Advertentie
sociaal / Nieuws

Onderzoek naar oorzaken tekorten jeugdhulp

Minister De Jonge (VWS) wil in een dertigtal gemeenten een onderzoek laten doen naar de omvang en de oorzaken van de tekorten op de jeugdhulp. De helft met een tekort en de helft met een overschot. Het streven is het onderzoek in het voorjaar af te hebben.

05 oktober 2018

Er komt een verdiepend onderzoek naar de tekorten in de jeugdhulp. Minister De Jonge (VWS) wil in een dertigtal gemeenten een onderzoek laten doen naar de omvang en de oorzaken van de tekorten. De helft met een tekort en de helft met een overschot. De resultaten ervan worden in het voorjaar gepresenteerd, zo is het streven.

Volumengroei

Ook komt er een analyse naar de volumegroei in de jeugdhulp. Daarnaast worden de toekenningen geanalyseerd van het fonds tekortgemeenten. Die drie analyses moeten een goed beeld geven waarom de ene gemeente wel, en de andere gemeente niet uitkomt met het jeugdbudget. De Jonge sluit niet op voorhand uit dat er eventueel meer geld bij komt, maar wil ook niet op de uitkomsten vooruitlopen, zo zei hij eerder deze week in een algemeen overleg met de Tweede Kamer. ‘Er hoeft niet altijd geld bij; mogelijk kunnen ook andere keuzes worden gemaakt’, zo stelde hij.  

Nodig en haalbaar

Over de invulling en uitvoering van het kwalitatieve onderzoek onder een dertigtal gemeenten wordt momenteel met de VNG gesproken, laat een woordvoeder van De Jonge desgevraagd weten. ‘We moeten samen kijken wat nodig en haalbaar is.’ Het kan zijn dat eindelijk veertig gemeenten onder de loep worden genomen, of twintig. Wel moet de helft van de gemeenten een tekort en de andere helft een overschot hebben. Het gaat om de tekorten in de jeugdhulp, maar ‘de conclusies worden bezien in het totaal van het sociaal domein’, aldus de woordvoerder.

Forse tekorten

De afgelopen weken hebben diverse gemeenten laten weten dit jaar forse tekorten op de jeugdhulp te hebben, waaronder Den Haag, de regio Amsterdam, Assen, Dongen, Midden-Groningen, de regio Hart van Brabant en de dertien Zeeuwse gemeenten. Eerder al kwamen ook uit veel andere gemeenten berichten over miljoenentekorten. Uit een analyse van de jaarrekeningen 2017 in opdracht van Divosa bleek dat gemeenten 605 miljoen euro meer aan jeugdhulp hebben uitgegeven dan begroot. Op de ‘stroppenpot’ voor tekorten (fonds tekortgemeenten) op de jeugdhulp en Wmo over 2016 en 2017 hebben 88 gemeenten een beroep gedaan. De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over die tekorten, zo bleek tijdens het eerdergenoemde algemeen overleg.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
ER zijn al allerlei onderzoeken. Er is een taskforce jeugd die alles in de gaten houdt. Kan dat onderzoeksgeld niet beter worden besteed aan jeugdhulp?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie