of 62812 LinkedIn

VNG noemt bezuiniging op UWV 'slecht plan'

De inkrimping van het UWV waarmee minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bijna 400 miljoen euro wil bezuinigen, is 'een slecht plan'. Dat vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Reageer
De inkrimping van het UWV waarmee minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bijna 400 miljoen euro wil bezuinigen, is 'een slecht plan'. Dat vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Digitale hulp

Vanwege de forse bezuinigingen op het UWV moet bijna driekwart van de loketten op de Werkpleinen gesloten worden. Er zouden zo'n 5 tot 6 duizend banen geschrapt worden.  Werkzoekenden zullen vooral nog digitale hulp via internet en e-mail krijgen in plaats van via persoonlijk contact. 'Dit is een slecht plan, want gemeenten en UWV helpen werkzoekenden uitstekend met persoonlijke begeleiding en advies', aldus de VNG.

 

Alternatieve vacatures

Volgens de VNG zien werkbegeleiders aan het loket precies welke banen wel en welke niet geschikt zijn voor de persoon aan de andere kant van het bureau. Zij kunnen de werkzoekende ook alternatieve vacatures aanbieden, vacatures waar de werkzoekende zelf via internet geen zicht op heeft.  Het sluiten van de loketten op de werkpleinen treft vooral de meest kwetsbare mensen, vreest de VNG. 'Uit recent onderzoek van de Inspectie voor Werk en Inkomen (IWI) is gebleken dat juist de kwetsbare groepen eerder voor het loket kiezen dan voor internet.'

 

Wwv
Gemeenten krijgen straks de taak om nieuwe Wet werken naar vermogen uitvoeren, die de bestaande regelingen rondom Wajong, Wsw, WIJ en Wwb zal vervangen. Deze wet moet ertoe leiden dat werkzoekenden op een gepaste manier aan de slag komen. Volgens de VNG vormen de Werkpleinen een stevige infrastructuur voor uitvoering van de nieuwe Wet Werken naar Vermogen. 'Deze basis wordt door de bezuiniging ernstig onder druk gezet.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.