of 63428 LinkedIn

Vrijwel alle Bevrijdingsfestivals verbieden lachgas

Op veel Bevrijdingsfestivals is het gebruik en het verhandelen van lachgas verboden. Dat meldt de NOS op basis van een rondgang langs alle veertien bevrijdingsfestivals. Op sommige plekken werken de festivals samen met boa’s van de gemeente om actief te controleren, op andere plekken nemen de festivals een passievere houding aan en grijpen ze alleen in bij overlast.

Op veel Bevrijdingsfestivals is het gebruik en het verhandelen van lachgas verboden. Dat meldt de NOS op basis van een rondgang langs alle veertien festivals. Op sommige plekken werken de festivals samen met boa’s van de gemeente om actief te controleren, op andere plekken nemen de festivals een passievere houding aan en grijpen ze alleen in bij overlast.

Gebruik of handel

Niet alle gemeenten zijn even strikt, maar de handel in lachgas is op vrijwel alle festivals verboden. Op sommige plaatsen worden mensen bij gebruik of handel van het festivalterrein afgezet. Het gebruik van lachgas is in Nederland legaal, maar organisaties mogen zelf weten hoe ze omgaan met gebruik en handel en dat gebeurt vaak in overleg met de gemeente.

 

Streng

De strengste regels gelden op de festivals in Haarlem, Utrecht en Almere, waar zowel op het terrein zelf als op het gebied daaromheen handel en gebruik verboden zijn. In Assen is handel niet toegestaan, maar gebruik wel, want dat zou volgens de gemeente wettelijk verboden moeten worden. In Amsterdam is de handel volgens de gemeente verboden.

 

Incidenten

“Bij een aantal festivals is lachgas dit jaar expliciet vermeld in de vergunning en de Algemene Plaatselijke Verordening”, schrijft de NOS. Het is een reactie op eerdere incidenten tijdens voorgaande edities van het festival en op Koningsdag vorige week.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.