke doelen te bereiken. Maar sociale ondernemingen willen niet alleen de gunfactor, ze willen ook een serieuze businesspartner zijn. Zij bieden immers dezelfde kwaliteit als andere ondernemingen en ook nog op een verantwoorde manier.

 • De lichte stijging van het aantal bijstandsgerechtigden is vooral toe te schrijven aan statushouders, blijkt uit recente CBS-cijfers. Hoe kunnen gemeenten statushouders toch succesvol naar werk begeleiden? ‘Een boer plaats je beter buiten de Randstad.’

  Kom van die bank af

  Reageer

  De lichte stijging van het aantal bijstandsgerechtigden is vooral toe te schrijven aan statushouders, blijkt uit recente CBS-cijfers. Hoe kunnen gemeenten statushouders toch succesvol naar werk begeleiden? ‘Een boer plaats je beter buiten de Randstad.’

 • Gemeenten werken steeds vaker samen met bedrijfsleven en onderwijs om mensen in de bijstand naar werk te begeleiden. Een nieuwe, innovatieve aanpak geeft hen daarbij een steun in de rug. 

  Slim inspelen op de markt

  Reageer

  Gemeenten werken steeds vaker samen met bedrijfsleven en onderwijs om mensen in de bijstand naar werk te begeleiden. Een nieuwe, innovatieve aanpak geeft hen daarbij een steun in de rug. 

 • Juist lokale bestuurders kunnen leren van de recente aanslagen in Europa, betoogt Menno van Duin. De lector crisisbeheersing van het Instituut Fysieke Veiligheid is co-auteur van een handreiking voor een veerkrachtige bestuurlijke aanpak van terreur.

  ‘Driehoek is boegbeeld bij terreur’

  1 reactie

  Juist lokale bestuurders kunnen leren van de recente aanslagen in Europa, betoogt Menno van Duin. De lector crisisbeheersing van het Instituut Fysieke Veiligheid is co-auteur van een handreiking voor een veerkrachtige bestuurlijke aanpak van terreur.

 • Gemeenten zijn vanaf begin dit jaar verplicht beschutte werkplekken te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar bij elke plaats moet er geld bij. Ook Tilburg en Almere hebben kritiek op de financiële ondersteuning vanuit het rijk. Toch zijn ze aardig op weg. 

  Bonus beschut werk onbeschut

  Reageer

  Gemeenten zijn vanaf begin dit jaar verplicht beschutte werkplekken te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar bij elke plaats moet er geld bij. Ook Tilburg en Almere hebben kritiek op de financiële ondersteuning vanuit het rijk. Toch zijn ze aardig op weg. 

 • De wet Bibob moet de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld tegengaan. Het Landelijk Bureau Bibob (LBB) beoordeelt vergunningaanvragen, vastgoedtransacties, aanbestedingen en subsidies. In 2016 lag er extra nadruk op crowdfunding. 

  Waaks op herkomst geld crowdfunding

  Reageer

  De wet Bibob moet de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld tegengaan. Het Landelijk Bureau Bibob (LBB) beoordeelt vergunningaanvragen, vastgoedtransacties, aanbestedingen en subsidies. In 2016 lag er extra nadruk op crowdfunding. 

 • Wethouder Ties van Houwelingen (VVD) van de gemeente Giessenlanden is onlangs vertrokken. De reden: ‘Een burger die vindt dat het college onzorgvuldig met zijn belangen omgaat, kan niet ook wethouder zijn.’ 

  Een pet te veel

  Reageer

  Wethouder Ties van Houwelingen (VVD) van de gemeente Giessenlanden is onlangs vertrokken. De reden: ‘Een burger die vindt dat het college onzorgvuldig met zijn belangen omgaat, kan niet ook wethouder zijn.’ 

 • Een aantal arbeidsmarktregio’s creëert genoeg banen voor arbeidsbeperkten, een aantal blijft achter. Eind april verschijnen belangrijke cijfers over het vierde kwartaal. Aanjagers Hans Spigt en Aart van der Gaag en Cedris-directeur Jan-Jaap de Haan maken de tussenstand op. ‘Het gaat te traag en te weinig systematisch.’ 

  Quotumwet komt steeds dichterbij

  Reageer

  Een aantal arbeidsmarktregio’s creëert genoeg banen voor arbeidsbeperkten, een aantal blijft achter. Eind april verschijnen belangrijke cijfers over het vierde kwartaal. Aanjagers Hans Spigt en Aart van der Gaag en Cedris-directeur Jan-Jaap de Haan maken de tussenstand op. ‘Het gaat te traag en te weinig systematisch.’ 

 • Per 1 april is het Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet van kracht. Vier gemeenten meldden zich aan om pilots uit te voeren met een lichter regime voor bijstandsgerechtigden. ‘Het is jammer dat we niet de volledige ruimte krijgen.’ 

  Geen stok achter de deur

  Reageer

  Per 1 april is het Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet van kracht. Vier gemeenten meldden zich aan om pilots uit te voeren met een lichter regime voor bijstandsgerechtigden. ‘Het is jammer dat we niet de volledige ruimte krijgen.’ 

 • Gemeenten betrekken hun burgers onvoldoende bij de uitvoering van de Jeugdwet en de Participatiewet, terwijl dit wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek van het PPRC. Staatssecretaris Klijnsma wijst bestuurders op het belang van cliëntenparticipatie. ‘Ook de gemeenteraad en ambtenaren hebben baat bij de cliëntenraden.’

  ‘Cliënt praat te weinig mee’

  Reageer

  Gemeenten betrekken hun burgers onvoldoende bij de uitvoering van de Jeugdwet en de Participatiewet, terwijl dit wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek van het PPRC. Staatssecretaris Klijnsma wijst bestuurders op het belang van cliëntenparticipatie. ‘Ook de gemeenteraad en ambtenaren hebben baat bij de cliëntenraden.’

 • De Telegraaf Media Groep (TMG) bezuinigt. Daardoor dreigt een kwart van de redacteuren van regionale kranten hun baan te verliezen. Burgemeesters springen in de bres voor ‘hun’ lokale waakhond. Tot ergernis van sommige collega-bestuurders.

  Hulp voor waakhond

  Reageer

  De Telegraaf Media Groep (TMG) bezuinigt. Daardoor dreigt een kwart van de redacteuren van regionale kranten hun baan te verliezen. Burgemeesters springen in de bres voor ‘hun’ lokale waakhond. Tot ergernis van sommige collega-bestuurders.

 • Een nieuw boek brengt voor het eerst de drugseconomie van Noord-Brabant in kaart. Hele wijken of dorpen werken eraan mee. De omzet loopt in de miljarden. ‘Dit probleem verdient een stevige plek in het regeer akkoord.’

  Broeinest Brabant

  Reageer

  Een nieuw boek brengt voor het eerst de drugseconomie van Noord-Brabant in kaart. Hele wijken of dorpen werken eraan mee. De omzet loopt in de miljarden. ‘Dit probleem verdient een stevige plek in het regeer akkoord.’

 • De kosten van wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade zijn altijd een heikel punt. Ook nu. Almere wil gast heer zijn in 2022 en bezweert dat de stad niet de boot ingaat met de organisatie en er aan infrastructuur veel aan overhoudt.

  Bedankt voor die bloemen!

  Reageer

  De kosten van wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade zijn altijd een heikel punt. Ook nu. Almere wil gast heer zijn in 2022 en bezweert dat de stad niet de boot ingaat met de organisatie en er aan infrastructuur veel aan overhoudt. Drie eerdere Floriades leden groot verlies.

 • Het risicoplafond was vastgelegd in het zogeheten Basisnet. Daarin waren na elf jaar overleg per 1 april 2015 harde afspraken gemaakt. De verbazing onder de gemeenten over de overschrijdingen was dan ook groot. Naast veiligheidsrisico’s heeft het niet nakomen van de afspraken gevolgen voor (nieuwe) ruimtelijke ontwikkelingen langs het spoor en omwonenden voelen zich onveiliger.

  Gevaren op het spoor

  Reageer

  Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld en Nijkerk stuurden eind mei een brandbrief aan staatssecretaris Dijksma toen bekend werd dat het aantal gevaarlijke gastransporten door hun gemeenten het plafond van tien per jaar overschreed. Het bleken er meer dan 1900 te zijn geweest.

 • Gemeenten passen vaak het algemeen belangbesluit toe dat de Wet Markt en overheid buitenspel zet. Kamerleden zijn met een initiatiefwet gekomen om de concurrentiemogelijkheden voor gemeenten in te perken.

  Welles nietes over oneerlijke concurrentie

  Reageer

  Horecaondernemers vinden dat de Wet Markt en overheid hen onvoldoende beschermt tegen oneerlijke concurrentie van gesubsidieerde cultuurinstellingen. Gemeenten passen vaak het algemeen belangbesluit toe dat die wet buitenspel zet. Kamerleden zijn met een initiatiefwet gekomen om de concurrentiemogelijkheden voor gemeenten in te perken.

 • De in 2011 eervol ontslagen burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) maakte zich schuldig aan machtsmisbruik. Een Schiedams bouwbedrijf was mikpunt van haar toorn.

  Verver’s vendetta

  Reageer

  De in 2011 eervol ontslagen burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) maakte zich schuldig aan machtsmisbruik. Een Schiedams bouwbedrijf was mikpunt van haar toorn. Directeur Richard Breugem vertelt hoe zij het bedrijf met onwaarheden probeerde te slopen.

 • De Jan Evertsenstraat in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, ooit de eerste overdekte winkelstraat van Nederland, had lang een negatief imago van leegstand, overlast en overvallen. De roofmoord op juwelier Fred Hund in 2011 was de druppel. Bewoners, ondernemers en vastgoed­eigenaren richtten Winkelstraatvereniging Jan Eef op en startten het initiatief Geef om de Jan Eef.

  Nieuw leven voor Jan Eef

  Reageer

  Een buurtcoöperatie zorgt voor reuring in de verloederde Jan Evertsenstraat, Amsterdam-West. De leden bepalen wie een winkelpand mag huren. De plannen gaan verder. ‘Over een paar jaar hebben we misschien wel vijftien losse panden in bezit.’

 • Na ‘Parijs’ zetten gemeenten allerlei preventieprogramma’s op om radica­lisering tegen te gaan. Ook in kleine gemeenten is alertheid geboden. ‘Kijk waar een van de daders van Parijs vandaan kwam: Courcouronnes, een plaats van 15 duizend inwoners.’

  Preventie boven repressie

  Reageer

  Na ‘Parijs’ zetten gemeenten allerlei preventieprogramma’s op om radica­lisering tegen te gaan. Ook in kleine gemeenten is alertheid geboden. ‘Kijk waar een van de daders van Parijs vandaan kwam: Courcouronnes, een plaats van 15 duizend inwoners.’

 • ‘Als gemeenten maar lang genoeg wachten wordt risicomanagement vanzelf crisismanagement, met alle gevolgen van dien’, schrijft André Maranus, lector Public Safety van de Management Business School in Rotterdam. In zijn onderzoek naar risicomanagement in kleine gemeenten (20 tot 50 duizend inwoners) vraagt Maranus zich af waarom gemeenten niet meer samenwerken. ‘Het risico­management in vijf onderzochte gemeenten komt qua inhoud 90 procent overeen.’

  Samen wel zo veilig

  Reageer

  Kleine gemeenten worstelen met risicomanagement. De kans op een crisis is klein, maar wat als er wel iets gebeurt? En doen ze niet te veel zelf, terwijl dat beter samen kan?

 • Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) verzoekt elke gemeente om noodopvangplaatsen voor vluchtelingen. Burgemeester Pieter Broertjes van de gemeente Hilversum was voor de zomer al bezig met het zoeken van locaties voor statushouders.

  Niet meer dan 500 vluchtelingen per locatie

  Reageer

  Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) verzoekt elke gemeente om noodopvangplaatsen voor vluchtelingen. Burgemeester Pieter Broertjes van de gemeente Hilversum was voor de zomer al bezig met het zoeken van locaties voor statushouders.

 • Bij het horen van het woord ‘windmolens’ hebben mensen hun mening vaak snel klaar. Remine Alberts (SP), Statenlid in Noord-Holland en raadslid in Amsterdam, heeft een ruim blikveld.

  Soepel omgaan met windmolens

  Reageer

  Bij het horen van het woord ‘windmolens’ hebben mensen hun mening vaak snel klaar. Remine Alberts (SP), Statenlid in Noord-Holland en raadslid in Amsterdam, heeft een ruim blikveld.

 • ‘Housing first’ is het toverbegrip in de daklozenopvang. Dakloze mensen krijgen eerst een woning en vervolgens intensieve, integrale ondersteuning.

  De dakloze moet onder dak

  Reageer

  Gemeenten zien dakloosheid vaak niet als huisvestingsprobleem, maar als sociaal, psychisch en maatschappelijk probleem. Dat is het ook, maar eerst een huis werkt voor een grote groep beter.

 • Na sluiting van hun clubhuis betrokken de Angels een pand in het centrum van Kerkrade. ‘Er was continu een dreigende situatie. Al snel liep het aantal bikers op richting 90’, aldus burgemeester Som. ‘Hun uitingen zijn fors, er komen andere bikers op af: Red Devils, clubs uit Duitsland en België.’ De politie deed met 60 man een inval. ‘Dat was niet disproportioneel, maar echt nodig. Je hebt zo 40 van hen erbij.’

  Samen tegen de motorbendes

  Reageer

  De spanningen tussen verschillende motorbendes in Limburg lopen op. Maar de tegenaanval is ingezet.

 • Met regelmaat vechten burgers beleid aan. Soms zelfs strijden overheden onderling. Een serie over de meest voorkomende juridische geschillen. Deze week: van wie is het riool?

  Mijn riool, jouw riool

  Reageer

  Wie in een gemeente onder de grond duikt, stuit op juridische vragen. Van wie zijn de leidingen? Wie is aansprakelijk bij schade en wie betaalt verleggingen? De Ronde Venen stelde er een speciale publiekrechtelijke verordening voor op.

 • Met regelmaat vechten burgers beleid aan. Soms zelfs strijden overheden onderling. Een serie over de meest voorkomende juridische geschillen. Deze keer over steun aan voetbalorganisaties.

  Europese scheids zuinig op fluit

  Reageer

  Een zak met geld geven aan de noodlijdende plaatselijke betaald voetbalorganisatie kun je als gemeente niet meer doen. Maar steunen, zonder dat het staatssteun is, is best mogelijk. ‘Ik zie meer souplesse bij de Europese Commissie.’

 • Geen gemeentelijke wietteelt, maar teelt door clubs van kenners die het product controleren. Controle door de inspectie is daardoor niet mogelijk, maar kennis over het product is wel belangrijk voor de eindgebruiker. ‘Onze wens is dit mogelijk te maken in deze clubs,’ aldus Victor Everhardt.

  Deur open voor social cannabisclubs

  Reageer

  Het is het volksgezondheidsaspect van het cannabisgebruik dat de Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66) aan het hart gaat.

 • In 2014 traden meer wethouders af wegens integriteitskwesties dan voorheen, bleek uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.

  Altijd de schijn tegen

  Reageer

  In 2014 traden meer wethouders af wegens integriteitskwesties dan voorheen, bleek uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Dragen wethouders zelf de schuld of moeten ook integriteitsbureaus tegen het licht worden gehouden?

 • Praten over macht, laat staan over machtsmisbruik is binnen de overheid taboe, constateert organisatiedeskundige Henk Stil, ook adviseur voor de Expertgroep Klokkenluiders.

  Rebellen gezocht

  1 reactie

  Praten over macht, laat staan over machtsmisbruik is binnen de overheid taboe, constateert organisatiedeskundige Henk Stil, ook adviseur voor de Expertgroep Klokkenluiders. ‘Door het niet te benoemen, kan het welig tieren.’

 • Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) bestaat 10 jaar. Een periode waarin het bureau het binnenlands bestuur bewust maakte van haar schaduwzijden en hoe daarmee om te gaan. Maar BING zelf kwam ook onder vuur.

  ‘Integriteit mag geen sluitpost zijn’

  1 reactie

  Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) bestaat 10 jaar. Een periode waarin het bureau het binnenlands bestuur bewust maakte van haar schaduwzijden en hoe daarmee om te gaan. Maar BING zelf kwam ook onder vuur.

 • Strafontslagzaken komen soms even in het nieuws: ambtenaar wint zaak van gemeente.

  Voorkom strafontslag

  Reageer

  Geregeld wint een ontslagen ambtenaar de juridische strijd tegen zijn gemeente. Terugkeer op de oude plek is er vaak niet bij. En de impact op ambtenaar én organisatie is groot. ‘Een mildere straf richt minder kwaad aan en stelt toch een voorbeeld.’

 • Gemeentesecretaris Arjan van Gils leidt de grootste reorganisatie ooit van de gemeente Amsterdam. Tegelijk met de decentralisaties gaan het bestuurlijk stelsel, de ict en de huisvesting op de schop en moet 120 miljoen euro worden bespaard.

  ‘Dit is de leukste hondenbaan’

  Reageer

  Gemeentesecretaris Arjan van Gils leidt de grootste reorganisatie ooit van de gemeente Amsterdam. Tegelijk met de decentralisaties gaan het bestuurlijk stelsel, de ict en de huisvesting op de schop en moet 120 miljoen euro worden bespaard. Deadline: 1 januari 2015. ‘Goede mensen komen altijd goed terecht’.

 • Gemeenten en hun betaald voetbalclubs hebben vaak een precaire relatie. Wat brengt een degradatie of faillissement? En is promotie een zegen of een kostenpost?

  Zorgen om de voetbalclub

  Reageer

  Gemeenten en hun betaald voetbalclubs hebben vaak een precaire relatie. Wat brengt een degradatie of faillissement? En is promotie een zegen of een kostenpost?

 • De relatie tussen nieuwe initiatieven en (lokale) overheden is vaker moeizaam. In haar boek Stedelingen veranderen de stad spreekt onderzoeker Mariska van den Berg over een ware hausse van bottom-upprojecten.

  Boeken, dus geen bubbels

  Reageer

  Leve het bewonersinitiatief! Maar wel graag keurig binnen de regels. Amsterdam en Zwolle proberen voortaan met creatieve ondernemers mee te denken. ‘Gemeenten moeten niet geforceerd sturen, maar die betrokkenheid signaleren en daarop inspelen.’ 

 • Veel gemeenten hebben nog altijd geen klokkenluidersregeling of beschermingsbepaling in openbare bronnen. Van de G4 heeft zelfs geen enkele gemeente deze bescherming vindbaar vastgelegd, zo blijkt uit recent onderzoek van het Adviespunt Klokkenluiders.

  Mooie auto zonder benzine

  Reageer

  Geen zorgen, het kritisch ontvangen Adviespunt Klokkenluiders is volstrekt onafhankelijk, zegt commissielid Onno van Veldhuizen. Wel zou hij graag een financieel fonds voor klokkenluiders zien. En meer aandacht voor zich misdragende organisaties. 

 • een alternatief voor fysieke overlast: een real time intelligence field lab waarmee de internationale zone in Den Haag integraal kan worden beveiligd.

  Veiligheid als verdienmodel

  Reageer

  De gemeente Den Haag profileert zich als conferentiestad. Maar bewoners zitten niet te wachten op de overlast die de beveiliging met zich meebrengt. De oplossing? Het Living Lab, een publiek-private samenwerking die geld én de nieuwste snufjes beveiliging oplevert. 

 • Wat is er in Lingewaard gebeurd? De gemeente ontstaat in 2001 door een onvrijwillige samenvoeging van de gemeenten Bemmel, Gendt en Huissen.

  Bokkende Dorpskernen

  Reageer

  Altijd wat in Lingewaard. De Betuwse fusiegemeente werd de afgelopen jaren getroffen door de ene na de andere crisis. Wat is er aan de hand? Eerste verhaal in een serie over broeierige plekjes in Nederland.

 • Tijdens het interview vliegen visies en toekomstbeelden over tafel. Visie in tijden van bezuinigingen: een verademing. Auto, openbaar vervoer, de fiets en de voetganger komen aan bod.

  ‘We zijn veel te bescheten’

  1 reactie

  Hoe blijft Nederland concurrerend? Door stedelijke knooppunten van fiets, auto en openbaar vervoer aan te leggen en bestaande infrastructuur beter te benutten. Aldus auteurs Ton Venhoeven en Tijs van den Boomen van het ophefmakende De Mobiele Stad.

 • De werkloosheid loopt op. Elke gemeente staat voor de opgave om mensen weer aan de slag te krijgen. Ieder doet dat op zijn eigen manier.

  In de aanbieding, uit de bijstand

  Reageer

  Uitkeringsgerechtigden weer aan het werk krijgen is zeker in deze tijd een lastige zaak. In de gemeente Druten pakken ze het wel heel origineel aan: adverteren met mensen in de bijstand.

 • Duco Stadig en Frits van Dongen hebben hun sporen verdiend in de ruimtelijke ontwikkeling. Ze hebben elkaar gevonden in de thema’s van de toekomst: krimp en herbestemming.

  ‘Stagnatie is het ­probleem, niet krimp’

  2 reacties

  Ter afsluiting van de 11-delige serie krimp van Binnenlands Bestuur spreken Rijksbouwmeester Frits van Dongen en voorzitter van het Herbestemmingsteam Duco Stadig over krimp en stagnatie. ‘Misschien hebben we wat veel natuur in beslag genomen.’

 • Valkuilen voor integer handelen ziet Annema vooral in het ons-kent-ons-principe bij burgemeesters, wethouders en de ambtelijke top. ‘Met een goed netwerk is niks mis.

  Voor wat hoort wat

  1 reactie

  Corruptie en vriendjespolitiek komen in bestuurlijk Nederland regelmatig voor. Binnenlands Bestuur zet de belangrijkste valkuilen voor integer handelen in het openbaar bestuur op een rij en geeft tips hoe die te ontwijken. ‘Het begint met zelfreflectie.’

 • Bevolkingsdaling gaat in steeds meer delen van het land de beleidsagenda bepalen de komende jaren. In een serie artikelen besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan de gevolgen van krimp.

  Schuurvilla moet platteland redden

  Reageer

  Per dag stoppen in ons land gemiddeld zes boeren. Wat te doen om het agrarische karakter van het platteland te behouden? In Overijssel denken ze de oplossing te hebben: knooperven. Prachtig, ‘maar de markt is nu niet goed.’  

 • Een kwestie van overlast

  Reageer

  Overlast is een subjectief begrip. Toch wil Amsterdam een objectieve definitie van overlast en deze in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opnemen om er beter tegen te kunnen optreden.