of 58952 LinkedIn

Utrechtse werven in zeer slechte staat

Reageer
De karakteristieke werven langs de Utrechtse grachten zijn in zeer slechte staat. Wethouder Ingrid de Bondt spreekt van een acuut probleem. 'Als we niet heel snel ingrijpen, is er over tien jaar niets meer over van de werven', aldus De Bondt vrijdag.

Verrot
De gemeente Utrecht trekt 35,6 miljoen uit voor een grondige opknapbeurt van met name de funderingen van de zogeheten walmuren en kluismuren. De grenenhouten paalfundering van werven en muren langs alle grachten is in veel gevallen verrot. De oorzaak daarvan is een bacterie in het water en een schimmel die door een lage grondwaterstand het hout aantast.

Ernstige schade
Utrecht is een van de weinig steden met grenen palen als fundering. Meestal werd er gebruik gemaakt van vurenhout dat sterker is, aldus Frank van der Vaart, gemeentelijk vakgroepbeheerder civiele constructies. Daarnaast zorgt de druk van wortels van grote bomen aan de grachten voor scheuren in de muren. 'De wortels zoeken hun weg onder de stenen door. Daardoor ontstaan scheuren en ernstige schade aan het metselwerk', legt Van der Vaart uit.

 

Restauratie
De gemeente gaat de fundering vervangen door een staal- en betonconstructie. De komende twee jaar wordt er bovendien onderzoek gedaan naar het aantal bomen dat moet worden gekapt. In 2010 hoopt de gemeente te beginnen met de restauratie die vijf tot zes jaar moet duren.

 

Verzakkingen
De schade levert voor de huizen aan de grachten geen concreet gevaar op, omdat die hun eigen fundering hebben. Wel kunnen verzakkingen van het wegdek voorkomen, lopen sommige werfkelders gevaar om in te storten en hebben de walmuren langs het water een levensduur van nog maximaal tien jaar.

 

Bezweken
De slechte toestand van de werven werd in 2007 ontdekt tijdens onderhoudswerkzaamheden aan een lage walmuur aan de Oudegracht. De fundering op die locatie bleek volledig te zijn bezweken. Verder onderzoek wees uit dat 70 procent van de werffundering en 76 procent van het metselwerk niet voldoende stevig is.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.