of 64204 LinkedIn

Verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen 2019

Op 20 maart 2019 worden de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen gehouden.

Op woensdag 20 maart 2019 vinden er in Nederland verkiezingen plaats. U kunt dan kiezen voor de leden van Provinciale Staten. Ook mag u stemmen voor de verkiesbare leden van het algemeen bestuur van uw waterschap. De leden van Provinciale Staten verkiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer. Dat gebeurt in mei 2019. In dit dossier de artikelen uit Binnenlands Bestuur in aanloop naar de verkiezingen. 

  Nieuws  Nieuws

  • Het CDA had gevraagd om de hertelling en kreeg steun van een meerderheid van de Provinciale Staten. Tijdens de tellingen leek het erop dat het CDA de laatste restzetel zou krijgen, maar uiteindelijk ging de zetel toch naar DENK, met een paar stemmen verschil. DENK kwam daardoor alsnog in de Staten, met één zetel. Het CDA kreeg niet vier zetels, maar drie.

   DENK krijgt restzetel Flevoland

   2 reacties

   DENK komt definitief in de Provinciale Staten van Flevoland. De provincie heeft afgelopen donderdag meer dan 160.000 stemmen opnieuw geteld. Die hertelling bevestigt de eerste einduitslag van de verkiezingen van 20 maart.

  • Forum voor Democratie heeft woensdag in 91 gemeenten de meeste stemmen gekregen. VVD werd het vaakst de grootste partij, namelijk in 97 gemeenten. Het CDA won 94 gemeenten, GroenLinks en SGP pakten allebei in 21 gemeenten de meeste stemmen. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

   Forum het grootst in 3 provincies en 91 gemeenten

   2 reacties

   Forum voor Democratie heeft woensdag in 91 gemeenten de meeste stemmen gekregen. VVD werd het vaakst de grootste partij, namelijk in 97 gemeenten. Het CDA won 94 gemeenten, GroenLinks en SGP pakten allebei in 21 gemeenten de meeste stemmen. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

  • De coalitiebesprekingen in de provincies zullen de komende tijd vooral gaan over de klimaatmaatregelen. Dat verwacht Theo Bovens, gouverneur in Limburg en voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO). ‘Twee partijen die duidelijke standpunten over het klimaat innemen, hebben flink gewonnen.’

   Bovens: klimaatstandpunten hebben gewonnen

   De coalitiebesprekingen in de provincies zullen de komende tijd vooral gaan over de klimaatmaatregelen. Dat verwacht Theo Bovens, gouverneur in Limburg en voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO). ‘Twee partijen die duidelijke standpunten over het klimaat innemen, hebben flink gewonnen.’

  • Het is de vraag of Forum voor Democratie de verkiezingswinst wil en kan verzilveren door collegedeelname in provincies. Het is niet verwonderlijk dat regionale partijen het slecht hebben gedaan. De hogere opkomst wil niet zeggen dat de provinciale politiek meer is gaan leven.

   Verzilvering winst Forum in coalities ongewis

   Het is nog maar de vraag of Forum voor Democratie de verkiezingswinst kan en wil verzilveren door collegedeelname in provincies. Het is niet verwonderlijk dat de regionale partijen het door de bank genomen slecht hebben gedaan. Het was meer dan ooit een ‘nationale’ en geen provinciale verkiezing. De hogere opkomst wil dan ook niet zeggen dat de provinciale politiek meer is gaan leven.

  • De relatief korte kieslijst die Forum voor Democratie in de verschillende provincies heeft ingediend, kan de partij zetels kosten. Zo lijkt het erop dat ze in Flevoland minstens één zetel gaan verliezen, omdat de kandidaten op zijn.

   Korte kieslijst kan Forum zetels kosten

   De relatief korte kieslijst die Forum voor Democratie in de verschillende provincies heeft ingediend, kan de partij zetels kosten. Zo lijkt het erop dat de partij in Flevoland minstens één zetel gaat verliezen, omdat de kandidaten op zijn. Volgens de partij is er niets aan de hand.

  • De versplintering schrijdt voort, Forum voor Democratie (FvD) knalt de provincies in en GroenLinks verovert een stevige, strategische positie. Dat zijn de conclusies van de Provinciale Statenverkiezingen. Verder valt op dat de PvdA nipt het grootste is in Groningen en Drenthe en het CDA wat ruimer de grootste in Overijssel, Friesland, Zeeland en Limburg.

   Rechts populisme versus groen activisme

   Forum voor Democratie knalt de provincies in, GroenLinks verovert een stevige, strategische positie en de versplintering schrijdt voort. Dat zijn de conclusies van de Provinciale Statenverkiezingen. Verder valt op dat de PvdA nipt het grootste is in Drenthe en het CDA wat ruimer de grootste in Overijssel, Friesland, Zeeland en Limburg.

  • Code Oranje deed mee aan de Statenverkiezingen in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. De beweging behaalde niet een zetel. Geestelijk vader van de beweging en waarnemend burgemeester van Heerhugowaard Bert Blase vertelt waarom de weg naar een nieuwe democratie taai is.

   Geen zetels voor Code Oranje

   Code Oranje deed mee aan de Statenverkiezingen in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. De beweging behaalde niet een zetel. Geestelijk vader van de beweging en waarnemend burgemeester van Heerhugowaard Bert Blase vertelt waarom de weg naar een nieuwe democratie taai is.

  • GroenLinks is in minstens veertien gemeenten de grootste, zoals in de steden Utrecht, Leiden, Maastricht, Delft, Amersfoort, Arnhem en Zwolle en naar het lijkt ook in grote steden als Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Forum voor Democratie is in minstens tachtig gemeenten de grootste geworden, met name in de plaatsen rond de grote steden, maar ook in Rotterdam.

   Forum wint voorsteden, GroenLinks grote steden

   2 reacties

   Forum voor Democratie is in minstens tachtig gemeenten de grootste geworden, met name in de plaatsen rond de grote steden, maar ook in Rotterdam. GroenLinks werd in minstens veertien gemeenten de grootste, zoals in de steden Utrecht, Leiden, Maastricht, Delft, Amersfoort, Arnhem en Zwolle en naar het lijkt ook in Amsterdam, Groningen en Nijmegen.

  • Campagneleiders van de belangrijkste politieke partijen denken dat de schietpartij in Utrecht niet beslissend was voor de Provinciale Statenverkiezingen. De opmars van grote winnaar Forum voor Democratie (FvD) was al voor die noodlottige maandag begonnen, menen ze.

   ‘Niet ‘Utrecht’ maar klimaat gamechanger’

   De schietpartij in Utrecht was niet beslissend voor de Provinciale Statenverkiezingen, denken de campagneleiders van de belangrijkste politieke partijen. De opmars van grote winnaar Forum voor Democratie (FvD) was al voor die noodlottige maandag begonnen, menen ze.

  • Na de verkiezingen van woensdag is de grote vraag hoe en op welke wijze de nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten in de twaalf provincies worden geformeerd. Spannend en onvoorspelbaar wordt het zeker. Wie gaat met wie is een vraag die gemakkelijk kan worden gesteld, maar waar menige informateur zijn of haar tanden op kan gaan stukbijten om uit deze gefragmenteerde uitslag een stabiel bestuur te formeren.

   De grote drie? Das war einmal

   De politiek in de provincie is geen exclusief domein meer van de drie klassieke bestuurderspartijen CDA, PvdA en VVD. De fragmentatie van de Staten heeft het provinciale bestuur breder van kleur én politieker gemaakt.

  • Provinciale Staten als geheel moeten de regie voeren over het proces van coalitieonderhandeling. Om te beginnen moet de verkiezingsuitslag door de nieuw gekozen Statenleden plenair worden geduid. Dat is de allereerste stap die nu moet worden gezet op weg naar een betere democratische provinciale politiek.

   Statenleden moeten regie voeren over nieuwe coalitie

   De voltallige Provinciale Staten moeten de regie voeren over het proces van coalitieonderhandeling. Om te beginnen moet de verkiezingsuitslag door de nieuw gekozen Statenleden plenair worden geduid. Dat is de allereerste stap die nu moet worden gezet op weg naar een betere democratische provinciale politiek.

  • De regeringscoalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer. Nieuwkomer Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, die ook de samenstelling van de senaat bepalen.

   Forum voor Democratie grote winnaar verkiezingen

   2 reacties

   De regeringscoalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer. Nieuwkomer Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, die ook de samenstelling van de senaat bepalen.

  • Bij tien van de 281 stembureaus in Rotterdam is woensdagavond korte tijd een tekort aan stembiljetten geweest. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam meldde dat die tien stembureaus snel weer zijn bevoorraad.

   Stembiljettenschaarste in Rotterdam

   Reageer

   Bij tien van de 281 stembureaus in Rotterdam is woensdagavond korte tijd een tekort aan stembiljetten geweest. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam meldde dat die tien stembureaus snel weer zijn bevoorraad.

  • De gemeente Schiermonnikoog heeft woensdag om 21.22 uur als eerste de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 69 procent, vier jaar geleden was dat nog 56,7 procent.

   Schiermonnikoog eerste met uitslag

   Reageer

   De gemeente Schiermonnikoog heeft woensdag om 21.22 uur als eerste de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 69 procent, vier jaar geleden was dat nog 56,7 procent.

  • Voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen staan er fors minder vrouwen dan mannen op de kieslijsten. Nu is een op de vijf leden van het algemeen bestuur van de waterschappen vrouw. In Provinciale Staten is de man/vrouw-verdeling iets beter: 34,7 procent van de Statenleden is vrouw.

   Vrouwen (weer) fors in minderheid op kieslijsten

   Er staan fors minder vrouwen dan mannen op de kieslijsten voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen. Stem op een Vrouw roept iedereen op om op een vrouw te stemmen, maar wel op een die wat lager op de kieslijst staat. Nu is een op de vijf leden van het algemeen bestuur van de waterschappen vrouw. In Provinciale Staten is de man/vrouw-verdeling ietsjes beter: 34,7 procent van de Statenleden is vrouw.

  • Kiezers kunnen woensdag weer op verschillende bijzondere locaties hun stem uitbrengen. De meeste stembureaus openden om 07.30 uur hun deuren.

   Stemmen op bijzondere locaties

   Reageer

   Kiezers kunnen woensdag weer op verschillende bijzondere locaties hun stem uitbrengen. De meeste stembureaus openden om 07.30 uur hun deuren.

  • Burgemeester Rob Bats van de Overijsselse gemeente Steenwijkerland is woensdagmorgen voor niks met zijn elektrische bakfiets naar het stembureau in het dorp Eesveen gefietst. Er had zich daar nog geen rolstoeler gemeld, die in de bakfiets van de burgemeester naar een stembureau een paar kilometer verderop gebracht wilde worden, zegt zijn woordvoerder.

   Nog geen klanten voor fietsende burgemeester Bats

   Reageer

   Burgemeester Rob Bats van de Overijsselse gemeente Steenwijkerland is woensdagmorgen voor niks met zijn elektrische bakfiets naar het stembureau in het dorp Eesveen gefietst. Er had zich daar nog geen rolstoeler gemeld, die in de bakfiets van de burgemeester naar een stembureau een paar kilometer verderop gebracht wilde worden, zegt zijn woordvoerder.

  • Provincies trekken steeds minder geld uit om kiezers naar het stembureau te lokken. Dit jaar besteden ze in totaal 1,3 miljoen euro voor opkomstbevorderende campagnes voor de Statenverkiezingen. Bij de vorige twee provinciale verkiezingen, vier en acht jaar geleden, hadden de twaalf provincies daar 1,5 tot 2 miljoen euro voor over. In 2007 kostte de campagne om de opkomst te bevorderen zelfs meer dan 3 miljoen euro.

   Weer minder geld om opkomst verkiezingen te bevorderen

   Reageer

   Provincies trekken steeds minder geld uit om kiezers naar het stembureau te lokken. Dit jaar besteden ze in totaal 1,3 miljoen euro voor opkomstbevorderende campagnes voor de Statenverkiezingen. Bij de vorige twee provinciale verkiezingen, vier en acht jaar geleden, hadden de twaalf provincies daar 1,5 tot 2 miljoen euro voor over. In 2007 kostte de campagne om de opkomst te bevorderen zelfs meer dan 3 miljoen euro.

  • De keuzestress slaat toe bij kiesgerechtigden voor de verkiezingen van woensdag. Het aantal mensen dat de stemhulp MijnStem de afgelopen week heeft ingevuld, steeg van 600.000 naar ruim 900.000. Dat blijkt uit een analyse van de bezoekersaantallen van MijnStem.

   Keuzestress voor verkiezingen neem toe

   Veel kiesgerechtigden hebben last van ‘groeiende keuzestress’ voor de verkiezingen van woensdag. Het aantal mensen dat de stemhulp MijnStem de afgelopen week heeft ingevuld, steeg van 600.000 naar bijna een miljoen. Dat blijkt uit een analyse van de bezoekersaantallen van MijnStem, die voor alle waterschappen en provincies te raadplegen is.

  • Burgemeester Rob Bats van de Overijsselse gemeente Steenwijkerland gaat rolstoelafhankelijke kiezers op 20 maart persoonlijk met een bakfiets naar een stembureau brengen. Tenminste, als die kiezers in het dorp Eesveen wonen.

   Burgemeester Bats brengt kiezers in bakfiets

   Reageer

   Burgemeester Rob Bats van de Overijsselse gemeente Steenwijkerland gaat rolstoelafhankelijke kiezers op 20 maart persoonlijk met een bakfiets naar een stembureau brengen. Tenminste, als die kiezers in het dorp Eesveen wonen.

  • Nederland moet compleet nieuwe software bouwen voor bij verkiezingen. Het huidige systeem, de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), is na zo'n tien jaar aan vervanging toe, zegt de Kiesraad in het maandag verschenen jaarverslag. De raad praat erover met de minister van Binnenlandse Zaken.

   Verkiezingssoftware aan vervanging toe

   3 reacties

   Nederland moet compleet nieuwe software bouwen voor bij verkiezingen. Het huidige systeem, de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), is na zo'n tien jaar aan vervanging toe, zegt de Kiesraad in het maandag verschenen jaarverslag. De raad praat erover met de minister van Binnenlandse Zaken.

  • De stempas en de stembiljetten voor de verkiezingen van de waterschappen zijn dit jaar weer groen. De stempapieren voor Provinciale Staten zijn blauw. Dat zegt Procura, het bureau uit Heerhugowaard dat voor het merendeel van de Nederlandse gemeenten de verkiezingen praktisch verzorgt.

   Pas op: water is op 20 maart even groen

   1 reactie

   De stempas en de stembiljetten voor de verkiezingen van de waterschappen zijn dit jaar weer groen. De stempapieren voor Provinciale Staten zijn blauw. Dat zegt Procura, het bureau uit Heerhugowaard dat voor het merendeel van de Nederlandse gemeenten de verkiezingen praktisch verzorgt. 

  • Stemmen per brief vanuit het buitenland kan niet bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. Reden is, aldus de Kiesraad, dat stemmers voor deze verkiezingen ingezetene moeten zijn van een provincie. Ze vallen dan ook onder het werkgebied van een waterschap.

   Speciaal kiescollege overwogen voor senaatstem

   Reageer

   Stemmen per brief vanuit het buitenland kan niet bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. Stemmers voor deze verkiezingen moeten ingezetene zijn van een provincie. Om hun stem voor de Eerste Kamer niet verloren te laten gaan, wordt instelling van een speciaal kiescollege overwogen. 

  • Duurzaamheid is het belangrijkste thema voor de Statenverkiezingen. Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsprogramma’s die Citisens op verzoek van Binnenlands Bestuur heeft gemaakt.

   Duurzaamheid belangrijkste verkiezingsthema Staten

   Duurzaamheid is hèt thema bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. Verkeer en vervoer en woningbouw spelen eveneens in alle provincies een prominente rol. Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsprogramma’s die Citisens op verzoek van Binnenlands Bestuur heeft gemaakt.

  • De belangstelling van de kiezer voor de provinciale politiek is niet bijster groot. Waar bijna driekwart van de Nederlanders geïnteresseerd is in de landelijke politiek, heeft maar 44 procent van de kiezers interesse in de provinciale politiek.

   Provinciale politiek boeit kiezer matig

   De belangstelling van de kiezer voor de provinciale politiek is niet bijster groot. Waar bijna driekwart van de Nederlanders geïnteresseerd is in de landelijke politiek, heeft maar 44 procent van de kiezers interesse in de provinciale politiek.

  • De meeste provincies voeren specifieke campagnes om de opkomst te bevorderen. Gelderland, Zuid- en Noord-Holland niet. Dat blijkt uit een rondgang langs alle provincies.

   Op zoek naar de provinciale kiezer

   De opkomst bij de Statenverkiezingen van vier jaar geleden lag met gemiddeld 47,76 procent fors lager dan in 2011, toen 55,97 procent van de kiezers naar de stembus toog. De meeste provincies voeren dan ook specifieke campagnes om de opkomst te verhogen. Gelderland, Zuid- en Noord-Holland niet. Zij geloven er niet in. Dat blijkt uit een rondgang langs alle provincies.

  • In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zijn op tv en radio meerdere politieke debatten te zien en te horen. Politici, zowel landelijke als provinciale, schuiven in verschillende samenstellingen aan bij radio- en tv-programma's om met elkaar te debatteren. De Provinciale Statenverkiezingen worden op woensdag 20 maart gehouden. De gekozen Statenleden bepalen op hun beurt twee maanden later de samenstelling van de Eerste Kamer.

   Debatten op tv en radio in aanloop naar verkiezingen

   7 reacties

   In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zijn op tv en radio meerdere politieke debatten te zien en te horen. Politici, zowel landelijke als provinciale, schuiven in verschillende samenstellingen aan bij radio- en tv-programma's om met elkaar te debatteren. De Provinciale Statenverkiezingen worden op woensdag 20 maart gehouden. De gekozen Statenleden bepalen op hun beurt twee maanden later de samenstelling van de Eerste Kamer.

  • Slechts vier op de tien Noord-Hollandse kiezers weet dat er op 20 maart Statenverkiezingen zijn. Ruim een derde van de kiezers (35 procent) weet niet dat er verkiezingen voor de deur staan. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de provincie Noord-Holland is uitgevoerd onder 1.500 Noord-Hollanders.

   Noord-Hollanders onbekend met naderende verkiezingen

   Ruim een derde van de kiezers (35 procent) in Noord-Holland weet niet dat er verkiezingen voor Provinciale Staten voor de deur staan. 22 procent heeft er ‘vaag iets over gehoord’. Slechts vier op de tien kiezers (41 procent) weet dat er verkiezingen op 20 maart zijn.

  • Voor alle 21 waterschappen heeft Citisens afzonderlijke stemhulpen gemaakt. In MijnStem komen vooral die punten aan de orde waarin partijen van elkaar verschillen. Dat doen ze op de 25 stellingen die elk van de 21 stemhulpen telt, weet Anne van de Meerakker, vanuit Citisens projectleider voor de stemhulpen van de waterschappen. Belangrijk, want er moet wat te kiezen zijn, anders heeft een stemhulp geen zin. Bij het ene waterschap spelen andere discussiepunten dan bij het andere, maar er kan een top drie worden gedestilleerd die bij alle waterschappen tot politieke verdeeldheid leidt.

   Takenpakket waterschap verdeelt kiezer

   Het takenpakket van waterschappen, de waterschapsbelasting en recreatie zijn hot topics bij de waterschapsverkiezingen van 20 maart. Dat blijkt uit een analyse die op verzoek van Binnenlands Bestuur door Citisens is gemaakt. 

  • Voor de waterschapsverkiezingen hebben zich 196 partijen gemeld. Er zijn 442 zetels te verdelen. Voor het Waterschap Limburg dingen de meeste partijen mee. Veertien partijen hopen daar een of meer van de 21 zetels voor het algemeen bestuur te bemachtigen.

   Meeste partijen voor waterschapsverkiezingen in Limburg

   Voor de waterschapsverkiezingen van 20 maart hebben zich 196 partijen gemeld. Er zijn 442 zetels te verdelen. Voor het Waterschap Limburg dingen de meeste partijen mee: maar liefst 14 partijen hopen daar een of meer van de 21 zetels voor het algemeen bestuur te bemachtigen.

  • Aan de Provinciale Statenverkiezingen willen 179 partijen meedoen. Er zijn 570 zetels te verdelen. In Zuid-Holland hebben inwoners met zeventien deelnemende partijen de meeste keuze. Dat blijkt uit gegevens die de Kiesraad woensdag bekend heeft gemaakt.

   Bijna 180 deelnemende partijen aan Statenverkiezingen

   Aan de Provinciale Statenverkiezingen van volgende maand willen in totaal 179 partijen meedoen. Er zijn 570 zetels te verdelen. In Zuid-Holland hebben inwoners de meeste keuze: daar willen zeventien partijen aan de Statenverkiezingen meedoen. In Overijssel en Limburg dingen met dertien partijen het minst aantal partijen mee naar een of meerdere statenzetels.

  • Politieke partijen moeten op hun kandidatenlijsten de genderidentiteit van de kandidaten doorgeven. Die oproep doen Stem op een Vrouw en Open State Foundation. De informatie is noodzakelijk om de emancipatie van vrouwen in de politiek bij te houden, zo stellen zij.

   M/v/x op kandidatenlijst verkiezingen

   Politieke partijen moeten bij het inzenden van hun kandidatenlijsten de genderidentiteit van de kandidaten doorgeven. Die oproep doen Stem op een Vrouw en Open State Foundation. Zij stellen dat de informatie noodzakelijk is om de emancipatie van vrouwen in de politiek bij te houden. Partijen kunnen kiezen voor notering van m/v/x.

  • In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten, waterschappen en het Europees parlement begint het kabinet een ‘bewustwordingscampagne' tegen nepnieuws en desinformatie. De regering wil burgers zo bewuster maken van deze verschijnselen rond verkiezingen.

   Kabinet begint campagne tegen desinformatie

   3 reacties

   Het kabinet begint een ‘bewustwordingscampagne' tegen nepnieuws en desinformatie in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar voor de Provinciale Staten, waterschappen en het Europees parlement. De regering wil burgers zo bewuster maken van deze verschijnselen rond verkiezingen. 

  • De waterschappen betalen gemeenten 12 miljoen euro voor de organisatie van de waterschapsverkiezingen in maart 2019.

   Verkiezingen kosten waterschappen 12 miljoen

   De organisatie van de waterschapsverkiezingen in maart 2019 kosten de waterschappen 12 miljoen euro. Dat is in elk geval de ­bijdrage die de waterschappen moeten betalen aan de gemeenten die de verkiezingen verzorgen.

  • De regering wil burgers bewuster gaan maken van desinformatie en nepnieuws rond verkiezingen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) denkt aan een ,,bewustwordingscampagne'' in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen en Europese verkiezingen volgend jaar.

   Campagne tegen nepnieuws bij verkiezingen

   3 reacties

   De regering wil burgers bewuster gaan maken van desinformatie en nepnieuws rond verkiezingen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) denkt aan een ,,bewustwordingscampagne'' in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen en Europese verkiezingen volgend jaar.

  Achtergrond  Achtergrond

  • Oude wijn in nieuwe zakken

   Limburg heeft geschiedenis geschreven: het is de eerste provincie ooit met een extraparlementair college van Gedeputeerde Staten. Ook opvallend: de klassieke bestuurderspartijen VVD, CDA en PvdA zitten in vrijwel alle tot nu toe gevormde colleges, ondanks het verlies van deze partijen. De vorming van nieuwe colleges duurde dit keer wel erg lang.

  • Het stof is neergedaald, de nieuwe Statenleden geïnstalleerd en informateurs aan het werk getogen. Welke gevolgen heeft de uitslag van de Statenverkiezingen voor gemeentebesturen? Of is het business as usual tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022?

   ‘Kalm blijven’ onder opmars van Forum

   Het stof is neergedaald, de nieuwe Statenleden geïnstalleerd en informateurs aan het werk getogen. Welke gevolgen heeft de uitslag van de Statenverkiezingen voor gemeentebesturen? Of is het business as usual tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022?

  • Op 20 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. In een serie belicht Binnenlands Bestuur een aantal hete hangijzers. In het vierde deel: raadsleden over hun provincie.

   Een verre, nogal stugge vriend

   Gemeenteraadsleden hebben een haat-liefdeverhouding met de provincie. Ze willen graag meer contact met Provinciale Staten, maar vinden de provincie ook star en stug. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur en Citisens onder ruim 1.200 raadsleden.

  • De opkomst bij de Statenverkiezingen van vier jaar geleden lag met gemiddeld 47,76 procent fors lager dan in 2011, toen 55,97 procent van de kiezers naar de stembus toog. De meeste provincies voeren dan ook specifieke campagnes om de opkomst te verhogen. Gelderland, Zuid- en Noord-Holland niet. Zij geloven er niet in.

   Op zoek naar de provinciale kiezer

   De opkomst bij de Statenverkiezingen van vier jaar geleden lag met gemiddeld 47,76 procent fors lager dan in 2011, toen 55,97 procent van de kiezers naar de stembus toog. De meeste provincies voeren dan ook specifieke campagnes om de opkomst te verhogen. Gelderland, Zuid- en Noord-Holland niet. Zij geloven er niet in.

  • Provinciale Staten en de waterschappen: Op 20 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. In een serie belicht Binnenlands Bestuur een aantal hete hangijzers. In het tweede deel: woningbouw

   Meer of minder nieuwbouw?

   Het borrelt in Noord-Holland-Noord, het gebied boven Amsterdam. Gemeenten vinden dat de provincie op voorhand hun grootse woningbouwideeën onderuithaalt, de provincie vindt dat gemeenten hun energie beter kunnen steken in nu bouwen.

  • Belangrijke vraagstukken van de samenleving kunnen allang niet meer door één overheidslaag worden opgepakt. Het Interbestuurlijk Programma (IBP) dat afgelopen jaar is afgesloten, is daar een bevestiging van. Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben elkaar samen nodig ‘in gelijkwaardigheid en wederkerigheid’ bij de grootste uitdagingen van onze tijd: van klimaat, wonen, economie tot sociale uitdagingen van werk en leven. Het rijk mag zich daarbij volgens Han Polman wat meer als echte mede-overheid opstellen.

   Essay: Stoppen met knutselen

   Reageer

   Belangrijke vraagstukken van de samenleving kunnen allang niet meer door één overheidslaag worden opgepakt. Het Interbestuurlijk Programma (IBP) dat afgelopen jaar is afgesloten, is daar een bevestiging van. Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben elkaar samen nodig ‘in gelijkwaardigheid en wederkerigheid’ bij de grootste uitdagingen van onze tijd: van klimaat, wonen, economie tot sociale uitdagingen van werk en leven. Het rijk mag zich daarbij volgens Han Polman wat meer als echte mede-overheid opstellen.

  • Provinciale Staten en de waterschappen: Op 20 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. In een serie belicht Binnenlands Bestuur een aantal hete hangijzers. In het eerste deel: bodemdaling.

   Boeren versus buitenlui

   De vele melkveehouderijen in Friesland vereisen een laag grondwaterpeil. Daardoor verdwijnt het veen waardoor huizen verzakken en veel CO2 vrijkomt. Wat telt zwaarder: het boerenbelang of dat van de burgers?

  Opinie  Opinie

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview burgemeester René Verhulst
- Controlesystemen eenvoudig te hacken
- Gezondheidskloof vraagt om
   'beleid via de band'
- Essay: de waarde van de reclassering
- Ellen van Selm reageert op Geert Mak
- Personeelszaken in coronatijd
- De digitale gemeente is er al
    ... in Estland
- Special Energietransitie

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online