Advertentie
sociaal / Nieuws

Website UWV biedt verkeerde banen

De website van de UWV biedt werkzoekenden vaak banen die niet bij hun profiel passen.

06 mei 2012

Het koppelen van werkzoekenden aan vacatures via de website werk.nl gaat vaak fout. De website van uitkeringsinstantie UWV kampt met technische problemen waardoor het geregeld niet lukt om iemand aan een geschikte baan te helpen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Meer fout dan goed
Op de site kunnen werkzoekenden hun cv achterlaten om passende banen aangeboden te krijgen. Dat gaat vaak fout, zeggen tientallen gebruikers en experts met wie de omroep heeft gesproken. Zo krijgt een maatschappelijk werkster een baan aangeboden als cipier of lasser. ,,Er gaan meer dingen fout dan goed'', zegt de vrouw.

Website
Het UWV moet 600 miljoen euro bezuinigen. 68 van de 130 kantoren gaan in de komende 2 jaar dicht en veel arbeidsbemiddelaars raken zelf hun baan kwijt. De website wordt daardoor steeds belangrijker maar loopt tot overmaat van ramp ook nog vaak vast.

Afgebouwd
Het UWV geeft toe dat er problemen zijn. ,,Werk.nl was oorspronkelijk bedoeld als extra service aan klanten die daarnaast ook persoonlijke coaching kregen'', aldus een woordvoerder. ,,Maar door de bezuinigingen van het kabinet moet die begeleiding door arbeidsbemiddelaars nu worden afgebouwd.''

Nieuw systeem
De website gaat vanaf november draaien met een nieuw systeem, dat beter in staat zal zijn de juiste koppelingen te maken tussen werkzoekenden en vacatures. ,,Deze maand begint het UWV bovendien een telefonische hulplijn opdat mensen betere resultaten uit werk.nl kunnen halen.''

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pieter / wegkijker
Waarom verbaast me dit niet

What else is new

Het UWV beweert, ondanks dit probleempje, met droge ogen dat ze vorig jaar 260.000 mensen aan werk hebben geholpen. Dat aan het werk helpen is dan niet dankzij werk.nl of de jobcoaching. Misschien hebben de mensen wel zelf werk gevonden -:).
Bas / logicus
@anand, je opmerking klopt. Het UWV heeft geen 260.000 mensen aan werk geholpen zoals ze zelf beweerden. Als je mensen aan werk hebt geholpen dan moet dat passend werk zijn. Wat het UWV heeft gedaan is mensen met een MBO niveau, zelfs HBO niveau met jarenlange werkervaring,niet passend werk door de strot te drukken. Daarbij is het de werkgever zelfs toegestaan om onder het minimumloon te betalen. Veel van deze werknemers vallen door schofterige constructies buiten de CAO van de werkgever. De Belastingdienst is er een van. Vast personeel (Medewerker Toeslagen) zit in schaal 7 (€2100,-/ €2750,-) en soms zelfs in schaal 8 ((€2300,-/ €3100,-) met een werkweek van 36 uur terwijl de inhuur die exact het zelfde werk doet maximaal € 1600,- bruto voor een 40 urige werkweek verdient. Het overgrote deel van die zogenaamde 260.000 mensen hebben te maken met een geforceerde inkomensval van 30% tot zelfs meer dan 70%. En deze groep komt vanzelf wel weer terecht bij de Schuldhulpverlening. Mits ze emotioneel de stap durven nemen. Een werkgever die zijn werknemers buiten de oorspronkelijke CAO houd en/of geen bestaansminimum bied – in welke hoedanigheid dan ook – (bijv.: de huidige postbestellers) zoekt slaven. En het UWV helpt de werkgevers daar graag bij.
John Brouwers / zelfstandig juridisch adviseur
Ik heb mijn hele ww helaas uitgezeten, er kwam geen baan uit, reintegratieburo's streken alleen maar geld op. Site werkt al jaren niet, ook bij het inschrijven en de overgang naar IAOW ging er een hoop verkeerd.

Maar de gemeentes maken het nog veel bonter met aanbieden/dwingen van werk. Daar is het UWV nog heilig bij. Heeft u ook last van dit soort bestuursorganen ik ben er met bestuursrecht in gespecialiseerd en heb er mijn beroep van gemaakt. 0488480670
Bernard Weiss / oud-ambtenaar
Ik heb al, met tussenpozen, met UWV/Werkplein te maken gehad vanaf de tijd dat het nog Gewestelijke Arbeidsbureaus waren.



Ik zal nooit vergeten dat ik in die tijd uitzendwerk deed, en als je op vrijdag je werkbriefje kwam inleveren stond het bier en de wijn klaar. Bij het arbeidsbureau kreeg je bij een gesprek een héél zuinig kopje koffie. Waar je dan aan de koffiejuffrouw nog wel even een dubbeltje moest betalen.



In die ruim dertig jaar (mijn eerste contact was in 1978) is er nog nooit iets passends aangeboden. Als je niet zelf het initiatief neemt, gebeurt er niets.



Mijn functies zoals ik die bekleedde als ik eens bij hen terecht kwam, bleken nooit in hun systeem te passen. Er moest altijd een omweg verzonnen worden om mijn functiebeschrijving in hun systeem, te passen. En dat lukte nooit, dus de aangeboden banen sloten ook nooit aan op wat ik zocht.



Ik zoek nu een baan als ICT manager. En krijg vervolgens zo ongeveer alles aangeboden waarin het woord "manage" in voorkomt. Spacemanager bij een supermarktketen. Mag de de inrichting van de schappen bedenken. Bij uitstek een ICT functie, natuurlijk. Of Foodcontroller. Manager Pig Related Farm Implements. Salesmanager Damesondergoed (ik maak écht geen geintje!).



Ook leuk dat je keer op keer op werk.nl ziet staan "nieuwe vacatures voor u gevonden!" en dan blijkt dat driekwart hetzelfde is als vorige week. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt je geconffronteerd met een halfdebiele werkcoach die z'n eigen digitale nieuwsbriefje in mekaar geknutseld heeft. Alles d'rin gedumpt waarin werkelijk écht niemand in geïnteresseerd is.



Als u de krant leest en denkt "Oh jee, dat UWV is toch echt wel erg" besef dan: het is in het écht nog altijd tien keer erger dan u zich kunt voorstellen.



Als het niet zo erg was zou je er om kunnen lachen, want werkelijk, zelfs André van Duin verzint ze niet zo bont.
Hans / Adviseur Publieke sector
What's new? Het UWV heeft nog nooit gefunctioneerd, maar nu zelfs de site niet.



Wanneer besluiten we nu eens om dit hele wangedrocht volledig op te heffen....
Advertentie