sociaal / Partnerbijdrage

Lancering voorspelmodel aan de hand van machine learning

Lancering voorspelmodel aan de hand van machine learning. Voorspelmodel voorspelt kosten voor Wmo en Jeugd

01 juni 2021
Machine-learning.jpg

Vanuit realtime data levert Zorg-Lokaal managementinformatie aan gemeenten. Met realtime data als uitgangspunt heeft Zorg-Lokaal de afgelopen tijd hard gewerkt aan een voorspelmodel dat de kosten voor Wmo en Jeugd voorspelt. Vandaag 1 juni publiceren wij een preview van ons nieuwe dashboard op het gebied van artificiële intelligentie voor onze klantgemeenten.

Het machine learning voorspelmodel geeft aan de hand van declaratiegegevens een verwachting van de kosten voor het komende jaar. De informatie die hieruit voortkomt ondersteunt gemeenten bij het opstellen van begrotingen voor het komende jaar.


Stijging Wmo en Jeugdwet uitgaven

In het huidige dashboard is snel te zien dat door de jaren heen de kosten voor Wmo en Jeugd fors stijgen. Door de stijgende kosten zijn grote financiële tekorten ontstaan bij gemeenten. Het is dan ook waardevol om vooraf al te weten hoeveel de kosten gaan stijgen en in welke zorggroep dat gaat gebeuren. Hiervoor is ons ontwikkelde voorspelmodel een uiterst geschikt middel.


Neuraal netwerk

Het voorspellen van kosten is een nauwkeurig proces. Daarom voorspellen wij de verwachte kosten met behulp van machine learning. Het voorspelmodel is gebaseerd op een neuraal netwerk en door meer verschillende gegevens te voeden aan het voorspelmodel, blijven we streven naar steeds accuratere voorspellingen. De uitdaging is dat de data van deze variabelen altijd up to date moet zijn, zodat er maandelijks een nieuwe voorspelling kan worden gemaakt.


Voorspellen van kosten middels machine learning

Het voorspelmodel wordt gevoed met historische data, bijvoorbeeld de data van 2017 t/m 2019. Aan de hand van een hele reeks aan variabele meetpunten, neuronen genoemd, produceert het model de verwachte kosten voor 2020.

De kosten van 2020 zijn inmiddels bekend, dus kan er direct worden gecontroleerd hoe nauwkeurig het model is. Aan de hand van de gevonden afwijking worden de neuronen bijgesteld en beginnen we weer van voren af aan.

Het voorspelmodel geeft een nieuwe verwachting en wederom controleren we de nauwkeurigheid. Dit proces noemen we het trainen van het voorspelmodel. Door het voorspelmodel continue te trainen, worden de beste instellingen gevonden. En dan is het model klaar om de data van 2021 te voorspellen.


De toekomst

Voor de toekomst is het streven om niet alleen de kosten te voorspellen, maar ook de benodigde zorg te voorspellen. De vraag hierin luidt: ‘Waar is binnen mijn gemeente in de toekomst meer zorg nodig en om welk type zorg gaat dit dan?’ Als we met gemeenten op deze vraag antwoord kunnen geven, kunnen er specifiekere afspraken met zorgaanbieders worden gemaakt. Dit met als resultaat dat de cliënt beter wordt geholpen.


Meer informatie?

Ben je naar aanleiding van dit blog nieuwsgierig of benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen met betrekking tot ons voorspelmodel? Dit voor onze klantgemeenten, maar ook als je nog geen klant van ons bent of gewoon meer informatie wilt. Onze specialisten staan voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op via het contactformulier of vraag een vrijblijvend gesprek aan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.