Advertentie
sociaal / Nieuws

Sw-bedrijven hoeven niet tot werkbedrijven te fuseren

De 35 werkbedrijven die in het leven moeten worden geroepen, gaan als schakel functioneren tussen werkgevers en mensen met een arbeidsbeperking. Dit stelt staatssecretaris Jetta Klijnsma in een interview met Binnenlands Bestuur.

06 mei 2013

De huidige sociale werkplaatsen (sw-bedrijven) hoeven niet te fuseren tot de 35 werkbedrijven waar in het onlangs gesloten sociaal akkoord afspraken over zijn gemaakt. Staatssecretaris Jetta Klijnsma  (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) ziet niets in een compleet nieuwe infrastructuur. De nieuwe werkbedrijven gaan als netwerkorganisaties functioneren.

Geen nieuw muurtje

Dat stelt Klijnsma in een interview met Binnenlands Bestuur. De vorming van de 35 werkbedrijven betekent dus niet dat 'de sw-bedrijven ‘oude stijl’ met elkaar moeten fuseren en dat er een nieuw muurtje omheen wordt gezet’, aldus de staatssecretaris. Ze ziet dat sommige sw-bedrijven zich tot mensbedrijven ontwikkelen en denkt niet dat het goed is om daar nu mee te stoppen en ‘een hele nieuwe infrastructuur in stenen te bouwen’.

Schakel

Klijnsma wil dat de werkbedrijven de schakel vormen tussen de werkgever en de mensen met een arbeidsbeperking. Per arbeidsmarktregio moeten de partners heel goed kijken naar hoe in die regio beschut werk het beste kan worden vormgegeven, vindt ze. ‘Het is echt aan gemeenten zelf om de vorm te bepalen. Dat is in de ene regio anders dan in de andere regio.’

Regionale samenwerking

Samenwerking in regio's, tussen gemeenten is essentieel, benadrukt Klijnsma. ‘Als je als gemeenten de handen niet ineen wilt slaan, wordt het helemaal niets. En werkgevers kunnen oprecht niet met die 408 gemeenten afzonderlijk in conclaaf. Het is nu aan gemeenten om samen met die werkgevers in de context van het werkbedrijf te kijken wat, waar wordt neergelegd.'

Garen op de klos

Juist om te zorgen dat die samenwerking goed op gang komt, geeft ze geen tijdspad aan dat bewandeld moet worden. ‘Als je die twee partners (werkgevers en werknemers, red) echt als gesprekspartner aan je tafel wilt hebben, dan moeten gemeentebestuurders daar ook de tijd voor nemen.' Binnen een aantal maanden moet echter wel garen op de klos komen. De Participatiewet moet worden geschreven en het advies- en besluitvormingstraject in. Klijnsma wil de Participatiewet voor het kerstreces door de Tweede Kamer hebben. In juni komt de staatssecretaris met een contourenbrief met de grote lijnen wat er ten opzichte van de vorige versie van de Participatiewet (van voor het sociaal akkoord) gaat veranderen.

Vrijdag verschijnt in Binnenlands Bestuur nr 9 het hele interview met Jetta Klijnsma

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Robbie / namens vele wajongers
Goedendag ik hoop dat er vrijdag ook wat meer info komt betreffende punt 10 in het overzicht van maatregelen : Het zittend bestand Wajong wordt herkeurd; mensen met arbeidsvermogen kunnen beroep doen op gemeente voor uitkering en/of ondersteuning bij re-integratie(bijstandsregime).



En punt 8 De Wajong is per 1-1-2015 alleen nog toegankelijk voor mensen die volledig en duurzaam geen arbeidsvermogen hebben, iedere 5 jaar herkeuring.



Ik en met mij zitten vele mensen nu in grote onzekerheid over wat er met ons staat te gebeuren.



drie praktijkvoorbeelden:



Volgens Rutte moet ik "niet somberen" en "vertrouwen" hebben.

Maar als de plannen doorgaan, betekent het voor mij, als gedeeltelijke Wajonger met parttime baan (werken naar vermogen!); een kwart van mijn inkomen inleveren!



geboren met beperking en 100% arbeidsongeschikt.. ik heb een rugzakje met geld van m'n ouders meegekregen..

dat geld is niet voor luxe zaken maar voor niet vergoede zorg, pensioen ,noodzakelijke dingen, als buffer etc.

(vermogenstoets)



maar denk eens even aan alle wajongers die een werkende partner hebben?

Wat gebeurt er als 1 of andere arts beslist dat jij aan het werk kan.

En je belandt in de bijstand ,die je niet krijgt omdat je partner werkt?

(partnertoets)

Hans Bakker / Ambtenaar
SW werkplaatsen ontwikkelen zich tot
mensbedrijven ? Waarom worden de
medewerkers van de SW werkplaatsen
structureel op een a-sociale wijze bejegent
en als slaven tewerk gestelt ? Als je kritiek
uit wordt je gedreigt met ontslag of wordt
je uitkering gekort of stopgezet.
niemand / oma
Beleid is gericht op moeten en dwang.

Dreigen om werk plek te verliezen.

Ja knikken en amen zeggen.

Als mensen niet kunnen lezen ,toch handtekening afdwingen ,om zwijg plicht over werk plek af te dwingen
Advertentie