Advertentie
sociaal / Nieuws

Voor regio Zuidoost Utrecht is jeugdzorg te duur

De vijf gemeenten kunnen door het ,,in grote mate onvoldoende budget'' geen afspraken maken met zorgaanbieders, schrijven zij in een brandbrief die dinsdag is verstuurd aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

29 april 2014

De vijf gemeenten die samen de regio Zuidoost Utrecht vormen, komen zeker 15 miljoen euro tekort om de jeugdzorg vanaf volgend jaar te kunnen betalen. Dat komt omdat met name in Zeist en Utrechtse Heuvelrug veel instellingen staan waar kinderen uit het hele land worden opgevangen, terwijl de gemeenten daarvoor geen extra geld van het Rijk krijgen.

Brandbrief
De vijf gemeenten kunnen door het ,,in grote mate onvoldoende budget'' geen afspraken maken met zorgaanbieders, schrijven zij in een brandbrief die dinsdag is verstuurd aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Samenwerking
Vanaf 2015 draagt het Rijk alle taken op het gebied van jeugdzorg over aan de gemeenten. Die krijgen daarvoor een budget, dat is gebaseerd op het aantal kinderen per gemeente dat in de jeugdzorg zit. Omdat het om een ingewikkelde taak gaat, gaan veel gemeenten samenwerken. Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrechtse Heuvelrug doen dat ook.

Gesloten jeugdinstellingen
In de regio Zuidoost Utrecht zijn onder andere verschillende gesloten jeugdinstellingen gevestigd voor jongeren die door de rechter uit huis worden geplaatst. ,,Dat zijn jongeren uit het hele land die na behandeling weer teruggaan naar de gemeente waar ze vandaan komen. Het budget houdt geen rekening met deze zware en dure vormen van jeugdhulp'', schrijven de gemeentebesturen. Het Utrechtse provinciebestuur en de zorgaanbieders in de regio onderschrijven de brief aan Van Rijn.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rené van domburg / gewezen/toekomstig raadslid
Dit geldt niet alleen voor jeugdzorg maar ook voor de AWBZ cliënten. De grote vraag is nog steeds of de middelen verdeeld worden op basis van inwoners of op basis van het aantal historische cliënten. In onze gemeente is van oudsher, door de aanwezigheid van een instelling een boven proportioneel aantal cliënten.

In het verleden was dit geen enkel probleem, nu dreigt onze niet al te grote gemeente het verschil bij te moeten passen of deze mensen niet meer op te vangen, wat natuurlijk geen optie is.

Zie hier het probleem in een notendop.
Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
De vijf genoemde gemeenten komen dat geld helemaal niet tekort...

Kinderen uit andere regio's, zullen door die gemeenten waar hun ouders/verzorgers wonen bekostigd dienen te worden. Dat zegt de nieuwe Jeugdwet. Althans wanneer die woonplaatsgemeenten een contract met die bewuste instelling in de regio Zuid-Oost Utrecht sluiten. Bijv. omdat die instelling wel erg ver weg ligt of te duur is...



Zo niet (dus wanneer die woonplaatsgemeenten 'hun' kinderen elders, bijv. dichter bij huis, onderbrengen), dan zal deze instelling fors moeten inkrimpen. Thats all in the game....



Erg? Welnee, tenzij de ouders uit die andere regio's speciale redenen hadden om hun kinderen hier te laten behandelen..

In ieder geval hoeft dat geen probleem te zijn voor de gemeenten uit de regio die nu bij Van Rijn klagen. Zij nemen slechts zorg af voor 'hun' kinderen. Voor herschikking van budget is geen enkele reden!
Advertentie