Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen zorgvuldig onderzoek in boodschappenkwestie

Zo concludeerde het college dat de vrouw tussen 2015 en 2018 ál haar boodschappen van haar ouders had gekregen, ondanks bankafschriften en verklaringen van zowel de vrouw als haar ouders, die dat ontkrachtten.

22 januari 2021
boodschappen-3.jpg

De gemeente Heerenveen heeft nagelaten zorgvuldig onderzoek te doen bij een terugvordering van ruim 14.000 euro op de bijstandsuitkering van een inwoner. Dat blijkt uit een kritisch rapport van de bezwarencommissie die de zaak behandelde. Het college van Heerenveen – dat het rapport niet wilde delen met de gemeenteraad – verzekerde raadsleden eerder deze week nog dat er altijd onderzoek wordt gedaan bij een besluit om terug te vorderen.

Hardvochtig
Het lijkt het zoveelste hoofdstuk in een discussie over hardvochtig bijstandsbeleid die inmiddels door het hele land speelt. In Heerenveen doken twee gevallen op van bijstandsgerechtigden die met een terugvordering van duizenden euro's te maken kregen omdat ze boodschappen zouden hebben gekregen van hun ouders. In een van die twee gevallen, waar het ging om een terugvordering van meer dan 14.000 euro, was dat onterecht. Zo oordeelde althans de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente.

Privacy
Wethouder Hedwich Rinkes (werk en inkomen, CDA) weigerde het rapport van de bezwarencommissie te delen met de gemeenteraad omwille van privacyredenen. Toch wordt de inhoud van het kritische rapport op vrijdagochtend bekend gemaakt door de Leeuwarder Courant, die het stuk in handen heeft. De commissie stelt, zo blijkt uit de berichtgeving, dat het college het besluit tot terugvordering onvoldoende heeft kunnen onderbouwen en bovendien heeft nagelaten om zorgvuldig onderzoek te doen.

Wasmachine
Zo concludeerde het college dat de vrouw tussen 2015 en 2018 ál haar boodschappen van haar ouders had gekregen, ondanks bankafschriften en verklaringen van zowel de vrouw als haar ouders, die dat ontkrachtten. De vrouw kreeg weliswaar af en toe boodschappen van haar ouders, maar dat is volgens de commissie 'niet onverenigbaar met de bijstand'. De hulp heeft er volgens de commissie zelfs aan bijgedragen dat de vrouw uit de schulden kon blijven en onder andere een wasmachine en zwemdiploma's zelf heeft kunnen betalen.

‘Niet zomaar’
De gemeente heeft het advies van de commissie, die het rapport in februari 2019 uitbracht, opgevolgd. De terugvordering werd ingetrokken. Maar de inhoud van het rapport staat in schril contrast met uitspraken die wethouder Rinkes in een raadsdebat op dinsdagavond deed. Een terugvordering gebeurt 'niet zomaar, maar altijd na gesprekken, na onderzoek', zei de wethouder. 'We voeren de wet uit met het hoofd én het hart', voegde ze daaraan toe.

Giften
De discussie rondom terugvorderingen in de bijstand, die begon met een casus in de gemeente Wijdemeren, heeft inmiddels geleid tot verschillende voorstellen in de Tweede Kamer om de wetgeving coulanter te maken. In Heerenveen willen het college en de raad ervoor zorgen dat bijstandsgerechtigden tot 1200 euro per jaar vrij aan giften mogen ontvangen. Dat betekent echter niet dat de gemeenten terugkomen op hun beslissingen om te korten op de uitkeringen. Zowel Wijdemeren als Heerenveen houden daarover voet bij stuk.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Als je iets 'met het hoofd én het hart' doet ga je eerst met de uitkeringsgerechtigde rond de tafel om eerst de exacte feiten in beeld te krijgen. Dan komt een bezwaarschriftencommissie er mogelijk niet eens aan te pas.
W.F.Willems / pensionado
Korrekter zou het zijn om het Gem. Verhaalsrecht via de Kantonrechter te laten lopen, zoals bij de ABW1965
Ben Quint
De ambtenaren die op deze manier te werk gaan, in het ongelijk worden gezet en dan nog volhouden dat ze ‘gelijk hebben’.. Die hebben werkelijk geen idee wat er zich achter de meeste voordeuren van bijstandsgerechtigden afspeelt. Ik ken meerdere gezinnen die niet drie keer op een dag kunnen eten, die lopen in kleding uit de zak. Kunnen niet douchen, hebben geen zeep en shampoo en kunnen ook niet om de paar dagen wassen. Op het adres waar de kinderen overdag -buiten Corona tijd - verblijven ligt schone kleding voor ze klaar en kunnen ze onder de douche. Ja ze stinken een uur in de wind.. Dan krijgen ze een broodje en melk, ook tussen de middag. En dan lekker je tanden poetsen. Thuis is het poetsen met een versleten borsteltje want die zijn niet te betalen. Laat staan dat de kinderen digitaal onderwijs kunnen volgen, geld voor middelen is er al helemaal niet. Hulde aan deze persoon! Die verlaagd de schulden en stuurt de kinderen naar zwemles. Dit zou juist beloond moeten worden!

En wat zou u doen als uw zoon of dochter met kinderen in de bijstand zou komen? Dan is het toch mooi als je ze wat kan ondersteunen?

Met het dichttimmeren van de fraude kansen zijn alle politieke partijen maar wat enthousiast geweest. Van die mensen die baden in luxe en geld weet u wel, Kent u ze ook? Helemaal doorgeslagen omdat ze zoals zo vaak geen idee hadden waar ze mee bezig zijn. Net als vorige week, een dag lang debatteren over een avondklok om politiek te scoren, alsof dat het doel was. Schande is het!

Gelukkig begint het tij zich wat te keren als het om de bijstand gaat. Die wethouder in Heerenveen? Die verschuilt zich ook achter regels natuurlijk. Waarom niet zulke types niet ontslaan en een half jaar in de bijstand zetten?
MH / wethouder
In Wijdemeren ging het niet om de boodschappen an sich maar om het niet voldoen aan de inlichtingenplicht. Hou dat scherp aub. Dan is terugvorderen een wettelijke verplichting.
A.v.Hoeyen / jur.medewerker
mijn ervaring is dat de inlichtingenplicht vaak wordt overtreden doordat klanten niet weten welke feiten ze door moeten geven. zaken die vanzelfsprekend zijn (zoals de hulp van je ouders) worden vaak over het hoofd gezien. persoonlijk contact tussen wetsuitvoerder en klant kan veel voorkomen. gewone menselijke gesprekken over "hoe gaat het met je", "wat doe je de hele dag", "red je het een beetje" geven veel inzicht en kunnen aanleiding zijn voor toelichting, uitleg en eventueel tijdige correctie. oftewel: meer menselijke aandacht.
Karel van Klaveren
Een wethouder die hier reageert met uitsluitend zijn/ haar initialen: MHTW? Wel een beetje lafjes.



Gelukkig is internet een prachtig medium. Het intoetsen van de combi 'wethouder' en 'MHTW' geeft direct uitsluitsel: Marleen H. Treep-Wolfswinkel, wethouder in de gemeente Woudenberg namens de ChristenUnie.



In het vervolg mag u gewoon met uw volledige naam hier reageren hoor, mevr. Treep-Wolfswinkel!
Karel / grote verbazer
Als je van alle kanten "bijstand ontvangt" wat moet je dan met bijstand van de overheid??
Pieter
En in maart stemmen we weer massaal op afbraakpartijen CDA en VVD............
Advertentie