sociaal / Partnerbijdrage

Uitfasering 303 en 304 berichten

Wil jij de uitfasering van de 303 en 304 berichten in goede banen leiden?

10 maart 2022
Uitfasering

Lees dan dit blog voor de belangrijkste actiepunten voor jou als gemeente of zorgaanbieder.

Met de ingebruikname van de iWmo – iJw 3.1.1 op 4 april 2022, worden de 303 en 304 declaratieberichten niet meer ondersteund. Daarom heeft Zorginstituut Nederland een draaiboek opgesteld om de uitfasering van deze berichtsoorten in goede banen te leiden. Dit draaiboek bevat belangrijke termijnen en actiepunten voor gemeenten en zorgaanbieders. Het is voor gemeenten belangrijk om zo spoedig mogelijk in contact te treden met gecontracteerde zorgaanbieders om een goed vervolg aan deze uitfasering te geven.

Belangrijkste actiepunten

Wij zetten de belangrijkste actiepunten voor zowel gemeenten als zorgaanbieders op een rijtje.

Voor gemeenten:

  • Toewijzingen over 2020 en eerder moeten zo snel mogelijk worden afgegeven.
  • Een Verzoek Om Toewijzing die niet onder het Wpb van de gemeente valt, zo snel mogelijk afkeuren inclusief terugkoppeling van de juiste gemeente.

Voor zorgaanbieders:

  • Toewijzingen over 2020 en eerder moeten zijn ontvangen en verwerkt.
  • Verzoeken Om Toewijzing over 2020 en eerder zo spoedig mogelijk aanvragen.
  • Alle correcties met terugwerkende kracht die invloed hebben op een declaratie over 2020 of eerder, worden zo snel mogelijk ingediend.

Tot slot, alle 303- en 304-berichten worden in het berichtenverkeer geblokkeerd op de keten vanaf donderdag 31 maart 13.00 uur. Dit betekent dat vanaf 4 april 2022 niet-gedeclareerde zorg over 2020 alleen nog maar buiten het berichtenverkeer om gedeclareerd kan worden. Voor de uitzonderlijke gevallen waarin er toch nog zorg over 2020 gedeclareerd moet worden, zullen zorgaanbieders met betreffende gemeente in contact moeten treden om te informeren naar het geboden alternatief.

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Of spar je graag eens naar oplossingen met een van onze specialisten? Neem vandaag nog contact met ons op via het contactformulier of vraag een vrijblijvend gesprek aan. Samen komen we verder in grip op verantwoorde zorg.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henry Kerstens
Vanaf 1 april 2022 geen 303 en 304 berichten meer.
Ik lees dat er voor uitzonderlijke gevallen een geboden alternatief is. Mag ik een kopie hebben van de uitwerking hiervan?
Ik neem namelijk aan dat dit betekent dat iSD via het berichtenverkeer een optie heeft ingebouwd om alsnog over oude boekjaren te declareren en dat ze dit niet over de schutting gegooid hebben. iSD is namelijk de partij die als primaire taak heeft om het berichtenverkeer te faciliteren en dus feitelijk niet bevoegd is om het berichtenverkeer onmogelijk te maken.
Dit geldt dus ook voor de zorg die, tenzij contractueel anders afgesproken, tot 5 jaar na dato gedeclareerd kan worden (waaronder de landelijke zorg (LTA)).