Advertentie
sociaal / Nieuws

Regie nodig op inkoop gespecialiseerde jeugdzorg

De inkoop van gespecialiseerde (zware) jeugdzorg moet door één regio worden opgepakt. Andere regio's kunnen dan aansluiten op contractvoorwaarden en tarief. D66-Kamerlid Vera Bergkamp gaat woensdag in de Kamer voorstellen om één regio verantwoordelijk te maken voor de inkoop.

23 september 2014

Er moet meer regie komen op de inkoop van gespecialiseerde (zware) jeugdzorg. Hiermee komt een einde aan de onzekerheid voor landelijk en bovenregionaal opererende jeugdzorginstellingen.

Aanspreekpunt

Die dreigen in de financiële problemen te komen door het uitblijven van inkoopcontracten met gemeenten. Als die instellingen omvallen, komt de continuïteit van de jeugdzorg in het gedrang voor kinderen die zware, specialistische zorg nodig hebben, zoals kinderen met een verstandelijke beperking. Dat stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die zich over dit punt grote zorgen maakt. Ze gaat woensdag in de Kamer voorstellen om één regio verantwoordelijk te maken voor de inkoop.


Centrale coördinatie

‘Heel concreet moet één regio de coördinatie krijgen van een instelling die bovenregionaal werkt. Andere regio's sluiten aan op contractvoorwaarden en tarief. Op deze manier is het voor instellingen duidelijk wie de gesprekspartner is en wordt de specialistische zorg die veelal bovenregionaal georganiseerd is, gecoördineerd. Het is nu te gefragmenteerd en onduidelijk’, verduidelijkt Bergkamp haar initiatief. ‘Er wordt nu te weinig ingekocht en we hebben nog maar zo’n honderd dagen te gaan.’


Voorfinanciering

De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) vindt dat er een afzonderlijke regeling komen voor de voorfinanciering van grote landelijke aanbieders die met veel gemeenten zaken doen. Dergelijke ‘specifieke en proportionele’ maatregelen zijn volgens de TSJ nodig om de overheveling van jeugdzorgtaken naar gemeenten per 1 januari verantwoord te kunnen laten plaatsvinden.


Achterblijvende inkoop

De TSJ, onder voorzitterschap van Leonard Geluk, luidde maandag in een briefadvies aan staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) de noodklok over de achterblijvende inkoop door gemeenten. Slechts de helft van de jeugdzorgaanbieders verwacht op 1 november helderheid van gemeenten te hebben over het budget voor komend jaar. Het gaat hierbij niet alleen om aanbieders die landelijk gespecialiseerde hulp aanbieden, maar ook instellingen die regionaal of voornamelijk regionaal werkzaam zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Raar verhaal. Meer regie zou een einde maken aan de onzekerheid van grote jeugdzorginstellingen. Flauwe kul. De echte onzekerheid van instellingen hoort te berusten op hun inschatting of ze nog wel door gemeenten zullen worden ingehuurd voor zorg. En triest genoeg kunnen gemeenten daarop geen antwoord geven omdat ze vaak geen flauw idee hebben over de zorgvraag van jeugdigen binnen hun gemeentegrenzen. Waarmee de 'nieuwe jeugdzorg' weer terug is bij af: Een instellingenspelletje.
Advertentie