of 64621 LinkedIn

Veiligheid speelde geen rol bij gaswinning Groningen

De veiligheid van inwoners van de provincie Groningen speelde geen rol bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.
Reageer

De veiligheid van inwoners van de provincie Groningen speelde geen rol bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Uitgelekt
Dezelfde conclusie stond ook al in een conceptrapport dat in januari uitlekte. 
Volgens de onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. Het belang van de winning stond op de eerste plaats.

Schaderisico
De raad onderzocht de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen in de periode vanaf de ontdekking van het gasveld in 1959 tot 2014. Betrokken partijen waren onder meer het ministerie van Economische Zaken, Shell en GasTerra. Zij beschouwden risico's voor inwoners vooral als schaderisico dat vergoed kon worden en 'het veiligheidsrisico achtten zij verwaarloosbaar', schrijft de onderzoeksraad. 

Aanbevelingen

De onderzoeksraad doet in zijn rapport een aantal aanbevelingen. Zo moeten de bij de gaswinning betrokken partijen erkennen dat ze tot 2013 niet zorgvuldig zijn omgegaan met de veiligheid van burgers in Groningen. Ook moet vanaf nu de veiligheid van de inwoners een belangrijke rol spelen bij besluiten over gaswinning, vindt de raad.

Verbolgen reacties
Het rapport over de gaswinning heeft tot veel verbolgen reacties geleid. 'De conclusie van het rapport is ronduit schokkend. Ze hadden geen oog voor de veiligheid en het is dan ook een grof schandaal dat er in 2013 nog een recordhoeveelheid gas uit de bodem is gehaald', reageerde de Groningse gedeputeerde William Moorlag. De bij de gaswinning betrokken partijen waren onder meer het ministerie van Economische Zaken, Shell, NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De onderzoeksraad concludeert dat de partijen een 'gesloten bolwerk' vormden. Er was geen ruimte voor kritische geluiden, 'ook niet vanuit andere ministeries of de buitenwereld'.
 

Muur van onbegrip
Volgens Dirk Kleijer van de Groninger Bodembeweging bevestigt het rapport de gevoelens die al jaren bij de Groningers leven. 'Groningers liepen jarenlang tegen een muur van onbegrip aan en werden voor gek verklaard. Eindelijk is er de bevestiging van wat wij al wisten: onze veiligheid speelde geen enkele rol en dat is schandalig', aldus Kleijer.

Andere koers
John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen zei te hopen dat minister Henk Kamp van Economische Zaken met het rapport een andere koers gaat varen. 'Voor ons verandert er niets. We blijven aangiftes doen tegen de minister, maar ook tegen de directeur van de NAM. Zij brengen ons in gevaar en dus moeten ze vervolgd worden.'

Helder en gedegen
De fracties van de politieke partijen in de Tweede Kamer reageerden woensdag vrijwel unaniem kritisch. SP-Kamerlid Eric Smaling noemde het 'een letterlijk schokkend' rapport. 'Heel frustrerend voor de Groningers'. 'Het Rijk liep blind achter de miljarden aan, de NAM was doof voor lastige feiten over aardbevingen en bodemdaling', reageerde Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Verantwoordelijk minister Kamp omschreef het rapport als helder en gedegen.

Geschoffeerd

Albert Rodenboog, burgemeester Loppersum: 'Groningen is jarenlang geschoffeerd en het is fijn dat dit nu eindelijk eens wordt bevestigd en op papier staat. Het rapport geeft een inkijkje in de manier waarop de betrokken partijen elkaar de hand boven het hoofd hebben gehouden. Het is verbazend dat dat gebeurd is. Ik vind het een mooie aanbeveling dat de partijen die betrokken zijn bij de gaswinning een excuus moeten maken naar de Groningers, want dat is wat de Onderzoeksraad eigenlijk zegt. Het zou een goede, eerste stap zijn in het herstel van vertrouwen.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.