sociaal / Partnerbijdrage

Gemeente Lelystad: ‘Stipter houdt ons op een plezierige manier bij de les’

Voor Lelystad verzorgt Stipter de administratieve keten voor WMO en Jeugdwet en de bijbehorende managementinformatie tooling.

02 december 2021
stadhuis-Lelystad-2.jpg

‘Open, eerlijk en benaderbaar. Dat is Stipter voor mij. Er werken veel jonge mensen die altijd bereid zijn om mee te denken.’ Marlies Stokman, contractmanager sociaal domein bij de gemeente Lelystad, werkt al een paar jaar samen met Stipter. Voor Lelystad verzorgt Stipter de administratieve keten voor WMO en Jeugdwet en de bijbehorende managementinformatie tooling. ‘Wat ik fijn vind is dat ze hun producten en diensten samen met ons ontwikkelen.’

‘Dat we in het sociaal domein veel hebben uitbesteed en dus ook de administratie, is voor Lelystad niet zo bijzonder. Al bij de invoering van de WVG, de eerste overheveling van zorgtaken naar gemeenten, kozen we ervoor om regiegemeente te zijn. We hebben Europees aanbesteed, maar omdat Stipter ons in 2018 goed had geholpen bij de administratieve veranderingen voor de Jeugdwet wisten we al wel dat het een goede partner was.

‘Een groot pluspunt van de mensen van Stipter is dat ze goed op de hoogte zijn van landelijke ontwikkelingen. Ze nemen je erin mee, maken goed duidelijk wat abstracte ontwikkelingen concreet betekenen voor jouw gemeente en ze vragen wat je ermee wilt. Dat is zeker fijn voor contractmanagers die wat verder van techniek afstaan. We worden betrokken en kunnen aangeven wat wij belangrijk vinden. Neem bijvoorbeeld de WLZ-signalen. Het berichtenverkeer daarover kregen we niet goed binnen. Stipter kwam met het voorstel om daarvoor iets in te bouwen. Dat ontzorgt!

‘Bij ons verzorgt Stipter de hele administratieve keten voor WMO en Jeugdwet, alle processen vanaf de indicatie tot en met de financiële afwikkeling bij de gemeente, inclusief de accountantsverklaring. Daarnaast ondersteunt Stipter onze managementinformatie tooling.  Deze business process outsourcing kan ik gemeenten zeker aanbevelen. Als je medewerkers in toegang tot Wmo en Jeughulp wilt laten doen waar ze goed in zijn, laat ze dan niet bezig zijn met de administratie, dat is niet hun ‘area of expertise’.

‘Gemeenten die dit overwegen raad ik aan om de kunst af te kijken bij andere gemeenten. Hoe hebben zij het aangepakt en waar lopen ze tegenaan bij het ‘weg-automatiseren’? Zo hebben wij in Lelystad geleerd de impact van een aanbesteding niet te onderschatten. De tijdsdruk is groot, terwijl je vaak nog niet weet wat je allemaal uit moet vragen als je wilt automatiseren met zorgpartners.

‘Ook de verkokering in het sociaal domein is nog lastig. We willen het liefst één systeem voor het hele sociaal domein, maar dat kan nog niet. Het zou daarom al helpen als we niet klassiek hoefden aan te besteden, maar naar een samenwerkingsaanbesteding konden gaan.

‘Stipter is de deskundige partner die ons op een plezierige manier bij de les houdt. Dat doen ze ook door openbare mini-colleges te organiseren over bijvoorbeeld veranderingen bij de SVB of over voorbeelden bij andere gemeenten. De wereld verandert snel, maar met Stipter is het tempo goed bij te houden en houden we onze systemen up to date.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.