sociaal / Partnerbijdrage

Werkervaringsplek voor vijftig Utrechtse statushouders

Werkervaringsplek voor vijftig Utrechtse statushouders. Samenwerking KplusV en Social Impact Factory op stoom.

05 december 2016

Samenwerking KplusV en Social Impact Factory op stoom.

Het partnerschap tussen KplusV en de Social Impact Factory heeft zijn eerste vruchten afgeworpen. In Utrecht zijn ruim vijftig statushouders gematcht met bedrijven. Daar starten zij de komende tijd op een werkervaringsplek. Janine Steenbergen, die dit matchingstraject uitvoert voor de Social Impact Factory, is bijzonder trots op het resultaat. Zij vertelt.

“Sinds deze herfst is KplusV uitvoeringspartner van de Social Impact Factory. Samen willen wij mensen die lastig op de arbeidsmarkt aan de slag kunnen, meer kansen bieden. De krachtenbundeling heeft onlangs – tijdens een matchingsevent op 23 november – een mooie stap opgeleverd in de begeleiding van statushouders naar werk.”

Leren én werken ineen
“Gemeenten streven ernaar om de inburgering en participatie van statushouders niet langer ná elkaar te organiseren, maar naast elkaar. Zo voorkomen we dat deze mensen eerst een paar jaar bezig zijn met de Nederlandse taal en zich dan pas op werk oriënteren. In de praktijk blijkt die parallelle aanvliegroute nog knap lastig. Want hoe kunnen statushouders werken als ze de taal nog niet beheersen?

Er bestaan diverse programma’s die vluchtelingen begeleiden naar werk; vaak gesubsidieerd. Maar hieraan kan slechts een fractie van de statushouders meedoen. Bovendien vereist het gros van deze trajecten een behoorlijk taalniveau en zijn ze veelal gericht op hogeropgeleiden. In Utrecht bedachten ze daar de zogenoemde taalstages op: statushouders leren in een werksetting drie tot zes maanden lang onze taal en gaan daarnaast naar school. Hierbij behouden ze hun uitkering.”

Bouwen aan bedrijvennetwerk
“Vanuit de Social Impact Factory heb ik bedrijven geënthousiasmeerd om vacatures aan te bieden voor die taalstages. De gemeente Utrecht zocht hierbij statushouders met passende cv’s. En zo hebben we 23 bedrijven en meer dan zestig statushouders op de been gebracht en zijn er 53 matches gemaakt! Ondertussen help ik het bedrijvennetwerk verder uit te bouwen. Zodat straks alle ruim 1.000 Utrechtse statushouders een of meerdere taalstages kunnen volgen.”

Meer weten?
Benieuwd naar de precieze ins en outs van onze inspanningen voor statushouders in Utrecht? Adviseur én Social Impact Connector Janine Steenbergen staat je graag te woord. Of bezoek de site van de Social Impact Factory.

Meer lezen over het partnerschap tussen KplusV en de Social Impact Factory? Sla er ons nieuwsbericht eens op na. Ook interessant: onze publicaties over statushouders en sociaal ondernemerschap.

Contactpersoon:

Janine Steenbergen, Adviseur

06-27085575 / j.steenbergen@kplusv.nl

Fotografie: Renzo Gerritsen, RG-FOTOGRAFIE.com

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.