Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG laat zich niet opjagen met decentralisatie

De VNG-top wil zich door het kabinet niet onder druk laten zetten om half februari al een bestuursakkoord te sluiten over de decentralisatie van de Awbz, uitkeringen, re-integratie en jeugdzorg.

28 januari 2011

Het kabinet wil, zo heeft premier Mark Rutte laten weten, op 16 februari een bestuursakkoord afspreken met de gemeenten over een omvangrijke overheveling van taken ter waarde van 7 tot 8 miljard euro. De decentralisatie van de Awbz, uitkeringen, re-integratie en de jeugdzorg van Rijk naar alle 411 gemeenten moet tegelijkertijd een bezuiniging opleveren van circa 1 miljard euro.

 

De omvang van invoerings- en uitvoeringskosten is nog in mist gehuld. ‘Zorgvuldigheid is ons uitgangspunt’, waarschuwde VNG-directielid Kees Jan de Vet deze week op een regionale VNGbijeenkomst in Leiden. De gemeentekoepel organiseerde vier van dergelijke ledenraadplegingen ter voorbereiding op de onderhandelingen over het bestuursakkoord. De bijeenkomsten in Leiden, Enschede en Groningen zijn achter de rug; maandag is er nog een ledenraadpleging in Eindhoven.

 

De grote vrees van het Rijk bij de decentralisatie is dat gemeenten gaan ‘duiken’ en dat de decentralisatie daardoor niet per 1 januari kan worden gerealiseerd, waarschuwde VNG-bestuurslid Piet Buytels. De Vet: ‘We moeten daarom laten zien dat we kunnen samenwerken. Daarin zie ik meer perspectief dan dat het allemaal door het kabinet topdown wordt georganiseerd.’

 

De top van de VNG vond tijdens de bijeenkomst in Leiden de achterban uit Noord- en Zuid-Holland aan haar zijde: een bestuursakkoord mag er niet toe leiden dat de ruimte om eigen oplossingen te vinden wordt beperkt. Dat gebeurde eerder rond de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2006. In het kader van deze wet kregen gemeenten veel voormalige rijkstaken onder hun hoede. De wet werd door de Tweede Kamer ‘dichtgeregeld’.

 

De Vet: ‘We hebben de ambitie om de eerste overheid te zijn, we willen jeugdzorg, de Awbz en activering van de arbeidsmarkt als taken erbij hebben omdat we dicht bij de mensen staan. Op de arbeidsmarkt kunnen wethouders van sociale zaken straks als wethouder van arbeidsmarktzaken hun taak vervullen. Maar we willen niet dat de gemeente straks per circulaire wordt bestuurd. Alle beleidsruimte gaat er dan uit.’ ‘De beleidsvrijheid van gemeenten staat centraal’, vond ook de Diemense wethouder Ruud Grondel (GroenLinks).

 

Financiële middelen

 

Verder moeten de financiële middelen ‘kristalhelder’ zijn, vindt De Vet. Want ook hier speelt de negatieve ervaring met de decentralisatie rond de Wmo in de achterhoofden van de VNG-top en de gemeentebestuurders. Zij zijn bang voor een herhaling: nadat over de decentralisatie van de Wmo afspraken waren gemaakt tussen kabinet en VNG, werden gemeenten tijdens de parlementaire behandeling van de Wmo geconfronteerd met aanvullende eisen en verlangens van de Tweede Kamer, zonder dat daar financiële compensatie tegenover stond. ‘Wij zijn niet tegen extra eisen. Die kunnen we erbij hebben. Maar wanneer we onvoldoende middelen krijgen, moeten we onze medewerking aan de decentralisatie-operatie serieus heroverwegen’, hield De Vet zijn gehoor voor.

 

Onduidelijk is nog hoe groot de omvang is van het budget dat door overheveling van de Awbz, jeugdzorg en de regelingen voor uitkeringen en re-integratie voor de arbeidsmarkt is. Bovendien kampen gemeenten nu al met financiële problemen bij de uitvoering van een van de betreffende regelingen, de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). De VNG weet verder niet wie de door het kabinet gewenste gelijktijdige efficiencykorting moet betalen. ‘Wij willen dat allemaal  scherp weten’, aldus De Vet.

 

Vanuit de zaal maandagavond in Leiden werd de VNG-top opgeroepen om stevige eisen te stellen. Wethouder Jeroen Nobel (PvdA, Haarlemmermeer) suggereerde om in het bestuursakkoord op te nemen dat als blijkt dat de financiële ingrepen straks negatief uitpakken voor de gemeenten, zij de vrijheid hebben om naar eigen inzicht belastinginkomsten te heffen. ‘Het is belangrijk dat gemeenten zelf in staat zijn een invulling te geven die past in de regio’, zei burgemeester Theo Weterings (VVD) van Haarlemmermeer). De Haagse wethouder Sander Dekker (VVD) waarschuwde dat als gemeenten taken overnemen, zij niet gepakt mogen worden doordat het kabinet ook nog eens de precariobelasting inpikt.

 

De VNG-top noteerde de opmerkingen uit de zaal en gaf aan dat overwogen wordt om de financiële uitkomsten van het bestuursakkoord eerst te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau, alvorens in te stemmen. ‘Aan doorrekenen hebben we niets. Als we meer geld nodig hebben, moet er maar minder bezuinigd worden’, vond wethouder Anna de Groot (SP, Wormerland).

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pragrea / Adviseur
Natuurlijk moeten de gemeenten ruimte en middelen hebben om de decentralisering adequaat vorm te kunnen geven. Ik begrijp de krampachtigheid van de VNG/gemeenten echter van geen kant. Met het decentraliseren van allerlei verspreide centrale taken krijgen de gemeenten juist alle tools in handen om integraal maatwerk beleid te gaan ontwikkelen. Dat pleit er m.i. verder voor dat de diverse regelingen niet stap voor stap overgeheveld zouden moeten worden, maar meer tegelijkertijd. De UWV regelingen (Wajong, maar waarom ook niet direct de andere regelingen), alle AWBZ (care) functies e.d. zouden niet stapsgewijs over moeten maar in een grote operatie. Dat geeft gemeenten de mogelijkheid om , eventueel op regionaal niveau, integraal en innovatief te werk te gaan. En dan hoeft er niet eens zoveel extra geld bij, zoals die mevrouw van de SP natuurlijk weer oreert, maar kan er met hetzelfde geld zelfs méér gedaan en bereikt worden. Voorwaarde is dan slechts dat de gemeenten dan wel de beleidsvrijheid krijgen om zaken als het compensatiebeginsel e.d. op minder dwangmatige wijze dan nu het geval is ten uitvoer te brengen.
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Feitelijke correctie: sinds 1 januari 2011 telt Nederland 418 gemeenten.
Arjan Gelder / Voorzitter Partij Voor Gerechtigheid
In principe lijkt decentralisatie een goed uitgangspunt. Maar in de praktijk bestaan er vele nadelen. Iedere gemeente kent zijn sociale uitgangspunten en daarom leven wij inmiddels in een land van Russische roulette. Dit wetende zal de Partij Voor Gerechtigheid strijden, dat veel decentralisatie zal worden terug gedraaid. Het is prima dat gemeenten het uitvoeren, maar het rijk dient verantwoordelijk te zijn voor de regelgeving. Pas dan kennen wij een eenduidig beleid!
vereniging verontruste burgers / oprichter vereniging
er is in 3 jaar al 1 1/2 miljard bezuinigd op het algemeenfonds naar de gemeenten. gezien de wet werk en bijstand.de wmo en de awbz aanvullend ,komen grote groepen na intrede wtcg al in de problemen. denk aan bril voor ouderen,huish hulp alleen nog als je bijna terminaal bent.willekeur gemeente ambtenaren ene en andere gemeente. eigen bijdrage omhoog. en geen compensatie voor de vervallen ouderen aftrek. wij kunnen nog een tiental zaken benoemen. ergo rutte cum suis legt de bal bij de gemeenten die dus automatisch gaan grijpen naar de belasting verhoging knoppen! waar eindigt dit?
F.Vollebergh / ambtenaar
Zo, het Rijk heeft weer bezuinigd, de gemeenten weer een taak erbij. Wel een mooi moment, want door de ontwikkelingen rond de vorming van de regionale uitvoeringsdiensten waarbij zowat een hele afdeling vergunningverlening, toezicht en handhaving buitenshuis wordt geplaatst, komt er weer wat ruimte in een gemeentehuis. Hier kunnen dan onze nieuwe collegae worden geplaatst die de taken van het Rijk gaan oppakken. Ik hoop dat de zak met geld ook meekomt uit Den Haag
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Obserser. Juiste conclusie. Nu ook gemeenten moeten bezuinigingen en minder zullen kunnen investeren is het goed om de werkgelegenheid bij gemeenten in stand te houden. Uiteraard dient het Rijk tegenover de overdracht van taken redelijke vergoedingen te stellen. Sommige gemeenten hebben echter nooit genoeg en gedragen zich als verwende kinderen. Zij doen er verstandig aan om zelf ook eens de tering naar de nering te zetten.
Advertentie