of 60156 LinkedIn

Financieren woningen starters moet makkelijker

Hans van der Ploeg 3 reacties

De overheid moet de financiering van woningen voor starters vergemakkelijken. Het gebrek aan financieringsmogelijkheden zorgt er nu voor dat starters op de woningmarkt het moeilijk hebben.

Het tekort aan beschikbare starterswoningen is maar een deel van het probleem. Er zijn juist financiële en fiscale maatregelen nodig om de positie van starters te versterken. Vorige week meldde de coalitie dat zij twee miljard euro gaat vrijmaken om de woningmarkt een impuls te geven. Zo gaat er een deel naar woningcorporaties en wordt er een deel gebruikt om de problemen rond infrastructuur, stikstof en grondprijzen weg te werken. Een mooi gebaar uiteraard, maar naar de financiering van de woningen die geschikt zijn voor starters wordt helemaal niet gekeken. En dat is gek, want er zijn een aantal maatregelen te bedenken die weinig tot geen geld kosten. Ook in het wijzigingsvoorstel op de hypotheekregels 2020, de zogenaamde ‘Tijdelijke regeling hypothecair krediet’, zijn vooralsnog geen grote aanpassingen opgenomen.

 

Doordat jonge woningzoekenden vaak een tijdelijk arbeidscontract hebben, kunnen zij nauwelijks financiering krijgen. Bovendien nemen hypotheekverstrekkers de studieschuld mee in de berekening van het hypotheekbedrag. Terwijl er volgens de AFM mogelijkheden zijn om hiervan af te wijken en maatwerkoplossingen te bieden. Wellicht kan de AFM dit duidelijker naar de banken communiceren, zodat zij ook op die manier naar de hypotheekverstrekking gaan kijken.

 

Starters zijn ook verplicht om eigen geld in te brengen wanneer zij een woning kopen. Zij hebben echter nauwelijks vermogen. Uit cijfers van het ministerie van BZK blijkt dat een starter voor kosten koper ca. 12.000 euro spaargeld nodig heeft en dat 60% van de jongeren daar niet over beschikt. Het gevolg is dat ze noodgedwongen bij de ouders blijven wonen, de studieschuld verzwijgen of alleen voor een dure huurwoning kunnen kiezen. Een hoop starters komen niet in aanmerking voor sociale huur en als dat wel zo is, komen ze op een wachtlijst die gerust kan oplopen tot tien jaar.

 

De verhoging van het aantal betaalbare starterswoningen is maar een deel van de oplossing (en vooralsnog lijkt het niet te lukken om de beoogde 75.000 woningen per jaar te bouwen). Wat de financiering betreft, moeten echt alle zeilen worden bijgezet en is het zaak om creatieve oplossingen voor starters te vinden. Een oplossing die de schatkist niets kost is het percentage van 100 procent aflossing van de hypotheekschuld voor starters te verlagen naar slechts 50 procent verplichte aflossing. Het is onzinnig om de 100 procentnorm te blijven hanteren, terwijl deze tijd om andere maatregelen vraagt dan de periode van de kredietcrisis. Combineer dit met het oprekken van de hypotheekduur van 30 naar 40 jaar en de starter heeft meer mogelijkheden om de woning (deels) af te betalen.

 

Een maatregel die de overheid wel wat kost, maar zeker geen vermogen, is het afschaffen van de overdrachtsbelasting bij het kopen van de eerste woning. Een starter hoeft dan minder eigen geld in te brengen. Daarnaast moeten starters standaard een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie, waardoor zij goedkoper kunnen lenen en financiële risico’s beperken.

En als het kabinet echt geld wil uittrekken om de woningmarkt te stimuleren, dan kan het de aloude premieregeling wellicht weer van stal halen. In de jaren 80 van de vorige eeuw bestond er tijdelijk een regeling waarbij de overheid een premie van 21.000 (toen nog) gulden gaf om je eerste huis te kopen.

Kortom: al komen er duizenden betaalbare starterswoningen bij, zonder betere financieringsmogelijkheden blijft de starter achter het net vissen. De overheid en de banken zijn aan zet om de positie van de starter op de woningmarkt te verbeteren.

 

Hans van der Ploeg is directeur van VBO, de branchevereniging voor makelaars, taxateurs en huur/verhuurbemiddelaars

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Linda op
Ik vind het helemaal geen raar verhaal.

En wanneer men een huis wil kopen, is er dus eigen vermogen nodig.
Dit is al een financieringsprobleem, want mensen die in een (duur) huurhuis wonen, krijgen geen huurtoeslag waardoor de volle mep aan huur betaald moet worden.
Wat sparen voor eigen inleg moeilijk maakt, zelfs met een redelijk goed inkomen.
Goedkoper huren, zodat er beter gespaard kan worden? Kan niet want er is een huurgrens.

Nou, dan maar de studieschuld afbetalen, anders geen hypotheek. Dit kan lang duren, aangezien studieschulden wel een paar duizend euro kan zijn.

En zo kunnen mensen jaren en jaren verder zijn en nog geen eigen huis kunnen kopen, want de financiering is een probleem.
Door de vries (ambtenaar) op
Dat starters het moeilijk hebben op de woningmarkt is duidelijk. De oorzaken die vd Ploeg noemt hebben weinig of niks met de woningmarkt te maken maar de inkomens- en vermogenspositie van starters. Als daar aan gesleuteld gaat worden heeft dat maar één effect: stijgende prijzen. Waar een tekort aan betaalbare woningen is, is er maar één echte oplossing: meer woningen produceren. Al het andere helpt niet of jagen de woningprijzen alleen maar verder omhoog. Tenslotte: zodra ik iemand hoor over financieringsproblemen dan denk ik: achter financieringsproblemen gaan altijd andere problemen schuil: geen of te laag inkomen, geen of te laag eigen vermogen. Financieringsproblemen bestaan niet.
Door bianca van geloven (medewerker ) op
''Uit cijfers van het ministerie van BZK blijkt dat een starter voor kosten koper ca. 12.000 euro spaargeld nodig heeft en dat 60% van de jongeren daar niet over beschikt.''

Neem me niet kwalijk; je krijgt geen 12.000 euro bij elkaar gespaard maar je wil wel een huis kopen?!

Raar verhaal Hans