Advertentie
sociaal / Nieuws

Versoepeling gemeentelijke belastingen in crisistijd

Na de sluiting van horecagelegenheden op zondag, die een grote impact hebben op ondernemers, en de steunpakketten voor bedrijven en zzp'ers die het kabinet op dinsdag bekendmaakte, vragen veel lokale partijen zich af hoe ook de gemeente ondernemers kan helpen het hoofd boven water te houden.

18 maart 2020
ondernemer-shutterstock-793122742.jpg

In meer dan twintig gemeenten zijn maatregelen getroffen om de druk van lokale belastingen weg te nemen voor ondernemers die gedupeerd zijn door de coronacrisis. Op sommige plekken worden aanslagen uitgesteld, op andere plekken worden geen aanmaningen en dwangbevelen gestuurd. In nog eens minstens tien gemeenten hebben lokale partijen een oproep gedaan om hetzelfde te doen.

Boven water
Na de sluiting van horecagelegenheden op zondag, die een grote impact hebben op ondernemers, en de steunpakketten voor bedrijven en zzp'ers die het kabinet op dinsdag bekendmaakte, vragen veel lokale partijen zich af hoe ook de gemeente ondernemers kan helpen het hoofd boven water te houden. Het uitstellen van de betaling van gemeentelijke belastingen, zoals de ozb, reclame- en toeristenbelasting, is één van de mogelijkheden.

Op adem komen
Onder andere de VVD in de gemeente Berkelland legde de maatregel voor aan het college: 'Doel voor nu op de korte termijn is dat gezonde bedrijven niet koppie onder gaan door deze ellende. Ondernemers moeten dus hun liquiditeit behouden en even op adem kunnen komen.' Het zijn met name lokale VVD-fracties die bij het college aandringen om uitstel van gemeentelijke belastingen te verlenen. Naast de gemeente Berkelland is dat ook gebeurd in de gemeenten Groningen, Hilversum, Gooise Meren, Noordoostpolder, Geldrop-Mierlo, Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland, Tholen en Sluis.

Verschillende deadlines
In verschillende gemeenten is die adempauze al toegezegd. In Almere en Zutphen kunnen ondernemers uitstel van betaling aanvragen. In Nunspeet worden de aanslagen voor de toeristenbelasting van 2019, die eind maart zouden worden opgelegd, minimaal twee maanden uitgesteld. De voorlopige aanslagen voor de toeristenbelasting van 2020 die in juni zouden komen, worden ook later opgelegd, meldde Omroep Gelderland. In Noordwijk legt de gemeente geen voorlopige aanslagen voor de toeristenbelasting op, en de ozb en rioolheffing hoeft pas hoeft pas in het laatste kwartaal betaald te worden. In Ridderkerk krijgen ondernemers uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen tot 31 augustus. Dezelfde datum geldt voor ondernemers in Wierden en Raalte. In Gorinchem geldt 31 juli nu als deadline. In Oisterwijk en Goirle wordt de automatische incasso met twee maanden uitgesteld, van eind maart naar eind mei, voor zowel ondernemers als inwoners. In Harderwijk worden aanslagen pas op 31 mei verstuurd.

Invorderingsstappen
Ook ondernemers in negen gemeenten in de regio Utrecht zullen voorlopig door gemeentelijke belastingen niet in de schulden raken. Uitvoeringsorganisatie BghU (Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht) heeft beloofd om geen invorderingsstappen te ondernemen wanneer bedrijven of zzp'ers de lokale belasting niet of te laat betalen. De aanslagen worden wel verstuurd maar herinneringen, aanmaningen en dwangbevelen worden opgeschort. De gemeenten Schagen heeft dezelfde maatregel aangekondigd.

Water
Ook andere partijen hebben opgeroepen om soepeler om te gaan met betalingsachterstanden in een tijd dat veel zzp'ers of mensen met flexibele contracten inkomsten mislopen. Zo vraagt de Landelijke Armoedecoalitie het kabinet om ervoor te zorgen dat mensen niet uit hun huis gezet worden gedurende de crisis, en dat energie, water en internet niet afgesloten worden. Drinkwaterbedrijven hebben al toegezegd dat afsluitingen, die normaal gesproken bij zo'n zestig huishoudens per week plaatsvinden, uitgesteld worden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie