Advertentie
sociaal / Nieuws

Hoogheemraadschap wil kwijtschelding zuiveringsheffing afschaffen

Jaarlijks wordt voor 9,3 miljoen aan zuiveringsheffing kwijtgescholden in Delfland, maar daar komt een eind aan als het aan het hoogheemraadschap ligt.

22 juli 2015

Hoogheemraadschap Delfland wil dat ook mensen met een laag inkomen gaan betalen voor het zuiveren van afvalwater. De kwijtschelding, die nu nog geldt voor mensen in de bijstand, moet verdwijnen. Voor een gezin in de bijstand betekent dit een extra kostenpost van zo’n 300 euro per jaar.

50 duizend huishoudens
Jaarlijks krijgt Delfland 200 miljoen binnen aan waterschapsbelasting, een deel daarvan in de vorm van zuiveringsheffing. In 2014 werd in totaal voor 9,3 miljoen euro aan zuiveringsheffing kwijtgescholden aan ongeveer 50 duizend huishoudens.  Volgens het hoogheemraadschap loopt dat in 2017 op tot 19 miljoen omdat steeds meer mensen in aanmerking komen voor kwijtschelding. ‘En dat betekent dat de mensen die wel betalen steeds meer moeten betalen’, aldus hoogheemraad Han van Olphen. ‘Het is dus ook een kwestie van solidariteit.’


28 miljoen bezuinigen
Daarnaast is het zo dat het hoogheemraadschap flink heeft moeten bezuinigen terwijl het aantal taken niet minder wordt. De afgelopen 4 jaar is 18 miljoen euro bezuinigd. Ook de komende twee jaar moet 10 miljoen euro bezuinigd worden. Als de kwijtschelding niet afgeschaft wordt, zal de bijdrage voor mensen die wél betalen omhoog gaan, aldus het hoogheemraadschap. Het plan is in plaats daarvan in 2016 de kwijtschelding te halveren en een jaar later helemaal af te schaffen. Voor een gezin in de bijstand betekent dit dat ze in 2017 300 euro per jaar moeten betalen. Maar hebben ze dat geld wel? Van Olphen: ‘Ja en nee. De belasting komt neer op een kwartje per persoon per dag. En het is natuurlijk ook iets dat historisch gegroeid is, gekoppeld aan de kwijtscheldingen van gemeenten. Wij zeggen nu “dat is allemaal leuk en aardig, maar eigenlijk hoort het in het rijtje nutstoeslagen als gas, water en elektra”  en daar krijgen mensen ook geen kwijtschelding voor.’

Gemeenten de dupe 

Gemeenten hebben zich officieel nog niet gemeld bij Van Olphen, maar in verschillende media wordt niet positief gereageerd. Zij vrezen de dupe te worden, omdat mensen die niet rond kunnen komen of in de schulden raken uiteindelijk bij de gemeenten aan zullen kloppen 'Aangezien bij het geheel of gedeeltelijk vervallen van de regeling de financiële positie van de betrokken burgers verslechtert, is aannemelijk dat gemeenten via de bijzondere bijstand zullen worden aangesproken', zegt PvdA-fractievoorzitter Elly de Jong op Omroep West.

Grote steden
Van Olphen begrijpt de reactie. ‘We gaan ook nog wel praten met de wethouders over wat er wel en niet mogelijk is. Misschien komen er wel uitzonderingen. Maar we beginnen met dit voorstel. Wij zijn de eersten die de knuppel in het hoenderhok gooien. Maar iedereen moet bezuinigen en wij hebben de pech in een gebied te zitten met veel grote steden. Daar is de bijstandsproblematiek groot en dus hebben we te maken met grote bedragen die kwijtgescholden worden.’ Een besluit over het collegevoorstel zal naar verwachting in november genomen worden.

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

bert / zakelijk leider
Het hoort thuis in het rijtje van nutsvoorzieningen zoals gas-licht-water is het grootste argument. Zijn deze bedrijven dan een overheidsorgaan? Nee, dat is het waterschap wel. Gas-licht-water betaald ook in vele gevallen precario, waterschap ook voor haar 'leidingenwerk'? Nutsbedrijven heb ik een keuze als consument, heb ik dat bij het waterschap ook?

In onze steeds meer duurzame samenleving waar circulaire economie de standaard gaat worden, heb ik een keuze gas-licht-water niet (meer) af te nemen, mag ik bedanken voor het waterschap?



Laat ik het hier trouwens maar niet hebben over de het solidariteitsargument, echt de omgedraaide wereld. Hoe komen ze er op.
Anoniem
1. Men heeft het over bezuinigen, maar dit is geen bezuinging! Dit is lastenverzwaring!

2. Handig bedacht van het waterschap om het 'bezuinigings'probleem over de schutting van de gemeenten te gooien. Die kunnen dadelijk opdraaien voor de tekorten bij de betreffende doelgroep. Dit is gewoon verschuiven van het probleem. Wat laf!

3. Waarom wordt er weer een lastenverzwaring doorgevoerd aan de particulierenkant? Waarom wordt er niet gekeken of ondernemingen iets extra's kunnen doen? Die hebben meestal als grootverbruiker toch al voordeel van allerlei kortingen...
Jaap van Gelder
Is het wel of niet geprivatiseerd zijn van een publieke taak relevant voor de vraag of sprake is van een nutsvoorziening? Nee. Is het wenselijk om het waterschap te privatiseren en voor haar 'leidingennetwerk' te laten betalen? Nee. Daarbij geeft de circulaire economie niet het vooruitzicht dat iedereen op korte termijn zijn eigen water zuivert. En al zou dat wel het geval zijn, dan mag je niet voor het waterschap bedanken. Er zijn immers nog andere taken op het gebied van water, die het waterschap behartigt en waar iedereen van mee profiteert.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Ik zie het aantal langdurig werklozen respectievelijk bijstandsgerechtigden met de snel toenemende migratie alleen maar toenemen. De waarde, dus koopkracht van de euro daalt gestaag door het massale bijdrukken en uitdelen van Draghi dus ik zie de samenleving binnenkort flink crashen....
Kaas !
Gratis paspoort, gratis geld, gratis wonen, gratis zuivering.

Why not?
Ton
Bedrag per maand zonder vakantiegeld Vakantiegeld per maand Bedrag per maand inclusief vakantiegeld

U bent alleenstaande € 972,70



Tot vorig jaar kregen inwoners met een inkomen op bijstandsniveau vrijstelling vanwege hun financiële situatie. Dit voordeel verdwijnt per 2016.



Tarief voor zuiveringsheffing:

Per vervuilingseenheid*: € 94,45

Een vervuilingseenheid is de hoeveelheid waarin de vervuiling van afvalwater wordt gemeten. Als u alleen woont betaalt u voor 1 vervuilingseenheid. Woont u met twee of meer mensen in een huis, dan betaalt u voor 3 vervuilingseenheden. Dit is in de wet vastgelegd.
Ton
Hoogheemraadschap Delfland wil dat ook mensen met een laag inkomen gaan betalen voor het zuiveren van afvalwater. De kwijtschelding, die nu nog geldt voor mensen in de bijstand, moet verdwijnen. Voor een gezin in de bijstand betekent dit een extra kostenpost van zo’n 300 euro



Bedrag uitkering per maand zonder vakantiegeld Vakantiegeld per maand Bedrag per maand inclusief vakantiegeld

U bent alleenstaande € 972,70



Tot vorig jaar kregen inwoners met een inkomen op bijstandsniveau vrijstelling vanwege hun financiële situatie. Dit voordeel verdwijnt per 2016.



Tarief voor zuiveringsheffing:

Per vervuilingseenheid*: € 94,45

Een vervuilingseenheid is de hoeveelheid waarin de vervuiling van afvalwater wordt gemeten. Als u alleen woont betaalt u voor 1 vervuilingseenheid. Woont u met twee of meer mensen in een huis, dan betaalt u voor 3 vervuilingseenheden. Dit is in de wet vastgelegd.
doeterniettoe / -
Er gaat toch iets goed mis met onze samenleving als er blijkbaar steeds meer mensen voor kwijtschelding in aanmerking komen.

Of dat het hoogheemraadschap met minder geld nog net zoveel (misschien zelfs meer) moet doen.



Blijkbaar vinden we dat wel normaal, maar niet dat daar toch een prijskaartje aan hangt...
H. Hinderink / jurist
Uitgangspunt behoort denk ik voor iedereen te zijn het beginsel "de vervuiler betaalt".

"Het plan is in 2016 de kwijtschelding te halveren en een jaar later helemaal af te schaffen."

Mogelijk is een permanente halvering "de gulden middenweg"? Ik weet niet welk beleid gemeenten hanteren m.b.t. kwijtschelding van de gemeentelijke afvalstoffenheffing, maar het lijkt me redelijk dat waterschappen en gemeenten (landelijk) zoveel mogelijk hetzelfde kwijtscheldingsbeleid hanteren.
Jan
Verhoog eerst de bijstandsuitkeringen voor gezinnen met 300 euro per jaar en dan kun je bijstandsgezinnen de zuiveringsheffing laten betalen. Alleenstaanden naar rato. Van een kale kip kun je niet plukken.
M. Kap
Met allerlei toeslagen en dit soort voordeeltjes wordt het niet bepaald gestimuleerd om te gaan werken. Mensen die wel werken en die groep wordt steeds kleiner, worden dubbelhard uitgekleed door de overheid. Daarom hulde aan het Hoogheemraadschap dat zij dit bespreekbaar durven maken. Het zou normaal moeten zijn dat iedereen aan zuivering betaalt. Algehele kwijtschelding is absurd en niet van deze tijd.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@M.Kap. Met allerlei toeslagen en dit soort voordeeltjes wordt het niet bepaald gestimuleerd om te gaan werken. --

U moet geen appelen en peren vergelijken. Het feit dat iemand in de bijstand dit soort lasten niet kan betalen betekent dat de normering te laag is. Er zijn 2 oplossingen. Een toeslag verstrekken of ontheffen. Wat wel of niet van deze tijd is moet u eens aan Rutte vragen. Liegen en verkiezingsbeloften breken is van deze tijd dat is zeker. Het zou normaal zijn dat iedereen aan zuivering betaalt; dat ben ik met u eens. Maar dan moet je wel over de middelen beschikken. Dat de werkenden worden uitgekleed door het Rijk, is de verkiezingsschuld van henzelf en (indirect) de bonden. We laten ons veel te gemakkelijk uit elkaar spelen en daar maakt de politiek gebruik van.
Joost
10% van de bevolking betaald in dit land belasting. En daar zit ook geen enkele ambtenaar bij. Denk hier maar eens goed over na.
Jeanette / Bijstandsgerechtigde
Hoe bedoeld u E. 300,00? Het is nu al E. 348,00 en dat bedrag wordt vanaf volgend jaar verhoogd met E. 35,00. Is volgend jaar dus al een totaal van E. 383,00. En wat betreft belastingen... die betalen bijstandsgerechtigden ook net als anderen. Hetzij minder omdat het bedrag van een uitkering ook laag uitvalt, maar desalniettemin betalen wij er ook voor. Moeten mensen met een uitkering e.d. daar nu eeuwig voor gestraft worden omdát zij een uitkering hebben? Het is nog steeds niet zo dat alle mensen die een uitkering genieten niet willen werken, wordt onderhand ook een aardig cliché. Makkelijk om alles maar af te schuiven op de mensen met een laag inkomen, die kunnen toch al geen kant meer uit.
Ron de Jong / Burger
Dollartekens in de ogen naar de minst draagkrachtigen? Misschien moet er eens wat scherper gekeken worden naar de kantoorinventaris, het wagenpark, de relaties met leveranciers, de inkomens en de onkostendeclaraties bij het Hoogheemraadschap.
X
Is men vergeten dat het betalen van heffingen/belastingen opgenomen was/is in het bijstandsbedrag? En, is men vergeten dat de betreffende politiek deze informatie niet wilde kennen om zieltjes te winnen?
X
Is men vergeten dat het betalen van heffingen/belastingen opgenomen was/is in het bijstandsbedrag? En, is men vergeten dat de betreffende politiek deze informatie niet wilde kennen om zieltjes te winnen?
Nathalie / Verkoopster
Hoezo €300? Was dat maar waar! Ik ben een alleemstaande moeder van een tweeling. Ik werk sinds kort 20 uur per week (en dan mag ik in mn handen knijpen op mn 42e). En omdat ik een auto kado! (eentje uit 98) heb gekregen, omdat mijn oude het begaf (eentje uit 97) kom ik NIET meer in aanmerking voor kwijtschelding. Het geld van de verzekering en benzine had ik aan hoogheemraadschap kunnen geven, zo redeneerde deze mevrouw. Ik ben geen luxe paard en wij gaan nooit op vakantie. En dit willen ze me ook nog af nemen. Ik mag een betalings regeling treffen van 75 euro. Ik verdiend er 900......Waar zal ik eens op gaan bezuinigen.....?
RB
Wel ja joh ... jammer genoeg heb ik ook een uitkering ..EN DAT IS GEEN KEUZE !! waarvan moet ik dat gaan betalen ? daar wordt niet naar gevraagd ..bijna iedereen gaat er op vooruit .behalve wij de mensen met een uitkering en mensen met alleen een aow... wij worden weer gepakt dat is makkelijk .. voedselbanken kunnen de vraag niet aan ..mensen gaan niet meer naar de dokter omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen opbrengen ....huren stijgen de pan uit ..neem alleen hier in Delft ..die steken zich in de schulden omdat er zonodig een treintunnel moet komen met een heel groot station / kantoorgebouw ..zijn bijna falliet en wie mag daar voor opdraaien ..wij de burgers ... Nu heb ik geen schulden ..maar stel ik zou die wel hebben ..moeten dan bijvoorbeeld mijn buren daar dan ook maar aan meebetalen ?



Nee hoor het gaat goed in nederland .. maar niet voor de mensen met een uitkering.
Curly / geen
Schone lucht en schoon water zijn essentiële voor het bestaan van het leven. Dus ? In principe, de verantwoordelijke vervuiler betaalt ! Uitsluitend mensen met een geestelijke beperking dienen een uitzondering te krijgen.. Hier betaald de gemeenschap!
Advertentie