Advertentie
sociaal / Nieuws

Onderzoek inspectie naar hulpverlening broertjes

De inspectie jeugdzorg doet onderzoek naar de hulpverlening die aan het gezin van Julian en Ruben is geboden, na een formele melding aan de instanties.

20 mei 2013

De Inspectie Jeugdzorg is vorige week een onderzoek gestart naar de gang van zaken rond de hulp aan het gezin van de dood gevonden broertjes Ruben en Julian uit Zeist. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd. 

Formele melding

Aan dat onderzoek ging een 'formele melding' van een betrokken instantie vooraf. Over de inhoud van die melding van Bureau Jeugdzorg Utrecht kan de woordvoerder niets zeggen en ook niet wanneer die melding precies is gedaan. ,,De eerste fase van het onderzoek loopt. Dat is het verzamelen van feiten bij de drie instanties: Bureau Jeugdzorg, een instelling voor ambulante jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming.''
 

Aanvullende vragen

De inspectie hoopt onder meer op een rij te krijgen wie wat op welk moment heeft gedaan. ,,Afhankelijk daarvan kijken we of er aanvullende vragen zijn of dat er meer onderzoek nodig is.''

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Over die talloze gevallen waarin het wèl goed ging dankzij Jeugdzorg hoor je nooit wat. Want dat is geen nieuws. Het grootste probleem is nogelijkheden te vinden om uit huis geplaatst kinderen te plaatsen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De koers voor iedereen behoort te zijn: eerst onderzoek afwachten, daarna beoordelen en/of kritiek leveren.

Niek / jurist
Het gaat hier dezelfde kant op als de vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam, de fik in Moerdijk en project X in Haren. Een of andere leip begaat een misdaad of een ongelofelijke stommiteit en daarna valt heel Nederland over de ambtenaren heen die met te kort mensen en te weinig middelen hun taak proberen uit te voeren. En de media spint daar garen bij want alles is openbaar.
Kees Veldhoen / beleidsmedewerker
Weer een onderzoek waar een slager zijn eigen vlees keurt. We leren het nooit.
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
het LEGER -- het Leger des Heils - Jeugdzorg - maakt in deze zaken vaak dé ernstigste fouten - onderliggende (oudere) dossiers worden niet gelezen (de moeder zegt toch NU !! dat ze positief gaat meewerken ! - hoe zo?? zegt de vader, lees de verhalen van de afgelopen 5 jaar eens na, incl. de 6 valse aangiftes bij de Politie ) Ook beschouwd het LdH , de afd. Jeugdzorg als een "verdien" model - Bijv. kent u de opleidings kwalificaties van uw huidige Gezingsvoogd (LBO-MBO of HBO ?) of is het een herintreder met heel veel interne cursussen ? - Maar dat is wel geheel iemand anders dan met HBO denknivo- Werkt ook uw Gezinsvoogd slechts een paar uur parttime (en heeft ze zelf kleine kinderen ) waardoor er nooit tijd is om bijv. op woensdagmiddag bij u (de vader) e.e.a. persoonlijk te komen observeren? -- overigens is 85 % van de gezinsvoogd Vrouw en die "begrijpen" vanaf het eerste begin de verzorgende ouder (in 97% van de gevallen, ook een vrouw) voor 120% - daar kan geen liefhebbende vader tegen op
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
Opnieuw Jeugdzorg die ZELF mag gaan onderzoeken (en rapporteren) hoe goed en zorgvuldig Jeugdzorg het wel heeft gedaan. // Gelooft Nederland nog steeds in dit soort slagers die hun eigen vlees mogen herkeuren?
Inwoner Amsterdam / Buurvrouw met ervaring over melden bij AMK
@Jan



Welke vele goede gevallen? Wil je concrete voorbeelden noemen? En ook wat daar goed aan is? Gaat het aantoonbaar goed met de kinderen??? Want daar gaat het immers om in de jeugdzorg.



Mijn vraag is relevant omdat de sector altijd roept dat er zoveel goed gaat. Maar desgevraagd blijkt dat toch altijd wat anders te liggen. De Volkskrant heeft er vorig jaar zelfs mee ingestemd een 'positief verhaal' langere tijd te volgen.



Wat bleek? Dit zorgvuldig geselecteerde 'positieve verhaal' bestond alleen in de hoofden van de hulpverleners. Die hadden het idee dat ze moeder zo gemotiveerd hadden tot verbetering. Maar bij nader onderzoek en het volgen op lange termijn, bleek dat niet zo te zijn.



De hulpverleners dachten ten onrechte dat dit een positief verhaal was maar moeder ging gewoon weer in de fout. En de kinderen waren nog slechter af dan daarvoor.



Daarom ben ik heel benieuwd naar jouw verhalen over wat er goed gaat. Kom maar op! Een positief verhaal is wel eens welkom na alle ellendige verhalen zoals bovenstaande.





A.F. Dirks / insider jeugdzorg
En de dodelijke misser van Bureau Jeugdzorg Amsterdam? Waar het AMK meerdere keren is gecontact met particuliere zorgen over het jongentje van zeven dat kort daarna door zijn moeder is vermoord in de vrouwenopvang in Rosendaal?



Waarom blijft het daar stil over? Deze broertjes zijn geen uitzondering. Jeugdzorg is bij veel dode kinderen betrokken en houdt dat meestal onder de pet. Volgens de Veiligheidsraad gaat het om een dood kind per week in Nederland!



Keer op keer blijkt dat Jeugdzorg de problemen heeft gebagatelliseerd en dacht dat het wel mee zou vallen. Ook blijkt telkens weer dat particuliere signalen worden genegeerd, vaak zelfs meerder signalen. Men gaat liever af op 'proffessionals'.



En vooral als ouders meewerken in de zogenaamde 'vrijwillige' hulpverlening, dan zien hulpverleners in de praktijk nog minder gevaar. Over Amsterdam liggen vele signalen bij de Inspectie en bij de gemeente Amsterdam.



En er is dit dode kind waar Bureau Jeugdzorg Amsterdam bij betrokken was. Wanneer gaat de Inspectie daar onderzoek naar doen??? Wil de Inspectie op deze vraag antwoorden? Want in de praktijk komt er geen antworod op al die meldingen over Amsterdam.



Pas als er het kalf verdronken is, dempt men de put. En dan ook nog alleen kennelijk bij zaken die breed in de media zijn geweest. Het dode jongentje, mede als gevolg van slordigheid en laksheid bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam, is echter alleen in de Brabantse media geweest. Aanvankelijk had Bureau Jeugdzorg gelogen dat ze niet betrokken waren, later bleek dat Amsterdam wel degelijk betrokken was.



Dus dan hoeft de Inspectie daar geen onderzoek naar te doen? Hoe zit dat nu???
A.F. Dirks / insider jeugdzorg
http://www.omroepbrabant.nl/?news/192612662/Meld …

Kritikus / Geen Hagenees
@Dirks: waarom het hier stil blijft over de misser van BJA ?

Zegt de naam Eric Gerritsen u iets ?

Geliefd columnist, tevens opperchef van BJA, die onlangs zijn jubileum 100 columns op BB vierde.
Ria Huisman / directeur
Uit dit geval blijkt maar weer eens hoe hard het nodig is dat de partijen bij gezinnen waar multiproblematiek zich voordoet geholpen zullen zijn bij 1 coach en kennis moet hebben op diverse terreinen.

Nu waren er 10 hulpverleners? Waren dat hulpverleners die dit probleem niet zagen, of zagen maar niets deden?

E-health is er al alleen hebben deze mensen niet allemaal een pc dus bereik je ze niet zo goed.
Advertentie