Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeentekoepel start onderzoek tekorten sociaal domein

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is een onderzoek gestart naar de (dreigende) tekorten bij de Wmo 2015, Jeugdwet en Participatiewet. Het wordt een kortlopend onderzoek. De resultaten worden binnen een maand bekend gemaakt.

06 maart 2017

Gemeentekoepel VNG is een onderzoek gestart naar de (dreigende) tekorten bij de Wmo 2015, Jeugdwet en Participatiewet. Het wordt een kortlopend onderzoek. De resultaten worden over drie tot vier weken bekend gemaakt.

Onderbouwde cijfers

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept gemeenten met (dreigende) tekorten op zich te melden. ‘Het doel is om beter inzicht te krijgen in de omvang van de tekorten en de oorzaken daarvan’, laat een woordvoerder van de VNG weten. Het gaat om de periode 2015 tot 2019. Het onderzoek moet harde en relevante informatie – onderbouwde cijfers - opleveren, waarmee het gesprek met het rijk kan worden gevoerd. Centraal daarbij zal de vraag staan of de budgetten die van rijk naar gemeenten zijn overgeheveld voor de Wmo 2015, de Jeugdwet en de Participatiewet voldoende zijn.

Oplopende tekorten

De koepel heeft van een aantal gemeenten te horen gekregen dat ze vorig jaar tekorten noteerden op de jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en participatietaken. Daarbij is de verwachting dat die tekorten de komende jaren verder oplopen. Ook zijn er gemeenten die verwachten vanaf dit jaar verwachten rode cijfers te moeten schrijven. Enschede kondigde vorige week aan meer geld nodig te hebben voor de huishoudelijke ondersteuning (Wmo 2015) en wil een lobby starten voor verhoging van het budget. Onder meer Leeuwarden stelde al eerder tekorten te hebben op de jeugdhulp en werk en inkomen. Ook Roosendaal en de (jeugdzorg)regio Zuid-Limburg stelden al eerder niet met hun jeugdbudget uit te komen.

Manke vergelijking

Vorige week erkende minister Plasterk dat gemeenten in 2015 fors minder geld hebben overgehouden op het zorgbudget dan eerder werd gesuggereerd. Het CBS bracht in oktober naar buiten dat gemeenten in 2015 1,2 miljard euro hadden overgehouden op maatschappelijke ondersteuning en de jeugdhulp. Al snel werd duidelijk dat gemeenten zich niet in de cijfers herkenden. ‘De vergelijking tussen inkomsten en uitgaven had niet gemaakt mogen worden’, stelt de VNG op haar site. Dat bleek eerder al uit een in Binnenlands Bestuur gepubliceerde reconstructie én uit signalen van gemeenten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Slager VNG gaat eigen vlees keuren.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Alle Overheden (Rijk, Gemeenten/VNG zijn weer met hun eigen ding bezig en stapelen onderzoek op onderzoek in plaats van al deze onderzoeken te bundelen tot één opdracht. Kosten spelen kennelijk nauwelijks een rol. Het zal wel te maken hebben met het feit dat ze het zelf niet betalen maar de burger.
Advertentie