sociaal / Partnerbijdrage

Toekomst voor mantelzorg

Toekomst voor mantelzorg. Extra ondersteuning middels dienstenvouchers

02 januari 2020
mantelzorg.jpg

Laten we zorgen voor onze mantelzorgers! Het aantal mensen dat mantelzorg kan bieden neemt af én relatief meer mantelzorg wordt door ouderen aan andere ouderen verleend.

Voor honderdduizenden mensen in de mantelzorg blijkt dat zij nu al te maken hebben met ernstige belasting. Bijvoorbeeld als zij intensieve hulp alleen verlenen of door de combinatie met werk of school. We hebben het hier over één op de tien mantelzorgers die in Nederland voor een zieke naaste zorgen. (bron: ‘Mantelzorgers in het vizier’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau). Mantelzorgers kunnen dus zelf ook wel wat hulp gebruiken!

Roep om hulp wordt groter

De roep om hulp neemt alleen maar toe als we de conclusies uit het SCP/PBL rapport (bron: Sociaal en Cultureel Planbureau) erbij pakken. De gemiddelde leeftijd van de mantelzorger neemt in de toekomst toe en daardoor wordt het verlenen van mantelzorg zwaarder. En dan zijn er straks ook nog minder mantelzorgers per zorgbehoeftige beschikbaar, terwijl de mantelzorgbehoefte stijgt door de toenemende vergrijzing en het steeds langer zelfstandig wonen van de ouderen.

 

Tijd voor extra voorzieningen

Door deze ontwikkelingen is het hoog tijd voor grip op de huidige en toekomstige mantelzorg, want alleen waardering is niet voldoende. Met name voorzieningen waarmee mantelzorgers zelf worden geholpen, zijn nodig. Naast het organiseren van bijvoorbeeld lotgenotencontact en respijtvoorziening kiezen diverse gemeenten voor extra ondersteuning middels dienstenvouchers. 

 

Een kleine adempauze

Met behulp van dienstenvouchers is op een laagdrempelige manier de inzet van ondersteuning voor de mantelzorger eenvoudig te realiseren. Door zorgaanbieders en mantelzorgers eenvoudig met elkaar in contact te brengen kan op deze manier bijvoorbeeld ondersteuning van hulp bij het huishouden ingezet worden.

Voor zowel de gemeente, zorgaanbieder en mantelzorger is de Dienstenvoucher een administratief arme dienst. Bijkomende voordelen voor gemeenten zijn, dat zij haar doelgroep mantelzorgers goed in beeld kan krijgen en haar beleid hierop kan inrichten. De mantelzorger krijgt zo ruimte voor een kleine adempauze om de nodige zorgverlening beter te verdelen.

Samen verder met de toekomst voor mantelzorg.

Bent u benieuwd hoe Zorg-Lokaal uw gemeenten kan helpen?

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.