of 59250 LinkedIn

Amsterdam geeft alle vervoersinformatie vrij

Amsterdam stelt een flinke verzameling gegevens over verkeer en vervoer ter beschikking als open data.

Amsterdam stelt een flinke verzameling gegevens over verkeer en vervoer ter beschikking als open data. Dat moet bijvoorbeeld innovatieve routeplanners mogelijk maken.

De Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer biedt sinds vorige week de actuele informatie over haltes en vertrektijden van trams, bussen en metro van het GVB, als gratis en zonder restricties te gebruiken dataset. Daarmee wordt mogelijk reizigersinformatie voor het stadsvervoer te geven waarin ook vertragingen en stremmingen zijn verwerkt.

Parkeren
Maar ook informatie over bijvoorbeeld parkeergarages, parkeerzones met prijzen, oplaadpunten voor elektrische auto's, strooiroutes, taxi-standplaatsen, bewaakte fietsenstallingen, touringcarroutes en milieuzones is via de DIVV-site verkrijgbaar. De gegevens zijn beschikbaar in formaten waar ontwikkelaars verder aan kunnen sleutelen. 

Creativiteit
De gedachte achter het openbaren van de gegevens is dat met combinaties van dergelijke datasets handige (mobiele) apps zijn te bouwen op het gebied van integrale mobiliteit in de stad. DIVV vestigt haar hoop op hobbyisten en bedrijven die met enige creativiteit de dienstverlening aan burgers kunnen verbeteren. 'Wij de data, u de apps', is de slogan.

Multimodaal
Eric Wiebes, wethouder Verkeer, Vervoer en Infrastructuur en ICT, heeft een duidelijk beeld voor ogen. "Nieuwe aanbieders van belparkeren en parkeerapps hebben staan trappelen om zich op de Amsterdamse markt te begeven. De toekomst is een applicatie voor de mobiele telefoon die de reiziger voorziet van multimodale reisinformatie richting bestemming, dáár wil ik naartoe." Voor de dynamische parkeerinformatie (waar zijn er plekken vrij) hebben dergelijke aanbieders overigens hun eigen kanaal: het Register Parkeer- en verblijfsrechten (ondergebracht bij de RDW) waarop Amsterdam is aangesloten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.