of 64277 LinkedIn

Vakantiehuis tegen krimp

Het college van Sluis wil dat we weer een tweede huis kiezen in de dorpen van de Zeeuws-Vlaamse gemeente. Wethouder Peter Ploegaert (CDA) vertelt waarom Sluis de deur (weer) openzet. Een tweede huis mag weer, waarom?

Spraakmaker: Peter Ploegaert

Sluis heeft in 2005 een tweede huis verboden en de reeds bewoonde tweede huizen gelegaliseerd. Men was bang voor spookachtige vakantiedorpen. Maar we worden door de tijd ingehaald. In het westen van Zeeuws-Vlaanderen zitten we inmiddels met een behoorlijke bevolkingskrimp. Het aantal bewoners daalt niet alleen, ook het aantal huishoudens. Dat laatste bepaalt het aantal leegstaande woningen. Vorig najaar stonden 1.236 woningen leeg of waren een vakantiewoning. De kans is groot dat de langdurig onbewoonde woningen verpauperen.

En een tweede huis helpt daartegen?

Als je de mogelijkheden verruimt voor een tweede huis, dan gooi je de plaatselijke woningmarkt open en pak je de langdurige leegstand aan. Misschien dat mensen uit Vlaanderen, Brabant of de Randstad niet permanent in een dorp gaan wonen, maar ze zullen hun tweede huis wel willen opknappen. Dat is goed voor de lokale economie. De leefbaarheid neemt toe.

Of het is de doodsteek voor het dorp..

Dat geluid hoorde ik gisteravond ook bij de dorpsraadvergadering in Cadzand. Dorpsbewoners klagen dat buitenstaanders hier een woning kunnen kopen voor het geld dat ze in de stad uitgeven aan een parkeergarage. En dat de eigenaren van zo’n woning hier sporadisch zullen zijn, waardoor spookdorpjes ontstaan. Daar zullen we het nog over hebben, maar ik zeg wel: ons besteding- en leefpatroon is veranderd. Mensen blijven hier steeds vaker 4 dagen en die dagen gaan ze uit eten, doen boodschappen en winkelen. Sluis staat niet voor niets op de Emigratiebeurs. Wij willen dat mensen hier naartoe komen, maar dan moet je wel wat bieden.

Maar niet in alle dorpen, hè?

Nee, Aardenburg, IJzendijke, Oostburg, Breskens en Sluis worden uitgezonderd - de laatste op een paar wijken na - omdat we daar de voorzieningen op peil willen houden en dat kan niet in een vakantiepark. Want het klopt dat mensen met een tweede huis hier niet permanent zijn, hoewel je niet mag uitsluiten dat ze uiteindelijk de drukte van de stad inruilen voor de stilte van een Zeeuwse dorpje. In mijn eigen buitendijkse appartementcomplex in Bresksens zie ik ook dat steeds meer mensen kiezen voor permanente bewoning.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.