Advertentie
sociaal / Nieuws

VVD laat ruimte voor opvang in meer gemeenten

Voor de VVD is het 'geen dictaat' dat de opvang van illegalen wordt beperkt tot de vijf grote steden en Ter Apel.

30 april 2015

Voor de VVD is het 'geen dictaat' dat de opvang van illegalen wordt beperkt tot de vijf grote steden en Ter Apel. Het kabinet moet daarover nog gaan onderhandelen met de gemeenten. ,Maar de inzet is helder. De zes locaties en het beperkt aantal weken voor opvang is niet voor niets zo opgeschreven in de brief van het kabinet.'

Boete is stok achter de deur
Dat zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra donderdag in het debat over de opvang van illegalen. Hij is tevreden met het akkoord. De mogelijkheid van een boete voor gemeenten die zich straks niet aan de afspraken houden 'is een stok achter de deur'.

Weggehoond
De oppositie hoonde dat weg en verwees naar het oude bestuursakkoord uit 2007. Tientallen gemeenten hebben zich daar ook niet aan gehouden, omdat ze structurele opvang van illegalen opgezet hebben. Dat was ook in strijd met het akkoord. Er zijn ,,vele geldstromen van het Rijk naar gemeenten'', waarop gekort zou kunnen worden, zei Zijlstra.

Noodopvang niet structureel
Hij zei verder dat in een beschaafd land als Nederland 'we niemand laten doodvriezen in een bushokje'. Dan is er noodopvang, maar die is niet structureel. Het is onderdeel van het handhaven van de openbare orde, maar burgemeesters kunnen dit niet gebruiken om toch een opvang voor illegalen op poten te zetten, aldus Zijlstra. Illegalen hebben geen recht op de opvang voor zwervers, 'behalve als ze dreigen dood te vriezen'.

Beperkt aantal weken
Hij benadrukte dat de huidige bed-, bad- en broodvoorziening in tientallen gemeenten moeten verdwijnen. De opvang in zes locaties is maximaal een beperkt aantal weken, maar Zijlstra liet zich niet vastpinnen op een preciezer maximum. Ook hier krijgen de professionals van de Dienst Terugkeer & Vertrek ruimte. Burgemeesters zijn geen deskundigen op dit gebied, zei Zijlstra er waarschuwend bij.

Geen laatste strohalm
Volgens de VVD moet mensen geen laatste strohalm worden geboden in de vorm van langdurige bed-, bad- en broodvoorzieningen. Dat zou illegalen verleiden hier zo lang mogelijk te blijven in de hoop op een generaal pardon en het zou meer asielzoekers naar Nederland kunnen trekken. Bovendien is het onrechtvaardig ten opzichte van de mensen die wel zijn teruggekeerd.

Heftige reacties
Ook premier Mark Rutte zei te snappen dat er heftige reacties zijn gekomen op het akkoord dat de regeringscoalitie sloot over de opvang van illegalen. Gemeenten beseffen volgens hem dat ze het anders moeten gaan doen. 'Daarom nemen we ook de tijd tot 1 november om te overleggen met de gemeenten'. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Annemiek / IC medewerker
Ze dronken een glas ze deden een plas en alles bleef zoals het was. Goed gedegen bestuur is een utopie geworden in Nederland.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Meekijkend argusoog
Men zou het tv-programma Border Security eens moeten bekijken. Het laat de werkwijze van de Australische overheid zien. Zonder pardon worden illegalen opgespoord, opgepakt, vastgezet en teruggestuurd.

Wellicht komt men na het bekijken dan eindelijk tot de conclusie dat Nederland doodziek is. Alle partijen - op de PVV na - zijn besmet met het sluipende socialisme.Stadhouder Willem IV hanteerde de Bijbelspreuk: ''Die de wet verlaten, prijzen de goddelozen, maar die de wet bewaren, mengen zich in strijd tegen hen (Spr. 28:4).Het woord 'goddelozen' kan men verstaan als mensen die van het goede en het recht geen weet (willen) hebben.

CU-mensen zou men ook christelijke goddelozen kunnen noemen. De SGP'ers hangen er zo'n beetje tussenin, wat ondraaglijker is dan openlijke verkeerdheid.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Het probleem van de illegalen is alleen op te lossen door het probleem bij de wortel aan te pakken. Er moet voorkomen worden dat mensen zonder de juiste papieren in Nederland kunnen verblijven. Dit houdt in dat een asielaanvraag elders wordt worden ingediend, bijvoorbeeld in een opvangkamp in de regio van afkomst. Ook kan een aanvraag alleen in behandeling worden genomen bij overlegging van de juiste identiteitspapieren. Geen papieren, geen asiel. oorlogsvluchtelingen krijgen een tijdelijke opvang zolang er sprake is van een oorlogssituatie.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie