Advertentie
sociaal / Nieuws

Corporaties willen huren van minima eerder omlaag

Inflatie dwingt tot snellere verlaging van de huren voor minimahuishoudens, stellen woningcorporaties in een gezamenlijke oproep.

17 augustus 2022
Martin van Rijn
Martin van RijnANP

Vanwege de hoge inflatie moet de afgesproken huurverlaging voor huishoudens met de laagste inkomens eerder worden ingezet, vindt Aedes, de koepel van woningcorporaties. 'Wij maken ons zorgen om huurders die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen', zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn tegen dagblad AD.

Sneller

Aedes maakte onlangs afspraken met minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) over de huren voor de laagste inkomens. Een half miljoen huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon kunnen vanaf juli 2024 rekenen op een huurverlaging. Maar de inflatie, die zorgt voor hogere uitgaven aan boodschappen en energie, dwingt tot snellere actie, stelt Van Rijn. 'Wachten tot 2024 met de huurverlaging kan niet meer.'

Geschikt

De Aedes-voorzitter noemt een versnelde huurverlaging 'een hele gerichte en dus geschikte maatregel'. De woningcorporaties kunnen de huurverlaging zelf doorvoeren, maar hebben daar wel gegevens van de Belastingdienst voor nodig, om te weten welke huurders recht hebben op de verlaging. Daarom doen de corporaties een oproep aan het kabinet om te helpen bij de uitvoering van de maatregel.

Huurtoeslag

Ook zou de Belastingdienst moeten voorkomen dat de huurverlaging deels teniet wordt gedaan door een lagere huurtoeslag, vindt Van Rijn. 'Het is cruciaal en absoluut noodzakelijk dat de eenmalige huurverlaging volledig bij de huurders terechtkomt', aldus de Aedes-voorzitter.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Huren dienen te worden gerelateerd aan de economische waarde van woningen, verminderd met de reeds bij de bouw verleende subsidie, anders gaat dit ten koste van het verdienmodel voor woningbouwcorporaties. Er moet namelijk ook uitbreiding van nieuwe woningen door corporaties kunnen plaatsvinden. Het verstrekken van ook nog eens indirecte huursubsidies via woningbouwcorporaties dient te worden vermeden. Voor huurtoelagen is een landelijke regeling.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie