of 59250 LinkedIn

Geef ons de verkiezingen terug!

Jaap Jelle Feenstra 2 reacties

De dag na de Statenverkiezingen geeft de NRC in haar redactioneel commentaar aan dat de uitslag van de Statenverkiezingen een illustratie is van een heuse systeemcrisis. Een terechte constatering. Maar analyseren volstaat niet, de politiek moet nu prioriteit geven aan het versterken van haar geloofwaardigheid.

Niet klagen over versplintering, maar zich instellen op een moderne samenleving met goed-geinformeerde en goed-georganiseerde burgers. Niet standpunten uitruilen, maar slim onderhandelen totdat voorstellen wederzijds herkenbaar en verdedigbaar zijn. Stop zetelroof door Kamerleden die de kiesdrempel niet hebben gehaald. En bovenal: nationaliseer tussentijdse verkiezingen niet tot peilingen over het Kabinetsbeleid, maar geef het politieke oordeel over gemeenten en provincies terug aan de burger.
 

Statenverkiezingen gaan niet over het Kabinetsbeleid, maar over de prestaties van onze statenleden en gedeputeerden. Met het nationaliseren van tussentijdse verkiezingen wordt de burger bij de neus genomen. Eerst wordt je in een reeks tv-debatten opgeroepen om voor het landsbelang naar het stembureau te gaan, dan treedt er een forse verschuiving in de Eerste Kamer op, maar het Kabinetsbeleid verandert niet. Want ondanks alle taart en opgetogen lawaai, heeft de harde oppositie netto verloren: de SP heeft éen zetel gewonnen maar zowel de PVV als Groen Links hebben beiden éen zetel verloren. En de constructieve drie behaalde een netto winst van 7 zetels met hun oppositie vóor het Kabinetsbeleid. Het Kabinet moet wel met meer partijen onderhandelen, maar deze uitslag vergt geen fundamentele koersverlegging. En de burger voelt zich na al het tumult hier uiterst ongemakkelijk over.
 

De politiek kan haar eigen gezag en geloofwaardigheid verbeteren door de verkiezingen voor gemeenten en provincies voluit aan de regio over te laten. Dat biedt bovenal de burger een eerlijk beeld. En de hardwerkende regio-politici willen over hun eigen beleid verantwoording afleggen en steun van de burger vragen. Mijn voorstel: we hebben 12 provincies en een kleine 400 gemeenten. Laat daarvoor éen gezamenlijke verkiezingsdatum los en laat IPO en VNG een mooie verspreiding afspreken. Dat betekent dat er ergens in het land om de vier maanden een provincie en per twee weken een gemeente zijn eigen verkiezingen houdt. Zo’n lappendeken kunnen landelijke politici niet kapen, Kabinet en oppositie kunnen aan deze voortgaande reeks van uitslagen geen landelijke betekenis toekennen, onze regionale en lokale politici worden voor eigen falen en succes afgerekend en de burger kan eenduidig gebruik maken van zijn democratisch recht.

Deze spreiding van verkiezingsdata laat de besluitvorming over de toekomst van de Eerste Kamer onverlet: of om de vier jaar gaan de dan zittende statenleden alsnog getrapt de Eerste Kamer kiezen, danwel we vervangen de Senaat door een Constitutioneel Hof. Laat de politiek de burgers en onze regionale politici serieus nemen en via een spreiding van verkiezingsdata bijdragen aan transparantie en geloofwaardigheid. Dat komt de betrokkenheid van de burger en  zodoende de opkomst en legitimiteit van het politieke systeem ten goede.                                                                                                                                                     

Jaap Jelle Feenstra, voormalig Tweede Kamerlid PvdA en IPO-secretaris

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erwald J. op
niet het politieke landschap maar de Pvda is versplinterd, lijkt me geen aanleiding het kiesstelsel overhoop te gooien.
Door Singelsma (Ambtenaar EU) op
Een loofwaardig voorstel. Immers, een heel goed verschijnsel is immers dat zoals ook in andere EU landen er juist anders bij locale verkiezingen wordt gestemd, zodat de locale en regionale overheden ook hun rol kunnen gaan spelen in het spel van checks and balances.
Een system waar alle verkiezingen worden gesynchroniseerd zodat er altijd en overall dezelfde meerderheid aan de macht is, is niet echt gezond.