sociaal / Partnerbijdrage

Van vraag naar effect, zo doet u dat!

Wat is de hulpvraag, wat is het effect dat de inwoner samen met de gemeente wil bereiken?

25 mei 2022
Anita Vink

Een inwoner meldt zich met een vraag bij uw gemeente. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil een scootmobiel’, ‘ik wil een uitkering’ of ‘ik wil 8 uur jeugdhulp per week’. Dit zijn geen hulpvragen, maar oplossingen. Het zijn voorzieningen die volgens de inwoner of zijn vertegenwoordiger het antwoord zijn op problemen die worden ervaren.

Als u alleen ingaat op de vraag om een voorziening dan ontkomt u niet aan een claimbeoordeling. Er volgt een ja of nee. De inwoner krijgt de gevraagde oplossing wel of niet. Maar wat u eigenlijk wilt weten is: wat is de hulpvraag, wat is het effect dat de inwoner samen met de gemeente wil bereiken?

Het belang van het effect

Onder de claim ligt een hulpvraag, een vraag achter de vraag. Het gaat misschien helemaal niet om een scootmobiel, maar om eenzaamheid. De inwoner is misschien wel geïsoleerd geraakt en denkt dat een scootmobiel hem of haar uit dit isolement kan halen. Door alleen de scootmobiel te beoordelen wordt dat deel gemist. En dan kan het zijn dat het verstrekken van een scootmobiel eigenlijk het probleem van de inwoner niet oplost. Rondjes rijden maakt immers niet dat er automatisch sociale contacten zijn. Het is dus belangrijk om eerst helder te krijgen wat de inwoner wil bereiken voordat er gezocht kan worden naar oplossingen.

In de praktijk

Het gaat erom dat u de vraag weet om te zetten naar een effect, of misschien wel naar verschillende effecten. In een gesprek kijkt u samen met de inwoner voorbij de claim, naar de echte hulpvraag. De inwoner raakt hierdoor beter gemotiveerd om zijn of haar effect ook daadwerkelijk te bereiken. U kunt vervolgens op zoek gaan naar manieren om tot dat effect te komen. Dat kan zijn door toch een scootmobiel te verstrekken, maar ook door te kijken naar manieren om eenzaamheid te doorbreken. Bijvoorbeeld door welzijnsorganisaties of vrijwilligers in te schakelen. Zo bereikt u wat er écht bereikt moet worden. Een duurzame oplossing.

Congres Omgekeerde Toets

Op 2 juni 2022 organiseren we vanuit Stimulansz het congres over de Omgekeerde Toets. Een dag waarin we verdiepen, verbreden en verbinden. In de workshop Van vraag naar effect gaan we bovenstaande behandelen.

Bekijk workshop

Door: Anitra Vink 

Zet de volgende stap met de Omgekeerde Toets

Hoe zorgt u ervoor dat u de Omgekeerde Toets levend houdt in de waan van alledag, bij personeelsverloop, bij nieuwe wetgeving? Ontmoet andere ‘omgekeerde’ gemeenten en verdiep uw kennis tijdens het Congres De Omgekeerde Toets op donderdag 2 juni 2022.

Bekijk workshop

Wegens succes geven we een extra workshop op het congres. Inschrijven hiervoor kan dus weer! Meld u snel aan want vol = nu echt vol!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.