Advertentie
sociaal / Nieuws

Arme regio's krijgen meer geld uit Participatiewet

De regio's die zwaar gebukt gaan onder de nieuwe regels omtrent arbeidsgehandicapten, zoals Oost-Groningen en Zuid-Limburg krijgen extra geld, zegt Klijnsma. Anderen krijgen daardoor minder.

19 februari 2014

Arme regio's als Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen kunnen rekenen op een groter deel van het budget voor hulp aan arbeidsgehandicapten. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Ze kwam daarmee tegemoet aan de wens van vrijwel alle fracties.

Geen extra geld

Klijnsma wil bij een verdeling van het beschikbare geld rekening houden met het aantal arbeidsgehandicapten en de arbeidsmarkt in een gebied. De verdeelsleutel wordt later bepaald aan de hand van een onderzoek en overleg met de gemeenten, zei Klijnsma. Bedragen kon ze nog niet noemen. Ze onderstreepte ook dat het om een herverdeling gaat. Er komt geen extra geld op tafel. In april hoort de Kamer meer.


Wajongers herkeurd
In de participatiewet van Klijnsma, die de Kamer deze week behandelt, gaan de regelingen voor mensen met een arbeidsbeperking op de schop. Zij moeten voortaan zo veel mogelijk in een gewone baan aan de slag in plaats van in een sociale werkplaats. Jonggehandicapten met een Wajonguitkering worden komende jaren herkeurd. Als ze arbeidsgeschikt blijken, moeten ze aan het werk. Lukt dat niet, dan gaat hun uitkering omlaag. Met vakbonden en werkgevers is afgesproken dat er komende jaren 125.000 extra banen komen voor arbeidsgehandicapten.


Meerderheid
Een ruime Kamermeerderheid steunt de plannen van Klijnsma. Kabinet en coalitie sloten hierover onlangs een akkoord met de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Daardoor is er ook voldoende draagvlak in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft. SP en GroenLinks vinden de voorstellen veel te ver gaan, zo bleek ook dinsdag tijdens het Kamerdebat. Ook de PVV heeft scherpe kritiek.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het is natuurlijk grote onzin om sommige regio's, waarin een behoorlijk aantal personen ten onrechte in de WSW zitten, als arm te bestempelen. Fout beleid van diezelfde regio's behoort natuurlijk helemaal niet te worden beloond. Dat een groot deel van de 2e kamer daaraan meewerkt zegt vooral iets over de kwaliteit van de leden van die kamer.
Pierre
Goh, wat sociaal om "in overleg" maar feitelijk ten koste van andere regio's te gaan herverdelen. Dat overleg is voor de politieke tribune. Die onderzoekers moeten een verdeling maken die politiek gewenst uit komt. En die wordt vervolgens gewoon meegedeeld.

Zolang de rekening voor het Rijk maar hetzelfde blijft. Is ze soms in de leer bij Van Rijn: hoe help je gemeenten aan de bedelstaf? Integriteit is bij de ministeries ver te zoeken.
Advertentie