of 65101 LinkedIn

Dossier: De zaak Van Rey

Jos van Rey wordt ervan verdacht dat hij corruptie heeft gepleegd en gelekt heeft.

Jos van Rey (VVD), wethouder in Roermond en lid van de Eerste Kamer heeft zijn functies opgegeven omdat hij verdachte is in een strafzaak. Na een inval in het stadhuis, zijn woning en de woningen van zijn kinderen maakt het OM bekend dat hij verdacht wordt van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Ook burgemeesterskandidaat Ricardo Offermans van Meerssen wordt in deze zaak verdacht.

  Nieuws  Nieuws

  • Van Rey (74) zou van vier lokale ondernemers gedurende een lange periode giften hebben aangenomen. Onder meer hiervoor en voor corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen is hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Daarnaast mag hij twee jaar lang geen bestuurlijk ambt uitvoeren.

   Jos van Rey schikt met OM

   De voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie, meldt zijn advocaat. Het OM vorderde een bedrag van bijna 3 ton van de politicus, maar gaf tijdens de zitting in de ontnemingszaak drie weken geleden al aan te willen schikken voor 120.000 euro. Inmiddels is duidelijk dat het schikkingsbedrag is verlaagd naar 80.000 euro.

  • De voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey moet vandaag voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Het Openbaar Ministerie probeert via de rechter een kleine drie ton terug te vorderen in vervolg op zijn eerdere veroordeling wegens corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

   OM eist drie ton van Jos van Rey

   2 reacties

   De voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey moet vandaag toch weer voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen in de ontnemingszaak tegen hem. Het Openbaar Ministerie probeert via de rechter een kleine drie ton terug te vorderen in vervolg op zijn eerdere veroordeling wegens corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Eerder dit jaar zinspeelde de rechter nog op een schikking, maar Van Rey en het OM zijn er samen niet uitgekomen.

  • De veroordeling wegens omkoping van de voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag besloten. Van Rey was in cassatie gegaan bij de hoogste rechter, omdat hij het niet eens was met de veroordeling.

   Veroordeling omkoping Jos van Rey blijft in stand

   1 reactie

   De veroordeling wegens omkoping van de voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag besloten. Van Rey was in cassatie gegaan bij de hoogste rechter, omdat hij het niet eens was met de veroordeling.

  • De veroordelingen wegens omkoping van oud-wethouder Jos van Rey van Roermond en een bevriende projectontwikkelaar moeten in stand blijven. Dat heeft de advocaat-generaal dinsdag aan de Hoge Raad geadviseerd.

   'Veroordelingen Van Rey in stand houden'

   1 reactie

   De veroordelingen wegens omkoping van oud-wethouder Jos van Rey van Roermond en een bevriende projectontwikkelaar moeten in stand blijven. Dat heeft de advocaat-generaal dinsdag aan de Hoge Raad geadviseerd.

  • Wat verbindt Jos van Rey, Rob Oudkerk, Ton Hooijmaijers, Co Verdaas, en Wilma Verver? Ze kregen allemaal een integriteitskwestie aan hun broek. Onderzoeker Christiaan Kooman van Partners in Integriteit zet in zijn boek ‘De verdwenen wethouder en de gevallen burgemeester’ 34 kwesties op een rij en zocht uit hoe het verder ging.

   ‘Niemand verplicht je om bestuurder te worden’

   Jos van Rey, Rob Oudkerk, Ton Hooijmaijers, Co Verdaas, Wilma Verver. Allemaal kregen ze een integriteitskwestie aan hun broek. Onderzoeker Christiaan Kooman van Partners in Integriteit zet in zijn boek ‘De verdwenen wethouder en de gevallen burgemeester’ 34 kwesties op een rij en zocht uit hoe het verder ging.

  • De Limburgse politicus Jos van Rey stelt zich niet kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen dit jaar. Hij liet dat vrijdag weten. Van Rey is nu enig Statenlid van de Volkspartij Limburg, die als partij ook niet meer deelneemt aan deze verkiezingen.

   Van Rey doet niet mee aan Statenverkiezingen

   Reageer

   De Limburgse politicus Jos van Rey stelt zich niet kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen dit jaar. Hij liet dat vrijdag weten. Van Rey is nu enig Statenlid van de Volkspartij Limburg, die als partij ook niet meer deelneemt aan deze verkiezingen.

  • De rechtbank in Rotterdam zinspeelt op een schikking in de ontnemingszaak tussen politicus Jos van Rey en het Openbaar Ministerie. Hij drong er bij het OM en Van Rey op aan zich minder star op te stellen.

   Rechter vraagt om minder starre houding Van Rey en OM

   1 reactie

   De rechtbank in Rotterdam zinspeelt op een schikking in de ontnemingszaak tussen politicus Jos van Rey en het Openbaar Ministerie. Hij drong er bij het OM en Van Rey op aan zich minder star op te stellen. 

  • Samenwerking met landelijke partijen levert volgens hem meer op dan alleen actief zijn. Van Rey is nu enig Statenlid van de Volkspartij Limburg. In Roermond zit hij namens de Liberale Volkspartij Roermond in de gemeenteraad. Tot april 2015 was Van Rey lid van de VVD.

   Jos van Rey is lid geworden van 50PLUS

   5 reacties

   De omstreden Roermondse politicus Jos van Rey is lid geworden van 50PLUS. Dat heeft Van Rey maandag gezegd. Van Rey voerde naar eigen zeggen de afgelopen maanden veel gesprekken met landelijke partijen. In de Limburgse Staten werkt hij al samen met 50PLUS, zei hij maandag.

  • De Roermondse oud-wethouder Jos van Rey moet woensdag voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen in een ontnemingszaak. Het Openbaar Ministerie wil geld terugzien als gevolg van zijn eerdere veroordeling wegens corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

   OM wil Van Rey voor drie ton plukken

   2 reacties

   De Roermondse oud-wethouder Jos van Rey moet woensdag voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen in een ontnemingszaak. Het Openbaar Ministerie wil geld terugzien als gevolg van zijn eerdere veroordeling wegens corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

  • Vier politieke partijen in Roermond hebben donderdag een nieuw coalitieakkoord gesloten. GroenLinks, CDA, Demokraten Swalmen en D66 trekken de komende vier jaar samen op. De grootste partij in de Roermondse raad, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey, komt net als de afgelopen vier jaar opnieuw in de oppositie terecht.

   Van Rey definitief buiten college

   2 reacties

   Vier politieke partijen in Roermond hebben donderdag een nieuw coalitieakkoord gesloten. GroenLinks, CDA, Demokraten Swalmen en D66 trekken de komende vier jaar samen op. De grootste partij in de Roermondse raad, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey, komt net als de afgelopen vier jaar opnieuw in de oppositie terecht.

  • De huidige coalitie in Roermond gaat ook de komende vier jaar de stad besturen. Een voorstel van de partij van Jos van Rey, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), om samen met GroenLinks een compact college te vormen, was aan dovemansoren gericht.

   Partij Van Rey opnieuw tot oppositie veroordeeld

   5 reacties

   De huidige coalitie in Roermond gaat ook de komende vier jaar de stad besturen. Een voorstel van de partij van Jos van Rey, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), om samen met GroenLinks een compact college te vormen, was aan dovemansoren gericht.

  • De Roermondse politicus Jos van Rey wil geen wethouder worden. Dat heeft hij donderdagavond bekend gemaakt. Op die manier hoopt zijn partij, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), een belangrijke belemmering voor coalitiebesprekingen met andere partijen weg te halen.

   Jos van Rey ziet af van wethouderschap

   1 reactie

   De Roermondse politicus Jos van Rey wil geen wethouder worden. Dat heeft hij donderdagavond bekend gemaakt. Op die manier hoopt zijn partij, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), een belangrijke belemmering voor coalitiebesprekingen met andere partijen weg te halen.

  • De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey is ondanks één zetel verlies nog altijd de grootste in Roermond. In Brunssum kraaide BBB/Lijst Palmen van de omstreden wethouder Jo Palmen victorie. Palmen won er zelfs één zetel bij.

   Omstreden partijen Limburg handhaven zich

   De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey is ondanks één zetel verlies nog altijd de grootste in Roermond. In Brunssum kraaide BBB/Lijst Palmen van de omstreden wethouder Jo Palmen victorie. Palmen won er zelfs één zetel bij.

  • De LVR wil donderdag best praten over de gevolgen van het vonnis voor de bestuurscultuur in Roermond. Maar als Van Rey wordt aangevallen, stapt de LVR en bloc op, dreigt vicefractievoorzitter Dirk Franssen.

   Fractie LVR vreest 'tribunaal' tegen Jos van Rey

   7 reacties

   De tienkoppige fractie van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) dreigt komende donderdagavond met opstappen als de dan bijeen geroepen extra raadsvergadering ontaardt in een ‘tribunaal’ tegen LVR-coryfee Jos van Rey. De raad buigt zich dan namelijk over het vonnis van de rechtbank in Rotterdam, die Van Rey onder meer veroordeelde wegens corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie.

  • De gemeenteraad van Roermond komt op 8 september in een extra vergadering bijeen om te praten over de consequenties van de veroordeling van raadslid en voormalig VVD-wethouder Jos van Rey wegens corruptie

   Raad Roermond praat over positie Jos van Rey

   5 reacties

   De gemeenteraad van Roermond komt op 8 september in een extra vergadering bijeen om te praten over de consequenties van de veroordeling van raadslid en voormalig VVD-wethouder Jos van Rey wegens corruptie.

  • Na het Openbaar Ministerie (OM) gaat nu ook ex-VVD-politicus Jos van Rey in hoger beroep tegen de veroordeling door de rechtbank in Rotterdam tot 240 uur taakstraf.

   Jos van Rey gaat ook in hoger beroep

   6 reacties

   Na het Openbaar Ministerie (OM) gaat nu ook ex-VVD-politicus Jos van Rey in hoger beroep tegen de veroordeling door de rechtbank in Rotterdam tot 240 uur taakstraf. Dat laat Van Rey woensdag via zijn advocate Gitte Stevens weten. Van Rey besloot tot het hoger beroep omdat ook het OM in beroep gaat. Mocht het OM afzien van dat beroep, dan zal ook Jos van Rey zijn beslissing heroverwegen, laat zijn raadsvrouwe weten.

  • Ex-politicus Jos van Rey heeft een taakstraf van 240 uur gekregen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald. Tegen de oud-VVD'er was twee jaar cel geëist. Het ontbreekt volgens de rechtbank aan keihard bewijs voor omkoping en fraude.

   Jos van Rey krijgt taakstraf van 240 uur

   7 reacties

   Ex-politicus Jos van Rey heeft dinsdag een taakstraf van 240 uur gekregen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Tegen de oud-VVD'er was twee jaar cel geëist.

  • De zestig uur werkstraf in hoger beroep voor de oud-burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermans, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag besloten.

   Gerechtshof handhaaft straf Offermans

   Reageer

   De zestig uur werkstraf in hoger beroep voor de oud-burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermans, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag besloten.

  • In een e-mail aan de burgemeester en de raad van Heerlen schrijft hij ,,dat de afgelopen dagen een grote impact hebben gehad op mij als politicus en mens. Ik heb derhalve besloten om het politieke en publieke leven een maand te verlaten en te werken aan een stuk zelfreflectie’’

   Raadslid van "kampbeul-tweet" verlaat tijdelijk politiek

   9 reacties

   Het Heerlense raadslid Christian Petermann neemt een time-out van een maand om te werken aan ,,een stuk zelfreflectie’’, zoals hij dat maandag omschrijft in een mail aan de burgemeester en de gemeenteraad.

  • De burgemeester vindt het ‘onacceptabel’, de grootste raadsfractie ‘triest’ en het Openbaar Ministerie heeft aangifte gedaan. Maar het Heerlense raadslid Christian Petermann zit na zijn tweet waarin hij officieer van Justitie dood wenst nog gewoon op z’n plek in de raad.

   Raadslid dat OvJ dood wenst, blijft gewoon aan

   De burgemeester vindt het ‘onacceptabel’, de grootste raadsfractie ‘triest’ en het Openbaar Ministerie heeft aangifte gedaan. Maar het Heerlense raadslid Christian Petermann zit na zijn tweet waarin hij officieer van Justitie dood wenst nog gewoon op z’n plek in de raad.

  • De partij van Van Rey had hem als kandidaat voor de commissie naar voren geschoven, die het functioneren van de Roermondse burgemeester Rianne Donders (CDA) moet gaan evalueren.

   Jos van Rey geweigerd in functioneringscommissie

   7 reacties

   Politicus Jos van Rey is als raadslid in Roermond niet welkom in een nieuwe gemeentelijke commissie. De liberaal, tegen wie het Openbaar Ministerie dinsdag twee jaar cel eiste wegens onder meer corruptie, kreeg donderdagavond niet het vertrouwen van de Roermondse gemeenteraad. Daarbij wordt verwezen naar 'de actualiteit', zonder dat dit verder gespecificeerd wordt.

  • Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag aangifte gedaan om een tweet van het Heerlense raadslid Christian Petermann. Die vergeleek officier van justitie Anja Janssen dinsdag op Twitter met een kampbeul in het Duitse concentratiekamp Auschwitz en wenste haar dood.

   Aangifte om tweet in zaak-Van Rey

   12 reacties

   Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag aangifte gedaan om een tweet van het Heerlense raadslid Christian Petermann. Die vergeleek officier van justitie Anja Janssen dinsdag op Twitter met een kampbeul in het Duitse concentratiekamp Auschwitz en wenste haar dood.

  • Er is twee jaar cel geëist tegen politicus Jos van Rey. De oud-VVD'er staat bij de rechtbank in Rotterdam terecht voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Het Openbaar Ministerie wil ook dat de rechtbank bepaalt dat hij drie jaar niet meer voor de overheid mag werken.

   Twee jaar cel geëist tegen Van Rey

   Reageer

   Er is twee jaar cel geëist tegen politicus Jos van Rey. De oud-VVD'er staat bij de rechtbank in Rotterdam terecht voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Het Openbaar Ministerie wil ook dat de rechtbank bepaalt dat hij drie jaar niet meer voor de overheid mag werken.

  • Politicus Jos van Rey belandde in een wereld van vriendjespolitiek, omkoping en corruptie. Dat concludeert het Openbaar Ministerie dinsdag in de aanloop naar het formuleren van de strafeis tegen de voormalig VVD'er.

   Van Rey 'meegesleurd in eigen succes'

   6 reacties

   Politicus Jos van Rey belandde in een wereld van vriendjespolitiek, omkoping en corruptie. Dat concludeert het Openbaar Ministerie dinsdag in de aanloop naar het formuleren van de strafeis tegen de voormalig VVD'er. Er werd 2 jaar celstraf geëist. 

  • Jos van Rey zei dat het gangbaar was om geheime informatie bij burgemeestersbenoemingen te delen. Hij noemde dat 'klankborden'. Plasterk twitterde in reactie daarop: ‘Heb nu zeer veel burgemeesters en CdKs voorgedragen zien worden. 'Iedereen doet aan klankborden' is niet waar’.

   'Delen vertrouwelijke informatie niet normaal' volgens Plasterk

   6 reacties

   Het is niet normaal dat leden van een vertrouwenscommissie vertrouwelijke informatie delen met sollicitanten voor burgemeestersfuncties. Dat is volgens mij strafbaar, zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maandag als getuige bij de rechtbank in Rotterdam. De rechtbank ondervroeg hem omdat Plasterk zich op 5 april heeft uitgelaten over uitspraken die Van Rey deed tijdens een eerdere zitting.

  • Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) moet maandagmiddag om 13.00 uur getuigen in het strafproces tegen ex-VVD’er Jos van Rey. De rechtbank in Rotterdam wil de bewindsman aan de tand voelen omdat Plasterk zich op 5 april heeft uitgelaten over uitspraken die Van Rey deed tijdens een eerdere zitting.

   Plasterk getuigt maandag in proces Van Rey

   Reageer

   Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) moet maandagmiddag om 13.00 uur getuigen in het strafproces tegen ex-VVD’er Jos van Rey. De rechtbank in Rotterdam wil de bewindsman aan de tand voelen omdat Plasterk zich op 5 april heeft uitgelaten over uitspraken die Van Rey deed tijdens een eerdere zitting.

  • Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ´licht graag toe' wat hij getwitterd heeft in reactie op het strafproces tegen VVD’er Jos van Rey. Dat zegt zijn woordvoerder.

   Plasterk wil getuigen

   6 reacties

   Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ´licht graag toe' wat hij getwitterd heeft in reactie op het strafproces tegen VVD’er Jos van Rey. Dat zegt zijn woordvoerder. 

  • Van Rey was ten tijde van de start van de vervolging immers lid van de Eerste Kamer. Volgens de Grondwet moeten ambtsmisdrijven door (voormalig) senatoren worden behandeld door de Hoge Raad.

   Ambtsmisdrijven Van Rey mogelijk naar Hoge Raad

   8 reacties

   De rechtbank in Rotterdam spreekt zich pas volgende week eventueel uit over de vraag of zij bevoegd is te oordelen over de ambtsmisdrijven waarvan de Roermondse politicus Jos van Rey (70) verdacht wordt. De vraag is of de Hoge Raad de ambtsmisdrijven niet moet behandelen.

  • Na jaren van voorbereiding gaat komende week de rechtszaak tegen VVD-politicus Jos van Rey uit Roermond beginnen. Hij wordt onder meer verdacht van corruptie, omkoping en lekken van vertrouwelijke informatie.

   Corruptierechtszaak tegen Van Rey begint

   7 reacties

   De rechtszaak tegen de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey, die eigenlijk eind 2015 zou plaatsvinden, begint maandag. De oorzaak van de vertraging is het grote aantal getuigen (55) dat moest worden gehoord. 

  • Dat meldt de Media Groep Limburg, dat met filmproducent Elbe Stevens het initiatief heeft genomen voor de tv-serie. Het is gebaseerd op het boek 'El Rey, van jager tot prooi' van de onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers.

   Televisieserie over Jos van Rey

   1 reactie

   Er is een televisieserie in de maak over de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey. Tekstschrijver en stand-upcomedian Raoul Heertje legt momenteel de laatste hand aan het script voor een vierdelige serie.

  • Na het boek El Rey van de journalisten Hans Goossen en Theo Sniekers, komt er nu dus een opera over de van corruptie en machtsmisbruik verdachte Van Rey.

   Opera over Jos van Rey

   Er komt een opera over het levensverhaal van de Roermondse politicus Jos van Rey. De première is op 30 augustus in Valkenburg.

  • De rechtszaak tegen de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey en diens vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol vindt pas in de eerste helft van volgend jaar plaats.

   Van Rey pas volgend jaar voor rechter

   3 reacties

   De inhoudelijke rechtszaak tegen de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey en diens vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol vindt pas in de eerste helft van volgend jaar plaats. 

  • Aanleiding voor het verzoek is de twijfel die twee hoogleraren zaterdag in het radioprogramma Argos uiten over een storing

   SP wil onderzoek naar tap Teeven en Van Rey

   2 reacties

   De SP wil dat er 'een diepgravend en onafhankelijk' onderzoek komt naar de zogenoemde Teeventap. Dat is de mislukte opname van een telefoongesprek dat toenmalig staatssecretaris Fred Teeven van Justitie in 2012 voerde met de van corruptie verdachte VVD'er Jos van Rey uit Limburg.

  • De reden hiervoor is een verzoek van de Kamercentrale Limburg. 'De Kamercentrale Limburg van de VVD ziet het zitting nemen door de heer Van Rey in de Provinciale Staten van Limburg voor een andere partij als een stap die de VVD schade berokkent. Hierdoor kan het van de VVD niet langer gevergd worden de heer Van Rey lid van de partij te laten zijn', luidt de korte verklaring.

   VVD zet Jos van Rey uit de partij

   8 reacties

   De omstreden Jos van Rey is uit de VVD gezet. Het hoofdbestuur van de VVD heeft besloten zijn lidmaatschap te beëindigen, aldus een woordvoerder van de partij donderdagavond na een bericht van L1.

  • VVD'er en oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns heeft in hoger beroep een werkstraf gekregen van zestig uur. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald. De aanklager had 120 uur geëist.

   60 uur werkstraf voor oud-burgemeester Offermanns

   1 reactie

   VVD'er en oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns heeft in hoger beroep een werkstraf gekregen van zestig uur. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald. De aanklager had 120 uur geëist.

  • Rob Bats (l) en Piet Ploeg

   VVD-schandalen breiden uit als olievlek

   Ex-wethouder Ploeg van Stichtse Vecht en voormalig burgemeester Bats van Haren, beide VVD’ers, zijn in opspraak gekomen. Het NRC meldt dat ze worden verdacht van het beïnvloeden van de benoemingsprocedure voor burgemeester in Stichtse Vecht. De zaak kwam aan het licht doordat de politie de telefoongesprekken afluisterde van VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif in in diezelfde gemeente.

  • De van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey mag oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns laten horen in zijn strafzaak. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald.

   Offermanns toegelaten als getuige in zaak Van Rey

   1 reactie

   De van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey mag oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns laten horen in zijn strafzaak. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald.

  • In hoger beroep is weer 120 uur werkstraf geëist tegen VVD'er en oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen voor corruptie.

   Weer taakstraf geëist voor Offermans

   5 reacties

   In hoger beroep is weer 120 uur werkstraf geëist tegen VVD'er en oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen voor corruptie. Offermanns wordt ervan verdacht dat hij in 2012 vertrouwelijke informatie kreeg van VVD-partijgenoot Jos van Rey toen hij solliciteerde op de functie van burgemeester van Roermond. Van Rey was wethouder en adviseur van de sollicitatiecommissie.

  • Jos van Rey staat als lijstduwer op de kandidatenlijst van de Volkspartij Limburg, die op 18 maart meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen.

   Jos van Rey kandidaat PS-verkiezingen

   12 reacties

   De omstreden Roermondse politicus Jos van Rey staat als lijstduwer op de kandidatenlijst van de Volkspartij Limburg, die op 18 maart meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zei lijsttrekker Vincent Zwijnenberg dinsdagavond tegen nieuwssite 1Limburg.

  • Onder andere bezoekjes aan vastgoedbeurzen in München en Cannes, aan voetbalwedstrijden in Zwitserland en Duitsland en het vakantiehuis van Van Pol in Frankrijk werden voor Van Rey betaald,

   OM: Van Rey voor bijna een ton omgekocht door Van Pol

   1 reactie

   Voormalig VVD-wethouder Jos van Rey van Roermond heeft zich voor ruim 97.000 euro laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Dat staat in de aanklacht van het Openbaar Ministerie (OM).

  • Onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers schreven een boek over het functioneren van de lokale democratie in Roermond. Het is een ontluisterende opsomming van hoe op vele niveaus wordt omgegaan met tegenspraak. ‘Het is doen wat Jos van Rey wil.’

   Sorry, ...hoor ik daar tegenspraak

   Onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers schreven een boek over het functioneren van de lokale democratie in Roermond. Het is een ontluisterende opsomming van hoe op vele niveaus wordt omgegaan met tegenspraak. ‘Het is doen wat Jos van Rey wil.’

  • In het Roermondse stadhuis ‘vluchtten’ bestuurders tijdens collegevergaderingen naar het toilet om maar niet te hoeven stemmen tegen voorstellen waar toenmalig wethouder Jos van Rey vóór was. Die opmerkelijke ontboezeming doet een oud-wethouder in het boek ‘El Rey’ van de onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers van De Limburger/Limburgs Dagblad. Het boek gaat over de van omkoping en witwassen verdachte VVD-politicus Jos van Rey.

   Wethouder met zwakke blaas

   In het Roermondse stadhuis ‘vluchtten’ bestuurders tijdens collegevergaderingen naar het toilet om maar niet te hoeven stemmen tegen voorstellen waar toenmalig wethouder Jos van Rey vóór was.

    

  • Van Pol betaalde volgens de beschuldigingen reisjes naar bijvoorbeeld vastgoedbeurzen en voetbalwedstrijden voor Van Rey maar ook voor voormalig VVD-wethouder Tilman Schreurs.

   Van Pol en Verheijen spreken beschuldigingen tegen

   Reageer

   De verdachte Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol ontkent dat hij voormalige Roermondse VVD-wethouders zoals Jos van Rey heeft omgekocht. ‘Er is door mij nimmer enig bedrag aan omkoopgeld betaald’, laat Van Pol donderdag weten in zijn eerste korte reactie naar aanleiding van de strafzaak tegen hem wegens omkoping.

  • Artist impression Kerkrade centrum compleet

   Kerkrade: voorlopig geen lening aan Van Pol

   4 reacties

   De Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, die is gedagvaard in de corruptiezaak rond Jos van Rey, krijgt voorlopig geen lening van de gemeente Kerkrade. De gemeenteraad van die stad heeft woensdagavond besloten de lening van 23,5 miljoen euro te bevriezen.

  • Keyport 2020, het economisch samenwerkingsverband tussen de zeven Midden-Limburgse gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen, heeft directeur Tilman Schreurs vrijdag voorlopig op non-actief gezet. Dit heeft voorzitter van Keyport en burgemeester van Weert, Jos Heijmans, vrijdagavond bekend gemaakt.

   Gemeenten zetten directeur Keyport 2020 op non-actief

   Reageer

   Het economisch samenwerkingsverband tussen de zeven Midden-Limburgse gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen - Keyport 2020 - heeft directeur Tilman Schreurs vrijdag voorlopig op non-actief gezet. Hij wordt verdacht van omkoping.

  • Omkoping, verkiezingsfraude en witwassen van 175.000 euro wordt hem ten laste gelegd. Op 20, 21 en 22 januari is er een regiezitting in Rotterdam. Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld kan worden is nog niet bekend.

   Van Rey vervolgd voor omkoping, fraude en witwassen

   7 reacties

   Het Openbaar Ministerie vervolgt oud-wethouder Jos van Rey van Roermond voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen van 175.000 euro. Van Rey moet op 20 januari voor het eerst voor de rechter in Rotterdam verschijnen, maakte het OM vrijdag bekend.

  • De gemeenteraad van Roermond heeft maandagavond de 54-jarige Rianne Donders - De Leest (CDA) voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Limburgse bisschopsstad.

   Rianne Donders wordt de nieuwe burgemeester van Roermond

   1 reactie

   De gemeenteraad van Roermond heeft maandagavond de 54-jarige Rianne Donders - De Leest (CDA) voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Limburgse bisschopsstad. Dat gebeurde na een advies door een vertrouwenscommissie.

  • De ambtenaren zijn geen verdachte, benadrukt de woordvoerder. De taps vonden plaats in het belang van het strafrechtelijk onderzoek naar Van Rey, dat volgens de woordvoerder eind dit jaar wordt afgerond.

   Ambtenaren afgeluisterd in onderzoek Jos van Rey

   2 reacties

   Het Openbaar Ministerie (OM) heeft recent twee weken lang twee ambtenaren van de gemeente Roermond afgeluisterd in het kader van het corruptieonderzoek naar politicus en voormalig wethouder Jos van Rey. Een woordvoerder van het OM heeft dinsdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten bevestigd.

  • Oud-wethouder Timan Schreurs heeft onderzoek gehad van het Openbaar Ministerie. De reden is dat hij meerdere malen op voetbalreisjes is gegaan om oranje te kijken, dit zou betaald zijn door een projectontwikkelaar.

   Oranjereisjes oud-wethouder Roermond onderzocht

   7 reacties
   De Roermondse oud-wethouder Timan Schreurs (VVD) is twee keer gehoord door het Openbaar Ministerie over reisjes naar voetbalwedstrijden in het buitenland. Dat heeft Schreurs' advocaat Laurent van der Bruggen maandag verklaard.
  • De politie wil er niet veel over kwijt. De man was eerder al een tijd geschorst in verband met een niet nader genoemd onderzoek. Hij heeft strafontslag gekregen, aldus een woordvoerder

   Medewerker politie in Limburg ontslagen

   Reageer

   Een medewerker van de politie Limburg is 1,5 week geleden ontslagen. Volgens zijn raadsman Ludo Hameleers wordt hij verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie naar de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol en het vervalsen van een proces-verbaal in een andere zaak.

  • De LVR won met 10 zetels weliswaar de verkiezingen, maar de overige fracties hebben samen 21 van de 31 zetels. De meeste fracties hadden al voor de verkiezingen laten weten niet met de LVR in zee te willen gaan.

   Partij Van Rey in oppositie Roermond

   3 reacties

   Politicus Jos van Rey en diens partij de LVR komen in de Roermondse gemeenteraad definitief in de oppositie terecht. Zeven van de acht fracties in de raad hebben woensdag het vertrouwen in elkaar uitgesproken en gaan als brede coalitie verder. Uit hun midden worden zes wethouders gekozen, maakte CDA-formateur Angely Waajen bekend.

  • De zeven politieke partijen in Roermond willen niet semenwerken met de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey. Zaterdag liet fractievoorzitter Angely Waajen van het CDA weten dat de LVR geen meerderheid kan vormen, de huidige coalitie wel. De andere partijen sloten zich bij die uitspraak aan.

   Fracties willen niet met Van Rey in zee

   Reageer

   De partij van Jos van Rey, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), ziet zich naar eigen zeggen geconfronteerd met een ‘cordon sanitaire’ door de andere raadsfracties in Roermond. Dat zei LVR-raadslid Dirk Franssen zaterdag tijdens overleg met andere politieke partijen over de politieke toekomst van Roermond.

  • Hij krijgt die straf omdat hij VVD-partijgenoot Jos van Rey in 2012 naar voren schoof als gedeputeerde in ruil voor informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond.

   Taakstraf voor oud-burgemeester Offermanns

   3 reacties

   Oud-burgemeester Ricardo Offermanns heeft donderdag van de rechtbank in Rotterdam 120 uur taakstraf gekregen voor passieve ambtelijke omkoping. Hij krijgt die straf omdat zijn VVD-partijgenoot Jos van Rey hem in 2012 vertrouwelijke informatie voor de burgemeestersbenoeming in Roermond gaf en hij die heeft aangenomen. Offermans was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. 

  • De rijksrecherche heeft volgens de berichten bij de inval in het huis van Jos van Rey in 2012 een flink aantal kopieën van volmachtformulieren gevonden.

   Van Rey zou ook hebben geronseld voor stemmen

   5 reacties

   Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of de Roermondse VVD'er Jos van Rey stemmen heeft geronseld voor de Provinciale Statenverkiezingen. Bronnen hebben dat woensdag bevestigd na berichten in de Limburgse media.

  • Ook was niet gecontroleerd of er informatie of gesprekken verloren zijn gegaan in de storing, die 50 minuten duurde.

   Storing telefoongesprek Teeven en Van Rey niet gemeld

   6 reacties

   Een storing op 20 september 2012 in het centrale telefoontapsysteem van de opsporingsdiensten is tegen de regels in niet gemeld. Ook was niet gecontroleerd of er informatie of gesprekken verloren zijn gegaan in de storing, die 50 minuten duurde. 

  • Ricardo Offermanns

   'Offermans droeg Van Rey niet voor als gedeputeerde'

   4 reacties

   Niet Ricardo Offermanns droeg Jos van Rey voor als nieuwe kandidaat-gedeputeerde van Limburg voor de VVD, maar toenmalig VVD-statenlid Ingrid Muijs. Dat heeft Muijs zondag gezegd voor de regionale omroep L1.

  • Als het aan het OM ligt moet oud-burgemeester Ricardo Offermans 120 uur werkstraf verrichten.

   120 uur werkstraf geëist tegen oud-burgemeester Offermanns

   5 reacties

   Ricardo Offermanns moet een werkstraf van 120 uur krijgen omdat hij partijgenoot Jos van Rey vorig jaar naar voren schoof als gedeputeerde in ruil voor informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bij de rechtbank in Rotterdam.

  • Het gesprek zou gaan over veiligheid en integriteit. Dat tipte Jos van Rey aan Ricardo Offermanns.

   Telefoontap: Van Rey informeerde Offermanns

   3 reacties

   Toenmalig VVD-wethouder Jos van Rey heeft partijgenoot Ricardo Offermanns in september 2012 gebeld om hem informatie te geven over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Rotterdam, waar een getapt telefoongesprek werd afgespeeld.

  • Jos van Rey

   ‘OM laat kwetsbare Van Rey te lang wachten’

   Oud-burgemeester Ricardo Offermanns en oud-wethouder Jos van Rey moeten te lang wachten op een aanklacht van het OM. Dat betoogt oud-PvdA-senator Joop van den Berg. ‘Een deadline voor het OM, zoals een aanklacht binnen een half jaar, zou ik niet vreemd vinden.’

  • De telefoontjes tussen Jos Van Rey en staatssecretaris Fred Teeven gingen inderdaad over de benoeming van de nieuwe burgemeester van Roermond, zegt de Rijksrecherche. De telefoontjes zijn door een stroomstoring niet opgenomen.

   'Beste Jos, Fred belt je over benoeming'

   1 reactie
   Oud-wethouder en oud-senator Jos van Rey (VVD) wilde wel degelijk met zijn partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie overleggen over een burgemeesterskandidaat voor Roermond. Dat blijkt uit documenten van de Rijksrecherche waaruit de NOS donderdag citeerde. Van Rey zou op 20 september hebben gebeld met iemand in de omgeving van Teeven en naar de staatssecretaris hebben gevraagd.
  • Staatssecretaris Fred Teeven moet zich verantwoorden over een gesprek dat hij heeft gehad met Jos van Rey. De tap daarvan zou zijn verdwenen, maar het OM ontkent dat het gesprek ooit is opgenomen.

   Teeven moet contact met Van Rey uitleggen

   4 reacties
   Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie moet zich binnenkort voor de rechter-commissaris verantwoorden voor een gesprek dat hij gevoerd heeft met de van corruptie verdachte Roermondse ex-VVD-wethouder Jos van Rey. Een tap van dat gsprek is niet gemaakt door een technische storing, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.
  • Wel erkent de 52-jarige agent dat hij advies heeft gegeven aan projectontwikkelaar Piet van Pol, een vriend van Van Rey en medeverdachte in de zaak.

   Agent ontkent lekken naar Van Rey

   Reageer

   Een Limburgse agent die is geschorst omdat hij wordt verdacht van schending van zijn ambtsgeheim ontkent dat hij heeft gelekt over het corruptieonderzoek naar de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey. Wel erkent de 52-jarige agent dat hij advies heeft gegeven aan projectontwikkelaar Piet van Pol, een vriend van Van Rey en medeverdachte in de zaak.

  • VVD-partijvoorzitter Benk Korthals is verhoord in de corruptie-zaak van Van Rey en het lekken in die zaak. Hij ,,betwijfelt'' of hij kan bijdragen aan ,,de waarheidsbevindingen''.

   VVD-ers gehoord in zaak-Van Rey

   Reageer

   VVD-partijvoorzitter Benk Korthals is in totaal zeven uur lang gehoord in de zaak-Van Rey. Korthals weigerde in eerste instantie om te getuigen, maar bedacht zich daarna, zo stelt hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

  • Jos van Rey en consorten zijn geroyeerd als lid van de VVD in Roermond, omdat zij een eigen politieke partij hebben opgericht.

   Van Rey geroyeerd als VVD-lid Roermond

   Reageer

   Jos van Rey en met hem tien anderen zijn geroyeerd als lid van de VVD in Roermond. Zij mogen nog wel lid blijven van de landelijke VVD. Dat zei voorzitter Peter de Koning van de VVD in Limburg.

  • Jos van Rey heeft met een groot deel van de raadsleden de Roermondse VVD verlaten en is een eigen partij gestart.

   Van Rey start Liberale Partij

   1 reactie

   De affaire rond de van ambtelijke corruptie verdachte VVD-politicus Jos van Rey heeft ervoor gezorgd dat een meerderheid van de fractie in Roermond is opgestapt. Tijdens een ledenvergadering werd maandagavond bekend dat zeven van de elf gemeenteraadsleden van de VVD overstappen naar een nieuw geformeerde lokale Liberale Partij.

  • De landelijke VVD zegt niets over de mogelijke terugtrekking van Jos van Rey als kandidaat raadslid voor de gemeenteraadsverkiezingen.

   VVD houdt zich stil over Van Rey

   Reageer

   De VVD wil niet zeggen of Jos van Rey afziet van een plek op de kandidatenlijst van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in Roermond.

  • De VVD-lijsttrekker in Roermond en enkele andere VVD-kandidaten nemen niet namens de partij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Het is niet duidelijk of zij samen met Jos van Rey een nieuwe partij gaan oprichten.

   VVD'ers Roermond keren partij de rug toe

   4 reacties

   De lijsttrekker en enkele andere VVD-kandidaten willen niet langer op de kandidatenlijst voor de VVD Roermond staan. Ze nemen niet namens de partij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Dat liet het bestuur van de VVD Roermond zondag weten.

  • Politici die betrokken zijn bij een strafrechtelijk onderzoek doen er verstandig aan zich verre te houden van kandidatenlijsten bij verkiezingen. Dat vindt premier Mark Rutte, die daarmee de lijn steunt van het hoofdbestuur van de VVD in de kwestie rond de van corruptie verdachte Roermondse VVD'er Jos van Rey.

   Rutte: Van Rey op lijst niet verstandig

   1 reactie
   Premier Mark Rutte steunt de lijn van het hoofdbestuur van de VVD in de kwestie rond de Roermondse VVD'er Jos van Rey. De in opspraak geraakte Van Rey wil tegen de zin van de VVD-leiding in toch op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart.
  • Het van corruptie verdachte ex-raadslid van de VVD Jos van Rey staat op de voorlopige kieslijst in Roermond.

   Jos van Rey op voorlopige kieslijst Roermond

   Reageer

   De leden van de afdeling Roermond van de VVD beslissen maandag of Jos van Rey definitief op de groslijst komt te staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Van Rey staat al op de voorlopige kieslijst, zei voorzitter Victor Cillekens van het bestuur van de VVD in Roermond donderdag. Daarover wordt maandag gestemd.

  • In november wordt de definitieve kandidatenlijst voor de verkiezingen vastgesteld. Dan adviseert het bestuur over de volgorde van de kandidaten.

   Omstreden Van Rey terug op kieslijst Roermond

   10 reacties

   De leden van de afdeling Roermond van de VVD beslissen maandag of Jos van Rey definitief op de groslijst komt te staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Van Rey staat al op de voorlopige kieslijst, zei voorzitter Victor Cillekens van het bestuur van de VVD in Roermond donderdag. Daarover wordt maandag gestemd.

  • De Limburgse VVD'er Ricardo Offermanns ontkent dat hij informatie heeft verstrekt aan Jos van Rey, die hem daarvoor in ruil gesteund zou hebben om burgemeester te worden.

   Ricardo Offermanns ontkent ambtelijke corruptie

   1 reactie

   De Limburgse VVD'er Ricardo Offermanns ontkent de ambtelijke corruptie waarvan hij wordt verdacht. Zijn advocaat Marijn Zuketto heeft dat vrijdag gezegd in een eerste inhoudelijke reactie op de beschuldigingen.

  • Voormalig burgemeester Ricardo Offermanns

   Van corruptie verdachte ex-burgemeester voor rechter

   7 reacties

   Voormalig burgemeester Ricardo Offermanns (VVD) van Meerssen moet op 9 september voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen op verdenking van ambtelijke corruptie of het medeplegen van schending van het ambtsgeheim. Het Openbaar Ministerie bevestigde woensdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten.

  • VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers stapt op vanwege een integriteitskwestie. Meer nieuws wordt later bekend.

   VVD-Kamerlid Johan Houwers stapt op

   14 reacties

   Johan Houwers, Tweede Kamerlid voor de VVD, stapt op. Hij heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maandag laten weten dat hij ,,met pijn in het hart'' afstand doet van zijn Kamerzetel.

  • Cammaert had de VVD onder meer beschuldigd van ,,vliegen vangen''. Alle tijd die ambtenaren nodig hebben voor het beantwoorden van de talloze vragen van de VVD kunnen niet worden besteed aan de toekomst van de stad, aldus Cammaert.

   Nieuwe rel: VVD Roermond is burgemeester beu

   7 reacties

   De VVD in Roermond is waarnemend burgemeester Peter Cammaert (CDA) beu. Cammaert viel woensdag uit naar de VVD Roermond omdat de liberalen volgens Cammaert te veel terugkijken naar het verleden en de kwestie Van Rey in plaats van samen te werken aan de toekomst van Roermond. In een reactie schrijft fractievoorzitter Dré Peters van de Roermondse VVD donderdag aan Cammaert, dat de waardering voor de tijdelijk eerste burger ,,tot een dieptepunt gezakt is.''

  • De voormalige wethouder Jos van Rey wordt niet alleen verdacht van het aannemen van steekpenningen en het plegen van fraude, ook verdenkt het OM hem van witwassen.

   Jos van Rey ook verdacht van witwassen

   10 reacties

   De Roermondse ex-senator en voormalig wethouder Jos van Rey (VVD) wordt naast ambtelijke corruptie nu ook verdacht van witwassen. Dat schrijven de Limburgse kranten zaterdag op basis van een beschikking van de rechtbank in Rotterdam in een zaak van zijn zoon.

  • Het Openbaar Ministerie zegt dat het wel degelijk ex-wethouder Jos van Rey van Roermond heeft geïnformeerd over de beschuldiging.

   OM: Van Rey wèl geïnformeerd over beschuldiging

   6 reacties

   In het corruptieonderzoek naar de in opspraak geraakte VVD-politicus Jos van Rey staat waarheidsvinding voorop. Dat zegt hoofdofficier Gerrit van der Burg van het Landelijk Parket zaterdag in NRC Handelsblad. Hij is verantwoordelijk voor het onderzoek naar Van Rey.

  • De verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol gaat in Kerkrade een nieuw winkelcentrum, appartementen, een bibliotheek en een theater bouwen. De gemeente Kerkrade heeft op hoofdlijnen een akkoord met hem gesloten. Dat maakte de gemeente maandag bekend.

   Kerkrade weer in zee met omstreden projectontwikkelaar

   6 reacties

   De verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol gaat in Kerkrade een nieuw winkelcentrum, appartementen, een bibliotheek en een theater bouwen. De gemeente Kerkrade heeft op hoofdlijnen een akkoord met hem gesloten. Dat maakte de gemeente maandag bekend.

  • De op non-actief gestelde wethouder Jos van Rey van Roermond haalt hard uit naar het Openbaar Ministerie in een interview in de Telegraaf.

   Van Rey: 'Justitie gaat tekeer als losgeslagen bende'

   6 reacties

   De in opspraak geraakte politicus Jos van Rey wil dat de Tweede Kamer een onderzoek instelt naar de werkwijze van het Openbaar Ministerie. Dat zegt de VVD’er zaterdag in een interview met De Telegraaf. Hij wil ook weten of er sprake is van een ,,politieke afrekening''.

  • Voormalig wethouder van Roermond Jos van Rey zegt in een interview dat hij niet accepteert dat er vorig jaar een inval bij hem thuis is geweest. Van Rey wordt verdacht van corruptie.

   Van Rey slaat terug in interview

   4 reacties
   De verdachte VVD-politicus Jos van Rey kiest de aanval. Na een lange periode van stilte heeft hij een interview gegeven aan De Telegraaf en zondag is hij te zien in het ochtendprogramma WNL Op Zondag.

   De Telegraaf plaatste vrijdag alvast een fragment uit het interview dat zaterdag in de krant en op de website staat. In het filmpje zegt Van Rey niet te accepteren wat er op 19 oktober is gebeurd.

  • De VVD Roermond heeft de interne problemen opgelost naar aanleiding van de kandidaatstelling van Van Rey op de lijst.

   VVD Roermond zit weer op één lijn

   2 reacties

   De eerder aangekondigde motie van wantrouwen tegen het bestuur van de VVD in Roermond is maandagavond niet ingediend. Dat zei fractievoorzitter Dré Peters in de gemeenteraad van Roermond na afloop van de ledenvergadering van de VVD in Roermond. Peters werd daar tot lijsttrekker gekozen voor de verkiezingen van maart 2014.

  • De VVD heeft op het congres bepaalt dat er strengere regels met betrekking tot integriteit komen. Zo moet iedere VVD'er een verklaring tekenen dat het zich aan de regels houdt.

   Integriteitsregels aangescherpt bij de VVD

   4 reacties

   VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen. Ook is er een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt. Bij opleidingen zal aandacht worden geschonken aan integriteit en kandidaat-politici moeten een vragenlijst invullen om hun risicoprofiel over integriteit te kunnen beoordelen.

  • Een aantal leden van de VVD gaat volgende raadsvergadering een motie van wantrouwen indienen tegen hun eigen partijbestuur, vanwege de houding ten opzichte van Jos van Rey.

   Motie van wantrouwen Roermondse VVD tegen eigen bestuur

   Reageer

   Een aantal leden van de VVD dient volgende week maandag tijdens de ledenvergadering van de VVD in Roermond een motie van wantrouwen in tegen het eigen afdelingsbestuur. De manier waarop dit bestuur omgaat met de kwestie rond de van corruptie verdachte Roermondenaar Jos van Rey is deze leden in het verkeerde keelgat geschoten.

  • Politici van de VVD moeten allemaal een integriteitsverklaring afleggen en een integriteitscursus volgen. Dat is een voorstel van Partijvoorzitter Benk Korthals die hij op het partijcongres gaat doen.

   Alle VVD-politici moeten integriteitsverklaring tekenen

   5 reacties

   VVD-bestuurders moeten 'vuistregels' gaan tekenen waarin ze beloven integer te handelen. De verplichting geldt voor iedereen die een bestuurlijke functie vervult namens de VVD, van premier tot gemeenteraadslid.

  • Het bestuur van de VVD in Roermond heeft zaterdag de kandidatuur van Jos van Rey als lijstduwer voor de verkiezingen van maart 2014 opgeschort tot 18 november.

   Van Rey geen lijstduwer

   6 reacties

   Het bestuur van de VVD in Roermond heeft zaterdag de kandidatuur van Jos van Rey als lijstduwer voor de verkiezingen van maart 2014 opgeschort tot 18 november. Als het Openbaar Ministerie (OM) dan nog steeds niet duidelijk heeft gemaakt waarvan Jos van Rey verdacht wordt of waarvoor hij mogelijk moet voorkomen, kan de ledenvergadering hem alsnog op de lijst zetten. Het OM zegt in een reactie dat het onderzoek ,,nog geruime tijd" zal duren.

  • Jos van Rey, de voormalige wethouder in Roermond, stelt zich beschikbaar als lijstduwer voor de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Tegen van Rey loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie.

   Jos van Rey lijstduwer VVD Roermond

   18 reacties

   Het bestuur van de VVD Roermond heeft de van corruptie verdachte ex-wethouder Jos van Rey voorgedragen als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Dat maakte het bestuur vrijdagavond bekend.

  • Ex-wethouder Jos van Rey

   VVD Roermond houdt deur open voor Van Rey

   5 reacties

   Ondanks een stroom van kritiek houdt de VVD in Roermond de deur open voor de omstreden oud-wethouder Jos van Rey. De partij zal hem niet uitsluiten van de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

  • Zeven op tien Limburgers heeft geen vertrouwen in Van Rey als politicus. 72 procent van de Limburgers zou het slecht voor Roermond vinden als Van Rey weer terugkeert in de gemeenteraad. Dat blijkt uit een zaterdag gepresenteerd onderzoek onder 1.500 Limburgers door EenVandaag en L1.

   Limburgers tegen kandidatuur VVD' er Van Rey

   Reageer

   Vier op de vijf Limburgers vindt het niet kunnen dat Jos van Rey zich opnieuw kandidaat stelt voor de gemeenteraad van Roermond. Tegen de voormalig VVD-wethouder en -senator loopt een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie.

  • De van corruptie verdachte ex-wethouder Jos van Rey wil weer terugkeren in de gemeenteraad van Roermond. Daarom vindt hij dat het OM zo snel mogelijk duidelijkheid moet verschaffen.

   Jos van Rey wil terug in gemeenteraad

   7 reacties

   De van corruptie verdachte Roermondse VVD-politicus Jos van Rey wil terug in de gemeenteraad. Hij wil zich kandidaat stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen over een jaar.

  • De Roermondse VVD-fractievoorzitter Dré Peters liet weten dat Van Rey gewoon welkom is en blijft, ondanks het advies van de top van de VVD.

   Advies partijtop door VVD Roermond genegeerd

   5 reacties

   De top van de VVD heeft de afdeling in Roermond dringend geadviseerd afstand te nemen van de van corruptie verdachte Jos van Rey. Landelijk VVD-voorzitter Benk Korthals liet maandag weten moeite te hebben met de aanwezigheid van Jos van Rey bij de fractievergaderingen tijdens het onderzoek van justitie tegen de ex-senator en ex-wethouder. Hij zei dat tijdens een gesprek in Den Haag met bestuursvoorzitter Victor Cillekens van de VVD Roermond. Cillekens bevestigde dinsdag berichten hierover in de Limburgse kranten.

  • Een woordvoerder zei in een toelichting dat Piet van Pol wordt verdacht van het betalen van steekpenningen aan voormalig VVD-wethouder en senator Jos van Rey.

   OM doorzoekt woning projectontwikkelaar Van Pol

   1 reactie

   Het Openbaar Ministerie (OM) is begonnen aan een doorzoeking van woning en kantoor van de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol. Dat maakte het OM bekend. De doorzoeking vindt plaats in het kader van het corruptieonderzoek in de zaak Jos van Rey. Van Pol is volgens het OM verdachte in deze zaak. Van Pol is een goede vriend van Van Rey (VVD).

  • De VVD in Roermond verzet zich tegen de benoeming van Marianne Smitsmans van GroenLinks tot wethouder. Volgens de VVD zou Smitsmans informatie hebben gelekt over de burgemeestersbenoeming.

   VVD Roermond tegen benoeming 'lekkende wethouder'

   2 reacties

   De VVD in de gemeenteraad van Roermond is tegen de benoeming van Marianne Smitsmans (GroenLinks) tot wethouder. Smitsmans heeft volgens de VVD geheime informatie gelekt uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester in Roermond.

  • Jos van Rey

   Ambtenaar Belastingdienst deed aangifte tegen Van Rey

   3 reacties

   Een ambtenaar van de Belastingdienst in Roermond heeft in maart vorig jaar aangifte gedaan tegen wethouder Jos van Rey. Bronnen hebben dat donderdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van de Limburgse omroep L1 en de NOS.

  • Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën)

   Weekers: verkeerde inschatting gemaakt

   2 reacties

   Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) rekent zich alle onduidelijkheid rond zijn verkiezingscampagne en sponsoring door zijn omstreden partijgenoot Jos van Rey alleen zelf aan. Dat zei hij donderdag in het Kamerdebat over de kwestie. ,,Ik betreur het zeer dat er zoveel over te doen is.''

  • Staatssecretaris Frans Weekers

   Weekers: niets verkeerds gedaan

   9 reacties

   Staatssecretaris Weekers van Financiën is van mening dat hij niets verkeerds heeft gedaan in zijn contacten met de van corruptie verdachte Roermondse ex-wethouder Jos van Rey. Dit meldt de NOS.

  • Nieuwe wethouders in Roermond moeten voortaan uitgebreid getest worden op integriteit. Niet alleen of ze een strafblad hebben, ook of er een grote kans op belangenverstrengeling is.

   Wethouders Roermond voortaan op integriteit getoetst

   3 reacties

   Een speciale commissie gaat de nieuwe wethouders in Roermond op hun integriteit toetsen. Dat gebeurt voordat ze door de gemeenteraad benoemd worden, maakte CDA-fractievoorzitter Angely Waajen woensdag bekend bij de presentatie van het nieuwe college in Roermond.

  • De raadsfracties van CDA, PvdA en vijf kleine partijen hebben overeenstemming bereikt over een gezamenlijk programma en de nieuwe wethoudersverdeling.

   Nieuw bestuur zonder VVD in Roermond

   Reageer

   Roermond heeft een nieuwe coalitie. De raadsfracties van CDA, PvdA en vijf kleine partijen hebben dinsdag overeenstemming bereikt over een gezamenlijk programma en de nieuwe wethoudersverdeling. Dat liet fractievoorzitter Angely Waajen van het CDA in Roermond dinsdagavond weten.

  • Roermond krijgt een nieuwe coalitie zonder de VVD. De huidige coalitiepartijen CDA en PvdA gaan verder met vijf kleine partijen, verenigd onder de naam O5.

   Roermond krijgt coalitie zonder VVD

   1 reactie

   Roermond krijgt een nieuwe coalitie zonder de VVD, de grootste partij in de gemeenteraad. Informateur Yvonne van Rooy bracht daarover dinsdagavond een advies uit aan de huidige coalitiepartijen CDA en PvdA.

  • Stadhuis Roermond

   Burgemeester Roermond vraagt opheffing geheimhoudingsplicht

   1 reactie

   Burgemeester Henk van Beers van Roermond praat vrijdag met de Limburgse Commissaris van de Koningin Theo Bovens over het mogelijke opheffen van de geheimhoudingsplicht voor de leden van de vertrouwenscommissie burgemeestersvoordracht. Dat gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van de fractie van GroenLinks in de raad. Dat bleek donderdagavond in de gemeenteraad.

  • De politieke en bestuurlijke perikelen in Roermond staan vanavond centraal in de raad. Deze week trad in het kielzog van wethouder Van Rey de VVD uit de coalitie.

   Roermondse raad praat over politieke chaos

   Reageer

   De gemeenteraad van Roermond praat vanavond over de bestuurlijke problemen in de stad, die zijn gerezen na het vertrek van VVD-wethouder Jos van Rey.

  • Opstappen van de VVD is ook een steun in de rug van de afgetreden wethouder Jos van Rey.

   Coalitie Roermond verder zonder VVD

   8 reacties

   De VVD in de Roermondse gemeenteraad stapt uit de coalitie. Dat maakte fractievoorzitter Dré Peters dinsdag bekend.

  • Offermans, burgemeester van Meerssen en VVD-voorzitter van Limburg, trekt zich terug als burgemeesterskandidaat van Roermond.

   Offermanns trekt zich terug als burgemeesterskandidaat

   Reageer

   Mogelijke corruptie en lekken van informatie uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester in Roermond is maandag twee bestuurders in Limburg politiek fataal geworden.

  • De van corruptie verdachte wethouder en senator Jos van Rey uit Roermond stapt op.

   Verdachte wethouder en senator van Rey stapt op

   16 reacties

   VVD’er Jos van Rey stapt op als wethouder in Roermond en als Eerste Kamerlid. Dat zei hij maandagavond tijdens een extra raadsvergadering van de gemeenteraad. Van Rey wordt verdacht van corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester.

  • Stadhuis Roermond

   Extra raadsvergadering Roermond

   Reageer

   De gemeenteraad van Roermond komt maandagavond mogelijk in een extra vergadering bijeen. De raadsleden kregen een mail van de griffier van de gemeente dat ze rekening moeten houden met een bijeenkomst maandagavond.

  • B en W van Roermond gaan de situatie rondom de corruptie-verdenkingen bespreken.

   College Roermond bespreekt situatie rondom Van Rey

   21 reacties

   Het college van burgemeester en wethouders van Roermond komt maandagochtend bij elkaar om de situatie te bespreken rond de van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey (VVD). Dat maakte de gemeente zondag bekend. Onduidelijk is of Van Rey zelf ook bij die vergadering aanwezig is.

  • Nadat de rijsrecherche vandaag invallen heeft gedaan in het stadhuis en in de woningen van wethouder van Rey en zijn kinderen maakt het OM bekend hem te verdenken van corruptie en ambtelijk lekken.

   OM verdenkt wethouder van Rey van corruptie

   2 reacties

   Het Openbaar Ministerie verdenkt de Roermondse wethouder en senator Jos van Rey (VVD) van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. De wethouder was als adviseur van de vertrouwenscommissie betrokken bij deze procedure. Dat maakte het OM vrijdagmiddag bekend.

  • De rijksrecherche heeft een inval gedaan in het stadhuis van Roermond en in de woning van wethouder Jos van Rey (VVD)

   Recherche doet inval in stadhuis en woning wethouder

   14 reacties

   De Rijksrecherche heeft vrijdag invallen gedaan in de woning van de Roermondse wethouder Jos van Rey (VVD) en in het stadhuis van de Limburgse stad. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend.

  • Jos van Rey

   Limburg laat gemoederen even bedaren

   3 reacties

   CDA, VVD en PvdA in Limburg hebben donderdag tijdens spoedoverleg in Roosteren bedenktijd afgesproken. Eerder op de dag had het CDA een veto uitgesproken over de kandidatuur van de Roermondse wethouder Jos van Rey als nieuwe gedeputeerde voor de VVD. Dat liet voorzitter Bert Kersten van de PvdA-fractie donderdag weten na afloop van het beraad.

  • Nadat een onderzoek hem heeft vrijgepleit van 'feitelijke belangenverstrengeling' mocht hij blijven in Roermond. Nu vertrekt hij naar de Limburgse Statenfractie.

   Wethouder Van Rey wordt gedeputeerde

   1 reactie

   De Limburgse Statenfractie van de VVD heeft de Roermondse wethouder en senator Jos van Rey voorgedragen als gedeputeerde. Dat maakte de VVD vrijdag bekend.

  • De schijn van belangenverstrengelin, stond er in een rapport. De oppositie diende een motie van wantrouwen in, maar het college van Roermond steunt de wethouder.

   Wethouder Van Rey (Roermond) mag blijven

   Reageer

   De Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey (ruimtelijke ordening en economie) mag aanblijven. Dat bleek tijdens een gemeenteraadsvergadering naar aanleiding van een rapport van de commissie-Sorgdrager-Frissen.

  • Commissaris van de Koningin Bovens za lbij Roermond ingrijpen als dat noodzakelijk is. Dat blijkt uit zijn reactie op het rapport over wethouder van Rey (VVD).

   CvdK Bovens volgt Roermond op de voet

   Commissaris van de Koningin Theo Bovens (CDA) zal niet nalaten in te grijpen in Roermond als dat noodzakelijk is. Dat blijkt uit zijn eerste reactie op het rapport over wethouder Jos van Rey (VVD).

  • De schijn van belangenverstrengeling werd onder meer gewekt bij de ontwikkeling van enkele grote bouwprojecten in Roermond.

   Wethouder had schijn tegen door vriendschappelijke contacten

   2 reacties

   VVD-wethouder Jos van Rey van Roermond heeft jarenlang de schijn van belangenverstrengeling op zich geladen door zijn vriendschappelijke contacten met een projectontwikkelaar. Vier achtereenvolgende gemeenteraden en twee burgemeesters hebben dit geweten, maar niets ondernomen.

  • Het onderzoeksrapport naar de integriteit van de Roermondse wethouder Jos van Rey (VVD) door oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager en hoogleraar Paul Frissen wordt op 19 maart gepresenteerd.

   Integriteitsrapport wethouder Roermond later klaar

   Reageer

   Het onderzoeksrapport naar de integriteit van de Roermondse wethouder Jos van Rey (VVD) door oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager en hoogleraar Paul Frissen wordt op 19 maart gepresenteerd. Dat is bijna drie maanden later dan eerder aangekondigd.

  • Wethouder Jos van Rey

   Wethouder Van Rey blij met onderzoek

   9 reacties
   De Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey is verheugd dat burgemeester Henk van Beers van Roermond na krantenpublicaties een onderzoek naar zijn integriteit heeft aangekondigd. Wel keurt hij acties van zijn eigen VVD en zijn partner tegen Limburgse kranten af. Dat liet Van Rey maandagavond in een verklaring weten.
  • Burgemeester van Roermond heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar schending gedragscode van Rey. Aanleiding is de schijn van belangenverstrengeling.

   Integriteit wethouder van Rey onderzocht

   1 reactie
   Burgemeester Henk van Beers van Roermond heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar mogelijke schending van de gedragscode van de gemeente door VVD-wethouder Jos van Rey. Aanleiding is berichtgeving in de Limburgse kranten die Van Rey afgelopen weekeinde betichtten van de schijn van belangenverstrengeling.

  Achtergrond  Achtergrond

  • Frans Weekers is (even) terug in de lokale politiek. Eerst als waarnemend burgemeester in Heerlen, nu in Beek. Het burgemeesterschap van een grotere gemeente lonkt. ‘Maar ik wil eerst internationaal mijn vleugels uitslaan.’

   ‘Ik wil door, niet terug’

   Frans Weekers is (even) terug in de lokale politiek. Eerst als waarnemend burgemeester in Heerlen, nu in Beek. Het burgemeesterschap van een grotere gemeente lonkt. ‘Maar ik wil eerst internationaal mijn vleugels uitslaan.’

  • In 2014 traden meer wethouders af wegens integriteitskwesties dan voorheen, bleek uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.

   Altijd de schijn tegen

   In 2014 traden meer wethouders af wegens integriteitskwesties dan voorheen, bleek uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Dragen wethouders zelf de schuld of moeten ook integriteitsbureaus tegen het licht worden gehouden?

  • Onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers schreven een boek over het functioneren van de lokale democratie in Roermond. Het is een ontluisterende opsomming van hoe op vele niveaus wordt omgegaan met tegenspraak. ‘Het is doen wat Jos van Rey wil.’

   Sorry, ...hoor ik daar tegenspraak

   Onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers schreven een boek over het functioneren van de lokale democratie in Roermond. Het is een ontluisterende opsomming van hoe op vele niveaus wordt omgegaan met tegenspraak. ‘Het is doen wat Jos van Rey wil.’

  • Waarnemend burgemeester Hans Schmidt (VVD) van het Zuid-Limburgse Meerssen wacht in vertrouwen over zijn eigen optreden het rapport met aanbevelingen af dat wordt gepresenteerd naar aanleiding van de geruchtmakende zelfmoord van wethouder Jo Dejong (58).

   ‘Er gebeurden hier dingen…’

   In Meerssen was wethouder Jo Dejong een populair en machtig politicus. Een vermeende tongzoen met een vrouwelijke ambtenaar werd hem noodlottig. Hij pleegde zelfmoord en de gemeente raakte onbestuurbaar. Derde verhaal in een serie over broeierige plekjes in Nederland.

  • Valkuilen voor integer handelen ziet Annema vooral in het ons-kent-ons-principe bij burgemeesters, wethouders en de ambtelijke top. ‘Met een goed netwerk is niks mis.

   Voor wat hoort wat

   Corruptie en vriendjespolitiek komen in bestuurlijk Nederland regelmatig voor. Binnenlands Bestuur zet de belangrijkste valkuilen voor integer handelen in het openbaar bestuur op een rij en geeft tips hoe die te ontwijken. ‘Het begint met zelfreflectie.’

  Opinie  Opinie

  • Plasterk erkent klankborden

   Minister Plasterk had getwitterd dat bij burgemeestersbenoemingen de geheimhouding wordt aangehouden, terwijl in het proces-Van Rey werd betoogd dat er veel aan ‘klankborden’ wordt gedaan. Nu zijn twitterende ministers – vanwege de impulsiviteit van het medium en vanwege in dit geval een lopend strafproces – sowieso een gevaar voor zichzelf, maar los daarvan roept een en ander de vraag op hoe het nu precies zit.

  • Wet of norm

   Wat hebben Jos van Rey en de Panamapapers met elkaar te maken? Heeft van Rey ergens een kapitaaltje ondergebracht in een belastingparadijsje? Voor zover ik weet niet. Toch is er een overeenkomst.

  • Meten met twee maten

   Burgemeester Pieter Smit van Oldambt deed vorige week aangifte van het lekken van informatie over de noodopvang van vluchtelingen in het gebied Blauwe Stad. De gemeente gaat daar een noodopvang vestigen en wilde eerst de omwonenden informeren voordat het plan bekend zou worden gemaakt.

  • Is Rob Bats een crimineel?

   Ricardo Offermans werd vorige week vrijgesproken van passieve ambtelijke corruptie. De meeste dagbladen deden de melding af in een klein berichtje op de derde pagina. Wat resteerde was medeplichtigheid aan de schending van de geheimhoudingsplicht.

  • De baas van de behandeling

   Column John Bijl Reageer

   Het lijkt allemaal mee te vallen. Bij de behandeling van de samenwerkingsovereenkomst midden-Limburg melden zich slechts twee sprekers uit de acht Roermondse fracties. Het is echter geen aanwijzing voor een soepele behandeling.


Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview met Anne Thielen,
     oud-wethouder Venray
- Wethoudersondezoek 2021

- Bedrieglijke digitale rust

- Essay: regionale aanpak crisis een droom
- Geertje Bos over Bredase aanpak
      weerbare stad

- Europese jongeren naar de stembus

- Gemeenten helpen gedupeerden
      toeslagenaffaire

- Gesprek met Kristel Lammers,
      directeur NP RES

- Mega-verhuizing in de jeugdzorg

- Gemeenten breiden aantal
      milieuzones uit

   

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!